G4Media.ro

VIDEO Spălarea Securității comuniste la TVR, într-o emisiune despre ”șansa femeilor” să…

sursa foto: Captură video TVR

VIDEO Spălarea Securității comuniste la TVR, într-o emisiune despre ”șansa femeilor” să intre în sistem după 1980/ Un fost ofițer, despre securiști: ”Niște oameni absolut minunați, cu greutăți, onești”/ Se pun sub semnul întrebării mai multe fapte ale Securității

 • În emisiunea Adevăruri despre trecut: Femei în securitate. Raport asupra banalităţii răului, difuzată în 7 iunie la televiziunea publică TVR, Securitatea comunistă a anilor 80 este spălată public prin intervențiile telefonice ale unor femei care susțin că au lucrat în sistem, iar ”sistemul și uniforma militară” sunt lăudate și puse în prim plan de acestea. Emisiunea a fost realizată de: Raluca Bibiri (realizator), Raluca Rogojină (producător), Lucia Zamfir (redactor documentarist) și Bogdan Onea (șef producție). De subliniat că emisiune a fost difuzată pe data pe 7 iunie, la patru zile după ce G4Media a publicat integral proiectele de legi privind securitatea națională, care sporesc semnificativ puterile serviciilor secrete. Proiectele de legi au fost criticate pe motiv că fac din servicii, din SRI și SIE, prin puterile si imunitățile date, o instituție mai puternică decât fosta Securitate comunistă.
 • Tonul general al emisiunii este whataboutismul prin care perioada anilor 80 este pusă într-o lumină pozitivă doar pentru că deceniile anterioare au fost și mai abuzive și represive. Însăși vocea narativă din partea TVR pune sub semnul întrebării brutalitatea Securității din perioada respectivă și se întreabă dacă nu cumva erau cazuri izolate. În emisiune apare și Ion Iliescu, de trei ori, fără niciun sens, vorbind despre securitatea europeană, într-un simpozion din 1969.
 • Pe tot parcursul emisiunii, nu se vorbește direct, asumat și ferm despre crimele și torturile îngrozitoare ale Securității, iar singurele ”drepturi la replică” cu privire la faptele abominabile ale sistemului sunt niște fragmente de text dintr-un cercetător CNSAS care nu sunt redate audio, ci doar afișate câteva secunde pe fundal. Cel mai mare spațiu din emisiunea de 48 de minute este ocupat de cele trei femei din fosta Securitate care îndulcesc la maximum activitatea Securității.

Informația pe larg

Emisiunea are ca temă momentul intrării femeilor în Securitatea comunistă, anul 1980, când li s-a permis să dea examen de admitere.  Materialul este structurat în principal pe declarațiile a trei femei care au lucrat în Departamentul Securității și care prezintă în mod pozitiv activitatea sistemului în care au activat. Interviurile în care activitatea Securității este spălată public sunt acordate sub anonimat, la cererea expresă a foștilor angajați ai Securității, cel mai temut și crud instrument al sistemului comunist.

Pe tot parcursul materialului, nu sunt menționate crimele sau actele de tortură comise de Securitate asupra oamenilor care refuzau să colaboreze cu sistemul sau care erau disidenți, ori erau considerați periculoși sau trădători față de sistemul comunist.

Un exemplu este la minutul 07:16 atunci când una dintre cele trei femei intervievate spune că în meseria ei a colaborat ”cu oameni de bună credință” și explică faptul că ”nimeni nu obliga pe nimeni, ci conta foarte mult capacitatea ta de a convinge”. După această replică, vocea narativă nu intervine să adauge informații despre torturile Securității și repercusiunile asupra oamenilor care refuzau să colaboreze.

Femeia mai spune că ”relațiile erau obligatoriu bune” cu oamenii chemați să colaboreze și că nu exista ”șantaj”:

 • (min. 22:36) ”(…) Omul respectiv putea să-ți spună, știți, nu sunt interesat de această colaborare, nu doresc. Și atunci nu poți face nimic împotriva voinței, nu? Unii doresc să se disculpe, doresc să arate că au fost forțați, că altfel nu făceau (…) Depinde cum știi să porți o discuție”.

În material sunt prezentate admirativ sistemul militar și uniforma militară care ”aducea respect” și asigura ”stabilitate”. Totodată, cele trei femei intervievate insistă asupra caracterului ”preventiv” al Securității. Un exemplu este la minutul 18:07:

 • ”Atunci când aveam indicii despre persoane că ar degenera puțin activitatea lor aveam șansa să inițiem niște măsuri preventive, care se chemau așa: influențare pozitivă. Deci era o activitate prin care încercam să readucem la normal persoanele care aveau unele idei și concepții de natură antisociale sau de natură a aduce prejudicii intereselor Statului”.
securitate captura video tvr
sursa foto: Captură video TVR

O altă femeie din fosta Securitate prezintă sistemul ca pe unul pozitiv, cu ”oameni minunați”. Spre exemplu, femeia povestește cum nu voia să audă de Securitate când tatăl său, cadru militar, i-a propus să intre în sistem, invocând prejudecăți pe care le avea despre activitatea acesteia. Dar când a ajuns acolo, a întâlnit ”oameni absolut minunați”.

Umanizarea sistemului criminal al Securității continuă când femeia vorbește despre greutățile cu care se confruntau ofițerii, aceleași cu ale unui om normal, chiar dacă ei lucrau în sistem. Îmblânzairea Securității continuă cu ”uimirea” femeii care și-a dat seama că securiștii ”nu erau cei de care vorbea toată lumea” sau că nu este real ce se vorbea, că ”dacă ajungi la Securitate riști să ieși șifonat”.

 • (min. 19:34) ”(…) Bietul de el (tatăl intervievatei, n.red.) tot încerca să-mi sugereze că și acolo sunt oameni deosebiți, că sunt femei puține și femeile sunt respectate și, cu ghilimele de rigoare, răsfățate de colegii lor, fiind atât de puține (…) Mă așteptam să găsesc oameni încrâncenați, oameni răi, care să fie cât se poate de distanți, față de ceilalți și spre marea mea surpriză am găsit acolo un colectiv, niște oameni absolut minunați, cu griji, cu probleme, cu copii mici de îngrijit, cu părinți bătrâni de îngrijit, care se confruntau și cu lipsuri, credeți-mă. Să prinzi 200 de grame de salam și să faci sarmale din salam măcinat era un adevărat festin. Și eu am făcut asta, în ciuda faptului că am lucrat la Securitate. Aș minți să nu recunosc că nu mi-am făcut relații, dar nu pentru că lucram la Securitate (…) Ceaușescu ne-a învățat să trăim de unde muncim. La Avicola se furau ouă și se vindeau în tot blocul. Și eu cumpăram (…) Uimirea pentru mine a fost foarte mare când am văzut că nu sunt securiștii ăia de care vorbea toată lumea, care nu știu să scrie, să citească, dar sunt niște oameni duri, care dacă ajungi la Securitate riști să ieși de acolo șifonat ca să zic așa. Majoritatea erau absolvenți de studii superioare, aveau o calificare, erau instruiți, onești, care la fel ca mine au jurat credință patriei și poporului român, nu regimului politic”.

Aceeași femeie găsește scuze pentru lucrătorii Securității din anii 80, spunând că nu erau la fel ca cei din perioada stalinistă:

 • ”Cum e tendința să ne acuze pe noi de toate relele, pe noi care am lucrat câțiva ani cu cei din anii 60, din perioada stalinistă. Fiecare sistem a avut specificul lui și nu întotdeauna faptul că ai lucrat în sistem ești neapărat la fel ca ceilalți care au lucrat în sistemul dinainte de tine”.

În timpul emisiunii pe fundal rulează imagini cu texte extrase din diferite documente, dar și o declarație a Germinei Nagât, cercetător CNSAS, care vorbește despre ”presiune și șantaj”, dar imaginile cu texte stau puțin timp pe fundal și, spre exemplu, persoanele cu dizabilități vizuale nu pot avea acces la ”drepturile la replică” ale cercetătorilor ori la extrasele din documentele de arhivă.

Ulterior acestor fragmente afișate pe fundal, la minutul 24:58, vocea narativă susține:

 • ”Istoria recentă consemnează adesea comportamente brutale ale unor ofițeri de Securitate. O întrebare însă persistă: Cât de generalizat era acest comportament în anii 80? La fel, în ce măsură existau dispoziții clare de încurajare a acestor abuzuri? Sau era vorba doar de incidente izolate?” 

La aceste întrebări răspund femeile care susțin că ”nu-și amintesc ca nici măcar un coleg să fi tras o palmă”, și că ”se zvonea că avem beciuri, nici vorbă de așa ceva”.

La minutul 38:22 apare Ion Iliescu într-o înregistrate video de la Snagov, din 1969, în care vorbește despre necesitatea instaurării unui ”sistem de securitate pe continent”, la un simpozionul ”Tineretul și securitatea europeană”. Iliescu era pe-atunci ministru al Tineretului și prim-secretar al Comitetului Central al UTC-iștilor.

Vocea narativă continuă la minutul 40:00 spunând că ”regimul comunist din anii 80 a fost represiv într-o măsură discutabilă, comparativ cu deceniile anterioare. Mulți dintre noi se întreabă dacă cei angajați în serviciul sistemului se vedeau puși în fața unor dilmele etice, dacă sarcinile primite erau văzute drept excesive”.

La minutul 42:55 apare din nou Ion Iliescu filmat în 1969 vorbind despre partid și comunism, iar la minutul 43:59 apar patru militari tineri din vremea comunismului, cântând la chitare despre ”strămoși” și ”luptă”.  Iliescu apare din nou la minutul 44:39 vorbind despre securitatea europeană, dar fără niciun alt comentariu sau sens.

Prof. univ. dr. Florin Anghel (Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea ”Ovidius”, Constanța) a explicat pentru G4Media că Securitatea era coloana vertebrală a sistemului comunist, iar ofițerii din sistem decideau, în principiu, tot ce putea face populația sau nu, inclusiv în anii 80, când activitatea Securității nu trebuie relativizată:

 • ”Securitatea era coloana vertebrală a regimului comunist. Instituția fundamentală a totalitarismului, alături de partid și de liderul suprem, Ceaușescu. Viola intimități, stabilea ierarhii, organiza cine face facultate, cine pleacă în excursii în străinătate. Chiar dacă nu mai era atât de represivă în anii 1980, Securitatea decidea cariere și vieți, parcurs profesional, vacanțe, toate erau decise de Securitate și sub nicio formă nu trebuie relativizată ultima perioadă a ei. Era elementul fundamental care organiza și controla regimul comunist”.

Emisiunea integrală, difuzată în 7 iunie 2022, poate fi urmărită pe canalul de YouTube al TVR.

Context

TVR a ignorat complet raportul de condamare a comunismului, care dedică un capitol consistent fostei Securitați. Raportul, document oficial însușit de statul român, a fost întocmit de mai mulți istorici și specialiși sub coordonarea profesorului Vladimir Tismăneanu, a fost votat în Parlament în decembrie 2006.

Redăm mai jos câteva fragmente relevante despre ce a însemnat Securitatea de dinainte de 89:

”(…) Primele două decenii următoare momentului instaurării în forţă a comunismului au fost marcate, în scopul consolidării sale, de reprimări brutale ale oricărei împotriviri, care au avut un dublu scop: pe de o parte, să anihileze orice încercare de a
contesta regimul nu doar în substanţa legitimităţii sale, ci fie şi prin refuzul acceptării normelor pe care le impunea existenţei cotidiene şi, pe de altă parte, să obţină, prin mijloace represive sau propagandistice, administrate după caz, adeziunea formală a majorităţii populaţiei faţă de autorităţile comuniste şi politica partidului-stat.

Aparatul poliţiei politice a avut, tocmai de aceea, un rol esenţial în acţiunea de consolidare a comunismului, prin mijloace ale terorismului de stat. Principala sa atribuţie a constat în inocularea şi administrarea sentimentului de frică, o componentă fundamentală în administrarea actului de poliţie politică. Practic, acesta a fost rolul Securităţii în regimul comunist din România, iar evoluţia aparatului său a fost circumscrisă acestui scop, în funcţie de specificitatea contextului intern şi internaţional în care acţiona. (…)

(…) După acest principiu, deşi raportată la numărul populaţiei, suma celor care în anii regimului comunist din România au cunoscut în mod direct Securitatea este departe de a reprezenta o majoritate, totuşi majoritatea populaţiei a manifestat o adâncă teamă faţă de această instituţie. Reflexul a fost îndelung exersat pe parcursul primelor două decenii ale
regimului comunist, interval în care brutalităţile aparatului de Securitate au dus la prelungirea exigenţelor regimului concentraţionar dincolo de zidurile închisorilor şi ale birourilor de anchetă. Din cauza acestor brutalităţi, frica a ieşit din sediul Securităţii, din puşcării şi lagăre de muncă, a ajuns în stradă şi a intrat în casele oamenilor pentru ca, la finele celor două
decenii de consolidare a regimului, să reuşească performanţa unei manipulări care să nu mai reclame represiunea în forme dure. (…)

(…) Investigarea modului de funcţionare a Securităţii şi de aplicare de către aceasta a măsurilor de poliţie politică apropie până la confundare regimul comunist din România cu modelul dictaturilor sud-americane. Brutalitatea a fost utilizată până la banalizare, luând forma unui regim care dispunea cine cumpără televizoare sau cerea înregistrarea maşinilor de
scris la Miliţie. Practicarea îndelungă a unui terorism de stat îndreptat împotriva semenilor în scopul perpetuării puterii corpului politico-militar comunist a împins în cele din urmă arbitrariul în cotidian. Prin ’89, Securitatea era de mai multă vreme un rău banal.

La fel a rămas până astăzi, când structurile ei continuă să impregneze societatea. Moştenitorii ei sunt clasa politică a foştilor activişti, securişti şi informatori, care au tot interesul să păstreze în continuare, sub acoperirea unui discurs de subestimare a răului, cât mai puţin ştirbite structurile şi puterea ei. Voinţa politică a fostei Securităţi şi a fostului activ al partidului comunist, dominantă în România ultimilor 17 ani şi tradusă în decizii parlamentare sau administrative, face ca moştenirea trecutului comunist (între care arhivele sunt doar o mică parte, în comparaţie cu puterea economică şi cea politică), să fie administrată tot de cei ce au susţinut vechiul regim. (…)”

 

 

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

45 comentarii

 1. Românii vor dictatură. Asta reiese din votul de 55% pentru PSDNL din 2020, votul de 46% pentru PSD din 2016 etc.

  • Greșit, românul vrea schimbare dar nu poate sau e dificil să voteze că e plecat în străinătate. Ăștia care au rămas în țară sunt spălați pe creier majoritatea

  • Da, românul vrea schimbare, dar e prea leneș să facă un drum la secția de votare. Un popor patetic.

  • „Securitatea comunista PCR” = „securitatea comunista USL”

  • PARTIDUL SI SECURITATEA ! PAI CE CREDEAM ? CA NE LASA kirill kaghebil SA FACEM CE VREM NOI ?

  • VARANU A FOST IMPROPRIETARIT CU PRORIETATI DOMNESTI. RASPLATA DE LA CAMARAZI.

  • AA .. tembelizorul din Românistanul „ieuropean” 🤡👹 Asta i televiziunea cu teroristii si minerii tovarãsului Ilici Iliescu (presedinte de onoare si luceafãr FSNisto PSDist) ?! Cât despre tãtucii SRIstilor post decembristi (aka Securitatea) .. e de ajuns sã citesti când,cum si cine i a creat .. în colonia sovieticã RSR . RESTUL SUNT ABURELI 🥶

  • Cum ar fi sã vezi la Deutsche Welle sau RTL,emisiune sau documentar de proslãvire a STASI din fostul RDG 😂😂 România o strutzo cãmilã neo boslevikã si balkanicã .

  • Si de 60% din 2024.

 2. statutul oficial si juridic !!!!!!! al securitatii era sa faca politie politica pentru distrugerea in fasa a opozitiei politice fata de dictatura PCR…🤮🤮🤮🤮🤮🤮…sabotori, abuzatori si cri….li 😡😡😡😡😡

  • sabotori, abuzatori si cri….li ai drepturilor omului!!!!!!!!!😡😡😡😡😡😡😡

  • Eu zic sa îl întrebam pe guru Cioloș. Nimeni nu păzea mai bine ca el usa Doinei Cornea

  • Niște oameni absolut minunați – stăteau la capul femeii care a făcut avort ilegal și nu lăsa medicul să intervină nici dacă murea, în cazul în care aceasta nu voia să ”toarne” persoana care i l-a provocat.
   Eu pe ăștia i-aș jupui de vii și i-aș pune în gard la uscat, că e păcat să-i îngropi, ne spurcă pămîntul…

 3. Mai devreme sau mai tarziu la asta urma sa se ajunga……Cine nu a trait vremurile alea nu poate intelege ce a fost Securitatea.

  • Securitatea si-a pastrat oamenii prin crimele de la Revolutie. Au fost necesare crimele, tocmai pentru a-si afisa puterea si a negocia cu cei ce „inlocuiau” comunismul.

   Interesant faptul ca nu exista nicio reforma a SRI, o discutie deschisa pe rolul acestei institutii, ci doar se afirma mașinal ca e nevoie de o „modernizare”, modernizare de care acum stim toti in ce consta – putere, impunitate si control totalitar. Similar cum s-a transformat militia in politie, pe hartie, putem intui cum s-a reformat si securitatea.

 4. Ce mai place la bobor USL ul , comunistilor ! Retrograzilor!

 5. Veniți la vot că nu mai scăpăm de nenorociții ăștia

 6. Pai daca tara este guvernata de alianta socialisto-sekurista PSD-PNL-UDMR, televiziunea publica se adapteaza, aparand si ea sekuritatea! 😛
  Cu komunistii astia de la putere ne intoarcem incet-incet la ce era inainte de 1989.

 7. Când nu mai ai subiecte te bați cu trecutul! Deci, toți trebuie să avem aceeași părere după G4 media? Oricine are altă opinie trebuie spulberat! 10 august = mineriadă.

  • De ce și-au acoperit jandarmii cifrele de pe căști pe 10 august 2018? Prntru că știau că vor comite infracțiuni.

  • Pretenaș ! Mă-ta tot pe centură prestează ?
   Că să-i facem daca are la ușă un ret@#dat .

  • Greșești orfane !Dacă uiți (din lipsă de cultură, din interes,din ordine,etc)trecutul, riști să l repeți. Si culme este că orfani ca tine au memorie selectivă.

  • Ionut dute la plaja in siberia ,ai creierul plin de caldura

  • Păi ce să facem batem și noi apa în piuă să priceapă șaua de popor.Lipim și noi manifeste online ca pi vremea ilegaliștilor,da acum e mai nașpa Big Brother is watching You ca ochiul ăla din Mordor.

 8. Sa mai citezi azi din „Raportul final…” a lui Tismaneanu, redactat intr-un limbaj suprasaturat emotional, in care se mentioneaza milioane de detinuti politici si sute de mii de morti in Romania dintre 1948-1964 din cauza Securitatii, este cel putin bizar pentru un jurnalist lucid si real profesionist.

  Dar, daca acesta este ordinul…

 9. Dan Turturică parcă era director, nu? Acum nu mai iese supărat cum a ieșit la Eurovision? Chiar n-are nimic de zis?

 10. Felicitări pentru că ați ales și inserat citatul foarte limpede din Raportul Final!

 11. Spuse fostul angajat USAGM – adica la o filiala a CIA.

 12. De ce sunt cele 3 gratii anonime: pentru că le este, de fapt, rusine sa isi atribuie apartenenta la Securitate sau pentru că sunt pur și simplu 3 personaje inventate, cu povesti inventate? De anonimi, … numai de bine, dar cata greutate au cuvintele lor?

 13. Daca o zic oengistii de la g4media tind sa cred ca emisiunea a fost ok. 😉

 14. Un documentar pe ARTE* (jurnalism pe bune) despre Korea de Nord – oamenii sunt exploatati sa munceasca zi lumina, si tot salariul lor este preluat de dictatorul Kim. Daca se opun, le omoara toata familia….
  O paralela cu Romania: oamenii muncesc sa plateasca enorm de multe taxe, taxe care platesc sinecurile infiltrate in aparatul de Stat, ca sa dea legi sa aiba privilegii infinite. Si sa ne amintim ca Securitatea epocii Ceasusescu avea putere de viata si moarte asupta oamenilor. Acceptarea de puteri sporite ale aparatului de Stat ar trebui sa fie o linie rosie pentru romani… altfel o sa ne trezim sclavi, precum koreenii.
  O persoana este idioata daca continua sa faca acelasi lucru (voteaza de 30 de ani acelasi partid PSD-PNL-UDMR) si asteapta rezultate diferite ( Romania sa se dezvolte la nivelul tarilor occidentale).
  Plagiat, minciuna, tradare, saracie, spitale in paragina, emigratie masiva, infrastructura depasita, accidente rutiere mortale sunt rezultatul votului romanilor. Deci conclud ca asta le place!
  Reforma, verticalitate, comunicare, implicare, comunitate unita, prosperitate, educatie, justitie, autostrazi sunt vise din pacate…
  Toti cei care au vrut sa faca treaba in Romania, au fost repede indepartati de Statul Mafiot (probabil in frunte cu actualul SRI).

  • Degeaba îi spui românului aceste adevăruri. Poți să-i și desenezi, el tot nu va înțege și va vota perpetuu tot această șleahtă de escroci care care i se uită în ochi, îl fură, dar în schimb îl mint extrem de frumos.

 15. Dați afara din posturi plătite din bani publici acei indivizi care încearcă sa ne întoarcă in epoca sclavagista!

 16. Securitatea, armata, miliția, procurori, avocați, judecători din perioada 1945-1990, au lucrat doar pt comuniști, pt a fi menținuți la putere, CU ORICE PRET!! Romanii nu au avut nici o șansă la schimbare în anii ăștia, datorita celor de mai sus!

 17. Daca va uitati pe Wikipedia, succesorii Securitatii sunt: SRI, SIE, STS si SPP. Cum s-a facut transformarea „democratica” doar ei stiu, deoarece romanii au fost exclusi din dezbateri. Cumva s-a intamplat si vom afla din noile proiecte de lege ce le lipseste cel mai mult.
  Wikipedia – Securitate:
  „Superseding agency
  Several agencies:
  Serviciul Român de Informații,
  Serviciul de Informații Externe,
  Serviciul de Protecție și Pază,
  Serviciul de Telecomunicații Speciale,
  etc”

 18. Cum incercati voi sa deviati de la subiect … Vrei sa numaram cati sec.uristi dovediti sunt afiliati usele si cati USR ? Gun.oiule

 19. Parca am mai vazut filmul asta recent … Ceva remake made in usl

 20. E poate cel mai îngrijorator semnal ca societatea a luat-o înapoi.
  Ideea unei asemenea emisiuni e abjecta. Matracucile care au vorbit era firesc sa se laude. Redactorii au „uitat” sa-l invite pe vecinul meu, profesor de desen, sa povesteasca ce mishto s-a simtit în beciul securitatii în toamna 1989, unde a stat „doar” 2 luni, ca apoi a cazut regimul.

  • Aici e mana lui Melinescu, dac pariu.
   Pentru cei ce nu stiu, cronicarul lui Ceausescu e bine-merci consilier la TVR.

 21. Intrebarea e dacă mai există conducere la TVR și cea mai importnată: Cine și-a asumat această emisiune ? La un consum mediu lunar de 1 MILION DE EURO DIN BUGETUL STATULUI TVR trebuie „ curățată de securiștii muribunzi” care caută acum să se imaculeze cu ajutorul bolșevicilor !!!