G4Media.ro

Macron evocă un „consens cuprinzător” pentru „reformarea profundă” a sistemului financiar global,…

Sursa foto: European Council

Macron evocă un „consens cuprinzător” pentru „reformarea profundă” a sistemului financiar global, la finalul summitului de la Paris

Preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit vineri despre un „consens cuprinzător” pentru „reformarea profundă” a sistemului financiar global, pentru a-l face „mai eficient, mai echitabil”, la sfârşitul summitului de la Paris dedicat luptei împotriva sărăciei şi schimbărilor climatice, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Trebuie să începem munca acum” pentru a o face şi „mai adaptată lumii de astăzi”, a adăugat şeful statului francez, anunţând o „reuniune ulterioară” la Paris peste doi ani cu privire la acest „nou consens”.

După două zile de întâlniri în prezenţa a aproximativ patruzeci de şefi de stat şi de guvern, preşedintele a enumerat progresele. Printre acestea, restructurarea datoriei Zambiei şi obiectivul atins acum în ceea ce priveşte realocarea către ţările sărace a 100 de miliarde de dolari de drepturi speciale de tragere (DST), un fel de monedă de rezervă a Fondului Monetar Internaţional, care poate fi utilizată pentru dezvoltare şi tranziţia climatică.

El a reafirmat, de asemenea, că promisiunea făcută în 2009 de ţările bogate de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an începând cu 2020 pentru a ajuta ţările sărace să facă faţă încălzirii globale ar trebui să fie în cele din urmă îndeplinită în acest an.

Macron s-a referit, totodată, vag la „o clauză a datoriei rezistente la schimbările climatice”, care ar trebui să permită suspendarea rambursărilor în cazul unui „dezastru” natural, fără a specifica ce ţări sau organizaţii o vor implementa.

Printre numeroasele iniţiative menţionate, Emmanuel Macron nu a evocat posibilele progrese către o taxă pe carbon pentru transportul maritim internaţional, care s-a numărat totuşi printre principalele obiective ale summitului.

Pe această listă de angajamente sau iniţiative, „toţi cei care sunt gata să adere oficial la ea vor putea semna”, le-a spus preşedintele francez liderilor prezenţi, printre care preşedintele Lula din Brazilia, premierul chinez Li Qianq, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, şi mulţi şefi de stat africani.

El a dat asigurări că a fost doar „scribul”, „notarul” intenţiilor lor şi a propus un „mecanism de urmărire”. În acest stadiu, nu a fost emisă nicio declaraţie comună a summitului de la Paris.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...