G4Media.ro

O femeie din Iași obține în instanță amânarea ieșirii la pensie până…

Sursa Foto: Pexels.com

O femeie din Iași obține în instanță amânarea ieșirii la pensie până la 65 de ani, pe motiv că e discriminată față de bărbați / Decizia nu este definitivă

O funcţionară şi-a dat în judecată instituţia la care lucra, pentru că a fost scoasă la pensie. Femeia a invocat faptul că legea este discriminatorie, obligând femeile să iasă la pensie mai devreme decât bărbaţii, scrie Ziarul de Iași.

Potrivit publicației, femeia a lucrat la Oficiul Judeţean de Zootehnie din Copou din 1978 şi până anul trecut. V.R. împlinise vârsta legală de pensionare de 61 de ani şi 2 luni în septembrie 2019.

În iulie 2020, a depus o cerere de prelungire pentru încă un an. Cererea i-a fost însă respinsă, iar în septembrie 2020, s-a dispus încetarea raportului de serviciu, prin pensionare.

O lună mai târziu, V.R. s-a adresat instanţei, susţinând că prin emiterea deciziei de pensionare s-a încălcat principiul egalităţii de tratament, fiindu-i îngrădit dreptul de a-şi continua activitatea până la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Judecătorii au apreciat că pensionarea femeii la altă vârstă decât bărbatul trebuie să fie rezultatul voinţei exclusive a acesteia, ea fiind singura în măsură să evalueze dacă pensionarea la o vârstă mai redusă constituie, în cazul său, o măsură afirmativă sau, dimpotrivă, o discriminare directă.

Prin urmare, Tribunalul a decis ca V.R. să fie reangajată pe acelaşi post şi să fie menţinută în serviciu până la 65 de ani. Sentinţa nu este încă definitivă, cazul intrând în analiza Curţii de Apel.

Articolul integral în Ziarul de Iași.

Sursa Foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Daca lucra 8 ore la patron la magazin si trebuia sa care marfa, iesea la pensie?
    Da cu fundul pe scaunel e musai sa mai stea.

    • Nu doar că se bucura de munca puțină și salariu foarte mare, dar mai avea și spagi (zootehnia nu va spune nimic?). Pai cu așa un post va dori să rămână în serviciu chiar și după vârsta de 65 de ani.

  2. Sunt mii de cazuri, si cu decizie definitiva.
    Vor incasa atat salariile cat si penalitatile aferente.
    Bonus: reincadrarea in munca pe aceeasi functie publica.

    • Judecatorul national e obligat sa respecte deciziile CJUE. Inca din 1986, in cauza Marshall, instanta europeana a decis ca nu poti forta o femeie sa se pensioneze la o varsta mai mica decat varsta de pensionare a barbatilor.

  3. Am dubii că a contestat prevederea legală atunci când a fost promulgată (pe vremea lui Băsescu, ehe, ce de timp a trecut…).
    Dar o dislocare a serviciului la Cuca Măcăii i-ar prii?

    • Prevederi legale similare exista in Ro de mai bine de 50 de ani

  4. LOL.
    Haideti sa fie egalitate si sa facem limita de pensionare la 65 de ani si pentru femei.

  5. Virsta de pensionare nu trebuie stabilita prin lege . Fiecare sa decida cind inceteaza activitatea profesionala .

    Pensia publica trebuie sa fie una de tip social ( 700-800-1000 lei , de exemplu ) pentru fiecare cetatean care a are rezidenta cumulata cel putin 20 – 25 de ani ( de exemplu ) in Romania . Restul sumei din care sa se intretina un pensionar sa vina din economiile , acumularile / investitiile ce le-a facut personal .

    Nu e treaba guvernantilor cind iese cineva din cimpul muncii . Ba chiar nu e treaba lor nici cind intra nici daca intra .