G4Media.ro

Ministerul Sănătății: Încurajăm extinderea utilizării testelor antigen pentru Covid, dar într-un cadru…

Sursa foto: Pixabay

Ministerul Sănătății: Încurajăm extinderea utilizării testelor antigen pentru Covid, dar într-un cadru reglementat. Experții lucrează la adaptarea legislației pentru comercializarea și utilizarea acestor teste în condiții adecvate

Ministerul Sănătății precizează, miercuri, într-un comunicat, că încurajează extinderea utilizării testelor rapide pe bază de antigen pentru Covid, dar într-un cadru reglementat și că experți din minister, Agenția Medicamentului, INSP și Colegiul Farmaciștilor lucrează la adaptarea legislației pentru comercializarea și utilizarea acestor teste în condiții adecvate.

Ministerul amintește că, în România, testele rapide antigen sunt folosite în prezent pentru triajul simptomaticilor în unitățile de primiri urgențe și în compartimentele de primiri urgențe, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid, dar și în siguranță, aceste zone.

„Pentru a crește accesul populației la diagnostic, Ministerul Sănătății încurajează extinderea utilizării acestui tip de testare, dar într-un cadru reglementat, în conformitate cu recomandările organismelor internaționale OMS și ECDC și în beneficiul superior al persoanelor testate și al populației generale”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, la cererea ministrului Nelu Tătaru, experți din cadrul Ministerului Sănătății, ai ANMDM, INSP împreună cu reprezentanții Colegiului Farmaciștilor lucrează la adaptarea legislației naționale actuale, astfel încât comercializarea și utilizarea testelor rapide antigen să se realizeze în condiții adecvate.

Comunicatul Ministerului Sănătății:

Testele rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2, la fel ca toate dispozitive medicale, trebuie utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorilor.

În România, testele rapide antigen sunt folosite în prezent pentru triajul simptomaticilor în unitățile de primiri urgențe și în compartimentele de primiri urgențe, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid, dar și în siguranță, aceste zone. Această decizie a fost adoptată conform recomandărilor OMS și ECDC și susținută de Comisia de management clinic si epidemiologic al infectiei COVID a Ministerului Sănătății.

Pentru a crește accesul populației la diagnostic, Ministerul Sănătății încurajează extinderea utilizării acestui tip de testare, dar într-un cadru reglementat, în conformitate cu recomandările organismelor internaționale OMS și ECDC și în beneficiul superior al persoanelor testate și al populației generale.

În acest context, la cererea ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, experți din cadrul Ministerului Sănătății, ai ANMDM, INSP împreună cu reprezentanții Colegiului Farmaciștilor lucrează la adaptarea legislației naționale actuale, astfel încât comercializarea și utilizarea testelor rapide antigen să se realizeze în condiții adecvate. Noul demers legislativ va completa eventuale discontinuități ale legislației actuale, atât pentru aceste teste, cât pentru alte dispozitive medicale, în cazul în care este necesar.

“A avut loc o primă întâlnire e experților pentru identificarea soluțiilor de utilizare a testelor rapide în afara UPU/CPU, într-un cadru reglementat și adaptat. Testarea trebuie realizată în deplină siguranță pentru persoana testată și pentru ca să existe beneficiu pentru sănătatea publică, rezultatul trebuie raportat, monitorizat și cuantificat”, a declarat ministrul Tătaru.

Conform recomandărilor ECDC, testele rapide antigen au o capacitate mai redusă de a identifica persoanele bolnave, comparativ cu testarea RT –PCR și sunt recomandate pentru utilizare numai în anumite condiții și de către profesioniști. În mod particular aceste teste sunt destinate pentru a fi utilizate numai de către profesioniști, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat. Dacă testele rapide nu sunt utilizate de către profesioniști, așa cum producătorul menționează în instrucțiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise.

Citește și

Comisia Europeană: Folosiți testele rapide pentru Covid dacă rata de pozitivare a celor PCR depășește 10%. România a ajuns la o rată de pozitivare medie de 27%

Testele rapide antigen pentru detectarea coronavirusului: la ce sunt bune și cum pot contribui semnificativ la limitarea răspândirii virusului

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. acel test poate fi facut acasa fara probleme. costa 40 ron, dar daca il faci într-un cadru organizat costa 160Ron. asta este diferența.
    hoților!

    • Doar nu crezi ca o sa faca testele accesibile si ieftine?
      Trebuie sa-si ia careva partea, cel mai probabil un pnl-ist de data asta, daca era psd lua ceva psd-ist.

      Dar votati pnl sa mearga mai bine:)))
      Sper ca oamenii au inteles cine-i pnl si her ficus, ei sunt membri marelui partid usl.