G4Media.ro

Testele rapide antigen pentru detectarea coronavirusului: la ce sunt bune și cum…

Sursa Foto: Facebook/ Gabriela Firea

Testele rapide antigen pentru detectarea coronavirusului: la ce sunt bune și cum pot contribui semnificativ la limitarea răspândirii virusului

Spitalele din România vor începe să folosească, din această săptămână, testele antigen pentru depistarea rapidă a noului coronavirus. Autoritățile au anunțat că au achiziționat 40.000 de astfel de teste și că vor cumpăra încă 3 milioane. Având o acuratețe mai mică decât RT PCR, acestea au fost folosite cel mai recent de Slovacia pentru testarea în masă a întregii populații a țării, o premieră în Europa.

După cum a declarat premierul Igor Matovic, luni, într-o conferință de presă, că această campanie de testare a dus la reducerea la jumătate a ratei de infectare din țară. Cu o populație de 5,5 milioane de oameni, Slovacia a testat în două weekend-uri aproape toți locuitorii, depistând cu ajutorul testelor antigen aproape 60.000 de cazuri.

Mult mai ieftine decât testele PCR, testele antigen dau rezultatul în 15-30 de minute și nu necesită nici laboratoare sau aparatură specială. Părerile specialiștilor sunt împărțite în privința eficienței acestora în lupta cu noul coronavirus. Totuși, aceste teste sunt utilizate pe scară largă în Statele Unite ale Americii, în India sau Italia.

Un articol publicat în luna septembrie în revista Nature explică de ce sunt utile aceste teste. Ele detectează proteine specifice – cunoscute sub numele de antigeni – pe suprafața virusului și pot identifica persoanele care se află la vârful infecției, atunci când nivelurile de virus din organism sunt ridicate. Susținătorii utilizării acestora spun că ar putea ajuta la controlul pandemiei, deoarece pot fi lansate în număr mare și îi pot identifica pe cei care prezintă cel mai mare risc de răspândire a bolii.

Testele antigen sunt mult mai rapide și mai ieftine decât RT PCR, care detectează ARN-ul viral utilizând o tehnică numită reacție de polimerizare în lanț (PCR). Acestea pot identifica și cantități minuscule de virus SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19.

Din această cauză, unii specialiști sunt îngrijorați că prin utilizarea testelor antigen vor fi persoane infectate care nu vor fi identificate, ceea ce ar putea să reaprindă focare în țări care controlează epidemia. Alții consideră că sensibilitatea mai mică a testelor antigen este un atu, deoarece unele persoane care primesc rezultate pozitive ale testului PCR sunt încă infectate, dar nu mai pot transmite virusul către alții. Prin urmare, testele antigen ar putea muta accentul pe identificarea celor mai contagioși.

În plus, chiar dacă în prezent testele antigen sunt efectuate de cadre medicale, sunt companii care dezvoltă versiuni suficient de simple pentru a putea fi utilizate acasă – similare cu testele de sarcină.

„Să facem testele mai rapide, mai ieftine, mai simple este cu siguranță obiectivul – și cred că testul antigen este calea de a ajunge acolo”, a afirmat Martin Burke, chimist la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, care dezvoltă teste rapide, inclusiv pe bază de antigen. „Aceasta nu este nicidecum soluția perfectă, ci doar cel mai rapid lucru pe care l-am putea începe acum”, a spus acesta, citat în revista Nature.

Cum funcționează testele pentru depistarea noului coronavirus?

Testele pentru COVID-19 se încadrează în două categorii: teste de diagnostic PCR și antigen, care detectează părți ale virusului SARS-CoV-2 și teste de anticorpi care detectează moleculele pe care oamenii le produc atunci când au fost infectate de virus. Pentru dezvoltarea anticorpilor sunt necesare câteva zile după infectare și adesea rămân în sânge săptămâni după recuperare, astfel că testele de anticorpi au o utilizare limitată în diagnosticare.

Testele PCR de înaltă sensibilitate au un grad de precizie de aproape 100% la depistarea persoanelor infectate, atunci când acestea sunt prelevate corespunzător. Dar astfel de teste necesită, în general, personal instruit, reactivi specifici și aparate scumpe, plus o așteptare de câteva ore pentru a oferi rezultatele.

Un test antigen este prelevat de un cadru medical, care utilizează un tampon pentru un exudat nazal sau faringian. Sunt companii care lucrează la teste pe baza unei probe de salivă, care pot fi folosite mult mai ușor. Proba este amestecată cu o soluție care sparge virusul și eliberează proteinele virale. Aceasta este pusă apoi pe o bandă de hârtie care conține un anticorp ce se va lega de proteine, dacă acestea există. Rezultatul pozitiv apare ca o urmă fluorescentă sau ca o linie întunecată pe banda de hârtie. Rezultatul este primit în mai puțin de 30 de minute, proba nu trebuie prelucrată într-un laborator, iar testul este ieftin.

Însă are costuri legate de sensibilitate. În timp ce un test PCR poate detecta o singură moleculă de ARN într-un microlitru de soluție, testele antigen au nevoie de o probă care să conțină mii, poate chiar zeci de mii de particule de virus într-un microlitru pentru a da un rezultat pozitiv. Prin urmare, dacă o persoană are o încărcătură virală mică în organism, testul poate oferi un rezultat fals negativ.

În concluzie, testele PCR pot confirma infecția la orice persoană, chiar și la cele care practic au trecut prin boală, dar mai au urme de virus în organism, însă nu mai transmit virusul altor oameni. În schimb, testele antigen îi depistează pe cei care sunt la apogeul infecției, în momentul când încărcătura virală este cea mai puternică și, prin urmare, sunt cei mai contagioși.

Context

România a achiziționat 40 de mii de teste rapide pe bază de antigen, care vor fi distribuite săptămâna viitoare la unitățile de primiri urgențe, dar vor fi utilizate doar în cazul persoanelor simptomatice, a declarat, duminică seara, la Antena 3, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de interne. Arafat a mai spus că România va achiziționa alte 3 milioane de teste rapide pe bază de antigen, care vor mări semnificativ capacitatea de testare a României. El a mai spus că în prezent aceasta este undeva la 40-50 de mii de teste pe zi, dar că nu se realizează atât de multe.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat, la finalul lunii octombrie, ordinul prin care pacienții cu COVID-19 fără simptome sau cu forme ușoare nu vor mai fi internați, ci vor fi izolați la domiciliu, fiind monitorizați de la distanță de medicii de familie. În plus, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, pentru a reduce aglomerația de la unitățile de primiri urgențe, spitalele vor folosi și teste rapide pentru depistarea virusului, iar pacienții declarați vindecați nu vor mai fi testați timp de 3 luni.

Ministerul a stabilit modul în care se va face triajul pacienților suspecți de COVID care ajung la unitățile de primiri urgențe, astfel încât să fie diminuată aglomerația de la spitale.

Pentru triajul simptomaticilor, conform definiției de caz, în UPU/CPU, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid, dar în siguranță, aceste zone se pot utiliza teste de detecție a antigenelor SARS-CoV-2. Concomitent cu testul rapid se va face și recoltare pentru RT-PCR. Pacienții cu rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolați imediat în zonele Covid; pacienții cu rezultat negativ la testul rapid vor fi menținuți în zona-tampon dacă prezintă simptome care necesită spitalizare; dacă nu necesită spitalizare, acești pacienți vor fi lăsați la domiciliu până la primirea rezultatului RT-PCR. Pentru asimptomatici nu se recomandă la acest moment utilizarea testelor rapide”, stabilește ordinul ministrului Sănătății, care modifică Planul privind modalitatea de aplicare a măsurilor în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Până la confirmarea infecției, persoanele care prezintă semne și simptome sugestive specifice definiției de caz se izolează la domiciliu sau la o altă locație aleasă de aceasta. În acest caz, persoanele aflate în această situație au obligația de a contacta și informa medicul de familie despre ipoteza în care se află, inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze. Medicul de familie are obligația luării în evidență și monitorizării stării de sănătate a persoanelor respective și transmite direcției de sănătate publică fișa de monitorizare a persoanei izolate.

Ordinul cuprinde și chestionarul pe care îl vor folosi medicii de familie pentru a monitoriza, de la distanță, starea pacienților care nu sunt internați, ci se află în izolare la domiciliu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Am citit pe PortalMed despre testele rapide de depistare a infectiei cu Covid 19 ce vor fi produse in Romania in curand. Ele vor fi realizate in colaborare cu Romlab si Sintofarm, iar acestea vor putea detecta prezenta anticorpilor specifici virusului in aproximativ 5 minute.