G4Media.ro

Noile amenzi din Delta Dunării sunt contestate în instanță de o asociație…

Foto: ARBDD

Noile amenzi din Delta Dunării sunt contestate în instanță de o asociație a pescarilor / ”Creșterea cu aproximativ 1.000% a amenzilor din Delta Dunării este nejustificată, în totală disonanță cu realitățile din Delta Dunării”

Asociația Pescarilor Recreativi/Sportivi anunță depunerea în instanță a acțiunii de anulare a noilor amenzi din Delta Dunării, anunță Agenția de presă Rador.

Se precizează că asociația este în dezacord cu recenta „actualizare a amenzilor din Delta Dunării” cuprinsă în Hotărârea de Guvern nr. 1.194/2022, a depus plângere în instanță pentru anularea actului normativ indicat.

”Opinăm că o creștere arbitrară de aproximativ 1.000% a amenzilor din Delta Dunării este nejustificată, în totală disonanță cu realitățile din Delta Dunării și cu cele social-economice din România, având în vedere amenda minimă ce a urcat de la 35 de lei la 3.000 de lei.

Mai mult, așa zisa „actualizare” cerută de legea Rezervației Biosferei Delta Dunării este în fapt o raportare la un alt act normativ, respectiv la Ordonanța nr. 57/2007 privind ariile naturale protejate, eludându-se netemeinic și nelegal formulele de actualizare contabile sau bugetare care presupun raportarea la rata inflației, salariul minim pe economie sau coșul zilnic.

Egalizate în acest mod, amenzile nu mai respectă spiritul și litera legii pentru că a fost alterat principiul proporționalității dintre faptă și sancțiune”, precizează asociația.

Pe de altă parte, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării (RBDD), Gabriel Marinov, a anunțat la începutul anului că actualizarea cuantumului amenzilor aplicate în Delta Dunării pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei privind protejarea mediului a schimbat comportamentul turiştilor.

Actualizarea cuantumului sancţiunilor a presupus creşterea celei mai mici amenzi aplicabilă în Deltă de la 35 de lei la 1.000 de lei şi a intrat în vigoare pe data de 4 noiembrie 2022.

Potrivit guvernatorului, majoritatea amenzilor aplicate în ultimele două luni au fost de câte 1.000 de lei şi s-au aplicat pentru campare în locuri nepermise.

„Multe sunt situaţiile în care s-a renunţat la acele practici care până nu demult nu erau deloc evitate de turişti sau localnici, amenzile referindu-se nu doar la activitatea turistică, ci la activitatea tuturor de pe raza rezervaţiei”, a menţionat Marinov.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. i’auzi nene…votantu pesede e revoltat din cauza amenzilor nu a furtului…in ce tara din europa se mai rationeaza cu atat tupeu profurt❓❓❓❓❓❓❓‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

  2. Realitatea este ca se braconeaza la greu. Sa nu mai braconeze si atunci nici nu vor mai trebui sa plateasca amenzi. Tipic pentru mentalitatea de infractori.

  3. ?
    Ori textul e scris aiurea, ori e taiat si s-a mai pierdut cate ceva pe ici pe colo. Din context se intelege ca ar fi vorba despre amenzi aplicate turistilor pentru campare (nu ceva legat de braconaj) ceea ce face ca sa se schimbe comportamentul turistilor, dar nu e clar in ce sens. Adica nu mai vin turisti ca nu mai sunt lasati sa campeze aiurea sau sa-si lase resturile pe unde apuca?
    Daca e sa ne gandim ca, cumva, bani din amenzi se duc si in contul Rezervatiei, ar insemna ca, macar indirect, se imbunatateste viata localnicilor, se mai fac investitii in zona, un mediu mai curat, protectii de maluri etc.
    Daca ar fi problema ca de ce s-au marit amenzile pentru braconaj… Adica cum? Ar trebui o amenda optima, ca sa nu iasa braconierii in paguba? Sau sa nu creasca pretul pestelui vandut la negru?

    • Nu e chiar asa. Dupa ani de zile cand mergeam in rezervatie – zona de sud- pentru ca era ceva curat, am renuntat definitiv si cu regret, pentru ca au dat navala, in cautare de loc curat pe care sa-l pangareasca, „turistii” in cautare de gratuit. Aceia pe care ii stiam dinainte ar fi platit taxe, ca sa aiba parte de curatenie, dar nu au avut cui.
      A fost o mare discutie acum doi-trei ani, (poate mai multi, nu mai stiu precis, fiindca am renuntat sa ma mai gandesc) cu tipi care sustineau ca, daca ei nu-si permit sa mearga in staiuni, de ce sa li se limiteze liberul acces in zonele libere care sunt „bun al intregului popor”. Si ca e datoria statului sa stranga mizeria dupa ei, ca ei sunt cetateni si platesc taxe (cat platesc taxe daca vor campare gratis…?) dar de ce aia cu bani sa le limiteze lor accesul?…

  4. Nu numai că sunt necesare, amenzile, trebuie și urmărite și încasate.
    Cine frecventează, ca turist sau pescar, Delta Dunarii știe că sunt bine venite.
    În Deltă este un haos total.