G4Media.ro

Lukaşenko spune că a oferit Rusiei tot sprijinul pe care l-a promis…

Sursa foto: President of the Republic of Belarus (president.gov.by)

Lukaşenko spune că a oferit Rusiei tot sprijinul pe care l-a promis în campania militară din Ucraina: Kievul „nu provoacă Belarusul, în pofida faptului că vecinii occidentali o împing în mod activ să o facă”

Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat joi că a oferit tot sprijinul pe care l-a promis Moscovei în contextul campaniei militare a Rusiei în Ucraina, pentru care autorităţile de la Minsk au pus la dispoziţie teritoriul ţării pentru trupele şi logistica rusă, transmite EFE, citată de Agerpres.

”Tot ceea ce am promis, tot ceea ce are nevoie Rusia în această perioadă complexă, nu doar pentru Rusia, ci şi pentru noi, pentru Rusia şi Belarus, facem”, i-a transmis Lukaşenko ministrului de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, într-o reuniune desfăşurată la Minsk, potrivit agenţiei oficiale locale BELTA.

Lukaşenko a subliniat că cea mai mare preocupare a sa este securitatea Belarus, în primul rând, şi a Rusiei.

”Dumneavoastră ştiţi care sunt intenţiile vecinilor noştri occidentali. (…) Ei încearcă să folosească şi Ucraina împotriva Belarus”, a susţinut Lukaşenko în faţa şefului diplomaţiei ruse.

În acelaşi timp, Lukaşenko a afirmat că-l ”bucură şi surprinde în mod plăcut” faptul că Ucraina nu dă curs acestor abordări.

Ucraina ”nu provoacă Belarusul, în pofida faptului că vecinii noştri occidentali o împing în mod activ să o facă. Şi dumneavoastră ştiţi acest lucru”, a adăugat şeful statului belarus.

Lukaşenko i-a mai transmis lui Lavrov că, în contactele pe care le-a avut cu Occidentul, Belarusul a spus că ”Rusia nu a fost nicicând împotriva păcii”. ”Să ajungem la o înţelegere. Suntem dispuşi să participăm. Nu trebuie să vă îndoiţi. Dacă putem face ceva, şi ştiţi că putem, spuneţi-ne sincer. Vom lucra împreună, cot la cot”, i-a transmis Lukaşenko interlocutorului său.

Autorităţile de la Kiev au acuzat Belarusul că este complice la agresiunea Rusiei, dat fiind că la începutul invaziei, la 24 februarie 2022, trupele ruse au pătruns în Ucraina inclusiv de pe teritoriul belarus.

În prezent, comandamentul militar ucrainean exclude o nouă ofensivă a Rusiei dinspre teritoriul belarus, în pofida faptului că Moscova menţine acolo un contingent de circa 10.000 de militari şi armament greu, între care tancuri, artilerie de calibru mare, rachete şi avioane.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Daca ar ataca belarusul Romania si Polonia + Tarile Baltice ar trebui sa intre putin peste ei

  2. ce vrea sa ne zica? ca e de treaba ca nu ataca Ucraina si sunt prietenii Ucrainei? ca nu-l ajuta de fapt pe putin?

    dictatorasul joaca un joc periculos , e cam pe nicovala , pe deoparte stie ca daca-l mananca in … , NATO matura cu ei repede, pe de alta parte ii e teama sa nu se „trezeasca” cu o ceasca de ceai si un geam deschis

    • Ii e teama si de ai lui, finca Belarusul nu-i cat Rusia.
      Daca aduna prea multi opozanti, nu mai are unde sa-i ascunda si intr-o buna zi se trezeste la tomberon.
      O scalda, in mod evident

  3. Nu provoaca Ucraina dar de pe teritoriul Belarus zboara S300 catre Kiev.
    Imi pare rau ca nu au zburat rachete din Ucraina catre Belarus, oricum nu este timpul trecut!

  4. Ce mişto ar fi sa cădă Lukaşenko înaintea schizofrenicului satanic de la Kremlin! Si ambii, cat mai repede!

  5. Caderea lui Lukasenko ar fi un semn bun pentru rusi: un exemplu „uite ca se poate!”
    De-aia a intrat Putin in Ucraina: prea se indreptau ucrainenii catre un stil de viata in care poti sa zici ce vrei despre sefu’ al mare fara sa te bage la racoare 15 ani… Ar fi fost molipsitor, cu siguranta, daca o tineau asa.

  6. Asta putea să îi spună lui Putin în privat, sau prin interpuși. Când o spune public, ceva e ciudat. Și rușii ziceau anul trecut că nu au de gând să atace Ucraina. Poate scopul e ca Ucraina să lase garda la nord, apoi să fie surprinsă de atac.