
Marea Britanie lansează primul studiu clinic pentru un vaccin care nu necesită refrigerare / Dacă va fi un succes, vaccinarea va fi posibilă în zone ale lumii extrem de sărace, unde nu putea fi asigurat ceea ce specialiștii numesc „lanțul de frig”
Un studiu clinic în premieră mondială a fost lansat în Marea Britanie pentru un vaccin care nu necesită depozitarea în echipamente frigorifice şi ar putea creşte astfel accesul la vaccinuri, relatează marţi agenția de știri DPA/PA Media, citată de Agerpres.
Vaccinul împotriva tetanosului şi difteriei SPVX02 al Stablepharma este complet stabil la temperatura camerei şi, potrivit companiei care l-a creat, până la 60 de alte vaccinuri ar putea beneficia de această tehnologie avansată.
Primul studiu realizat pe subiecţi uman pentru acest vaccin are loc la Institutul Naţional pentru Cercetare în Sănătate şi Îngrijire (NIHR) de la Spitalul Universitar din Southampton.
Unul dintre cele mai importante obstacole în calea vaccinării persoanelor din unele zone ale lumii este „lanţul de frig” necesar pentru a păstra vaccinurile la rece de la fabricare până în momentul la care sunt injectate.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că până la jumătate din vaccinuri sunt irosite în fiecare an la nivel mondial, în mare parte din cauza incapacităţii de a controla temperatura şi a logisticii necesare pentru a susţine un „lanţul de frig” neîntrerupt.
Compania de biotehnologie Stablepharma, cu sediul în Marea Britanie, a demonstrat că poate converti vaccinurile aprobate existente în versiuni care nu necesită refrigerare şi care pot fi depozitate pentru perioade lungi la temperatura camerei.
Ministrul britanic al Sănătăţii, Wes Streeting, a declarat că „de ani de zile” vaccinurile au avut de suferit din cauza necesităţii depozitării lor în echipamente frigorifice, „provocând o cantitate nesfârşită de risipă şi făcând dificilă livrarea către comunităţile din zone îndepărtate”.
„Însă, datorită viziunii acestui guvern şi a investiţiilor noastre prin Institutul Naţional pentru Cercetare în Sănătate şi Îngrijire, toate acestea sunt pe cale să se schimbe”, odată cu „primul studiu din lume pentru vaccinuri fără refrigerare”, a spus oficialul.
„Acest lucru ar putea fi revoluţionar şi ar putea salva vieţi la nivel global, deblocând noi modalităţi pentru ţările mai sărace de a livra vaccinuri către pacienţii lor, acolo unde este cea mai mare nevoie de acestea”, a declarat Streeting.
„Ştiinţa revoluţionară este unul dintre lucrurile pe care Marea Britanie le face cel mai bine, iar această inovaţie reafirmă poziţia noastră de lider mondial în dezvoltarea şi cercetarea vaccinurilor, stimulând creşterea şi securitatea economică, piatra de temelie a ‘Planului pentru Schimbare'”, a adăugat el.
Studiul clinic este condus de Saul Faust de la Universitatea din Southampton şi de Karen O’Hanlon, director de dezvoltare la Stablepharma.
„Este fantastic să vedem cum ştiinţa britanică de ultimă oră atinge această etapă importantă a unui prim studiu clinic”, a declarat Saul Faust. „Această cercetare va fi un pas important pentru a afla dacă această inovaţie ar putea eradica risipa de vaccinuri şi ar putea elimina necesitatea lanţului de frig”, a adăugat el.
Studiul clinic urmează să se încheie în această vară, rezultatele urmând să fie publicate până la sfârşitul anului.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.