G4Media.ro

Mădălin Hodor a devenit membru în conducerea CNSAS, la propunerea PNL/ Hodor…

sursa foto: Captură video

Mădălin Hodor a devenit membru în conducerea CNSAS, la propunerea PNL/ Hodor a predat la Academia SRI, i-a apărat pe Bode și Ciucă în scandalurile din presă și a încercat să decupleze serviciile de informații de implicarea în legile securității

Istoricul Mădălin Hodor a devenit, marți, membru în Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), la propunerea PNL. Hodor a predat la Academia SRI, a adus elogii conducerii serviciului de informații pentru predarea arhivelor Securității și a absolvit serviciile de informații de orice implicare în legile securității care le-ar fi sporit semnificativ puterile. G4Media a publicat în exclusivitate drafturile de legi și a scris în detaliu despre subiect. Vezi aici și aici toate articolele.

  • Încercarea lui Hodor de a absolvi serviciile secrete de orice implicare în conceperea proiectelor de lege a avut loc în contextul în care Serviciul de Informații Externe recunoscuse că serviciul a fost consultat de administrația prezidențială și Guvern, iar drafturile sunt tocmai rezultatul acestor consultări.

Într-un răspuns pentru G4Media din 2022, SRI transmitea că cercetătorii CNSAS Mădălin Hodor și Mihai Demetriade susțin cursuri postuniversitare la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu” (în cadrul programului postuniversitar de educație permanentă ”Democrație și totalitarism”, care a debutat în martie 2021, conform SRI). Academia la care predau cei doi se ocupă de formarea ofițerilor SRI, dar și a ofițerilor din Ministerul Apărării, de Interne sau de Justiție.

Programul postuniversitar pentru ofițerii SRI în cadrul căruia predau Hodor și Demetriade a fost lansat de Eduard Hellvig, directorul instituției, la sfârșitul lunii martie 2021 și, conform informațiilor de pe site-ul SRI, printre lectori se afla și Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA și fratele liderului PNL Iași, Alexandru Muraru.

În ultimii ani, Mădălin Hodor i-a apărat și pe lideri importanți din PNL, partidul care azi l-a propus pe Hodor în conducerea CNSAS, în scandalurile de presă în care aceștia au fost implicați: pe fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu, pe fostul ministru de Interne Lucian Bode, dar și pe fostul premier Nicolae Ciucă, fie în scandalurile legate de suspiciunile de plagiat, fie în afacerea BMW-urilor pentru Poliție. Într-unul dintre episoade s-a contrat inclusiv cu jurnalista Emilia Șercan, în privința consultării lucrării de doctorat a lui Bode.

Nu în ultimul rând, Mădălin Hodor împreună cu istoricul Mihai Demetriade au încercat să decupleze legile securității de o emisiune TVR care spăla Securitatea comunistă. Emisiunea TVR a fost difuzată la patru zile după ce G4Media a publicat integral proiectele de legi. Ulterior, emisiunea a fost sancționată de CNA și scoasă din grila de programe.

Hodor a avut o reacție virulentă la adresa jurnaliștilor G4Media pe care i-a jignit și înjurat după ce au arătat cum o emisiune de la televiziunea publică TVR spală Securitatea.Hodor nu a indicat în niciun moment unde au greșit jurnaliștii G4Media spunând că nu vrea să vorbească despre conținutul emisiunii, adică singurul lucru despre care jurnaliștii au scris. În articol au fost prezentate, pe minute și secvențe, fără aprecieri personale, declarațiile care au fost făcute în emisiune și informațiile livrate și fost subliniat faptul că TVR nu a intervenit să explice ororile comise de Securitate, care a fost pusă astfel într-o lumină favorabilă. Toate detaliile, aici. 

  • Emisiunea punea sub semnul întrebării mai multe fapte ale Securității, folosind declarațiile audio ale unor foste securiste. TVR nu a intervenit nicio secundă cu precizări și informații despre torturile și crimele Securității. Două zile mai târziu CNA s-a autosesizat și a cerut un raport de monitorizare a emisiunii și a sesizat CNSAS cu privire la producția TVR. Despre emisiunea de la TVR, aici.

Context

Zece membri au fost numiți marți în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii de Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Conform Agerpres, au fost votaţi pentru funcţia de membru în Colegiul CNSAS şi au depus jurământul, în plenul reunit al Parlamentului, următorii: Sorin Mărgărit (propus de Preşedinţie), Constantin Buchet (propus de premier, a primit un nou mandat), Andreea Oana Grigorescu (propusă de grupurile parlamentare ale PSD), Florin Homorean (grupurile PSD), Cătălin Boris Precul (grupurile PSD, a primit încă un mandat), Mădălin Hodor (propus de grupurile PNL), Germina Nagâţ (propusă de USR, primeşte încă un mandat), Adrian Petcu (propus de grupurile AUR), Ladislau Antoniu Csendes (propus de grupurile UDMR, primeşte încă un mandat).

Mandatele acestora sunt de şase ani şi încep pe data de 29 martie. A mai fost votat, de asemenea, pentru a ocupa un loc de membru în Colegiul CNSAS, Gabriel Zamfirescu, propus de grupurile parlamentare ale PNL, dar el va depune jurământul la finalul anului deoarece mandatul său va începe pe data de 15 noiembrie 2024, conform agenției publice de presă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. betivul de hodor da din coada si se descurca :DD

  2. În țara asta nu mai poți avea încredere în oameni. Nici înainte nu era ușor. Dar azi lumea a devenit de nerecunoscut.

  3. Un om cu calitati evidente, dar caruia serviciile i-au gasit cam repede pretul.

    Dupa asta, baiatul nu a mai fost acelasi, a devenit o marioneta isterica.

  4. Sa fie oare toate aceste articole scrise de aceeasi jurnalista? Razbunatoare si orgolioasa? Nu prea va place cand va contrazice lumea? halal jurnalism, de parca ati lucrat la a3