G4Media.ro

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: Pensiile militare nu trebuie privite ca pensii speciale.…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: Pensiile militare nu trebuie privite ca pensii speciale. Cei care fac presiuni pentru tăierea lor să se gândească la ce efecte ar avea asupra retenţiei personalului militar aflat spre finalul carierei

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a reiterat, joi, că pensiile militare nu trebuie privite ca pensii speciale.

”Îi rog pe cei care fac presiuni pentru tăierea drepturilor pensionarilor militari să se gândească la ce efecte ar putea avea asemenea decizii asupra retenţiei personalului militar aflat spre finalul carierei, oameni foarte bine pregătiţi şi aflaţi în funcţii la vârful ierarhiei, precum şi asupra proiectelor de viitor ale tinerilor care şi-ar dori o carieră militară”, a afirmat el.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a făcut, joi, în Constanţa, o vizită de lucru la unităţile Forţelor Navale aflate în garnizoană, participând la Gala „Omul Anului în Forţele Navale”, eveniment aflat la a XIII-a ediţie. În cadrul festivităţii, el i-a înmânat trofeul ”Ofiţerul Anului 2022 în Forţele Navale” căpitan-comandorului Cătălin-Dănuţ Gherghinescu, şef Secţie scafandri de luptă EOD, Divizionul 175 Nave scafandri de luptă.

Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat importanţa asigurării unor condiţii de viaţă şi de pregătire la standarde cât mai înalte personalului Armatei.

„Alocarea unui buget de 2% din PIB în ultimii şase ani, ridicat la 2,5% din acest an, a permis derularea unor programe de înzestrare care asigură capabilităţi solide de apărare pentru România. Dar, indiferent cât de performante ar fi avioanele de luptă, maşinile blindate, rachetele, corvetele sau fregatele noastre, ele au nevoie de oameni pregătiţi şi motivaţi în contextul creşterii nivelului de expertiză cerut în prezent de domeniul Apărării. Şi vă asigur că avem permanent în vedere găsirea celor mai bune soluţii pentru a vă asigura dumneavoastră, celor care serviţi ţara în cadrul Armatei României, condiţiile decente de muncă şi viaţă pe care le meritaţi”, a declarat ministrul Tîlvăr.

El s-a referit, în acest context, şi la pensiile militare.

„În ceea ce priveşte pensiile militare, repet şi cu această ocazie, acestea nu sunt şi nu pot fi considerate pensii speciale. Îi rog pe cei care fac presiuni pentru tăierea drepturilor pensionarilor militari să se gândească la ce efecte ar putea avea asemenea decizii asupra retenţiei personalului militar aflat spre finalul carierei, oameni foarte bine pregătiţi şi aflaţi în funcţii la vârful ierarhiei, precum şi asupra proiectelor de viitor ale tinerilor care şi-ar dori o carieră militară”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Patrioții . .

  2. Bai si eu care am crezut ca soldatii au vrut in armata ca sunt patrihoti adevarati precum Siemion si Sosoanca. Ete ca ei voiau, sa iasa la pensie devreme cu pensii babane. Bai in ce tara frumoasa traim.

  3. Retentie zice plagiatorul asta?Ca altfel faceau,ce?Doctorate peste doctorate,precum intaiul natang guvernamental,cel ce nu poate insaila o fraza scurta,asa de capul lui?

  4. Rares Bigdan esti un nimeni ai desfiintat oensiile speciale papagalule nevolnic

  5. gunoaiele care au tras in noi in ’89.

  6. Finalul carierei adica … 39 de ani?

  7. Lipsa minții,
    Pu.ți a special.

  8. Te-a luat retenția sau incontinența ?

  9. Nu are nicio logică ce spune șeful izmenarilor. Deci dacă se taie pensiile speciale o să se repeadă să se pensioneze cu o pensie mică toți militarii ? Din contra, pensia mare specială îi face să se pensioneze la vârstă fragedă, 46-47-48 de ani.
    Vârsta de pensionare să fie 65 pentru toată lumea. Condiții speciale reale gen luptă pe front, mediu poluat (mină) să pună vechime suplimentară, gen 1 an pe front sau în mină să se pună ca 1,3 – 1,5 ani.

    • Armata la birou sau cazarmă în condiții de pace nu are nimic special, de fapt cam stau degeaba.

  10. Asa, si? La salariul pe care-l ai nu puteai plati contributia pe care o platim toti si sa ai o pensie in consecinta? Zici ca ” de investigatii” (in al comentariu parca sustineai ca ai fost „plitist judiciar”, care-i alta mancare…), oricum nimic din munca ta nu justifica „specializarea” pensiei fata de unul care iese la pensie din „munca in conditii grele” si cu contributiile platite! Apoi, in „activitate” ai avut multe alte beneficii pe langa venitul slarial, platite de natie si alea! Daca ma gandesc numai la asistenta medicala, cu tot ce implica ea, de care voi beneficiati fata de ailalti muritori de rand (cu totul altceva decat asigurarile cas pentru „gloata”) ….

  11. Retentia se face daca militarul iese la pensie la 55 de ani (cu 10 ani mai devreme decat ne-militarul) nu la 45 de ani ca ne-simtitul! Daca vrea mai devreme (cu maxim 5 ani mai devreme, nu cu 10 ani, la fel ca ne-militarul sa poata iesi dar cu penalizare, la fel ca ne-militarul, si doar daca are vechime minima completa. Cuantumul pensiei trebuie sa fie corelat cu solda dar dupa aceeasi metoda ca si la nemilitar, dar ajustat cu o perioada de cotizare mai scazuta (in sensul ca daca a avut in perioada de activitate acelasi venit ca si nemilitarul sa iasa cu o pensie oarecum similara – oricum militarii au in general venituri peste medie, deci ma astept ca si pensia implicit sa fie mai mare decat a civilului in medie. Asta daca mai vreti sa fim o tara, altfel va faceti voi tara voastra, sa munceasca copiii vostri sa va plateasca voua pensiile. Sau va aduceti cetateni din Nepal, din Kazahstan de unde vreti si faceti tara cu ei si cu pruostii.

  12. Toate pensiile speciale sunt nemeritate .
    Cer anularea lor .
    Tot Romanul sa detina pensia in baza contributivitati .

  13. Dar de ce să lase critica, că nu-ți convine ție?! Te face să te simți inconfortabil?!
    Adevărul trebuie ocolit?!
    V-ați obișnuit doar să profitați, cu munca e mai greu, asta e realitatea!
    Se vede cât timp liber ai la dispoziție, că freci la greu pe net!

  14. Negureanu – superficială! Ai di capul tău! Este cea mai respectabilă doamnă de pe siteul ăsta, fraiere, iar cu experiența de viață a dânsei te bate la popou!

  15. @Lipsus,
    Argumentele sînt simple, evidente și incontestabile, toată lumea trebuie să primească după cât a contribuit, nimic mai mult, iar vârsta de pensionare trebuie să fie aceeași pentru toți.

    • Lasă – l, că-i cu capul, săracu ‘…!

    • Cu toate astea, problema nu e asa de simpla. Nu poti sa le tai pensiile militarilor, in primul rand pentru ca asa a fost contractul lor la angajare. Pensia se calculeaza pe criteriul contributivitatii pentru cei care sunt angajati cu contract de munca in care este prevazut asa ceva.
      Partea nasoala este ca problema pensiilor militarilor este o perdea de fum care mascheaza toate celelalte pensii cu adevarat speciale, inventate pe parcurs.
      Militarii s-au incadrat cu un salariu „xxx” pe legea prin care li se prevedea o pensie de „yyy”.
      Asta e situatia, e ilegal sa schimbi regulile pe parcurs.
      Pentru cei care se angajeaza acum, se poate corecta contractul de munca (legea salarizarii miltarilor sau ce cadru legal e in vigoare) si se stabileste un salariu brut (majorat conform noii scheme, astfel incat sa contina si contributia pentru pensie, care e platita tot de angajator, adica STATUL) astfel incat sa se prevada o contributie proportionala, din care sa li se poata garanta o pensie decenta corelata cu munca depusa (durata si intensitatea activitatii).
      A fost o perioada (2-3 ani +/-) in epoca „de trista amintire” cand salariul tarifar era egal cu cel net, pentru ca „statul nostru socialist” platea toate hangaralele iar mie imi platea cat sa am ce pune pe masa… Asta nu inseamna ca in perioada aia nu am „contribuit” ci doar ca „angajatorul” facea legea. „Statul nostru socialist” lua de la mine atat cat credea necesar, ca sa intretina structurile sale si pensionarii din acel moment, iar mie imi lasa salariul net=brut si mi se lasa de inteles ca nu plateam nicun impozit (hehe, comunismul victorios). Dupa nu mult timp, economistii marxisti au constatat cumva ca e mai bine sa aplice impozit pe munca si au modificat schema de salarizare astfel incat salariul s-a majorat (impresionat, as zice) dar ceea ce primeam ca „bani in mana” a ramas neschimbat. Contributia a fost – de la fiecare dupa capacitate.
      In dosarul meu de pensie, inregistrat la varsta 65 am reusit sa cumulez 47 de ani contributie (unii au certificatul de nastere mai nou de atat, cand se pensioneaza, ba chiar mai nou decat licenta mea), in care au fost si ani in care contributia (formal) a fost zero. Nu ma plang, rezultatul este confortabil.
      Nedreptatea nu vine din faptul ca militarii primesc pensii clasate drept speciale, ci in faptul ca, in umbra lor se inghesuie tot felul de „speciali”, tineri (48 de ani poate fi varf de capacitate – fizic + intelectual+experienta) platiti de stat (din banii celor care muncesc acum) . O povara care in final va pune bgetul pe butuci.

  16. Ți-a dat argumente, dar, dacă nu le-ai înțeles (dar, de fapt, te prefaci) înseamnă că problema e cu tine!

  17. Nici armata americana n-are un numar asa de mare de generali in rezerva ca armata romana

  18. Weekend plăcut!

  19. Voi astia ce comentati sa nu adormiti, daca e asa bine in armata de ce nu sunteti si voi militari? Aveti macar habar cate interdictii are un militar? Haideti in armata, sa aveti si voi pensii „nesimtite” la 45 ani, cum credeti voi? De ce nu va inghesuiti? La 45 ani iasa unul care e in armata de la 14 ani, liceu militar, academie, etc… Daca e sa iasa militarul la pensie ca un civil, sa aiba aceleasi indatoriri ca un civil, atunci sa aiba si drepturile egale cu un civil. Dupa serviciu sa fie liber, daca e chemat la ordin sa poata refuza. Sa aiba orele suplimentare platite. Sa poata pleca cand vrea el unde vrea el fara sa faca rapoarte si sa astepte sa i se aprobe deplasarea in afara garnizoanei sau a tarii. Sa aiba dreptul la concediu fara plata, dreptul la greva, sa poata sa fie actionar la o firma, sa faca parte din partide politice, sa isi poata exprima liber opiniile, sa nu aiba de suferit pt orice face in timpul liber, etc. Voi vb despre pensie dupa contributivitate dar sunteti pe dinafara. Militarul contribuie si el din salariu ca si voi, are aceleasi dari, dar solda ii e blocata la nivelul din 2009, in fiecare an se da Oug pt blocare. Militarul e la ordin 24/24 7 zile din 7, nu e liber dupa serviciu. Nu vorbesc din auzite ca voi, nu din ceea ce aud in presa asa zis „libera”. Cati din voi veniti in armata?

  20. As vrea sa spuneti toate astea pompierilor cand aveti nevoie de ei. Cum ar fi sa fie pompierul egal cu un civil? Iti ia foc casa si suni la 112 si iti vine o singura autospeciala cu 2-3 militari, ca restul au iesit din tura, sunt liberi si nu sunt obligati sa vina. Ar fi bine, nu? Au fost buni militarii la inundatii, dezapeziri, etc…nu? Imi e scarba de dubla masura voastra.

    • Pompierii nu sunt Armata!
      Și mai lasă vitejia, că mai suntem unii în cunoștință de cauză cu ce este și Armata și ce este înăuntrul ei!