G4Media.ro

Mit spulberat de statistici: și marile țări din UE sunt piețe de…

Foto: Pexels.com

Mit spulberat de statistici: și marile țări din UE sunt piețe de desfacere pentru produsele alimentare străine; România nu este o excepție, așa cum susține propaganda anti-europeană

Deseori auzim/citim că România nu este altceva decât o piață de desfacere pentru alimentele produse în marile state ale Uniunii Europene. Propaganda lansează mesaje potrivit cărora am fost primiți în comunitatea europeană numai ca să-și vândă nemții și francezii produsele lor. Ultimele date furnizate de Eurostat arată însă că Franța și Germania, la rândul lor, înregistrează deficit comercial în comerțul cu produse agro-alimentare derulat cu celelalte state europene, potrivit unei analize realizate de LantulAlimentar.ro. Cu alte cuvinte, Germania și Franța sunt piețe de desfacere pentru alimentele de import.

Datele statistice publicate de Eurostat relevă că nu numai România înregistrează deficit comercial în relația cu celelalte state membre. În aceeași situație se află chiar cele mai dezvoltate state, Germania, Franța și Italia. Un fost stat comunist, Polonia, are balanță pozitivă în relația cu piața europeană, iar acest lucru ar trebui să dea de gândit celor obișnuiți să creadă că Vestul a înglobat Estul ca să-l transforme în piață de desfacere pentru produsele agricole. Uniunea Europeană este un imens spațiu comercial pentru produsele agro-alimentare din statele membre. Depinde de fiecare stat și de organizațiile antreprenoriale cum își ating obiectivele și reușesc să ducă marfa în fața clientului. Nu o țară sau alta este țară de desfacere, ci Uniunea Europeană în ansamblul ei este o piață de desfacere ( și ) pentru produsele proprii.

Statisticile din România. În 2018, am exportat pe piața europeană mărfuri în valoare de 4.511.100.000 de euro și am importat din toate statele europene în valoare de 6.377.900.000 de euro. Deficit comercial de 1.866.700.000 de euro. În 2009 , importurile din statele comunitare au reprezentat 82% din totalul importurilor, iar în 2018 procentul a fost de 84%.

Ce s-a întâmplat în Germania? Exporturile către țările europene au valorat în total 57.864.500.000 de euro. Importurile au valorat 72.286.900.000 de euro. Deficit comercial 14.422.400.000 de euro. Iată ce mai frumusețe de piață de desfacere este și Germania! În procente, țara landurilor importă din statele comunitare cam 81 % din valoarea totală a importurilor, restul de 19 % provenind din țări terțe. În 10 ani, valoarea mărfurilor agro-alimentare cumpărate de Germania din UE a crescut cu 2%.

Cum stau lucrurile în Franța? 39.587.400.000 de euro exporturi, 41.506.600.000 de euro importuri. Deficit, 1.919.200.000 de euro. Altă piață de desfacere! Cu 10 ani în urmă, Franța importa de pe piața comunitară 81% din totalul mărfurilor importate. În 2018, procentul a rămas același.

Foto: Pexels.com

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Votați Klaus Iohannis!
    Votați bunăstarea și echilibrul!

    • Diferența este însă că aceste 2 piețe mari excelează prin producție de orice tip, domina piața petroliera, de utilități, etc. Dacă România ar excela la avioane și centre cosmice nu ar mai fi nicio problema, momentan ar trebuie sa o luam de la firul ierbii. Întrebarea este dacă și Spania are aceleași probleme? Fiecare tara cu particularitățile sale, noi aici ar trebui sa excelam.

  2. Deci faptul că toată lumea din UE pierde, in mintea așa zisilor proeuropeni este o veste bună. Însă nu asta va distruge UE, ci centralizarea. Pe măsură ce crește, centralizarea inevitabil duce la luarea unor decizii din ce în ce mai proaste și răspunsuri din ce in ce mai lente si ineficiente. Si asta se vede chiar si la acest articol care arată o problemă dar o interpretează ca pe o izbândă. Competitia dintre marile puteri mondiale nu va fi castigata de cei care reușesc să-i alinieze pe toți, precum chinezii, ci de cei care reușesc să țină centralizarea cat de cat sub control, ca americanii.

  3. Si uite asa manipulati cu nerusinare! Pai e vorba de alimentatie, de ce nu spuneti si de domeniile in care strainii au monopol si ne omoara? Dar stiti ce e ciudat? Ca nu numai UE, ci si America de Nord mai ales!

    • Lantulalimentar.ro este un site cu tematică agro-alimentară. Prin urmare, abordează subiecte din domeniu. Datele statistice Eurostat arată că nu numai România, ci și alte țări europene, chiar din cele mari, Germania, Franța și Italia, înregistrează deficit comercial la produsele agro-alimentare în relația cu celelalte state membre. Adică importă mai mult decât exportă. Prin urmare, după acest criteriu al balanței negative, sunt și aceste țări piețe de desfacere, exact așa cum suntem noi. Sunt uimit că nu luați în seamă cazul Poloniei, care cu toate că a fost ca noi o țară comunistă, iată că are balanță pozitivă. De ce? Iarăși sunt uimit că nu observați că una dintre țările cu balanță pozitivă este și Olanda, care are o suprafață agricolă mult mai mică decât a României și nu dispune nici pe departe de populația României, terenul arabil și populația fiind doi factori importanți pentru dezvoltarea agriculturii și a industriei alimentare.

    • @ryu – Da frate, corect, de ce nu zice și de domeniile Pază și Protecție, de IT, de Coafură? Niște manipulanți ăștia cu saitul.

  4. „Problema” e ca ‘propaganda’ e mai ampla .. Vorbeste despre produse cu calitate ce variaza, despre care se iau masuri putin spre deloc. Demonstrat de institutiile in cauza. Se vorbeste, se dau niste amenzi si uite pestele recongelat, eventual si presarat cu niste mercur, gata, la vanzare.