G4Media.ro

O ”bombă depresionară” de o intensitate istorică provoacă ninsorile abundente și temperaturile…

Sursa foto: Pixabay

O ”bombă depresionară” de o intensitate istorică provoacă ninsorile abundente și temperaturile polare care afectează SUA în apropierea Crăciunului

Ninsorile abundente şi temperaturile polare care afectează Statele Unite în apropierea Crăciunului sunt provocate de un fenomen meteorologic denumit ”bombă depresionară”, cauzat de un ciclon care se intensifică foarte rapid, dar al cărui caracter excepţional este conferit de un front atmosferic arctic glacial, informează AFP, citată de Agerpres.

O astfel de furtună se produce ”o dată într-o generaţie”, potrivit Serviciului Meteo Naţional american cu sediul la Buffalo.

Avem de-a face cu un ”val de frig istoric”, a explicat Cyrille Duchesne, meteorolog la Chaine Météo.

Au fost doborâte mai multe recorduri de frig: – 53 de grade Celsius în vestul Canadei, – 38 de grade Celsius în Minnesota, dar şi mai la sud, regiuni unde în mod obişnuit temperaturile sunt mai blânde în această perioadă a anului: – 13 grade Celsius la Dallas şi – 8 grade Celsius la Houston.

Cauzele fenomenului sunt însă destul de clare, un sistem depresionar provocat de confruntarea a două mase atmosferice: una foarte rece provenind din Arctica, iar alta tropical venită din Golful Mexic.

O depresiune este un sistem de joasă presiune atmosferică, care provoacă deseori condiţii meteo nefavorabile: dinamica sa antrenează curenţi ascendenţi, care provoacă acumulări de nori şi precipitaţii.

Ceea ce este extraordinar în situaţia de faţă este că presiunea atmosferică a coborât de data aceasta foarte rapid, în mai puţin de 24 de ore.

Fenomenul poartă denumirea ”ciclogeneză explozivă”. Apare atunci când presiunea scade cu peste 20 de hectopascali (hPa) în 24 de ore la latitudini medii.

Este acelaşi fenomen care a provocat în Franţa furtuna memorabilă din 1999 sau ciclonul Xynthia în 2010.

În cazul Statelor Unite, presiunea atmosferică a coborât brusc cu 40 hPa în 24 de ore, potrivit lui Yann Amice, meteorolog la site-ul specializat Weather’n’co.

”A determinat formarea unor condiţii de furtună extremă în proximitatea centrului depresiunii, cu fenomene deosebit de aspre”, marcate în special de vânturi foarte puternice, viscol şi ninsori, a precizat Duchesne.

Din punctul lui de vedere, raritatea acestei furtuni nu constă atât în cauzele sale – ”bombele depresionare se produc frecvent” -, ci în intensitatea sa şi în nivelul temperaturilor extrem de joase. ”De aici caracterul excepţional”.

Care este cauza? Furtuna determină pur şi simplu o imersiune a vortexului polar, adică o masă de aer deosebit de rece care se deplasează dinspre Arctica către latitudinile temperate, transportată prin ondularea curenţilor de altitudine şi favorizată de condiţii anticiclonice deasupra Oceanului Pacific.

Rezultat: Coborârea deseori vertiginoasă a temperaturilor, aşa cum s-a întâmplat spre exemplu în oraşul Denver, unde mercurul termometrelor a scăzut cu 33 de grade în doar şapte ore, înregistrând – 31 de grade Celsius, cea mai mică temperatură înregistrată în acest oraş din 1990.

În combinaţie cu viscolul şi ninsorile, temperaturile resimţite ar putea atinge pe alocuri – 55 de grade Celsius.

”Un ger de o asemenea amploare ar putea provoca în doar câteva minute degerături pe pielea expusă, precum şi hipotermie şi deces dacă expunerea se prelungeşte”, a alertat National Weather Service. În aceste condiţii, deplasările devin ”periculoase, câteodată chiar imposibile”.

În acest weekend, frontul depresionar, localizat în prezent deasupra regiunii Marilor Câmpii şi Marilor Lacuri, urmează să se deplaseze spre Québec, care riscă ”să fie foarte afectat” de vânturi violente şi de căderi masive de zăpadă, şi într-o măsură mai mică spre nord-estul Statelor Unite, a precizat Duchesne.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Sa privim totuși mai optimist „bomba depresionara” : încălzirea globala ii va veni de hac pana la urmă!

  2. Daca e canicula, e din cauza incalzirii globale.
    Daca e ger, e din cauza incalzirii globale.
    Daca ploua prea mult, e din cauza incalzirii globale.
    Daca e seceta, e din cauza incalzirii globale.

    • O masă de aer cald venit din sud poate întrerupe vortexul polar, ceea ce duce la ieșirea unei mase de aer rece, care se îndreaptă spre sud. Dacă nu te duce pe tine capul să înțelegi, nu înseamnă că nu se întâmplă.

    • @Marcel Trollacu
      Adica doar o masa de aer cald poate urca de nebuna spre nord, dar o masa de aer rece nu va cobora NICIODATA spre sud de capul ei.
      Banuiesc ca, chiar daca o masa de aer rece o ia spre sud, de capul ei, tot din cauza incalzirii globale o face.

    • Imagineaza-ti aerul foarte rece de la pol ca pe o caciula care incepe sa iti cada din ce in ce mai des pe ochi si te lasa cu crestetul capului descoperit. Cam asta se intampla.

    • Nu ești capabil să înțelegi, așa că faci mișto.

    • E ceva mai sofisticat. Eu citesc de ceva timp despre lucrurile astea si e dificil. In primul rand, Vortexul Polar este ceea ce noi numim iarna si nu prea pleaca nicaieri, slabeste catre sfarsitul iernii cand se diminueaza. Formarea lui incepe in toamna si poate fi imaginat ideal ca un cilindru ce se inalta mult in stratosfera si a carui baza sta peste zona arctica. De stabilitatea lui depinde predictibilitatea iernii. Exista insa multe influente ce fac ca acest Vortex sa fie perturbat. Faptul ca anul asta este in mod exceptional tot La Nina, trei ani la rand- anul acesta, in mod obisnuit, trecea in El Nino- este un indiciu, iar continentul American este sub influenta ditecta a ciclurilor ENSO-El NinoSouther Oscillation-vizualizat ca limba de apa rece sau calda ce se intinde in Pacific la Ecuator si care arata sensul in care se face transferul de caldura intre apele oceanului si atmosfera. Revenind, cand Vortexul Polar este perturbat de unul sau mai multi factori, poate cobora foarte mult aducand temperaturi extrem de scazute. Jet Stream-ul il capteaza, in sinusoida lui coboara si tot el il poate mentine mai mult timp coborat, saptamani. Se pare ca e serioasa. Daca intuiesc bine, in diua saptamani cam ajunge si pe aici.

    • @Marcel Trollacu
      N-ai argumente, asa ca incepi sa faci pe victima… probabil tot din cauza incalzirii globale.

    • Stai liniștit, bos, că nu există încălzire globală, pentru că pământul e plat. Ai grijă la tichia de staniol, cum o așezi, că văd că te-au afectat rău undele 5G și chemtrails.

  3. Mai lăsați explicațiile și ganditi-vă cum sa ii ajutam pe „sărmanii” americani, ce sprijin material le putem da drept mulțumire pentru ” binele” ce îl fac Europei.

    • Pe saraciii americani nu i putem ajuta ,dar ne ajuta ei pe noi indiferent ce e la ei ,ca de nu , ne ajuta rusia

  4. Hmmm, ciudat, foarte ciudat….
    Coincidență să fie oare ?!… Războiul din Ucraina, ( care pe bune este tot despre confruntarea SUA – RUSIA ) declarațiile lui Putin și fenomene meteo extreme, mai mult decât extreme, peste noapte ?!…
    Parcă aș zice că sună a război meteorologic.
    Mda, eu așa aș zice…

  5. Acum apar expârții să ne explice de ce pârțul vacii+mașina diesel a lui nea Vasile sunt de vină pentru încălzirea globală care aduce -40 de grade.

  6. Iar vor sări, deja văd câteva comentarii, „experții” care sa ne explice că e imposibil sa fie încălzire globală dacă mai sunt furtuni din astea extreme de zăpadă. Nici nu are rost să încerci ceva logic că e clar.

    De cealaltă parte, eu m-am întors în nordul țării la părinți, unde când copilăream nu era sezon fără să se închidă școlile din cauza zăpezii. Acum, mă uit și văd cum ploua la 7 grade Celsius și încerc să mi aduc aminte când am văzut mai mult de 2 săptămâni legate zăpadă. E natural, nu are deloc de a face cu distrugerea provocata de omenirea consumerista.

    Cum să nu urăști pe proștii ăștia din cauza cărora copii și nepoții noștri nu vor mai avea normalitatea…

  7. Oare frigul va ucide si pitonii invadatori din Everglades, sau fatalele broaste de trestie introduse de om ca sa decimeze o ganganie a trestiei de zahar dar care azi ucid orice creatura care le mananca: reptile, crocodili, pasari? … asta apropo de impactul actiunilor necugetate ale omului.