G4Media.ro

Ministrul rus de Externe: Rusia recunoaște eforturile talibanilor pentru stabilizarea situației politico-economice,…

Sursa foto: Twitter/ Russian Embassy, UK

Ministrul rus de Externe: Rusia recunoaște eforturile talibanilor pentru stabilizarea situației politico-economice, dar există un risc real ca activitățile teroriste să se reverse pe teritoriul țărilor vecine

Rusia a recunoscut miercuri „eforturile” talibanilor pentru stabilizarea Afganistanului, dar a tras un semnal de alarmă că întreagă zonă a Asiei Centrale, zonă considerată a fi sub influenţa Moscovei, este ameninţată de prezenţa pe teren a unor grupări „teroriste” precum Statul Islamic, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Noi recunoaştem eforturile întreprinse pentru stabilizarea situaţiei politico-militare”, a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrovm, în deschiderea primelor convorbiri internaţionale de la Moscova cu noii lideri ai Afganistanului, o reuniune la care participă în jur de zece ţări, între care China, Pakistan şi Iran.

Șeful diplomației ruse a atenţionat totuşi că „multe grupări teroriste, în primul rând Statul Islamic şi Al Qaida, încearcă să profite” de instabilitatea care se prelungeşte în ţară, în pofida preluării puterii de către talibani în luna august pe fondul retragerii americane.

„Există un risc real ca activităţile teroriste şi traficul de droguri să se reverse pe teritoriul ţărilor vecine”, a declarat Lavrov.

„Îndeosebi ne preocupă regiunea Asiei Centrale”, a subliniat ministrul rus, referindu-se la fostele republici sovietice din regiune care constituie o zonă de influenţă tradiţională a Rusiei.

În faţa delegaţiei conduse de vicepremierul Abdul Salam Hanafi şi ministrul de externe Amir Khan Muttaqi, Lavrov a lansat un apel către comunitatea internaţională să vină în ajutor afganilor.

Talibanii, sub sancţiuni internaţionale, nu dispun de fonduri pentru bănci şi plata salariilor.

„Suntem convinşi că a venit timpul ca întreaga comunitate internaţională să se mobilizeze pentru a furniza ajutor umanitar financiar şi economic, în special pentru a preveni o criză umanitară şi exoduri de migranţi”, a subliniat Serghei Lavrov.

În final, șeful diplomației ruse şi-a exprimat „regretul” în legătură cu absenţa delegaţiei SUA de la discuţiile de la Moscova.

Această reuniune este o mărturie a integrării sporite a talibanilor în jocul diplomatic, după întâlnirile din Qatar cu occidentalii şi în Turcia, săptămâna trecută.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, apreciase marţi că aceste convorbiri vor consolida şi mai mult ”autoritatea” guvernului afgan.

Pentru Rusia, discuţiile trebuie să consacre poziţia sa de putere regională care caută stabilitate în toată Asia Centrală.

Moscova doreşte ca talibanii să fie în măsură să stabilizeze situaţia politico-militară şi să formeze un guvern ”incluziv” care să reunească şi alte pături dincolo de reprezentanţii mişcării lor, cu scopul de a combate grupările teroriste.

De la accederea lor fulgerătoare la putere în august, talibanii se confruntă cu ameninţarea unor grupări mai radicale decât ei, în special cu atentate sângeroase comise de Statul Islamic-Khorasan (SI-K).

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat săptămâna trecută îngrijorarea în legătură cu capacitatea lor de a împiedica implantarea unor astfel de organizaţii care „au planuri de a-şi extinde influenţa în ţările din Asia Centrală şi în regiunile ruse”.

Chiar dacă Rusia a ironizat retragerea umilitoare din Afganistan a SUA, marele său rival geopolitic, ea se teme să vadă haosul răspândindu-se pe flancul său sudic, regiune strategică bogată în materii prime.

Astfel, Moscova şi-a înmulţit în ultimele luni manevrele militare la frontiera afgană cu aliaţii săi regionali, consolidându-şi, totodată, baza militară din Tadjikistan. De asemenea, China a efectuat exerciţii în regiune.

În plus, ruşii s-ar putea să aibă sentimentul că situaţia actuală nu se deosebeşte de cea din perioada invaziei sovietice (1979-1989), care a marcat debutul unui deceniu de războaie în Afganistan, comentează AFP.

În cadrul întâlnirilor cu diplomaţi occidentali în Qatar la mijlocul lunii octombrie, ministrul afgan de externe, Amir Khan Muttaqi, a avertizat că „slăbirea guvernului afgan nu este în interesul nimănui”, evocând riscuri în domeniul securităţii şi exodul de migranţi.

Ruşii, turcii, iranienii, europenii, ţările din Asia Centrală: toţi încearcă să evite o criză a refugiaţilor. Ministrul Lavrov a atenţionat miercuri că printre refugiaţi „s-ar putea ascunde jihadişti”.

Chiar dacă autorităţile ruse poartă discuţii cu talibanii, mişcare interzisă în Rusia de mai mulţi ani, ele nu se grăbesc totuşi să recunoască legitimitatea noului guvern afgan al talibanilor, notează AFP.

Sursa foto: Twitter/ Russian Embassy, UK

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Opaaa, cât de nostalgic sa fii după CCCP sa te gândești sa invadezi iar Afganistanul.