G4Media.ro

Ministrul Apărării, despre pensiile militare: Armata nu trebuie separată în cei care…

Foto: Inquam Photos/ Cristian Strelic

Ministrul Apărării, despre pensiile militare: Armata nu trebuie separată în cei care au fost în misiuni şi cei care nu au fost

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, declară, cu referire la pensiile militare, că Armata nu trebuie separată în cei care au fost în misiuni şi cei care nu au fost, subliniind că pentru a susţine un militar în teatrele de operaţii este nevoie de 9-12 oameni în activităţile de suport, transmite Agerpres.

„Despre pensii… o chestiune pe care o putem înţelege şi într-o altă notă decât cea a pensiilor militare. Pentru că atunci când vorbeşti de o separare la nivelul instituţiei militare, eu cred că obiectivul nu este acela de a analiza într-un mod onest şi echitabil situaţia pensiilor, ci, mai degrabă, de a induce o stare de frământare şi nelinişte într-o instituţie de bază, fundamentală, a statului român, care se bucură de încrederea şi suportul populaţiei într-un procent covârşitor de mare. Instituţia militară, prin definiţie, este o instituţie coezivă, sinergică. Din momentul în care au intrat pe porţile liceului militar au învăţat împreună, au muncit împreună, au desfăşurat activităţi specifice împreună, s-au dezvoltat în carieră împreună, au fost în misiuni împreună”, spune ministrul Apărării într-un mesaj postat duminică pe Facebook.

Nicolae Ciucă subliniază faptul că militarii care acţionează în misiuni teatrele de operaţii au nevoie de suportul logistic al celor din ţară, iar Armata nu trebuie separată în cei care au fost în misiuni şi cei care nu au fost.

„O astfel de separaţie, menţionez încă o dată, este greu de acceptat, motiv pentru care nici nu am intervenit să o comentăm la vremea respectivă, pentru că mi s-a părut o intervenţie cât se poate de neavenită. Pentru că afectează şi ‘targetează’ în mod deosebit una dintre instituţiile de bază ale statului român care, alături de celelalte, pentru că militari nu sunt numai în armată, militari sunt şi în celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, care au în spirit aceeaşi natură a acţiunii şi anume cea caracterizată de coeziune şi tot unitar. Doar ca să înţeleagă cei care sunt mai puţin familiarizaţi cu terminologia, dar şi cu sintagmele din domeniul militar, precizez că pentru a susţine un militar în teatrele de operaţii este nevoie de 9 -12 oameni în activităţile de suport. Noi nu ne putem îndeplini misiunile, oriunde am fi, fără să ne bucurăm de tot ceea ce înseamnă liniile de suport logistic, liniile de suport tehnic, liniile de suport moral, care au o componentă considerabilă în ceea ce înseamnă succesul acţiunii militare. Sper ca pentru mine să fie ultima dată când fac precizarea că armata nu trebuie separată în cei care au fost în misiuni şi cei care nu au fost. Noi nu puteam să mergem în misiuni dacă nu erau cei din ţară care să ne sprijine în executarea misiunilor”, afirmă ministrul Apărării.

Ministrul arată că pericolul unei acţiuni militare este asumat şi de persoanele care se ocupă de logistică, nu numai de militarii care acţionează pe teren.

„Pericolul şi tot ceea ce înseamnă cadrul de desfăşurare a acţiunii militare este asumat de fiecare dintre noi, inclusiv de logisticieni, pentru că logistică se face şi în teatrul de operaţii. Cei care ies în misiune execută partea pur operativă a acţiunii militare, dar, încă o dată, şi acolo există elementele de sprijin – logistic, tehnic, medical, personal, comunicaţii şi informatică şi aşa mai departe, care sunt acolo, în teatru. Faptul că execută misiunea dintr-o anumită locaţie, un pic mai ‘safe’, cum se spune, asta nu înseamnă că nu împărtăşesc aceleaşi elemente de pericol. Pe de altă parte, aş dori să se vadă profesia de militar asumată de fiecare dintre noi. Ştim, atunci când depunem jurământul militar, că ne asumăm riscurile, ne asumăm responsabilitatea a ceea ce înseamnă apărarea ţării chiar cu preţul vieţii, ştim care ne sunt limitările, ştim care ne sunt constrângerile, ştim care ne sunt privaţiunile şi, din nou, drepturile restrânse, pentru că asta este viaţa de militar”, declară Ciucă.

El menţionează că militarii beneficiază de pensii de serviciu încă de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

„Noi am înţeles foarte bine legea pensiilor militare, iar la noi, în instituţia militară, în instituţiile militare, legea se aplică cât se poate de corect. Militarii nu pot să-şi adauge absolut niciun bonus sau coeficient în ultima lună, înainte de a ieşi la pensie, pentru că, în baza legii, singurul drept pe care îl avem de a alege atunci când ieşim la pensie este segmentul acesta de şase luni consecutive din ultimii cinci ani, în baza căruia se calculează pensia, iar pensia începe de la plafonul de 65% şi nu depăşeşte 85%. Ca atare, indiferent despre cine discutăm dintre cei care ies la pensie în uniforma militară pe baza legii, nu depăşesc salariul net în plată la ieşirea la pensie. Militarii nu au pensie specială. Militarii, de la Alexandru Ioan Cuza încoace, beneficiază de pensie militară de serviciu”, mai spune Nicolae Ciucă.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Cristian Strelic

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

55 comentarii

    • Pamflet
      De ce trebuie ca militarii de la popota, de la casa armatei, de la biblioteca, de la ansmblurile folclorice ale armatei, de la cluburile sportive militare sa primeasca pensii speciale?
      Cu totii stim cum se intra in armata si cum se promoveaza in armata.
      Militarii carora nu le convine fara pensii specialw sa plece, are cine sa le ia locul

    • Abecedarule, ești un mare imbecil! Sigur te pensezi și te epilezi. Tocmai ți-a explicat omul că militarii nu au pensii speciale, nici măcar cei care și-au pus viața în pericol prin nebuniile din africa și asia. E așa de ușor de intrat în armată, că iată-te. La prima pocnitoare a rușilor, îți sfârâie călcâiele până în marea britanie. Fătălăule!

    • Cata amnezie!Pare-mi-se ca cei inversunati,sunt pensionari.OK,inseamna ca au varste onorabile. In atare conditii,tovarasi,cine mama dracului v-a tinut ,decenii intregi,marile realizari ale statului denumit granarul Europei? Va reamintesc eu,dementilor! Militarii,studentii si elevii.In timp ce ei va faceau agricultura ( munca fara remuneratie) ,voi erati luati cu japca din grote si deveneati bravi oameni ai muncii socialiste.Si erati promovati pe criterii de pupi-n-curism. Daca nu respectati armata pentru realizarile sale militare,macar faceti-o pentru ceea ce a facut,in integrum,pana in 1989.Pentru ca a contribuit enorm la realizarile pe care vi le arogati,in mod injust.

    • Ati uitat de acordul global,rasurilor!Vreti principiul contributivitatii,dupa ce ati supt la sanul vacii staliniste,pe care o hraneau si o intretineau tinerii ,cu munca lor patriotica.Acum,cand tinerii aia au ajuns sa castige,in sfarsit,conform muncii prestate,v-a lovit principiul asta,al contributivitatii.

    • Pamflet
      Foarte urat au reactionat acesti militari. In loc sa raspunda de ce merita pensie speciala un militar de la ansamblu de dansuri sau unul de la casa armatei, ma injura si ma jignesc si vin cu niste ,,argumente” fara nouma si fara logica, ce bat aiurea, asa cum trag ei si cu arma. Oricum, pentru ei, e laudabil ca sunt in stare sa lege atatea cuvinte laolalta. Chiar daca fara logica

    • Pentru ca,in timp ce tu crosetezi sau citesti o reteta pentru o noua prajitura,nevasta-ta taie lemne ,in curte,frate-tu se scarpina dupa ureche,copiii vostri probeaza lenjerii intime la mana a doua si ceilalti membri admira spectacolul.Stabileste tu,acum,care dintre voi sunt mai membri ai familiei decat ceilalti!Iar la masa,culmea,o sa mancati din aceeasi oala.Ni acum n-ai inteles,elevatule?

    • Ineptiile debitate de tine nu au logica.Macar schimba-ti stilul si scrie pamflete,nu flasnete.

    • @Vali,
      Am facut si eu armata ca militar si am si grad de ofiter in rezerva. Si cunosc armata din interior, am cunoscut subofiterii sefi de magazii a caror singura grija era sa se ascunda pe dupa magazii cand venea in control comandantul, am cunoscut comandanti si ofiteri superiori care, la fel ca tine, nu stiau sa se exprime corect si cursiv in limba romana si care toata treaba pe care o faceau in timpul programului era sa bea cel putin cate o jumatate de litru de vodca fiecare. Principiul timpu trece, leafa merge, se potriveste in armata mai bine decat oriunde. Nimic din armata nu m-a impresionat , militarii nefiind decat o adunatura de manelisti inculti si ignoranti. Si astazi, singura muzica ascultata in mediile militare fiind manelele. Si ceea ce ii caractereza pe toti militarii de cariera, era autosuficienta, aroganta si ura fata de cultura si de stiinta. Pot povesti multe lucruri urate si foarte urate daca imi aduc aminte. Imi aduc aminte cum plutonierii de companie furau bocancii soldatilor noaptea urmand ca apoi soldatii, daca voiau bocanci, sa mearga sa ii cumpere pe sub mana de la aceeasi plutonieri de companie. Echipamentelw date soldatilor erau bune de aruncat, iar cine voia o tinuta mai buna trebuia sa dea spaga. Permisiile si invoirile sa dadeau numai pe spaga. Iar avansarile la fel. Vali, nu te mai da singurul barbat ca nu esti. Si ar trebui sa stii si tu ca in viata civila exista multe meserii mai complicate, mai grele si mai importante care iti solicita mult mai mult tot tipul de calitati

  1. De ce sa nu-i separam? Ce fac generalii din tara, care nu se misca de la birou, ca sa merite pensie speciala?

    Si cum au ajuns generali? Oprea si-a cumparat rangul si toata lumea stie asta, dar bugetarii sunt prea lacomi ca sa-l ancheteze.

  2. Bre, trecerea pe la Campina nu implica nicio militărie.

  3. Armata e mai presus? Suntem intr-un regim militar? Ideile domnului general distrug, de fapt, țara. Rusine!

  4. Gata cu orice fel de pensie speciala doar principiul contributivitatii , fiecare cat a lucrat a avut privilegii , salalarii pe masura , sporuri pe masura , iar acum se iese la pensie la 40 de ani si se reangajeaza la stat pe functii la fel de caldute si bine platite , cumuland pensia nesimtita cu salariul de la stat , iar copiii nostri cu studii superioare nu isi gasesc de lucru si pleaca din tara. ELIMINATE TOTATE PENSIILE SPECIALE.

  5. Ai vreun sot plecat in teatru si esti nesadisfacuta , sunt nu iti fa griji

  6. Stefan Platz … Mozartine !

  7. Ba fix asta trebuie facut! Nu poti sa-l pui pe „generalul” gabriel oprea, care nu si-a riscat sanatatea niciodata, pe acelasi nivel cu militarii care au fost in zone de conflict. De pensii speciale sa beneficieze doar cei ce au fost in zona de razboi, nu birocratii!

  8. A devenit armata romana o armata de mercenari/ angajata in folosul SUA sau alte forte si finantata de cetatenii romani in teatre de operatii in Irak, Afganistan sau aiurea.
    Ca si Cuba in relatia cu URSS in teatrul de operatiuni Angola in 1980. Armata romana ar trebui sa apere tara si sa isi asumeobligatiile NATO si angajamente ONU / forte de mentinere a pacii. A fost atacata vreo tara NATO ?

  9. Păi pe restul ce- i face speciali? Pensii speciale la toți, otova, nu se justifică.

    • TOTI Angajtii din MAI si MAPN beneficiaza de privilegii la gramada: si femeia de serviciu angajata la MAI sau la MAPN si Contabila de la MAI sau MAPN si Juristul de la MAI sau MAPN… etc!!
      FIX cum a facut PSD cu functionarii din Parlament, ca am ajuns de rasul lumii: femeia de serviciu de la Parlament, Contabilii, Soferii, Juristii din Parlament, adica persoane fin structurile ADMINISTRATIVE care NU sunt deloc legate de Institutia publica numita Parlament,(putand lucra oriunde!) beneficiaza de Pensie speciala, desi PSD a justificat Pensia speciala la Parlamentari prin RESTRICTIILE functiei respective, adica NU pot avea ei alte joburi!
      Dar, cine impiedica o Contabila care lucreaza la Parlament sa faca Contabilitate pentru alte 3 Firme, de exemplu?
      La fel, aceeasi intrebare, pentru femeia de serviciu!
      Totusi, Florin Iordache, le-a DAT si lor Pensie speciala!
      https://www.cotidianul.ro/pensiile-speciale-ale-femeilor-de-serviciu-si-soferilor-de-la-parlament/

      G4, va rog sa dati postarea!

  10. Cand ne-am despartit din liceu cu 11 clase prin 1966 ( pare-se unii chiar mai devreme in clasa a 10- a) unii au mers la facultati tehnice si altii in institutii militare. Acum dupa 54 ani cand ne laudam, vedem ca pensiile difera. Cei civili cu facultate, sefi in productie au pensii intre 2200-3200 lei. Militarii nostri au in schimb o pensie de 5500-6000. Au cotit bine!

  11. vedeti ca sunt in armata care au iesit la pensie cu 8 clase , fosti tractoristi au fost imbracati in militari care ulterior s au pensinat , si au pensii nesimtite mult mai mari peste cei cu studii superioare care au lucrat toata viata in productie pana la varsta de 65 de ani

  12. Desigur există și politicieni care nu pot fi separați de armată!
    A trecut o viață de om de când armata nu prea mai apară nimic, dar cotropește România. Asta ca să nu mai spunem că după ’89 nici nu mai avem armată decât de paradă.
    Aș vrea să cred ce spune ministrul, dar în Romania oamenii de rând sunt mult mai expuși riscurilor decât militarii care în realitate nici nu prea au ce apara.

  13. Nicolae Ciuca:
    ,,……. atunci când depunem jurământul militar, că ne asumăm riscurile, ne asumăm responsabilitatea a ceea ce înseamnă apărarea ţării chiar cu preţul vieţii, ştim care ne sunt limitările, ştim care ne sunt constrângerile, ştim care ne sunt privaţiunile şi, din nou, drepturile restrânse, pentru că asta este viaţa de militar”.

    Nicoleae Ciuca tot invarteste o placa veche si mincinoasa a mai multor tantalai din Armata cum ca militarii trebuie sa ia Pensie de Serviciu pentu ca Risca sa fie omorati in Razboi ! ! !
    Adica, de fapt, Nicolae Ciuca insulta Rezervistii de parca ei ar fi in mod Sigur niste Dezertori !.
    Puterea de Lupta a Armate Romane, cu cei 73.000 de militari activi, nu are practic nici o legatura cu Apararea Romaniei de catre cei vreo 3-5 milioane de barbati care se pot incorpora.
    Sa zicem (numai) 3.000.000 / 75.000 = 40 ! Adica
    La fiecare ,,Militar de Cariera” se incorporeaza inca 40 de Barbati Civili si care se trimit direct in Linia I ca Infanteristi !.
    Daca Nicolae Ciuca vrea sa se ia Pensie de Servicu in Armata
    (si) pe baza de Riscuri de Moarte atunci :
    Ar trebuii ca toti Rezervistii, si toti cei care pot sa Poarte o Arma in Maini, in caz de Razboi, sa Aiba ,,Pensie de Risc de Razboi” !.
    (macar un Supliment 300- 500 de lei / luna la batranete – dupa varsta de 60 de ani), pentru ca si-au petrecut Viata in Romania si au riscat sa fie Incorporarti pentru Apararea Patriei !

    Propun:
    300 de lei / luna pentru Barbatii care NU au facut Armata (dar in Registrele Armatei sunt Apti de Incorporare).
    400 de lei / luna pentru Rezervistii care au Terminat Armata fara Grad.
    Si 500 de lei pentru cei care au terminat Armata Gradati.
    Sumele se dau intregi numai pentru cei care au trait tot timpul (pana la varsta de 60 de ani) in Romania.
    (pentru cei care au Lucrat in Strainatate se mai scade in functie de anii cat au lipsit din Romania)

  14. Secţiunea a 3-a ,,Interzicerea sau restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți” nu se aplică discreționar militarilor, unora da ,altora nu, ci se aplică tuturor militarilor. La toți le este afectat dreptul la egalitatea de șanse similară cu cea a cetățenilor civili, care de ex. pot avea mai multe surse de venit, prestând mai multe activități lucrative, de unde mai multe contribuții la fondul public de pensii, de unde o pensie mai mare. Militarilor le este interzis acest lucru. DACĂ Secţiunea a 3-a ,,Interzicerea sau restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți” din Legea nr. 80/ 1995 privind statutul cadrelor militare, respectiv art.28 lit. a) b) c); art.29 lit.a) b) c) d) e) g) h); art.30 lit. a) b), va fi abrogată, precum și DACĂ art.3.(5) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, va fi modificat și va avea următoarea formulare: ,, La declararea mobilizării și a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 20 și 63 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar. ”, ATUNCI ar exista un tratament egal cu privire la drepturille de pensie, pentru toți cetățenii, printr-o lege unică a pensiilor. Ar fi util să avem o abordare constructivă și să nu facem astfel de comparații care dezbină un corp profesional si asa greu încercat in ultimii ani!!!!!!!!!!!!!!

    • Mie mi-au făcut și montat mobila din casa niște pompieri care lucrau pe firma soției, deci asta ca nu pot face altceva nu tine… Și oricum câștiga suficient de mult ca să se rezume la un singur job.
      De parca noi restul după 8-10 ore de munca fugim la al 2-lea job

  15. Rusine!
    Adica, angajati ai MAPN care NU au iesit din Tara, care au zacut prin birouri ca oricare bugetar, care NU au pus piciorul intr-un razboi, de ce sa aiba atatea privilegii?!
    NU, goar pentru cei in situatii speciale(cei ajunsi in teatrele de razboi!), DA pentru Pensii speciale, altfel Pensii pe CONTRIBUTIVITATE la restul!
    MAIul, la fel, are o gramada de Angajati in BIrouri, uite Organigrama(Directia generala Financiara, Directia management resurse umane, Directia Juridica, Directia Fonduri externe rambursabile, Directia medicala….) pe langa Politistii operativi!
    https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/01/Organigrama.pdf
    Adica, o gramada de angajati care MUNCESC o viata intreaga in BIROURI, ca oricare bugetar, care NU ies in strada niciodata la actiuni specifice politistilor operativi!
    Totusi, ei PRIMESC aceleasi Beneficii ca Politistii operativi: Pensii speciale, Norma de hrana(desi mananca in birou, ca oricare bugetar!), Imbracaminte, Incaltaminte…)….
    https://alba24.ro/veniturile-si-sporurile-pe-care-le-primesc-politistii-si-alti-angajati-din-mai-lista-ministrului-carmen-dan-631383.html

  16. Ofiterii MApN din vremea comunistilor, aia pe bune, cu Scoala Militara si Academia Militara, mergeau in misiuni, aveau aplicatii, aveau alarme in miez de noapte, erau mutati ” la ordin ” in alta garnizoana…cand le era lumea mai draga, erau obligati sa anunte la unitatr cand pleaca din localitate, etc.
    Va spun cu certitudine lucrurile acestea deoarece am trait in casa cu unu. Va rog sa nu mai bateti campii in necunostinta de cauza! Alaturi de el se muta toata familia ( copil, sotie ).
    P.S. pensiile celor care s-au pensionat in ’98 si au norocul sa mai traiasca nu-s la nivelul celor scrise de voi pe aici.

    • Dar, cei din Birouri care petreceau zilnic 8(OPT!) ore in birou, ca orice bugetar, aia merita??!!!!
      Despre aia vorbim, NU despre militarii operativi!!!!

  17. Suntem o țară plină de generali , nu știu după ce , de la o stea , două , trei și chiar patru , nu știu pe ce merite, dacă suntem pe timp de pace . Dacă nu mai avem stagiul militar obligatoriu și nici militari în termen de ce nu s-au desființat fostele școli de instrucție ?????

  18. Absolut tuturor pensionarilor , trebuie sa li-i se stabileasca pensia NUMAI in baza principiului CONTRIBUTIVITATII .
    Atat si nimic mai mult .

  19. Pensia/indemnizația specială ar trebui să se refere numai la cuantumul acesteia, nu și la vârsta timpurie de pensionare a beneficiarului.
    Pentru un militar/ polițist/gardian care muncește 20-25 ani, apoi se pensionează, muncesc alții, bugetari sau nu, cca 40 de ani să îi susțină pensia.

    • Faceti O.N.G.-uri,pentru pisici,catei,unghii false dezlipite,implanturi nereusite s.a.m.d. Ia faceti una,cu membri avand discernamant,si faceti voluntariat ( doar sa asistati ) in profesiile astea. Sa te aud,dupa aceea,facand afirmatia cu privire la varsta de pensionare.Unii dintre voi,sunt ferm convins,foarte multi,nu sunteti capabili nici sa asistati ( sa cascati gura ,cum se spune in popor).Creiere odihnite,egal,viata lunga!

  20. Pentru voi,am scris CREIERE:))))))

  21. Trebuie anulată interzicerea sau restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți din Constituția României, impuse militarilor activi prin Statutul cadrelor militare, precum și modificarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, în sensul uniformizării obligațiilor militare în caz de mobilizare/război, pentru toți cetățenii români, activi și pensionați, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 20 și 63 de ani, conform modelului impus rezerviștilor pensionari militari!

  22. Vrem lege privind obligativitatea serviciului militar în caz de război, pt. toți cetățenii – bărbați și femei, cu vârsta până în 63 ani! După modelul discriminaților si huliților pensionari militari! Vrem obligativitatea serviciului militar in caz de razboi, in frunte cu ciumpalacii și cu fufele cărora le stau în gât pensiile militarilor! Fără privilegii și fără discriminări! 

  23. O obligație civică cu caracter general – cum este obligația de a participa la mobilizare/ război – dar care se aplică doar anumitor cetățeni( militari activi și pensionați, în rezervă), constituind astfel o minoritate în România, reprezintă o discriminare a acestora față de ceilalalți cetațeni fără obligații militare în caz de mobilizare/război. În toate statele lumii, în lumea democrată, obligația militară în plus … se plătește/recompensează. Apropos de militarii români pensionați și mult huliți, dar care sunt singurii pensionari cu atribuții militare la mobilizare/ război – bărbați și femei! În timp ce ceilalți bărbați peste 36 de ani și celelalte femei indiferent de vârstă, astfel mult mai tineri și tinere, fentează în stil barbar orice obligație militară în caz de mobilizare/război!

  24. CARE ALT ANGAJAT ȘI PENSIONAR ROMÂN ARE OBLIGAȚIA SĂ MOARĂ , obligație prevăzută în contractul cu statul, fișa postului și în Jurământul depus pe viață , dacă misiunea o impune, ÎN SCHIMBUL SALARIULUI ȘI PENSIEI?
    S-au învățat toți să ceară drepturi egale, dar nu și obligații egale, riscuri, privațiuni și interzicerea în mod egal a exercițiului unor drepturi și libertăți din Constituția României ( Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare prevede: interdicția de a fi ales la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale; de a administra firme; de a participa la greve, de a face declarații publice, interdicția de a presta al doilea job, adică de a avea a doua contribuție la fondul de pensii, pentru un cuantum al pensiei suplimentar așa cum au dreptul persoanele civile; etc, etc. Adică le este interzis militarilor să contribuie integral la fondul de pensii și apoi li se reproșează că nu au contribuit? De ce le-a fost interzisă contribuția? Pentru că militarii nu au fost salarizați după prevederile Codului Muncii, pentru 8 ore/zi ci pentru 24 de ore/zi, 7 zile/săptămână la dispoziția statului, pentru a nu li se plăti dublu orele suplimentare prestate în zilele de sărbători legale de ex., orele suplimentare din aplicații și o multitudine de sporuri specifice. Dacă le-ar fi fost plătite orele suplimentare, sporurile, etc., conform prevederilor Codului Muncii, atunci ar fi rezultat un cuantum al pensiei în sistemul public de pensii mai mare decât pensia de serviciu care implică și obligații militare în continuare. Din aceste motive le-a fost interzisă contribuția. În schimb au contribuit prin sânge! Adică militarul a fost sclavagizat în perioada activă, și pe același model de manipulare și ipocrizie se dorește să fie sclavagizat și ca pensionar rezervist cu obligații militare!? )

  25. Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, art.4, prevede că  ,,Serviciul militar în rezervă” se îndeplinește în calitate de rezervist. Pensionarii militari sunt rezerviști operaționali cuprinși în planurile de mobilizare ale unităților militare . Astfel, un pensionar militar are obligații militare la declararea stării de mobilizare sau de război. Dar, are obligații militare și pe timp de pace, cum ar fi: Art 67.(1)Prezentarea la exercițiile de mobilizare, sau misiuni, pe o perioadă determinată ; Prezentarea la centrul militar pentru predarea livretului militar înainte de plecarea în străinătate, precum și ridicarea acestuia la înapoierea în țară; Prezentarea la data, ora și locul prevăzute în ordinul de chemare, pentru clarificarea situației militare ; etc. Obligațiile sunt supuse sancțiunii pentru nerespectarea lor. Toți ceilalți cetățeni pensionați, femeile, bărbații cu vârsta peste 35 de ani, nu au asemenea obligații militare. Și atunci întreb, cum putem fi egali din toate punctele de vedere în fața legii, nu doar din acelea care ne convin?!   Răspunsul ni-l oferă CCR care a retinut că „principiul egalității în fața legii presupune instituirea unui tratament egal pentru situații care, în funcție de scopul urmarit, nu sunt diferite”. (Decizia nr. 135 din 5 noiembrie 1996). Foarte clar!
    În concluzie, nu putem avea drepturi uniformizate de pensie, fără să avem și obligații militare uniformizate pentru toți cetățenii, activi sau pensionați, atât pe timp de pace cât și la declararea stării de mobilizare sau de război.

  26. Rezervistii nu mai vor să moară pentru o țară care îi umilește, care își bate joc de ei, în frunte cu trompetele politice și deontologii televiziunilor de casă patronate de străini! Cert este că rezerviștii militari nu au fost și nu sunt aparati împotriva manipulărilor, în schimb se asteaptă, cu toate mârlaniile facute impotriva lor, să își dea viața la razboi pentru o țară care îi înjosește și îi discriminează!

  27. Îți stau în gât pensiile militarilor dar nu ai obligații militare? Tu de ce nu ai obligații militare la declararea stării de mobilizare şi a stării de război? În prezent obligații militare la declararea mobilizării şi a stării de război au doar bărbații cu vârste între 20 şi 35 de ani, militarii in activitate si pensionarii militari bărbati si femei până la vârsta de 63 de ani. Ceilalți cetățeni activi sau pensionari, nici pomeneală!. Așadar, o pensionară provenind din cadrele militare este aptă de luptă la 62 de ani, dar o tinerică de 32 de ani și un tânăr de 36 de ani ,sănătoși tun, mari susținătoari ai drepturilor egale pentru cetățeni, de ce nu au obligația să îndeplinească serviciul militar obligatoriu la declararea mobilizării şi a stării de război? Așadar, beneficiezi de privilegiul special de a nu pleca pe front la moarte, la declararea stării de mobilizare sau de război, dar îți stau în gât pensionarii militari care au această obligație(obligația de a-ți da viața nu are echivalent pecuniar!). Trist și cinic!

  28. Vreți o țară ca afară? Toate obligatiile de natură salarială și de pensii asumate prin aderarea la NATO trebuie respectate!
    PENSIONAREA CADRELOR MILITARE DIN STATELE membre NATO:
    Turcia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 41-48; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 41-52; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
    – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului
    Italia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 25-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
    – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80% din ultimul salariu brut.
    Ungaria
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 45; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 50; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
    – Generali: vârsta: 55; pensia: 60% din ultimul salariu brut.
    Belgia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 51-52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
    – Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu.
    Franţa
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
    – Generali: vârsta: 57-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
    Germania
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
    – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
    Marea Britanie
    – Personalul militar beneficiază de o legislaţie proprie privind pensiile diferită de cea care reglementează pensiile personalului civil; 
    – Militarii beneficiază de pensii militare de stat;
    – Pentru a beneficia de pensie integrală, perioada de serviciu militar trebuie să fie de minim 30 de ani;
    – Pensia se calculează pe baza celui mai mare salariu anual pe care militarul l-a primit în ultimii 3 ani de serviciu.
    [Nota: Corelat cu materialul redactat, rezulta ca militarii britanici beneficiaza la pensie de 3,3% procent din cel mai mare salariu primit in ultimii 3 ani, pt. fiecare an in serviciul militar. In aceasta ipoteza, fara a avea certitudinea, rezulta ca britanicii au drept de pensie militara de cca. 60% din respectivul salariu pt. 18 ani de serviciu militar, iar pt. fiecare an in plus se adauga 3,3%].
    Olanda
    – Valoarea pensiei reprezintă ultimul salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu.
    [Nota: Aici exista o inadvertenta. Rezulta ca in fapt, exista o legislatie separata fata de civili. In caz contrar, am ajunge la concluzia ca la toti olandezii pensia se calculeaza pe baza ultimului salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu, ceea ce nu poate fi real. Dupa cum stau lucrurile ar rezulta ca in Olanda militarii au de departe cele mai mari pensii fata de alti cetateni. In conditiile in care un colonel olandez are o solda lunara cuprinsa intre 8 000 si 10 000 de euro]. 
    Polonia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta:50; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 55; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
    – Generali: vârsta: 60; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
    S.U.A.
    – legislaţia privind pensiile militare este diferită de cea care reglementează pensiile civile;
    – pensia se calculează în funcţie de anii şi lunile în serviciul militar, data trecerii în rezervă, categoria de forţe, modul de executare al serviciului militar şi baza de calcul, stabilită ca medie a salariilor cele mai mari în ordine descrescătoare primite în 36 de luni, oricare ar fi acestea, în decursul serviciului militar;
    PENSIA MILITARA MEDIE  IN UNELE STATE MEMBRE NATO
    Pensionarul militar român are o pensie medie de  600 de euro, cea mai mică dintre pensiile de serviciu. În Ungaria, Cehia şi Polonia, pensia militară medie este dublă – 1200 de euro.  Pentru toate celelalte ţări din NATO, pensia medie este 3.200 de euro, iar în SUA de 5.632 USD/lună
    Aceasta este recunoștința socială pe care statul o acordă apărătorilor ei, Un stat slăbit , o țară distrusă de cei care fac politică de 30 de ani . Militarii nu au făcut politică , ei sunt doar sclavi în uniformă, datori să moară pentru binele vostru iar din păcate, unii, le scuipați mormintele.

  29. Pensiile militare de stat nu sunt pensii speciale, sunt pensii de serviciu( solde de rezervist) pentru existența obligațiilor militare de serviciu după trecerea în rezervă. Nu se platesc de către Casa Nationala de Pensii, ci din fondurile ministerelor de resort, care produc, inca, prin industria noastra de armament, sume importante in valuta, din contractele pe armament, munitii, materiale si servicii.

  30. Marele general Ciuca uită esențialul : de la al doilea război mondial încoace armata română a șomat, cu mici momente de vânătoare de civili (1989), care se pun cel mult ca antrenament. După cum a înșirat un militar mai sus, prin lumea civilizată militarii se pensionează după vreo 30 de ani de activitate, dupa varsta de 50 de ani. La noi este evident o variantă psdistă a armatei, cu pensionare la 45 de ani ! De ce un țărănoi de militar ar trebui să se pensioneze la 45 de ani, dacă nu mai este apt pentru teatre de luptă, ar trebui trecut la logistică, poate să aranjeze arme în cutii si la 50 de ani ! E mai stresant să fii militar la birou decât neurochirurg (care se pensionează la 65) ?!
    Se apropie momentul dispariției privilegiilor, iar măreața armată română se agață de ele precum Psd-ul de ciolan

  31. Sistemul e destul de corect asa cum e acum. Nu poti sa le iei pensiile decat daca le dai drepturile civile inapoi.

    Dar si asa e criza de personal peste tot: Armata, Politie, Servicii nu mai zic. Daca le iei ceva din ce au acum, iar te trezesti cu un val de securisti ca pleaca din servicii si iau pe sus economia nationala cum au facut in anii ‘90.

    Mai degraba ar trebui sa le dam in plus decat sa le luam.

  32. Da domnule general, nu pot fi impartiti asa, aveti dereptate.
    Dar domnule general, ca pensionari militari – astazi sunt deja impartiti: gulerati, cu oscaruri si pensii de zeci de mii si discriminati, muritori de foame (in general disponibilizati) iesiti la pensie inainte de L 223.
    Domnule, legea 223 a fost buna si Parlamentul Romaniei a stiut ce a votat. Ea prevede si asigura egalitatea pensionarilor in fata legii. A trebuit sa vina nepotul vulpii sa ne taie printr-o ordonanta a carei forma, continut si legalitate sunt de groaza – aproape jumatate din pensia cuvenita, apoi o femeia parasita ( de un militar, Alexa cred), infuriata, sa ne rupa cu OUG 59 in doua.
    Domnule general, am o diploma ONU ca recunoastere a faptului ca am activat sub steagul sau, in folosul pacii undeva in lume, inainte ca Romania sa fie membra a NATO. Nu cer nimic pentru aceasta. Dar astazi, ca ur mare a acestor doua ordonante, ca multi altii pensionati pana in 2017, eu, militar ce am pus mereu onoarea militara pe primul loc, traiesc o drama si traiesc din imprumut. Pensia militara de stat pe care a binevoit Armata Romana sa mi-o acorde nu-mi permite sa imi asigur hrana, medicamentele si cele necesare traiului.
    Domnule, daca sunteti militar de onoare, ridicati fruntea, faceti ca fiecare fost militar sa-si primeasca pensia militara care Parlamentul Romaniei a stabilit ca i se cuvine si nu altceva.
    Pensia fostilor militari ai Armatei Romane nu se cuvine si nu trebuie stabilita in functie de interesele vulpii sau de toanele unei femei.
    Si atunci nu vom mai fi impartiti nicicum.

  33. hai sa rezolvam si mai simplu disputa despre ” cine merita pensii” ..
    „contributia” adica furtul a un sfert din salariu ( pentru ca altii sa isi ia pensia), sa devina optional… ori lasi statul sa te fure ori iti pui banii in contul de pensii private..si o sa vedeti atunci cine merita pensii si cine e dispus sa vi le plateasca in continuare.
    atat timp cat nu va mai luati pensiile direct din salariul meu ma doare in 8==D~ de pensiiel voastre.

  34. Bine punctata treaba cu pensiile de seviciu de pe vremea lui Cuza. Sau mai bine zis introduse de Cuza. Ca si multe altele din administratie. Intr-un proces de laicizare a Romaniei. Fiindca acum traim inceputul reversarii laicitatii, sa nu ne mire nebuniile revansarde ale unora care pretind ca fac dreptate dar in fapt vor teocratie.
    Complicat bine.

  35. În țara asta, a dracului dacă se vorbește altceva decât pensii si salariile bugetarilor, de crearea de locuri de muncă și investiții nu vorbește nimeni FIREA-ti al dracului de Sărăciii!!!

  36. Preocupați cum suntem zilele acestea cu misterul AUR am uitat ca trăim într una din cele mai corupte țări din Europa, dacă nu din lume. Și am uitat și de pensiile speciale care împart societatea în caste, de la bancul de heringi al cetățenilor de rând, la castele privilegiaților din Armată, fosta Securitate, Magistratură…
    Tot mai mult înclin să i cred pe dnii Fota și Lăzărescu care spun că AUR e o „creație” a unor laboratoare interne. Au reușit să ne mute atenția, cu ajutorul idioților utili, de la problemele esențiale ale societății:corupția, pensiile speciale, …către pseudoprobleme ca Familia, Libertatea, Credința…

  37. In calitate de cetatean roman consider ca Romania nu trebuia si nu trebuie sa trimita militari pe teritoriul altor state in ,,teatre de razboi ,,. Cine a mers acolo a mers pentru bani . Restul e o vrajeala de imagine .