G4Media.ro

Comisia Europeană: Folosiți testele rapide pentru Covid dacă rata de pozitivare a…

Comisia Europeană: Folosiți testele rapide pentru Covid dacă rata de pozitivare a celor PCR depășește 10%. România a ajuns la o rată de pozitivare medie de 27%

Comisia Europeană recomandă statelor membre utilizarea testelor rapide pe bază de antigen în zonele în care rata de pozitivare a testelor PCR este mai mare de 10%, în comunitățile în care transmiterea noului coronavirus este intensă, pentru a detecta persoanele cele mai contagioase și pentru a reduce astfel presiunea asupra sistemelor medicale.

„În astfel de situații, riscul de a nu detecta toate cazurile sau riscul de rezultate fals negative este echilibrat de rapiditatea obținerii rezultatelor și de posibilitatea de face testare recurentă în cazul persoanelor declarate negative inițial”, consideră Comisia Europeană într-o recomandare emisă astăzi, în plină creștere a ratelor de infectare în majoritatea statelor membre.

Rata de pozitivare a testelor RT PCR a urcat în România până la o medie de 27%.

România a achiziționat primele teste rapide pe bază de antigen, dar care deocamdată au fost trimise unităților de primiri urgențe ale spitalelor, pentru decongestionarea acestora. Raed Arafat a anunțat însă că vor fi cumpărate 3 milioane de teste rapide.

Comisia Europeană a adoptat, miercuri o recomandare pentru utilizarea testelor rapide pe bază de antigen și pentru validarea și recunoașterea reciprocă a testelor și a rezultatelor acestora.

Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Testarea ne spune care este amploarea răspândirii, unde are loc și cum se dezvoltă. Este un instrument decisiv pentru a încetini răspândirea COVID-19. Pentru a spori coordonarea UE cu privire la metodele de testare, oferim astăzi îndrumări statelor membre cu privire la utilizarea testului rapid pe bază de antigen pentru a gestiona mai bine focarele COVID-19”.

Noile recomandări vin după ce Comisia Europeană a prezentat, la sfârșitul lunii octombrie, prioritățile pe care ar trebui să le urmărească statele membre în strategiile de testare Covid.

Unele dintre acestea nu sunt însă aplicate în România. Este vorba despre:

 • testare cât mai largă, acordând prioritate persoanelor cu simptome ale bolii, celor care au avut contact cu cazuri confirmate, celor din focare locale și, pe cât posibil, să fie testați și asimptomaticii
 • atunci când statele nu dispun de suficiente resurse, ar putea avea prioritate cei cu simptome, inclusiv cele ușoare și toți cei care au simptome de infecții respiratorii acute. Testarea pentru Covid ar trebui combinată cu cea pentru gripă
 • în cazul unor focare, ar trebui testați toți membrii comunității, indiferent dacă acestea prezintă sau nu simptome
 • statele ar trebui să se asigure că există centre de testare accesibile populației și o participare generală la testarea COVID-19, în special în cazul testării asimptomatice și în situații de focar

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) stabilește în România definițiile de caz în baza cărora se face testarea pentru Covid. Astfel, contacții cazurilor pozitive sunt testați doar dacă prezintă simptome. În plus, de la jumătatea lunii septembrie, INSP a stabilit că pentru a fi testată o persoană trebuie să aibă cel puțin trei simptome și nu doar unul, ca până atunci.

Persoanele asimptomatice se pot testa în România la cerere și contra cost, chiar dacă au avut contact cu persoane confirmate cu Covid.

De altfel, premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că România are o capacitate de 53-54 de mii de teste COVID pe zi, însă nu se fac atâtea pentru că „fie nu sunt cereri, fie este limitată capacitatea de recoltare a exudatului”, iar foarte mulți se testează contra cost pentru că nu sunt incluși în definiția de caz.

Citește și

Rata de pozitivare a testelor COVID crește accelerat în România, însă numărul de teste rămâne la același nivel – raport INSP

Premierul Orban: În urma discuţiilor cu specialiştii, nu s-au degajat suficiente argumente pentru a organiza o testare în masă

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. 🤣🤣🤣Europenii astia nu stiu cu cine au de-a face.Noi nu suntem in stare sa anuntam contactii directi ai unui infectat sa se izoleze. Dupa ce te testezi pe banii tai( te incadrezi la testare gratuita daca esti aproape mort de covid), esti anuntat prin sms ca esti pozitiv sa ca te va suna cineva de la Dsp sa faca ancheta epidemiologica. Dupa 14 zile poti pleca de acasa,nimeni de la dsp nu te-a sunat.Asta imunizare de turma,Suedia a fost o gluma.

 2. Covid-19: O pandemie a testelor RT-PCR fals-pozitive

  „Justiția portugheză desființează testul RT-PCR: este nesigur și ilegal pentru deciziile de carantinare

  O instanță de apel din Portugalia a decis că testele PCR nu sunt fiabile și că este ilegală punerea în carantină a persoanelor, numai pe baza unui test PCR.

  Curtea a declarat că fiabilitatea testului depinde de numărul de cicluri utilizate și de încărcătura virală prezentă. Citând pe Jaafar și colab. 2020 , instanța concluzionează că:

  “dacă cineva este testat PCR ca pozitiv atunci când este utilizat un prag de 35 de cicluri sau mai mare (așa cum este regula în majoritatea laboratoarelor din Europa și SUA), probabilitatea ca persoana respectivă să fie infectată este mai mică de 3% și probabilitatea ca rezultatul să fie fals pozitiv este de 97%.”

  Instanța mai menționează că pragul de ciclu utilizat pentru testele PCR care se fac în prezent în Portugalia este necunoscut.

  Ciclurile de prag utilizate în testele PCR în India sunt cuprinse între 37 și 40, ceea ce face ca fiabilitatea testului PCR să fie mai mică de 3% și rata fals pozitivă să ajungă la 97%.

  Acest caz a vizat faptul că patru persoane au fost puse în carantină de către Autoritatea Regională de Sănătate. Dintre aceștia, unul a fost testat pozitiv pentru COVID folosind un test PCR; celelalte trei au fost considerate a fi supuse unui risc ridicat de expunere.

  În consecință, Autoritatea Regională pentru Sănătate a decis că toate cele patru sunt infecțioase și prezintă un pericol pentru sănătate, ceea ce impunea ca acestea să fie izolate.

  Rezumatul instanței : „Având în vedere câtă îndoială științifică există – așa cum au exprimat experții, adică cei care contează – cu privire la fiabilitatea testelor PCR, având în vedere lipsa de informații referitoare la parametrii analitici ai testelor și în absența diagnosticului unui medic care să susțină existența infecție sau risc, nu există nicio modalitate în care această instanță să poată stabili dacă C a fost într-adevăr un purtător al virusului SARS-CoV-2 sau dacă A, B și D au prezentat un risc ridicat de expunere la acesta”.

  De asemenea, este important să ne amintim că PCR a fost inventată ca o modalitate de a crea copii ale materialului genetic. Nu a fost niciodată menit să fie un instrument de diagnostic.

  Testele standard ale coronavirusului aruncă zilnic un număr mare de cazuri pozitive. Aceste teste se fac pe baza protocoalelor OMS defecte, care sunt concepute pentru a include și cazuri de fals pozitiv.

  Acest fapt despre falsele pozitive ale testelor PCR a fost remarcat pentru prima dată în public de Dr. Beda M. Stadler, biolog elvețian, profesor emerit și fost director al Institutului de Imunologie de la Universitatea din Berna.

  Deci, dacă facem un test PCR corona pe o persoană imună, nu este detectat un virus, ci o mică parte sfărâmată a genomului viral. Testul revine pozitiv atâta timp cât au rămas mici părți sparte ale virusului. Corect: Chiar dacă virusurile infecțioase sunt de mult moarte, un test corona poate reveni pozitiv, deoarece metoda PCR înmulțește chiar și o mică parte din materialul genetic viral suficient [pentru a fi detectat].

  Anterior, protocolul de testare al OMS a fost chiar pus la îndoială de către autoritatea națională de sănătate din Finlanda. (Health Impact News)”

  SURSA: stiripesurse.ro

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.