G4Media.ro

Financial Times: Prigojin, aflat sub sancțiuni internaționale, a reușit în 2021 să…

Sursa foto: Sergei ILNITSKY / POOL / AFP

Financial Times: Prigojin, aflat sub sancțiuni internaționale, a reușit în 2021 să angajeze avocați britanici arătând factura de gaz a mamei sale pensionare

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a reușit să treacă de verificările britanice împotriva spălării banilor prin prezentarea unei facturi de utilități pe numele mamei sale în vârstă de 81 de ani, relatează Financial Times, citată de BBC și The Guardian.

Conform FT, în 2021, Prigojin s-a adresat firmei de avocatură londoneze Discreet Law pentru a-l da în judecată pe jurnalistul britanic Eliot Higgins pentru defăimare, care, potrivit lui Prigojin, ar fi fost acuzațiile jurnalistului cu privire la legătura sa cu compania paramilitară privată Wagner.

E-mailuri divulgate, văzute de FT, arată că Discreet Law  a cerut în 2021 documente de identificare de la Prigojin, care a fost plasat sub sancțiuni și acuzat de încălcări ale drepturilor omului în întreaga lume, înainte de a-l avea drept client.

Ca parte a verificărilor împotriva spălării de bani, avocații ruși ai lui Prigojin au transmis firmei de avocatură cu sediul la Londra o copie a pașaportului său și o factură de gaz pe numele mamei sale, Violetta, care avea 81 de ani de atunci, pentru o adresă din Sankt Petersburg, relatează FT.

Scrisoarea de însoțire explica faptul că Violetta Prigojina era mama unui potențial client al avocaților londonezi, locuind cu acesta și plătind facturile de utilități.

Financial Times subliniază că, în tot acest timp, structurile controlate de Prigojin, inclusiv compania Wagner PMC, au continuat să-i aducă venituri de milioane de dolari, iar el însuși se afla sub sancțiuni occidentale.

În martie 2022, la aproximativ o lună după invazia rusă în Ucraina, Discreet Law a reziliat contractul cu omul de afaceri rus.

Fondatorul Discreet Law, Roger Gherson, a declarat că firma „nu poate comenta comunicările confidențiale cu [foștii] săi clienți”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...