G4Media.ro

LIVE Ziua 365 de război. Prigojin susține că mercenarii Wagner primesc acum…

Sursa foto: YASUYOSHI CHIBA / AFP

LIVE Ziua 365 de război. Prigojin susține că mercenarii Wagner primesc acum muniție, după o dispută cu Ministerul Apărării / R. Moldova respinge afirmațiile Rusiei privind „provocarea armată” a Ucrainei în Transnistria / Avion de luptă rusesc, prăbușit în regiunea Belgorod / Putin anunță prima desfășurare din acest an a rachetelor Satan II

Șeful NATO a declarat miercuri că alianța militară a văzut „unele semne” că China ar putea plănui să sprijine Rusia în războiul din Ucraina și a îndemnat ferm Beijingul să renunțe la ceea ce ar fi o încălcare a dreptului internațional. Șeful diplomației ucrainene, Dmitri Kuleba, a declarat că omologul său chinez, Wang Yi, a împărtășit „elementele cheie ale planului de pace chinezesc” în timpul întâlnirii lor din Germania, la începutul acestei săptămâni. Vladimir Putin a transmis că, pentru prima dată, rachetele balistice intercontinentale Sarmat – o armă capabilă să transporte mai multe focoase nucleare – vor fi desfășurate în acest an.

Principalele evenimente ale zilei de joi, 23 februarie:

Ora 22:56 Adunarea Generală a ONU, în cadrul unei sesiuni speciale privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a cerut Moscovei să își retragă trupele de pe teritoriul ucrainean. 141 de membri ai ONU au votat în favoarea rezoluției, 7 au votat împotrivă, iar 32 s-au abținut, potrivit BBC. Printre țările care s-au abținut figurează China și India. Detalii aici

Ora 22:30 Armata ucraineană afirmă că forțele rusești au încercat fără succes atacuri de-a lungul mai multor părți ale liniilor de front din nordul Ucrainei – inclusiv de-a lungul graniței dintre regiunile Harkov și Lugansk – o zonă în care rușii încearcă să pătrundă de mai multe săptămâni, potrivit CNN. Detalii aici

Ora 22:05 Parisul aduce un omagiu poporului ucrainean: Turnul Eiffel a fost iluminat în galben și albastru, culorile drapelului ucrainean

 


Ora 21:46 Întrebarea dacă să înarmăm sau nu Ucraina cu avioane de luptă „nu are sens în prezent”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu în care i s-a cerut să abordeze apelurile tot mai numeroase pentru ca puterile occidentale să facă acest lucru, scrie Reuters. Detalii aici

Ora 21:25 Liderii celor 27 de țări ale Uniunii Europene au emis joi o declarație comună în ajunul aniversării unui an de la invazia Rusiei în Ucraina. „Ne vom asigura că Ucraina își impune superioritatea, că dreptul internațional este respectat, că pacea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional sunt restabilite, că Ucraina este reconstruită și că se face dreptate. Până în ziua aceea, nu vom avea liniște”, se arată în declarația Consiliului European, citată de CNN. Detalii aici

Ora 20:47 Polonia şi-a întărit frontiera cu Rusia şi Belarus, într-un moment când lumea marchează împlinirea unui an de la invazia rusă din Ucraina, relatează joi dpa. Detalii aici

20:15 Ar putea dura mai mult de un an pentru ca armata americană să livreze tancuri M1 Abrams Ucrainei, a declarat joi secretarul pentru armată Christine Wormuth, iar planurile sunt încă în curs de elaborare cu privire la modul în care vor fi livrate – și când, transmite CNN. Detalii aici

Ora 19:53 Marcel Ciolacu se va întâlni vineri cu ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, la trei zile după ce liderul PSD a afirmat că autoritățile române trebuie să ia decizii rapide pentru ca lucrările de pe canalul Bîstroe să înceteze imediat. Detalii aici

Ora 19:15 2.000 de convorbiri telefonice ale soldaților ruși cu familiile de acasă, interceptate / Mama, către Ivan: „Omoară-i pe toți. Ai binecuvântarea mea” / Maxim, întrebat de soție de ce bea: „E mai ușor să împuști civili”.  Detalii aici

Ora 18:53 Țările Uniunii Europene nu au reușit să cadă de acord asupra celui de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, programat să coincidă cu împlinirea unui an de la invazia asupra Ucrainei, relatează Reuters, citată de BBC. Detalii aici.

Ora 18:42 Sancțiunile introduse de țările G7 împotriva Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina ar trebui să fie aplicate de toate țările G20, a declarat joi ministrul italian al economiei, Giancarlo Giorgetti. Detalii aici.

Ora 18:24 NATO a văzut „semne” că China „ia în considerare și ar putea plănui” să trimită arme Rusiei pentru a o ajuta în războiul său din Ucraina, a declarat joi șeful alianței, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat Reuters, citată de CNN. Detalii aici.

Ora 18:00 Unul dintre aliații apropiați ai lui Vladimir Putin a acuzat Occidentul că încearcă să dezmembreze Rusia folosind Ucraina, relatează Sky News. Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a declarat că orice încercare de a fractura țara ar fi „sortită eșecului”. Detalii aici.

Ora 17:45 Vladimir Putin crede că va fi reținut de istorie la fel ca Petru cel Mare, iar elitele rusești se temă să-i spună adevărul / Lavrov le-ar fi spus oligarhilor: Putin are trei consilieri – Ivan cel Groaznic, Petru I și Ecaterina cea Mare (FT, surse)

Ora 17:16 Australia va trimite drone în Ucraina și va extinde sancțiunile împotriva unor personalități din guvernul, armata și mass-media rusești, ca parte a promisiunii de a fi alături de Kiev „atât timp cât va fi nevoie”, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 17:13 De la începutul ofensivei Rusiei în Ucraina, în urmă cu un an, campaniile de influență pro-Rusia s-au înmulțit pe rețelele de socializare, dar fără prea multă eficiență, a declarat joi Meta, compania mamă a Facebook și Instagram. „Asistăm la un număr tot mai mare de încercări din partea rețelelor rusești de a crea conturi false” pentru a promova războiul și a răspândi dezinformări antiucrainene pe platforme, a declarat Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate de la Facebook, într-o conferință de presă, potrivit Le Figaro. Detalii aici.

Ora 16:45 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că nu a văzut niciun plan de pace chinezesc, dar că ar saluta o întâlnire între Ucraina și China, relatează Reuters, citată de The Guardian. Detalii aici.

Ora 16:20 Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a reiterat avertismentul administrației Biden către China de a nu oferi sprijin material pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina sau pentru oricare dintre eforturile Moscovei de a eluda sancțiunile, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 16:13 Comisia Europeană a propus joi prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană, ca măsură de sprijin pentru Ucraina şi economia acesteia în contextul agresiunii ruse, a anunţat executivul comunitar, potrivit unui comunicat publicat de acesta şi transmis agenţiei EFE. Detalii aici.

Ora 15:51 Podul Kerci, care leagă Crimeea ocupată de partea continentală a Rusiei, a fost deschis complet traficului auto pe toate benzile cu mai mult de o lună înainte de termen, a anunțat joi vicepremierul rus Marat Khusnullin, potrivit agenției de presă de stat TASS, citată de CNN. Detalii aici.

Ora 15:31 Instanțele ucrainene au adus acuzații împotriva a aproape 300 de persoane pentru crime de război de la invazia Rusiei din urmă cu un an, a declarat un oficial, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 15:12 Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a reușit să treacă de verificările britanice împotriva spălării banilor prin prezentarea unei facturi de utilități pe numele mamei sale în vârstă de 81 de ani, relatează Financial Times, citată de BBC și The Guardian. Detalii aici.

Ora 14:31 Forțele ucrainene au lovit bazele rusești din apropierea aeroportului și a unei oțelării din orașul Mariupol ocupat de Rusia, potrivit unui oficial local, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 14:22 Mihail Galuzin, adjunct al ministrului rus de externe, a declarat într-un interviu pentru agenţia TASS că Occidentul a dat instrucţiuni guvernului de la Chişinău pentru a opri orice dialog cu autorităţile din Transnistria. Detalii aici.

Ora 14:08 Armata ucraineană a respins în ultimele 24 de ore circa 90 de atacuri ruseşti care au vizat în principal zonele din nord-estul şi estul Ucrainei, unde se concentrează cele mai multe lupte între cele două părţi, relatează EFE. Detalii aici.

Ora 13:52 Finlanda va trimite trei tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Helsinki, informează Reuters. Detalii aici.

Ora 13:37 Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, nu a exclus joi posibilitatea ca războiul din Ucraina să mai dureze încă un an pentru că preşedintele rus Vladimir Putin nu pare să vrea să pună capăt agresiunii, relatează EFE. Detalii aici.

Ora 13:16 Guvernul chinez nu s-a consultat cu Kievul atunci când și-a pregătit planul de pace pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, sub rezerva anonimatului. Detalii aici.

Ora 13:00 Rusia va continua să își consolideze triada nucleară, a declarat Vladimir Putin, la doar două zile după ce a anunțat că va suspenda un tratat nuclear cu SUA, relatează Sky News. Detalii aici.

Ora 12:47 Fondatorul grupării  de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a declarat că muniția atât de necesară pentru trupele sale a fost expediată, după o dispută publică în care a acuzat conducerea militară de trădare, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 12:32 Premierul spaniol Pedro Sánchez a sosit joi la Kiev pentru o vizită surpriză care marchează împlinirea primului an de la invazia rusă în Ucraina, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 12:04 Republica Moldova a respins joi acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina plănuiește o acțiune militară împotriva regiunii separatiste pro-Moscova din Transnistria, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 11:37 În regiunea Belgorod, un avion de atac Su-25 al Forțelor Aerospațiale Ruse s-a prăbușit, pilotul a murit, cauza dezastrului fiind o defecțiune tehnică, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării, relatează BBC. Detalii aici.

Ora 09:30 La aproape un an de la începutul invaziei ruse, numărul ucrainenilor care au intrat în România, inclusiv în cele două săptămâni preconflict, a trecut de 3,6 milioane. Detalii, aici.

Ora 09:15 Comerțul Germaniei cu Polonia, Cehia și Ungaria a ajuns la niveluri record și îl depășește pe cel cu Rusia. Detalii, aici. 

Ora 09:00 Ministerul rus al Apărării a acuzat joi Ucraina că plănuiește să invadeze regiunea separatistă moldovenească Transnistria după o operațiune sub pavilion fals, a relatat agenția de presă RIA, transmite The Guardian. Detalii aici.

Ora 08:45 Federația ucraineană de box s-a alăturat boicotului tot mai mare al campionatelor mondiale de amatori din cauza includerii boxerilor ruși și belaruși, cărora li s-a permis să concureze cu steaguri și imnuri naționale, transmite The Guardian. Vicepreședintele FBU, Oleg Ilchenko, a declarat miercuri la postul public de televiziune Suspline că boxerii lor nu vor concura la campionatele masculine și feminine din acest an, care vor avea loc la New Delhi și, respectiv, la Tașkent. Ambele competiții sunt organizate de Asociația Internațională de Box, condusă de rusul Umar Kremlev. Statele Unite, Irlanda și Marea Britanie se numără printre celelalte nouă federații care au boicotat competiția feminină, în timp ce mai multe s-au retras și de la turneul masculin.

Ora 08:35 Banii americani pentru Ucraina, în pericol? Republicanii anunță un audit masiv al ajutorului pentru Kiev.

Ora 08:00 Nou derapaj la televiziunea rusă de stat unde se vorbeşte despre asasinarea lui Joe Biden: „Preşedintele Putin poate fi ameninţat în aşa fel?”/ Propaganda s-a indignat că Rusia l-a lăsat pe președintele SUA să meargă în Ucraina. Detalii, aici. 

Ora 07:45 Vladimir Putin a transmis că, pentru prima dată, rachetele balistice intercontinentale Sarmat – o armă capabilă să transporte mai multe focoase nucleare – vor fi desfășurate în acest an, transmite The Guardian.

Ora 07:30 Șeful NATO a declarat miercuri că alianța militară a văzut „unele semne” că China ar putea plănui să sprijine Rusia în războiul din Ucraina și a îndemnat ferm Beijingul să renunțe la ceea ce ar fi o încălcare a dreptului internațional. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, de asemenea, într-un interviu pentru The Associated Press, citat de The Guardian, că alianța, deși nu este parte a războiului, va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”. Întrebat dacă NATO are vreun indiciu că China ar putea fi pregătită să furnizeze arme sau alt tip de sprijin pentru războiul din Rusia, Stoltenberg a spus:

  • „Am văzut unele semne că ar putea plănui acest lucru și, bineînțeles, aliații NATO, Statele Unite, au avertizat împotriva acestui lucru, pentru că este ceva ce nu ar trebui să se întâmple. China nu ar trebui să susțină războiul ilegal al Rusiei”.

Stoltenberg a declarat că o eventuală asistență chineză ar însemna să ofere „(sprijin) direct unei încălcări flagrante a dreptului internațional și, desigur, (în calitate de) membru al Consiliului de Securitate al ONU, China nu ar trebui să sprijine în niciun fel încălcarea Cartei ONU sau a dreptului internațional”. Miercuri, Putin l-a primit pe cel mai înalt oficial de politică externă al Partidului Comunist Chinez, Wang Yi, stârnind îngrijorarea în Occident că Beijingul ar putea fi pregătit să ofere Moscovei un sprijin mai puternic în războiul de aproape un an.

Ora 07:15 Guvernul chinez nu s-a consultat cu Kievul atunci când a pregătit planul său de pace pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, sub rezerva anonimatului, transmite. „China nu s-a consultat cu noi”, a declarat oficialul pentru reporteri, inclusiv pentru AFP, citată de The Guardian. Beijingul a promis că va publica săptămâna aceasta propunerea sa de „soluție politică” la conflictul din Ucraina, la timp pentru prima aniversare a invaziei Rusiei din 24 februarie asupra vecinului său.

Ora 07:00 Șeful diplomației ucrainene, Dmitri Kuleba, a declarat că omologul său chinez, Wang Yi, a împărtășit „elementele cheie ale planului de pace chinezesc” în timpul întâlnirii lor din Germania, la începutul acestei săptămâni, transmite The Guardian. „Așteptăm cu nerăbdare să primim textul, pentru că nu este ceva asupra căruia, știți, puteți trage concluzii doar după ce îl auziți”, a adăugat el. Vorbind miercuri la Adunarea Generală a ONU, Kuleba a declarat reporterilor că Ucraina este deschisă la o conversație pe această temă. „Suntem gata să discutăm cu cei care au idei, alte idei care ne pot ajuta să atingem acest obiectiv”, a spus el. Dar oficialul ucrainean a avertizat miercuri că niciun plan de pace nu ar trebui să treacă peste „liniile roșii” trasate de Kiev. „Liniile roșii sunt principiile Cartei ONU, inclusiv respectarea integrității teritoriale a Ucrainei”, a declarat oficialul.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...