G4Media.ro

”Marșul celor o mie de robe”: Magistraţii au manifestat la Varşovia pentru…

sursa foto: EPA/TOMASZ GZELL POLAND OUT

”Marșul celor o mie de robe”: Magistraţii au manifestat la Varşovia pentru independenţa justiţiei

Sute de judecători şi procurori din Polonia au participat sâmbătă, la Varşovia, la un marş în tăcere pentru apărarea independenţei justiţiei, transmite thenews.pl, preluat de Agerpres.

”Marşul celor o mie de robe” a început în faţa Curţii Supreme din capitala poloneză. Magistraţi din Polonia şi din alte ţări europene s-au întâlnit pentru a mărşălui până la sediul parlamentului din Varşovia.

La jumătatea lunii decembrie, în mai multe oraşe din Polonia au avut loc proteste împotriva schimbărilor planificate de guvernul condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS). La Varşovia demonstranţii, printre care fostul preşedinte polonez Bronisław Komorowski, s-au strâns în apropierea clădirii parlamentului. Protestele au avut loc sub sloganul „Astăzi judecătorii – mâine voi” şi au fost organizate de mai multe asociaţii profesionale ale magistraţilor şi de Fundaţia Helsinki pentru Drepturile Omului.

Potrivit proiectului de lege prezentat de parlamentarii PiS, judecătorii ar putea fi penalizaţi pentru contestarea celor care au fost numiţi pe posturile lor după ce Partidul Lege şi Justiţie a preluat puterea şi pentru comportament etichetat drept ”politic”.

PiS, care a ajuns la putere la finalul lui 2015 şi a obţinut un nou mandat în octombrie anul trecut, a susţinut că schimbările respective sunt necesare pentru a reforma un sistem judiciar ineficient şi uneori corupt, dominat de magistraţi din timpul fostului regim comunist.

Vasta reformă a sistemului judiciar polonez, demarată în 2015 de PiS, este considerată de Bruxelles şi de opoziţia poloneză o încercare de subordonare a justiţiei de către politic.

Comisia Europeană a lansat împotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement pe această temă şi a activat de asemenea articolul 7 din Tratatul UE, care în etapa finală poate duce la pierderea dreptului de vot în Consiliul Uniunii Europene, sancţiune ce necesită însă unanimitate din partea tuturor celorlalte state membre ale UE.

Foto: ”Marșul celor o mie de robe”. Sursa: Agerpres / EPA / TOMASZ GZELL

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Foarte multi judecatori de pe vrenea comunistilor in Polonia.
    Are dreptate guvernul polonez si partidul de guvernamint sa-i mai rareasca ca sa ridice o justitie moderna- europena .
    Nici macar nu-i ademeneste guvernul polonez pe judecatorii lor cu salarii mari de 5000 euro si pensii de 4000 euro pe luna si o gramada de beneficii ca in Romania- polonezii nu sunt romani si nu ar inghitii asa ceva.

  2. În România e aceași situație.
    Magistrați comuniști cu salarii si pensii Uriase
    Tema Justiției și a Corupției, o înșelătorie politica de a acoperi furtul la nivel înalt.
    Microsoft,Eads,Alro,etc

  3. De acord cu, Doberman, dar se uită că aceștia au vechime dublă față de cei care ies acuma la pensie! Subscriu și eu că: Hoții cei mari sunt, Microsoft, Eads, Alro, toate băncile și firmele cu capital străin, etc.

  4. Cele 3 comentarii de mai sus sunt dovada intoxicării continue a opiniei publice românești de posturi de televiziune și ziare deținute de corupți foști comuniști.

    Din păcate oamenii nu înțeleg și nu apreciază corect pericolul prin care a trecut România sub regimul dragnea. României i-a trecut glonțul dictaturii pe la ureche. În prezent, România este singura țară din regiune care nu a alunecat spre o cvasidictatură a unei nomenclaturi corupte. Ce se întâmplă în Polonia este o continuare a ceea ce am fi văzut în România.

  5. E ceva ce nu inteleg aici: deci judecatorul A e numit pe post, judecatorul B il contesta pe A si atunci e penalizat? Pai nu mai usor ar fi sa desfiinteze posibilitatea de a-l contesta pe A? Ma rog, poate nu inteleg eu. In schimb, cu penalizarea pentru comportament politic sint oarecum de acord, depinde ce inseamna „comportament politic”. De exemplu, in Romania vedem cum oamenii cu greutate, ajunsi in fata judecatorilor, primesc pedepse mai mici sau executa numai o parte din sentinta primita initial.
    Apoi, alte neclaritati:
    – Marsul celor o mie de robe, dar…
    – au participat sute de judecatori din Polonia, dar…
    – „Magistraţi din Polonia şi din alte ţări europene…”
    Cam ca la Radio Erevan: nu erau o mie, ci citeva sute si nici aia toti din Polonia?

  6. Dar Romania,

    Suntem popor de dictatori și torționari?!
    Din ce în ce mai multe abuzuri sunt devoalate, și din ce în ce mai abitir ni se arată cum au fost nenorocite mii și mii de vieți omenești. Anchetele au fost doar spoieli, la ordin, care ulterior au fost confirmate (uneori) de judecători extrem de timorați ei înșiși de dosare abuzive… care nu au rezistat… ce păcat!
    Interceptări fără număr, ale tuturor, inclusiv ale magistraților, protocoale secrete în baza cărora SRI era organ de cercetare și soluții date sub presiune, pe bilețel.
    În timpul acestor dezvăluiri, nu doar că nu se cere pedepsirea vinovaților și reabilitatea nevinovaților cu viețile distruse, ci se încearcă RESTAURAȚIA.
    Își doresc să se revină la aceleași practici, de această dată să devină oculte și, în acest fel, mult mai groaznice.
    Numirea șefilor procurorilor de către politic și desființarea Secției ce anchetează magistrați, formată din procurori și cu șefi numiți de CSM sunt mizele NOILOR RESTAURATORI.
    În realitate, nu pensiile, alocațiile și alte beneficii care urmează să se taie sunt miza alegerilor anticipate, ci RESURECȚIA.
    Vor să își ia țara înapoi, să prigonească alți și alți nefericiți… cât mai repede… cât mai pot.
    Trebuie să găsim soluții, toți cei ce am rămas cu mințile și sufletele întregi!