
„Nu câștigi o victorie peste cadavrele copiilor”: Israelienii mărșăluiesc împotriva foametei și a războiului din Gaza
Marți seara, la Tel Aviv, câteva sute de persoane s-au adunat în Piața Habima din centrul orașului, ținând în mâini fotografii ale copiilor scheletici din Gaza și saci cu făină. O tânără a scandat într-un megafon: „Nu obții victoria peste cadavrele copiilor”, iar mulțimea a repetat. „Vom lupta cu toate puterile noastre împotriva foametei în numele nostru!”, scrie Haaretx.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Erau pe cale să pornească într-un marș împotriva imaginilor pe care le văzuseră și a poveștilor pe care le auziseră din Gaza – chiar dacă presa israeliană le arăta rareori – despre foamete, uciderea civililor și ocuparea teritoriilor palestiniene. Marșul a fost organizat de Standing Together, o organizație de coexistență evreo-arabă care a fost printre primele grupuri israeliene care au organizat proteste pentru o încetare a focului în Gaza.
„Nu ne vine să credem că trebuie să mărșăluim împotriva înfometării copiilor și a oamenilor nevinovați”, a declarat pentru Haaretz Alon-Lee Green, co-director al organizației. El a adăugat că, în același timp, israelienii trec printr-un fel de trezire. „Ei înțeleg că aceasta este realitatea, că nu este o campanie [falsă] așa cum spun unii jurnaliști sau politicieni. Există foamete. Mulți dintre acești israelieni se întreabă: ‘Bine, deci știu că există o situație cumplită acolo. Ce trebuie să fac acum? Aceasta este încercarea noastră de a-i îndemna pe oameni să facă ceva”.
El spune că un punct de cotitură pentru mulți a fost prăbușirea acordului de încetare a focului în martie. „Oamenii au întrebat: ‘De ce ne întoarcem în Gaza? De ce ne trimitem copiii să ucidă și să fie uciși?”, a spus el. „Oamenii înțeleg [acum] că se ucide de dragul de a ucide, că se moare de foame de dragul de a muri de foame. Și da, că ceea ce facem acum în Gaza este anihilarea ca politică.”
Pe margine, Ghadeer Hani, membru al consiliului de conducere al Standing Together, ținea în mână o fotografie a scheleticului Osama al-Raqab, în vârstă de 5 ani, un copil din Gaza cu fibroză chistică a cărui familie nu a putut avea acces, de la începutul războiului, la comprimatele de enzime de care are nevoie pentru a digera alimentele sau la proteinele care îl hrănesc. Fotografiile sale au circulat pe scară largă.
„Din păcate, mass-media israeliană nu acoperă ceea ce se întâmplă în Gaza, nu arată imaginile dificile, nu arată foametea de acolo”, a spus ea. „Am venit cu un mesaj pentru evrei, pentru a le spune că evreii care au trecut prin ororile Holocaustului trebuie neapărat să se ridice și să se opună ororilor care au loc în Gaza”.
Ea a adăugat că plânge pierderile din 7 octombrie – inclusiv pe cea a prietenei sale Vivian Silver – „dar nu pot rămâne tăcută în legătură cu ceea ce se întâmplă. Pot păstra această complexitate. Am venit cu mesajul că umanitatea este pe primul loc”.
O tânără trecătoare vorbitoare de engleză, îmbrăcată în haine de sport, și-a scos căștile din urechi și a întrebat câteva tinere despre ce este vorba la protest. O protestatară a răspuns că este împotriva foametei și a crimelor din Gaza. Femeia care a întrebat-o s-a uitat la poze, părând cu adevărat surprinsă. „Oh wow”, a spus ea. „Asta se întâmplă acum?” Carmel a invitat-o să se alăture marșului, dar tânăra a refuzat.
Schimbul este „o dovadă că poți închide ochii și să nu vezi ororile care se întâmplă în Gaza”, a spus protestatarul – un israelian-american pe nume Carmel. „M-a șocat cât de multe lucruri nu știu oamenii”.
Rula Daoud, co-director al organizației, s-a adresat mulțimii înainte de marș: „Calea pe care o urmăm este una spre pace, una de a construi din nou, ceva diferit. Mi-am promis acest lucru, pentru că știu că noi toți cei din acest loc merităm mult mai mult decât ceea ce primim”, a spus ea.
„Nu este normal ca oamenii să fugă, să se lupte și să moară pentru a găsi un sac de făină. Nu este normal ca oamenii să plătească mai mult de 1 500 de shekeli pentru o pungă de mâncare. Nu este normal ca mamele să își condamne copiii la această viață în care trebuie să îi trimită, la vârsta de 18 ani, să ia o armă, să intre într-o fâșie cu două milioane de oameni într-o închisoare mare, să ucidă și să fie uciși. Nimic din realitatea pe care o avem acum nu este normal!”, a strigat ea. „Nu putem continua să tăcem în legătură cu ororile din Gaza. Nu putem rămâne tăcuți în legătură cu foametea din Gaza… și nu putem continua să mergem mai departe ca și cum nimic nu se întâmplă”.
Green a adăugat: „Ca israelieni, când ne spun că este pentru siguranța noastră, cum ar trebui să ne simțim? Când ne spun că, foarte curând, îi vor aduce înapoi pe ostatici – dar spun asta de doi ani – cum ar trebui să ne simțim? Când ne spun că nu avem de ales decât să ne trimitem copiii să comită aceste crime de război, aceste crime împotriva umanității, cum ar trebui să ne simțim?”
El a adăugat: „Tot ce știu este că nu avem altă opțiune decât să ne opunem, să ne intensificăm lupta împotriva ei, să arătăm această realitate tuturor celor din Israel”. Aceasta, a spus el, include refuzul de a efectua serviciul militar în Gaza. „Fiecare soldat care merge în Gaza, indiferent de rolul său, este parte la crime de război”. El i-a încurajat pe israelieni să protesteze, să discute despre suferința locuitorilor din Gaza la masa de vineri seara și să facă cereri oficialilor lor aleși. El a evidențiat partidele de centru-stânga: „Fac apel la democrați, la Yesh Atid și la Benny Gantz – alăturați-vă luptei! discutați despre ce se întâmplă în Gaza!”
La începutul marșului, participanții au scandat „înfometarea copiilor este o crimă de război”, „Nu există explicații sau scuze pentru înfometarea copiilor” și „Nu vrem Netzarim” – un coridor în Gaza pe care guvernul îl consideră un activ strategic – „opriți bombardamentele!” La barurile de pe stradă, oamenii se uitau și făceau fotografii. Muncitori migranți din India filmau agitația. Dintr-un apartament cu vedere la stradă, o femeie în vârstă s-a aplecat pe fereastră, bătând cu capacul unei tigăi în ritmul tobelor de protest.
Marșul a luat prin surprindere o femeie care se întorcea acasă de la serviciu. „Este greu pentru mine să văd așa ceva”, a spus ea. „Soldații noștri luptă pentru acest pământ, iar să vezi așa ceva în fața ochilor tăi – simt că nu este corect să avem un astfel de protest.”
O alta, o localnică, fuma o țigară în timp ce privea protestul trecând. „Nu știam că se întâmplă, dar mă identific cu el”, a spus ea. „Dar, din păcate, nu sunt sigură dacă ajută prea mult. Avem proteste de doi ani, și nimeni nu pare să acorde atenție.”
Deschide galeria
Marșul a șerpuit spre Cinemateca Tel Aviv, nu foarte departe de punctul de plecare. Un bărbat, care a întâlnit protestul acolo, părea să fie atent. El adusese un megafon mai puternic decât sistemul de sunet al Standing Together și striga peste discursurile scurte. „Rușine! Patetic!”, a strigat el. „Haideți, să ne unim împotriva acestui inamic nazist! Avem 56 de frați și surori în subsolurile de acolo, unde este protestul vostru pentru ei?” Poliția i-a îndrumat pe participanții la marșul din Gaza să nu se apropie de el.
„Îi înfometăm? Nimeni nu vrea să vadă un copil înfometat, de aceea trimitem ajutor umanitar! Fratele meu este în Gaza de 400 de zile, nu există foamete! Dacă cineva împiedică distribuirea acestuia, acela este Hamas!”, a strigat el.
Dar, în curând, și el a fost înecat de strigătele „Fiecare copil este un civil!” În timp ce mitingul se încheia și bărbatul continua să strige, s-a format un contra-protest. Un protestatar din Gaza a luat un megafon și a început, pe jumătate în glumă, să cânte „Oseh Shalom”, o rugăciune evreiască pentru pace, în direcția bărbatului.
„Faceți pace pentru noi, faceți pace pentru noi și pentru tot Israelul”, a cântat protestatarul. „Și pentru Gaza, și pentru restul Orientului Mijlociu!”, au adăugat alții.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.