
Marea Mediterană s-a confruntat în luna iunie cu valuri de căldură „de o intensitate record”, care au afectat 62% din suprafaţa sa
Marea Mediterană a înregistrat cea mai călduroasă lună iunie de la debutul măsurătorilor, cu valuri de căldură marină „de o intensitate record”, care au afectat 62% din suprafaţa sa, a anunţat marţi organizaţia Mercator Ocean International, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Temperatura medie a suprafeţei acestei mări închise, care se încălzeşte mai rapid decât restul oceanelor, a atins în luna iunie 23,8 grade Celsius, depăşind precedentul record stabilit în iunie 2022 (23,72 grade Celsius), potrivit Mercator Ocean International, operator al serviciului Copernicus Marin al Uniunii Europene.
Aproape întregul bazin mediteranean (88%) a înregistrat în iunie temperaturi peste medie, în special în jumătatea sa vestică, afectată de valuri de căldură marină „care au atins recorduri de intensitate, durată şi extindere”, potrivit unui comunicat.
Astfel, 62% din suprafaţa Mării Mediterane a fost afectată de valuri de căldură marină în iunie 2025, „cea mai mare extindere înregistrată vreodată”, a precizat Mercator.
„Luna iunie a fost marcată de prezenţa unui dom de căldură deasupra Europei, care a avut un impact semnificativ asupra Mării Mediterane, prin absenţa norilor, lipsa vântului şi creşterea radiaţiei solare”, a explicat oceanograful Simon Van Gennip, în cadrul unei conferinţe de presă online.
Valurile de căldură marină pot alimenta uragane şi cicloane, pot degrada ecosistemele şi pot provoca mortalităţi masive în rândul speciilor marine, a reamintit el, menţionând că speciile cele mai ameninţate în Mediterana sunt coralii, gorgonele şi bivalvele (midiile, în special).
Prima jumătate a anului 2025 a fost, de asemenea, cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Marea Mediterană.
Până pe 12 iulie, Mercator estimează o scădere semnificativă a valurilor de căldură marină în această regiune, datorită revenirii vântului, care ar trebui să permită o redistribuire mai eficientă a căldurii spre straturile mai profunde ale oceanului.
În ceea ce priveşte oceanele, acestea s-au confruntat anul acesta cu a treia cea mai caldă lună iunie de la debutul măsurătorilor, după anii 2023 şi 2024, potrivit Mercator, cu o temperatură medie a suprafeţei de 20,75 grade Celsius.
O cincime din suprafaţa oceanelor lumii a fost afectată de valuri de căldură marină de mare intensitate la finalul lunii iunie.
Oceanele joacă un rol esenţial în reglarea climei, absorbind 90% din căldura în exces generată de activităţile umane.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.