G4Media.ro

Comerțul Germaniei cu Polonia, Cehia și Ungaria a ajuns la niveluri record…

sursa foto: Pexels

Comerțul Germaniei cu Polonia, Cehia și Ungaria a ajuns la niveluri record și îl depășește pe cel cu Rusia

Comerțul german cu Europa Centrală și de Est a ajuns la un nou nivel maxim de 562 de miliarde de euro (597,52 miliarde de dolari) în 2022, în ciuda scăderii drastice a exporturilor germane către Rusia, a anunțat miercuri Asociația Germană de Afaceri pentru Europa de Est, transmite Reuters, citată de Rador.

Exporturile germane către Rusia au scăzut dramatic în 2022 din cauza sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Moscovei pentru războiul din Ucraina, iar companiile germane au încetat să mai activeze în această țară. Exporturile către Rusia au scăzut cu 45% la nivel anual, prăbușindu-se la aproximativ 15 miliarde de euro în 2022, cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii, potrivi asociației.

„Ruperea relațiilor cu piața rusă avansează rapid și va continua în 2023”, a declarat Michael Harms, directorul general al German Eastern Business Association, la conferința de presă de primăvară a grupului susținută la Berlin.

Scăderea exporturilor către Rusia a fost mai mult decât compensată de ritmul de creștere din două cifre al exporturilor către alte piețe din Europa Centrală și de Est, a spus Harms.
În timp ce comerțul german cu Ucraina, Rusia și Belarus a scăzut în 2022, țările UE din Europa Centrală și de Est au câștigat teren. Potrivit estimărilor asociației de afaceri, România și Slovacia vor depăși în curând Rusia în ceea ce privește comerțul cu Germania.

Acest lucru este deja valabil în cazul Poloniei, Cehiei și Ungariei în ceea ce privește volumul comerțului. Polonia a fost al cincilea partener comercial al Germaniei la nivel mondial, cu vânzări de 168 de miliarde de euro, înaintea Italiei, iar Cehia a depășit Marea Britanie, înscriindu-se în primii zece parteneri comerciali ai Germaniei.

Drept urmare, cele 29 de țări din Europa Centrală și de Est au continuat să contribuie cu 18% la totalul comerțului exterior german, mai mult decât China și Statele Unite la un loc, potrivit asociației.
Cu o scădere de doar 7% în 2022, comerțul cu Ucraina a înregistrat o diminuare mai mică decât se preconiza și chiar are o tendință de redresare de la sfârșitul toamnei, a spus Harms. Companiile germane din țară au menținut sau au restabilit rapid producția ori de câte ori a fost posibil, a spus el. „Nicio companie relevantă nu a părăsit țara”, a spus Harms.

În timp ce economia germană a reușit surprinzător de rapid să se adapteze la o lume fără surse de energie rusești, economia rusă se îndreaptă către o criză, potrivit asociației de afaceri. Chiar dacă economia rusă nu se va prăbuși peste noapte, Harms consideră că „sancțiunile, retragerea companiilor străine și exodul a sute de mii de tineri lucrători au un efect toxic”.

Chiar și atunci când sancțiunile au un impact de erodare în Rusia, economia nu se va prăbuși, după cum a spus Harms. „Putin nu va rămâne fără bani pentru război”, a spus el. Harms a adăugat că vânzările de energie au asigurat Rusiei un excedent de cont curent de 220 de miliarde de dolari în 2022. În 2023, ar trebui să fie în continuare de 100 de miliarde de dolari, a spus el. Harms a subliniat că Europa importă și gaz natural lichefiat rusesc, care nu este acoperit de sancțiuni.

Sursa Foto: Reuters/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...