G4Media.ro

Ministrul Mediului, despre intervenţia în cazul urşilor agresivi: Vorbim de intervenţii în…

sursa foto: Pixabay

Ministrul Mediului, despre intervenţia în cazul urşilor agresivi: Vorbim de intervenţii în intravilan, nu în habitatul natural/ Nu putem vorbi de vânătoare/ Nu e niciun prinţ, nici rege, care vine o dată pe an să împuşte o raţă, o gâscă, un cerb, un urs

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, joi seară, că intervenţia rapidă în cazul urşilor agresivi vizează zona intravilană, locuită de oameni, nu habitatul natural al animalului, de aceea nu poate fi vorba despre vânătoare. Intervenţia se va face gradual, de către personal specializat al asociaţiei de vânătoare. ”Nu e niciun prinţ, nici rege, care vine o dată pe an să împuşte o raţă, o gâscă, un cerb, un urs”, afirmă ministrul, citat de News.ro.

”Trebuie să subliniem că vorbim de intervenţii în intravilan, în zona locuită de oameni, nu intervenţie în habitatul natural al ursului şi în niciun caz nu putem vorbi de vânătoare, pentru că intervenţia rapidă se referă strict la exemplarul care e în localitate, care atacă şi creează probleme, care e în gospodăria omului. Propunem ca intervenţia să fie făcută strict de personalul tehnic al asociaţiei de vânătoare care, în principiu, trebuie să aibă un contract de prestări servicii cu o autoritate publică locală”, a declarat Tanczos Barna la B1 TV

Acesta a explicat că intervenţia va fi graduală: ”E trecut în proiectul de OUG că dacă e prima dată când ursul e văzut în localitate sau reprezintă un pericol direct, ursul trebuie alungat. Dacă se poate, ursul trebuie tranchilizat şi relocat. Dacă cele două metode nu pot fi puse în practică sau ursul revine în minute, ore în localitate sau nu se poate apropia personalul pentru a-l tranchiliza şi exemplarul e în gospodărie, e agresiv, a omorât animale, atunci intervenţia să fie cu armă letală”, a mai explicat ministrul Tanczos Barna.

Acesta exclude ideea că această intervenţie se va transforma în vânătoare.

”Vânătoarea e o activitate care se practică în habitatul natural al animalelor sălbatice. În niciun caz intervenţia echipei de jandarmi cu vânătorul nu se poate numi vânătoare dacă acest lucru se întâmpă într-o localitate (…) Nu se poate interveni decât prin personalul tehnic specializat, personalul angajat al asociaţiei de vânătoare. Nu e niciun prinţ, nici rege, nici vânător care vine o dată pe an să împuşte o raţă, o gâscă, un cerb, un urs (…) Se va interveni doar în intravilan, doar pentru eliminarea unui risc şi nu se va duce nimeni acolo dacă nu e un apel 112 şi dacă cineva nu ne pericol”, a mai declarat ministrul.

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Unde sunteți Cristoiu, Nistorescu Tuca și Cristache? Johannis este de vina a vrea decorații în schimbul urșilor. S-a dovedit o confuzie penibila Scuze nimic? Cu rămâne cu Arthur?

  2. Azi dimineata la 05:45 „vanatori autorizati” vanau fazani la 40-50 metri de gardul meu. Asta nu il preocupa pe ministrul mediului. Daca viata omului primeaza sa zicem ca ma inpucau din graseala in casa si fugeau pe camp nu ii prindea nimeni. Nu poti sa le faci reclamtie ca daca nu sunt prinsi in flagrant tot tu iei amenda pentru apel fals la 112.

    Domnule Tanczos Barna parca trebuia sa protejati natura si biodiversitatea, vad ca nu va preocupa decat amaratii aia de ursi.

  3. Legislația permite folosirea armamentului letal în interiorul localităților? Din câte știu eu, NU !
    Dar individul ăsta se pare că habar n-are de asta.

    • Politia, jandarmeria, antitero de la SRI nu are voie sa traga in intravilan in caz de nevoie? I-auzi!!! Incep sa traga de la placuta care delimiteaza intravilanul de extravilan,nu?

    • @Amok
      Cred că n-am fost suficient de explicit. Mă refeream la armele de vânătoare, nu la unitățile de forță din cadrul instituțiilor statului. Într-adevăr e frustrant să vezi cum in urs îți ucide alimalele sau doamne ferește mai rău, să te rănească și tu să nu poți interveni că nu te lasă legea.
      Spun asta că la noi se emit de cele mai multe ori legi idioate și incomplete, fără norme metodologice de aplicare.

    • @George. Au voie vanatorii daca sunt asistati de jandarmi, etc.
      acum 4 ani au impuscat un rus in Sibiu

    • Evident ca nu se pot folosi arme de vanatoare in intravilan, doar politia sau jandarmeria o pot face. Insa tot nu am deloc incredere in ce spune.

    • Au voie vanatorii daca sunt asistati de jandarmi, etc. In functie de situatie, se incearca mai inati tranchilizarea lui, operatiune coordonata de medicul veterinar.
      Ordinul de impuscare il dau cei de la comitetul local pentru situatii de urgenta. Jandarmul preia ordinul si ii spune vanatorului sa execute foc.
      Acum 4 ani au impuscat un urs in Sibiu. Umbla pe case.

  4. cum nu e niciun print? abia a plecat!

    • @George. Ba se impusca si de vanatori, pentru ca sunt asistati de jandarmi. acum cativa ani umbla un urs pe acoperisurile caselor din sibiu. A fost impuscat

  5. Nici nu s-a lamurit cu printul, ca ii da cu vanatoarea in 24 de ore. Interesant ar fi sa raspunda cum de vin printisori pe bani grei sa impuste ursoaice, care de fapt sunt ursi buni de trofeu. El ia in deradere astfel de intrebari justificate.

    Nu exista absolut niciun mecanism de transparenta al partidelor de vanatoare. Am sunat personal la politie fiind intr-o padure, deoarece auzeam impuscaturi. Impuscaturile s-au oprit imediat… Oare cum e posibil?

    Minciuna, coruptie, spaga. Iar noi „sa avem incredere”.

  6. În tot ministerul ăla de retarzi, mai există vreun neuron funcţional care să fi auzit că în trecut existau locuri unde se punea hrană pentru urşi? Dacă au ce mânca urşii nu coboară în casele oamenilor şi nu trebuiesc vânaţi.

    Sau asta e şi ideea? Creăm o stare de pericol, pentru ca mai apoi să luăm şpăgi de la alţi retarzi cărora nu li se scoală dacă nu trag cu puşca…

    Pe cât facem pariu că ciocoiul mediului este foarte bogat şi va fi şi mai bogat după ce se va „ocupa” de urşi?

    Cu defrişările cum mai merge? Au spor prietenii?

    • CIne crezi ca e obligat si pe ce bani sa dea de mancare la animale salbatice? Ca si cum nu ar fi supravietuit milioane de ani pana acum decat cu ajutor uman.
      Dar daca esti asa pornit, hai ca-ti dau un numar de cont sa bagi niste bani pentru hrana la ursi.

  7. Bagati pe google ‘Brown bear hunting Romania’….o sa va dati seama cam cat costa vanatoare la ursi in Romania si ca e o afacere care poate crea multi bani. De aici si lobby-ul agresiv sa fie create breze/interpretari etc.

    O sa vedeti ce de anihilari de ursi agresivi va urma! Bai Tanczos mari prosti trebuie sa crezi tu ca suntem…pari a nu face altceva decat sa urmaresti agenda prietenilor de partid care vor sa vaneze ursi in Romania. In loc sa ai pe Agenda cum sa protejezi fauna, sa reduci taierile ilegale la minim, sa te bati cu mafia lemnului (pardon ca astia sunt de la tine)….tu ai pe Agenda cum sa fie impuscati ursi. Du-te prietene si lasa abureala infractionala!

  8. Braconajul in Romania e la cote alarmante si „ministrul” mediului vine ca o manusa, un ajutor dat braconierilor sa intre in legalitate. Nu de alta, dar la fel cum spaga nu exista, dar circula, la fel si braconajul nu exista, dar apare sporadic, cand nu te astepti.

  9. Vai de mama ta, sinistrule….. de munții de gunoaie, peturi, etc care populează râurile și lacurile nu te-am auzit 🤢🤢🤢🤢🤢 ție îți stau urșii în gât. Atât 🤢

  10. Nu inteleg de ce nu se asigura mincare ursilor in fostul habitat natural [ paduri] in care traiau poate fericiti. Am vazut un film in care un ursulet fura un sac cu porumb !!!

  11. Azi 26 Iunie un alt atac lângă Sfântu Gheorghe, Covasna. Oameni buni in loc sa ne certăm și sa arătăm cu degetul la vecin ar fi cazul sa realizam ca avem o problemă.