G4Media.ro

Muzeul „Enescu”: Manuscrisul original al operei Oedipe se află în patrimoniul instituţiei

Sursa foto: Muzeul Enescu

Muzeul „Enescu”: Manuscrisul original al operei Oedipe se află în patrimoniul instituţiei

Muzeul Naţional „George Enescu” anunţă că partitura operei Oedipe se află la muzeu, „bine păstrată în condiţii corespunzătoare de conservare şi protecţie”. Anunţul vine după ce casa Historic a scos la licitaţie mai multe bunuri care i-ar fi aparţinut marelui compozitor, printre care o filă ce cuprinde motivele principale ale operei şi o vioară ce a fost primită de compozitor din partea familiei regale a României, relatează News.ro.

Referitor la comentariile şi întrebările din spaţiul public privind scrisorile, documentele ce ar urma să facă parte din licitaţia „George Enescu. Univers şi creaţie” organizată de Casa de licitaţii Historic SRL în data de 22 septembrie 2021, cu ocazia jubileului de 140 de ani de la naşterea compozitorului român (19 August), anunţând publicului „piese de o reală valoare precum partitura-manuscris a operei Oedipe: o filă ce cuprinde motivele principale ale operei, o vioară ce a fost primită de compozitor din partea familiei regale a României, fotografii cu dedicaţie sau inedite, manuscrise, corespondenţe şi documente personale”, Muzeul Naţional „George Enescu” face următoarele precizări:

În ceea ce priveşte partitura operei Oedipe, manuscrisul acesteia se află la muzeu, bine păstrat în condiţii corespunzătoare de conservare şi protecţie.

Muzeul deţine, de asemenea, 5 viori care au aparţinut lui George Enescu, toate clasate: vioara Guarneri del Gesu (1731), al cărei drept de folosinţă îl are, în urma unui concurs, violonistul Gabriel Croitoru, 2 viori Paul Kaul, o vioară Gaspar da Saló, o vioră Pierre & Hippolyte Silvestre.

Vioara Guarneri del Gesu şi vioara Paul Kaul (cea construită pe măsura mâinii lui Enescu) au răsunat joi, 19 august, de ziua Maestrului, în Aula Palatului Cantacuzino.

Din 1990, de când s-a redeschis Muzeul Naţional „George Enescu”, nu au fost înstrăinate obiecte de patrimoniu, dimpotrivă, demersurile managementului au fost îndreptate către sporirea patrimoniului şi protejarea lui.

Context.

G4Media.ro a scris despre faptul că licitația George Enescu – Univers şi Creatie, organizată de casa de licitații Historic, în 22 septembrie, a provocat un val de reacții din partea mai multor oameni de cultură români.

Au reacționat printre alții filosoful Mihai Șora, istoricul Eugen Ciurtin, dirijorul Gabriel Bebeșelea, toți îndoindu-se de veridicitatea obiectelor scoase la licitație, dar și punând un semn de întrebare cu privire la înstrăinarea patrimoniului național, dacă acestea sunt originale.

Ulterior, ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat că dosarul pentru o partitură scrisă de George Enescu scoasă la licitație îndeplinește condițiile legale, dar că pentru dosarul privind vioara care i-ar fi aparținând muzicianului urmează să fie aduse completări.

Artexim, organizatorul Festivalului George Enescu, a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să facă demersurile pentru a verifica legalitatea scoaterii la licitație a bunurilor și manuscriselor compozitorului.

Citește și

Controverse în jurul unei licitații George Enescu / Întrebări legate de veridicitatea obiectelor și înstrăinarea patrimoniului național puse de Mihai Șora, Eugen Ciurtin și Gabriel Bebeșelea / Poziția casei de licitații

Ministrul culturii, după semnele de întrebare din jurul licitației Enescu: Dosarul pentru partitură îndeplinește toate condițiile, pentru dosarul privind vioara urmează să fie aduse completări

Artexim, organizatorul Festivalului George Enescu, solicită Ministerului Afacerilor Interne să facă demersurile pentru a verifica legalitatea scoaterii la licitație a bunurilor și manuscriselor compozitorului

Sursa foto: Muzeul Enescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...