G4Media.ro

EXCLUSIV O handbalistă de Națională și soțul polițist au împrumutat Partidul Pro…

EXCLUSIV O handbalistă de Națională și soțul polițist au împrumutat Partidul Pro România cu 800.000 de lei fără să poată justifica de unde au banii

În octombrie 2019, Florin Darie Curea (polițist angajat la Clubul Sportiv Dinamo) și Iulia Curea (handbalistă de echipa națională) au împrumutat partidului Pro România câte 400.000 de lei, pentru o perioadă de patru luni. Declarația de avere semnată de Florin Darie Curea  în 2020, care ar trebui să consemneze tranzacțiile din 2019 nu precizează tranzacțiile și nu justifică în niciun fel de unde a avut familia aceste sume. În plus, în 2018, soții Curea (foto deschidere) au împrumutat 30.000 de euro de la o bancă, cel mai probabil pentru a-și cumpăra o casă în Clinceni.

Cazul de mai sus exemplifică o inginerie la care au apelat și alte partide în anii din urmă: împrumută sume mari pentru a-și finanța campaniile electorale și le restituie după ce fondurile le sunt decontate de Stat, după alegeri. Există, însă, situații în care cei care împrumută acești bani nu le pot justifica proveniența.

Banii nu ies la socoteală

Pe 24 octombrie 2019, Iulia și Florin Darie Curea au împrumutat Partidul Pro România cu câte 400.000 de lei, termenul de restituire fiind 29 februarie 2020. Informația apare în Monitorul Oficial din 30 aprilie 2020, într-o situație a finanțărilor primite de formațiunea politică în 2019, an în care au avut loc alegerile europarlamentare și cele prezidențiale.

Foto: Împrumuturile date de soții Curea

Florin Darie Curea este inspector în cadrul Poliției Române și antrenor de rugby la Clubul Sportiv Dinamo, calitate în care a semnat declarații de avere atât în 2019, cât și în 2020.

Soția sa, Iulia, a fost, până de curând, jucătoare a echipei de handbal CSM București și componentă a echipei naționale. Din această vară, ea a preluat postul de antrenor secund la echipa din Capitală.

Veniturile și bunurile menționate de bărbat nu acoperă sumele împrumutate, despre care, de altfel, contrar legii, nici nu se face referire în declarația de avere semnată de acesta în mai 2020.

În mai 2019, Florin Darie Curea a trecut în document doar venitul soției (48.000 de euro, ceea ce înseamnă circa 220.000 de lei), al său fiind blurat.

În mai 2020, el a menționat o casă cumpărată anul trecut în Clinceni și un împrumut pe 20 de ani, de 30.000 de euro, contractat în 2018 la o bancă. Venitul soției a rămas același, în timp ce al său nu a mai fost ascuns: 43.639 lei. Cei doi au o fetiță care a primit alocație. Toate cele trei sume adunate: circa 265.000 de lei.

”Nu vă interesează pe dumneavoastră. Nu am ce să vă spun. Uitați-vă la salariul soției mele pe ultimii 12 ani”, a fost răspunsul lui Darie care a închis discuția atunci când i-am spus că sumele invocate nu se regăsesc în declarațiile sale de avere la capitolul conturi sau depozite.

Alți împrumutători: doi colegi de la o firmă de stat și o condamnată penal

Nu este singura situație controversată înregistrată pe lista celor care au împrumutat Pro România în 2019. Florentin Cotorobai, director general adjunct la Centrul Național de Învățământ Turistic SA (firmă de stat) a împrumutat și el acestui partid suma de 400.000 de lei în perioada 25 octombrie 2019-29 februarie 2020.

Declarația sa de avere din 2020 nu a fost postată pe site-ul Centrului, dar, în cea din februarie 2020 (aferentă anului fiscal 2019), el menționa un apartament cumpărat în 2018, în București, prin credit ipotecar, un Renault Megane din 2007, credite de aproape 285.000 de lei, conturi de aproape 6.800 de lei și venituri de aproape 122.000 de lei.

”Am împrumutat de la niște prieteni și, după ce i-am primit de la partid, i-am restituit. Operațiunile vor apărea în declarația mea de avere pe acest an”, a spus Cotorobai, care a afirmat că nu este membru al acestei formațiuni și că a făcut acest gest pentru ajuta ”prieteni” din Pro România.

Și Alexandra Luciana Bechir (foto jo), angajată a aceluiași Centru, dar fără a îndeplini vreo funcție de conducere, a împrumutat partidul cu aceeași sumă și pentru aceeași perioadă.

”Am niște treabă, vă rog să reveniți”, a declarat ea după ce i-am transmis subiectul. Ulterior, nu a mai răspuns la telefon.

800.000 de lei au împrumutat Pro România și soții Cătălin Viorel și Corina Maria Mîndroc din Pitești (foto jos).

În 2017-2018 ei au fost judecați într-un dosar penal pentru că au vândut tricouri și bluze contrafăcute purtând semnele și inscripțiile unor mărci celebre: Calvin Klein, Lacoste, Nike, Chanel. În primă fază, ambii au primit amenzi penale, pentru ca, în apel, bărbatul să fie achitat. El este acum candidat la un post de consilier județean în Argeș, sub egida PSD.

Victor Ponta, președinte Pro România, a declarat pentru G4Media.ro că ”nu m-am ocupat niciodată în viața politică și nu mă ocup nici acum de procedurile de finanțare. Cred că în toate partidele politice liderul nu are voie să facă așa ceva. Sunt convins că cei care au asemenea responsabilități vă vor da detalii pe care eu nu le cunosc!”.

Trezorierul partidului, deputatul Mircea-Titus Dobre, nu a răspuns la apelurile reporterului G4Media.ro. Indicii că acesta s-a ocupat de gestionarea acestor împrumuturi reies și din faptul că o bună parte dintre împrumutători sunt din Constanța, loc unde el este deputat și că unele persoane de pe listă (Cotorobai, Bechir) provin dintr-un domeniu – cel al Turismului – în care Dobre a fost ministru până în 2018.

Cât privește ”neimplicarea” clamată de Ponta în procedurile de finanțare, pe aceeași listă a celor care au împrumutat partidul său anul trecut (tot cu 400.000 de lei) se află Laurențiu Nicușor Gorun, fiul vitreg al fostului lider interlop vâlcean Vasile Gorun. Ponta și soția sa l-au cununat în 2012 pe Gorun Junior, soția acestuia din urmă fiind fiica actualului secretar general al Pro România, Ion Mocioalcă. În plus, Ponta și Gorun sunt asociați într-un cabinet de avocatură.

”Morișca” PNL de la Iași

Și la PNL s-a înregistrat, în 2019, o ”morișcă” financiară menită să asigure finanțarea campaniei electorale pentru europarlamentare. Consilierul județean liberal Marius Minea (foto jos) de la Iași a împrumutat formațiunii politice suma de 1,14 milioane de lei, în condițiile în care, anterior, câștigase 10.972 de lei de la Consiliul Județean și 36.741 de lei de la Apavital, unde este chimist. Soția sa primise 7.476 de lei anual în calitate de consilier parlamentar. Nu aveau casă, mașină și plăteau rate la un credit de 35.300 lei.

Ulterior, după ce banii i-au fost restituiți, Minea a depus o declarație de avere rectificativă în care a dezvăluit că toată suma provenise din mai multe împrumuturi. Printre alții, ”puseseră mână de la mână” președintele PNL Iași, actualul ministru Costel Alexe (100.000 de lei) și frații săi (150.000 de lei) sau Andrei Ștefan Cazacu, un consilier parlamentar al lui Alexe (50.000 de lei).

La fel ca Florin Darie Curea, în declarațiile de avere ulterioare Cazacu nu a trecut împrumutul și suma nu poate fi justificată pe baza veniturilor menționate. Astfel, pe 30 decembrie 2019, la trei luni după ce Minea i-a restituit cei 50.000 de lei, Cazacu nu avea declarate conturi, nici vânzări de imobile, venitul său fiind de 16.920 de lei din activitatea de consilier parlamentar.

”Spălare de bani nu este pentru că sumele ar trebui să provină din infracțiuni și nu sunt indicii despre așa ceva. Există, însă, elemente pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații la cei care nu au trecut împrumuturile în declarațiile de avere”, a declarat un înalt magistrat pentru G4Media.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

41 comentarii

  1. Nu ne mai facem bine niciodata. Politist cu 800.000 la saltea…..

    • CE AU IN COMUN LEPRELE ASTEA…CA SUNT BUGETARI SPURCATI

    • Hei, ce sariti asa!
      Nu-s banii lui, el doar semneaza in drept cu „donator”, fiindca donatorul propriuzis nu trebuie cunoscut de toti guracasca. Este procedura … sa-i zicem rovanaplumb.
      Daca vom avea rabdare, si, ma rog, daca investitia lucreaza, vom vedea ce muste mai bazaie in jurul … pro-puiemonta

    • Cum adica de unde au banii?
      De la maestrul Ghita, bine-nteles.

    • Mătușa Tamara – e generoasă.

  2. Pai sa dea PSD rapid o lege prin care sa se stabileasca faptul ca pusculita statului ramane deschisa timp de 365 de zile pt toate partidele , care trebuie doar sa aiba grija cum chivernisesc banii !
    ps Dar n-ar fi mai bine daca statul nu ar mai da banii acestia pt ca e un stat sarac!

  3. Ce-mi plac mie astea cu „n-au cum sa justifice”. Problema nu a lor bai fraierilor, ci a justitiei! Sa „justifice” ea daca cumva au gresit. Nu pui tu sarcina de dezvinovatire pe umerii acuzatului.

    Ce tara de rahat.

    • Crezi că nu îți mai iei solda

    • Care justiție? Când nu doarme, DNA-ul de astăzi se ocupă de peștișori. Cum ar fi „infracțiunea” de tolerare a comerţului clandestin pe plajă. I-auziți: „Din probele administrate rezultă că suma primită cu titlul de mită ar fi fost de 300 lei/zi, remiterea banilor fiind facută o dată la câteva zile.”
      https://monitoruljustitiei.ro/sistemul-de-justitie-din-romania/instante-de-drept-comun/dna/dna-seful-politiei-eforie-cercetat-pentru-luare-de-mita-si-instigare-la-abuz-in-serviciu-19527736
      Dacă n-ar fi de plâns…

    • Sandokane, n-o mai arde cu bretonu’ in ochi. Daca nu poate sa justifice suma atunci e o problema, pentru ca nu au fost platite taxele pe suma aia la dobandirea ei. Asta ar fi o prima problema. Orice castig se impoziteaza, iar daca nu se poate justifica acel castig, deja e o problema, asa ca nu te mai caca pe tine, „fraiere”. E intr-adevar o tara de rahat pentru ca rahati ca tine sustin mizeriile astea

    • Sandokane, nu ne mai lua de fraieri, ca nu suntem. Justitia nu are ce face in lipsa de legi. Mai intai trebuie sa faca parlamentul legi bune si clare, pe baza carora sa-i ia justitia de guler pe mafiotii sustinatori ai PSD + satelitii sai.
      Deci, nu fi porc, Sandokane!

    • Problema e la ANI.

      Care ANI nu mai exista in mod real. Exista niste cladiri in care se duc niste oameni care iau niste salarii absolut degeaba. A avut clasa noastra politica grija de problema asta.

      DNA-ul e in coma si el. Ca sa fie treaba, treaba.

  4. La donațiile către partide o limită maximă care să nu depășeasca 4 cifre va arăta cât de mulți susținători are partidul ăla, și cât de reprezentativ este.

  5. Romania e raiul hotilor, oamenii cinstiti nu au ce cauta aici.

    De ce sa ramai? Ca sa-i finantezi pensia speciala unui politist deja putred de bogat?

  6. Daca voi aveti voie sa spargeti bani in nestire pentru partidul vostru, tov. Victor Viorel si gasca lui de ce sa nu aiba? Sefii vostrii cum isi justifica donatiile in bitcoin de la alegerile trecute? Stim bine ca, campania costa 100× ce se declara oficial plus ce se sparge din banii publici.

  7. „a declarat un înalt magistrat” pai nenea inalt PENSIE SPECIALA nu ar trebui sa se investigheze, sa se vada care e sursa, si de unde are sursa banii aia? sau cum isi dau seaama ca nu sunt „indicii”? e vreo ancheta in spatele acestor vorbe? sau doar ca spune inaltul PENSIE SPECIALA si trebuie sa-l credem?
    eu as interpreta altfel, „ei ne-au dat PENSII SPECIALE, noi de ce sa-i deranjam, ce conteaza daca banii vin de la niste interlopi, corupti .. doar tot populimea plateste”

  8. Donatiile USR Timis cand le verificati? Oare o sa gasiti samsari imobiliari ce construiesc la negru in comuna Giroc?

  9. Toti infractorii ar trebui condamnati. 🙂 Tara in care lupii apara stana. 🙂

  10. Clubul Dinamo după ce este finanțat din bani publici si salariații sunt platiti din taxe si impozitele românilor.Numai in Romania gasesc asa ceva.Domnul Ihoanis, domnul Orban nu ati facut nimic pentru reducerea cheltuielilor bugetare.toti se spală unii pe alții.De 30 de ani mare lucru nu am facut in a progresa

  11. Diana , oana , sau cum te numesti.
    lucrurile astea nu le poti sti pana nu te intalneti fata in fata.

    Vrei sa vi ?
    Te astept la munte , sa vorbim.
    Nu-ti fie frica, sunt educat , civilizat , curat.

    Nu se poate pe Internet sa-ti dai seama de lucrurile astea …
    Deci , daca vrei sa vi sa vorbim , eu te invit, te astept.

    ok ?

    • Ai incurcat postarile…mama ce prosti sunteti…vrei si sa freci ceva si sa faci 50 lei la postare uite cum va dati in vileag cu prostia si postacismul

    • Ioane plavane, hai la mare pana mai e vreme faina, las-l naibii munte!

      Te astept la mare sa te HAM!

      Nu-ti fie frica, sunt deparazitat, vaccinat si microcipat, asa ca nu-ti face griji daca te musc nitel.

      KO?

    • „Vrei sa vi ? … Nu-ti fie frica, sunt educat , civilizat , curat.”

      Bwa-ha-ha-haaaa…. Epic!
      „Vrei SA VI? Sunt educat!”
      Asta e maxima! Cat de educat esti, pielea p_lii, cand scrii „sa vi”?

  12. Vorba lui iohannis – „nu ai 8 miliarde sa ii bagi in sponsorizari? Ghinion!”
    Vorbind serios, aici e problema Justitiei si a Fiscului care nu trage de maneca omul sa il intrebe „Boss dar de unde ai tu banii astia?”. Treaba asta se aplica si la interlopii cu 4 clase si BMW X6 nou, dar si la persoanele astea obscure cu averi substantiale in conturi, bani care corelati cu veniturile lunare cam dau cu virgula.

    • Cand astia din afara vad un inspector cat de cat competent la ANAF imediat ii dau salariu mult mai mare, il racoleaza si il baga la o firma de audit sau avocatura si vezi cum nu poti sa faci un fosar de evaziune si spalare fara sa il desfiinteze expertii din multinationale. Centre de cost, preturi de transfer, consultanta peste consultanta, frica de a nu deranja etc.

      Felicitari G4 ca semnalati public asemenea aspecte, aceste „contributii” financiare sunt de multe ori nevoluntare, este un santaj implicit pe cariera respectivului individ.

  13. Nu mai bombaniti prin comentarii! Daca onor parchetul nu se autosesizeaza, asa cum ar fi normal, atunci faceti voi plangere penala! Deci va invit sa faceti ceva! Asta inseamna forta opiniei publice! Cetatenii sa reactioneze pentru respectarea drepturilor lor, inclusiv pentru a nu fi furati indirect de catre partide(cu toate ca un partid care comite siruri de infractiuni nu se poate numi partid, ci grup infractional).

  14. Unul dintre principalele motive pentru care jigodiile din politica isi bat joc de noi este acela ca stiu ca nu reactionam sau reactionam inadecvat! Acesti nemernici nu ar mai avea tupeul sa faca ceea ce fac, daca cetatenii ar reactiona permanent!

    Modulo faptul ca o parte dintre cetateni sunt atat de cretini incat nici macar nu-si dau seama ca-si voteaza proprii calai – a se vedea scorurile electorale, de 30 de ani, ale celei mai puternice organizatii de infractori din Romania, numita PSD!

  15. De la clanul duduianu, ştoacă, sportivilor, corduneanu etc

  16. washing machine 🙂 how to read laundry symbols 😛

  17. Unde ești tu justiție mizerabilă? Am ieșit degeaba în stradă, am crezut că apărăm o justiție care se vrea a fi de partea noastră, dar ea, în realitate, lucra/lucrează împotriva noastră, dar în favoarea borfașilor. Mai știți ceva de DNA? Oare mai există? Dacă da, oare și-a schimbat sfera de activitate? Câtă dreptate avea pârnăiașul de la Rahova când spunea, după înlăturarea doamnei Kovesi, că s-a zis cu DNA-ul, din păcate chiar așa este. Dosarele se închid pe bandă rulantă, anchetele se desfășoară numai în cazurile în care trebuie, borfașii zburdă liberi fără a le mai fi teamă că ar putea răspunde pentru nelegiuirile comise, magistrații își încasează sinecurile babane, iar noi cretinii visăm la dreptate, care va veni la sfântul așteaptă. Jegul de Furonta și limbricul său de partid fac toate aceste inginerii știind că nu li se va întâmpla nimic, dacă n-ar avea aceste garanții, fiți convinși de acest lucru, nu le-ar face. Acesta a fost scopul punerii unor otrepe la conducerea parchetelor, să nu deranjeze bandiții, iar rezultatele sunt mai mult decât vizibile. Rușine jegurilor care i-au numit, rușine mizerabililor de magistrați și rușine unui stat falimentar, ros până la rădăcină de corupție, nepotism, clientelism și primitivism!

  18. Dacă tot v-ați apucat să arătați donațiile și împrumuturile către partide arătați situația de la toate partidele, inclusiv PNL.

    • Donatiile la PNL vin de la hoții de lemne, fermieri fictivi care incasează la greu fonduri europene nemeritate, primarul Damian Butnariu care a violat în primărie două minore răpite de un interlop din fața școlii…, iar împrumuturile vin direct de la Banca Mondială.

  19. Țara e plină de limuzine, viloace și extrem de multe castele cu turnulețe. Să văd eu cum poate fi ridicat castelul cu turnuleț din veniturile declarate și cine face ceva pentru asta.

  20. O imensa porcarie care a fost perpetuata de absolut toate guvernele din ultimii 30 ani. Cei care lucreaza la Dinamo, Centrul Cultural, Directia Medicala, NU sunt polițiști, sunt sportivi, cantareti, doctori. Este o mega-porcărie faptul ca acestor persoane li se aplica statutul politistului desi ei nu desfășoară activități de politie.

  21. Asta este cea mai eficientă metodă de furt a banilor din buget! îi minți pe mai mulți bogătași că-i pui Ministru de Interne sau le dai alte funcții înalte, ca să zică că o împrumutat partidul, apoi că i-a primit inapoi și noapte bună! Partidul nu poate fi tras la răspundere pentru că și-a plătit datoriile.

    Bănuiesc că e un împrumut fictiv, că doar nu or fi scos din bancomate sau de la zoo atâtea feline!

  22. Pai normal, cum altfel? Bagi sponsorizare la partid si apoi primesti contracte. Iar sponsorii sunt angajati la stat, ceea ce e in sine incorect.
    Dar ce sa mai dezbatem…

  23. Cand aud politisti angajati la clubul Dinamo sau asamblul Ciocarlia, etc ma apuca greata!Mai rau ca-n comunism, numai Rusia si Bielorusia au asa ceva.Bai, faceti ceva ca o luam razna!Astia ne duc in preinstorie!

  24. Imprumut fictiv. Asa se sifoneaza banii de la buget. Ia si “politistul” un comision si ii da mai departe cui trebuie.

  25. Din meditatii si din vanzari anterioare.

  26. Daca e vorba de ProRomania, precis ca banii vin de la Erdogan pentru Ponta Turcitul.