G4Media.ro

LIVE Ziua 356 de război: Ce s-a întâmplat lângă Vuhledar? / Statisticile…

Sursa foto: Twitter / Oleksii Reznikov

LIVE Ziua 356 de război: Ce s-a întâmplat lângă Vuhledar? / Statisticile seci ale războiului, la aproape un an de la invazie: 180.000 de soldați ruși și 100.000 de soldați ucraineni uciși sau răniți, 400 de copii morți, peste 8 milioane de ucraineni au fugit din țară

O alertă de raid aerian a fost în vigoare marți dimineața în toată Ucraina, după ce a fost detectată o activitate a aviației rusești pe teritoriul Belarusului. În cea de-a 356-a zi de război, agenția AFP a realizat o serie de statistici despre războiul care a început acum aproape un an, iar cifrele arată amploarea tragediei: 180.000 de soldați ruși și 100.000 de soldați ucraineni uciși sau răniți, între 30.000 și 40.000 de civili și-au pierdut viața, 400 de copii au fost uciși, peste 8 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului.

Cele mai importante evenimente ale zilei de marți, 14 februarie:

Ora 22:30 Rusia acumulează avioane de luptă și elicoptere în apropierea graniței cu Ucraina, au declarat oficiali occidentali din serviciile de informații. Vestea acestei evoluții a provocat sugestii potrivit cărora forțele lui Vladimir Putin încearcă să transforme invazia lor tulbure într-o „luptă aeriană”, scrie news.sky.com. 

În timp ce secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a insistat că SUA nu văd semne iminente de „atac aerian masiv”, se spune că acesta a subliniat amenințarea reprezentată de forța aeriană semnificativă rămasă a Rusiei în cadrul unei întâlniri cu aliații NATO de astăzi.

Ora 22:10 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Vladimir Putin a făcut două greşeli strategice când a invadat Ucraina: a subestimat puterea şi curajul poporului Ucrainei şi a forţelor sale armate şi a subestimat hotărârea şi unitatea Alianţei, relatează The Guardian.

Ora 22:00 Cei care au crezut că rușii vor renunța s-au „dovedit a se înșela amarnic”, a declarat fostul consilier pentru securitate națională al SUA, John Bolton, pentru Sky News. Analizând scăderea stocurilor de muniție ale NATO pe fondul războiului din Ucraina, Bolton a spus că aceasta este o „reflectare a lipsei unei strategii generale”. El a spus: „O listă nesfârșită de sisteme de armament nu este o strategie, dar dezvoltarea obiectivelor tale și a modului de îndeplinire a acestor obiective este, iar acest lucru include evaluarea capacității tale de a îndeplini obiectivele”. De asemenea, Bolton a mai spus că „oricine a crezut că rușii vor renunța” s-a „dovedit a se înșela amarnic”. „Și pentru că nu ne gândim la viitor, reacționăm doar zi de zi”, a continuat el.

Ora 21:45 Meciul Sheriff Tiraspol – Partizan Belgrad se va desfășura cu tribunele goale în Republica Moldova, cel mai probabil din motive de securitate, anunță autoritățile de la Chișinău (presă)/ Mai multor suporteri sârbi li s-a refuzat intrarea în țară.

Ora 21:10 ”Discuțiile privind furnizarea de avioane de luptă F-16 Ucrainei vor da probabil roade, dar este necesară presiune”, a declarat astăzi ministrul polonez al Apărării, scrie news.sky.com. Vorbind cu reporterii de la Bruxelles, Mariusz Blaszczak a declarat: „Suntem conștienți că potențialul nostru în acest domeniu este limitat, deoarece avem doar 48 de avioane F-16, dar aliații au un potențial mult mai mare, așa că eu cred că această conversație se va încheia cu decizii pozitive.

Ora 21:08 Rusia încearcă să îi priveze pe ucraineni de accesul la rezervele de apă – cu implicații periculoase pentru instalațiile de stocare a apei necesare pentru funcționarea centralelor nucleare – a declarat marți premierul ucrainean Denys Shmyhal, relatează CNN.

Ora 21:07 Rusia a reținut cel puțin 6.000 de copii ucraineni, probabil mult mai mulți, în locuri al căror scop principal pare a fi reeducarea politică, potrivit unui raport susținut de SUA, transmite The Guardian.

Cercetătorii de la Universitatea Yale au identificat cel puțin 43 de tabere și alte facilități în Crimeea și în Rusia, controlate de Rusia, unde copiii ucraineni au fost ținuți ca parte a unei „rețele sistematice pe scară largă” operate de Rusia de la invazia Ucrainei de anul trecut, se arată în raport.

Printre copiii deținuți în aceste locații se numără cei care au părinți sau tutori familiali clari, cei pe care Rusia i-a considerat orfani și alți copii care se aflau în grija instituțiilor de stat ucrainene înainte de invazie, se arată în raport.

Unii dintre copii au fost mutați prin sistem și adoptați de familii rusești sau au fost mutați în centre de plasament în Rusia, se arată în raport. Cel mai tânăr copil identificat avea doar patru luni, iar unele tabere ofereau pregătire militară unor copii de doar 14 ani, potrivit raportului.

Ora 20:58 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a numit trei noi adjuncți după un scandal de corupție care l-a forțat pe unul dintre adjuncții săi și i-a pus sub semnul întrebării propria poziție, transmite The Guardian. Reznikov, una dintre cele mai cunoscute figuri ucrainene la nivel internațional, s-a angajat să combată corupția după ce s-a aflat că ministerul Apărării a plătit de două sau de trei ori mai mult decât prețul de supermarket al alimentelor pentru aprovizionarea trupelor de pe linia frontului. Unul dintre adjuncții săi a demisionat în urma acestei acuzații, pe care ministerul a negat-o. Alți doi au fost concediați marți.

Ora 20:35 Mii de arme și muniții suspecte de proveniență iraniană confiscate de armata americană ar putea fi trimise în Ucraina, potrivit unui raport publicat în Wall Street Journal, citat de news.sky.com. În raport se afirmă că oficialii analizează posibilitatea de a trimite un depozit de arme destinat cândva luptătorilor susținuți de Iran în Yemen pentru a ajuta Kievul în lupta sa împotriva Rusiei. Stocurile includ peste 5.000 de puști de asalt, 1,6 milioane de cartușe de arme de calibru mic, un număr mic de rachete antitanc.

Ora 20:18 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că aliații NATO, în strânsă colaborare cu UE, vor continua să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, astfel încât Kievul să își poată „susține dreptul la autoapărare”, transmite CNN.

Ora 20:16 Un „grup de lucru” al UE va fi înființat pentru a analiza utilizarea activelor rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei, a declarat marți președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene. Grupul va efectua o „analiză juridică, financiară, economică și politică a posibilităților de utilizare a activelor rusești înghețate”, se arată în declarația președinției suedeze. O parte din această activitate va implica obținerea unei „imagini mai clare” a locului unde se află activele deținute de statul rus și a valorii lor totale, a adăugat declarația, scrie CNN.

Ora 20:15 Forțele rusești au făcut progrese treptate în ultima zi sau două în asaltul lor asupra orașului ucrainean Bahmut, dar nu este clar dacă acesta va cădea, a declarat Casa Albă, citată de The Guardian. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, a adăugat că dacă Bahmut ar cădea în mâinile rușilor „nu ar avea un impact strategic asupra războiului în general”.

Ora 19:58 Condamnații ruși au declarat că sunt angajați de Ministerul Apărării din această țară pentru a lupta ca „carne de tun” în Ucraina, potrivit unui raport. Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, a declarat săptămâna trecută că recrutarea de deținuți de către Wagner „a încetat complet”.

Ora 19:53 Un tribunal sud-coreean a acordat dreptul de a solicita statutul de refugiat pentru doi ruși care au fugit din țara lor pentru a evita să fie recrutați pentru a lupta în Ucraina, scrie The Guardian. 

Ora 19:30 Un cetățean britanic a murit în Ucraina, a anunțat guvernul britanic, citat de The Guardian.

Ora 18:53 Rusia a pierdut strategic, operaţional şi tactic în războiul său în Ucraina, a declarat marţi presei şeful statului major american, generalul Mark Milley, după o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina condus de SUA. Detalii aici.

Ora 18:47 Șeful companiei militare private Wagner din Rusia a avertizat marți că capturarea orașului Bakhmut din estul Ucrainei este departe de a fi iminentă, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 18:31 Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat marţi după-amiază, în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles, că se aşteaptă ca Ucraina să lanseze o ofensivă în primăvară. Detalii aici.

Ora 17:14 Germania va crește producția de muniție în contextul intensificării ofensivei Rusiei în Ucraina, a declarat marți ministrul Apărării din această țară, Boris Pistorius, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 16:45 Statele Unite nu vor trimite Ucrainei rachetele cu rază lungă de acțiune, puternic solicitate de Kiev, deoarece doresc să își protejeze propriile stocuri, potrivit Politico, citat de Sky News. Detalii aici.

Ora 16:31 Evgheni Prigojin, șeful companiei militare private (PMC) Wagner din Rusia, a recunoscut că a fondat Internet Research Agency (IRA), pe care guvernul SUA a sancționat-o pentru presupusul amestec în alegerile sale, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 16:22 Două avioane de vânătoare olandeze F-35 au fost mobilizate pentru a identifica și intercepta luni trei aeronave care zburau în apropierea graniței poloneze cu exclava rusă Kaliningrad, potrivit Ministerului olandez al Apărării, citat de CNN. Detalii aici.

Ora 15:58 Rusia a început să desfășoare nave tactice dotate cu arme nucleare în Marea Baltică, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, a declarat Serviciul norvegian de informații în raportul său anual, relatează Politico.eu. Detalii aici.

Ora 15:22 Problema livrării de avioane de luptă Ucrainei nu e acum cea mai urgentă, deşi e o discuţie care se poartă între aliaţi, urgent e să se livreze ce s-a promis deja, precum vehicule blindate şi tancuri, a declarat marţi dimineaţă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Detalii aici.

Ora 15:15 Norvegia va trimite opt tancuri de luptă Leopard 2, de fabricaţie germană, şi alte echipamente militare Ucrainei ca ajutor în războiul cu Rusia, a anunţat marţi guvernul de la Oslo, informează Reuters şi AFP. Detalii aici.

Ora 15:09 Spațiul Aerian al Republicii Moldova a fost redeschis în urmă cu câteva minute, după ce mai bine de trei ore a fost închis din motive de securitate. Detalii aici.

Ora 14:37 Regimul de la Moscova s-a întors la ideologia colonialistă, imperialistă şi rasistă din secolului al 19-lea, iar până când societatea rusă nu va depăşi şi condamna această ideologie, Uniunea Europeană trebuie să trateze Rusia ca stat agresor, a declarat marţi, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, preşedintele Letoniei, Egils Levits. Detalii aici.

Ora 14:21 Compania de stat AirMoldova a anunțat marți, într-o postare pe Facebook, că spațiul aerian al Republicii Moldova este închis. Detalii aici.

Ora 14:10 Agenția France-Presse, citată de The Guardian, a adunat o serie de statistici despre războiul de până acum:

  • Potrivit ultimelor estimări ale Norvegiei, conflictul a rănit sau a ucis 180.000 de soldați ruși și 100.000 de soldați ucraineni. Alte surse occidentale estimează că războiul a provocat 150.000 de victime de fiecare parte.
  • În total, între 30.000 și 40.000 de civili și-au pierdut viața la nivel național în timpul conflictului, spun sursele occidentale. La sfârșitul lunii ianuarie, Organizația Națiunilor Unite a estimat că 18.000 de civili au fost uciși sau răniți în lupte, dar a declarat că cifra reală este probabil mult mai mare.
  • Autoritățile ucrainene spun că cel puțin 400 de copii au fost uciși. De asemenea, Kievul susține că Moscova ar fi deportat cu forța peste 16.000 de copii în Rusia sau în zonele controlate de separatiștii susținuți de Moscova.
  • Mai mult de opt milioane de ucraineni au fost forțați să părăsească Ucraina de la izbucnirea războiului, potrivit agenției ONU pentru refugiați, aceasta fiind cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la cel de-al doilea război mondial încoace. Polonia, țara vecină, găzduiește cea mai mare parte a acestor refugiați, cu peste 1,5 milioane dintre ei. Mai mult de cinci milioane de persoane au fost strămutate în interiorul țării.
  • Minele terestre reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru civili. Kievul afirmă că 30 la sută din teritoriul ucrainean a fost contaminat cu mine terestre, în timp ce Human Rights Watch acuză trupele ucrainene că au plantat mine antipersonal interzise în regiunea estică Izium. Experții avertizează că deminarea ar putea dura zeci de ani.
  • Aproximativ 65.000 de suspiciuni de crime de război au fost raportate de-a lungul războiului, afirmă comisarul pentru justiție al Uniunii Europene, Didier Reynders. Anchetatorii ONU au acuzat Rusia de comiterea de crime de război la „scară masivă” în Ucraina, inclusiv bombardamente, execuții, tortură și violență sexuală.
  • Linia frontului „activă” se întinde de la nord la sud de-a lungul a 1.500 km de teritoriu, potrivit lui Valerii Zalujnii, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene.
  • În octombrie, Banca Mondială a declarat că se așteaptă ca economia țării să se contracte cu 35% în 2022, în timp ce Școala de Economie din Kiev a estimat în ianuarie că ar costa 138 de miliarde de dolari pentru a înlocui toată infrastructura devastată de război. Războiul a provocat pierderi economice de peste 34 de miliarde de dolari în sectorul agricol.

Ora 14:00 Forțele ucrainene au aruncat în aer luni un pod în apropierea orașului Bahmut din estul țării, potrivit unui site local de știri din regiunea Donețk, într-un semn că Ucraina ar putea plănui să se retragă, scrie The Guardian. Detalii aici

Ora 13:35 Uniunea Europeană a adăugat Rusia pe lista neagră a paradisurilor fiscale. Măsura este în primul rând simbolică, deoarece țara se află deja sub sancțiuni economice din cauza invaziei din Ucraina, potrivit Le Monde.

Ora 13:14 Kremlinul a afirmat marţi că NATO îşi demonstrează zilnic ostilitatea faţă de Rusia şi devine din ce în ce mai implicată în conflictul din Ucraina, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Ora 13:05 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că este mai important ca cererile Finlandei și Suediei de a adera la alianță să fie ratificate rapid decât împreună, potrivit The Guardian. Detalii aici

Ora 12:44 Cu doar câteva săptămâni în urmă, fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, era o stea în ascensiune în sfera rusă. Luptătorii săi au fost o forță motrice în spatele capturării orașului ucrainean Soledar, marcând prima victorie notabilă a Rusiei în ultimele luni, scrie Sky News. Detalii aici

Ora 12:18 Fregata militară rusă ‘Amiral Gorşkov’ a acostat luni la Cape Town, în vederea unor exerciţii navale comune în largul coastelor sud-africane, a anunţat Consulatul general al Rusiei în Africa de Sud, în timp ce acest antrenament a stârnit critici virulente din partea opoziţiei sud-africane, informează marţi AFP, citată de Agerpres. Detalii aici

Ora 12:05 Forțele rusești nu reușesc să facă o breșă pe linia frontului din Ucraina, în ciuda ordinului de a înainta în „majoritatea sectoarelor”, transmite Sky News. care citează analiza zilnică publicată de serviciile de informații ale Ministerului britanic al Apărării. Detalii aici

Ora 11:50 Preşedintele rus Vladimir Putin, după invazia declanşată pe scară largă în Ucraina la 24 februarie trecut, a schimbat avionul prezidenţial pe un tren special blindat pentru călătoriile în ţară din raţiuni de securitate, relatează luni The Moscow Times, citând o anchetă a jurnaliştilor de la Centrul media independent „Dosie” (Dossier Center), potrivit Agerpres. Detalii aici

Ora 11:35 Guvernul rus a fost exclus de la Conferinţa de Securitate de la Munchen din cauza războiului pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei, au declarat luni organizatori ai reuniunii internaţionale la nivel înalt, relatează dpa, citată de Agerpres. Detalii aici

Ora 11:28 Trupa britanică pop Pet Shop Boys a lansat piesa „Living In The Past” („Trăind în trecut”) despre președintele rus Vladimir Putin, în care acesta e comparat cu Stalin, dictatorul sovietic în al cărui regim de teroare au fost uciși zeci de milioane de oameni. Detalii aici

Ora 11:14 Oficialii militari ucraineni au avertizat comunitățile din jurul principalului port maritim ucrainean Odesa că există un risc ridicat ca minele navale să plutească în derivă de-a lungul coastei și să ajungă la țărm, scrie Sky News. Detalii aici

Ora 11:05 Alerta de raid aerian a fost ridicată, după o oră și 50 de minute. Nu există informații despre pagube sau victime

Ora 10:03 Marți dimineață, după ora 9:00, a fost anunțată din nou o alertă aeriană în toată Ucraina din cauza activității aviației rusești pe teritoriul Belarusului, potrivit BBC.

Grupul de monitorizare „Belarusian Gayun” a raportat că un avion rusesc de avertizare timpurie A-50U a decolat de pe aerodromul „Machulishchi”, iar un avion de vânătoare de escortă a decolat de pe aerodromul „Baranovichi”.

De asemenea, un MiG-31K capabil să transporte rachete Kinjal, pe care apărarea antiaeriană ucraineană nu le poate intercepta, a decolat de pe aerodromul Machulishchi.

Ora 09:50 Rusia a respins marți o acuzație a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, potrivit căreia Moscova complotează pentru a destabiliza fosta republică sovietică, transmite Reuters. Detalii aici

Ora 09:31 Bulgaria a boicotat integral sancțiunile Uniunii Europene împotriva cetățenilor ruși și companiilor, impuse în mai multe etape după anexarea Crimeei în 2014 și după invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022. Țara nu a impus sancțiuni niciunui cetățean rus sau vreunei companii rusești de pe lista de sancțiuni a UE, iar procedurile sunt concepute pentru a nu funcționa. Sarcina de a nu face nimic a fost încredințată Agenției Naționale pentru Venituri, potrivit răspunsurilor din Legea privind accesul la informațiile publice, care au fost furnizate Mediapool. Detalii aici

Ora 09:15 Administrația americană nu este pregătită să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, dar principalul motiv nu este teama de a provoca Moscova să escaladeze conflictul, ci lipsa stocurilor proprii de astfel de arme, transmite, citând surse, publicația Politico, citată de BBC. Detalii aici

Ora 09:10 Armata Republicii Moldova primește încă trei transportoare blindate Piranha din partea Guvernului Republicii Federale Germania, anunță autoritățile de la Chișinău marți, transmite Ziarul de Gardă. Detalii aici

Ora 08:54 Bloggerii militari ruși continuă să aibă îndoieli serioase că armata rusă poate cuceri întregul teritoriu anexat din Ucraina, în timp ce unii oficiali pro-ruși din Donbas îndeamnă înaltul comandament rus să-și schimbe strategia. Detalii aici

Ora 08:35 Distrugerea unei coloane rusești la Vuhledar, unde au fost pierdute peste 30 de vehicule blindate, potrivit diferitelor surse, a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte de la presupusul început al unei ofensive rusești majore în Ucraina. La câteva zile după ce imaginile video ale acestei bătălii au ajuns pe internet, rămân întrebări cu privire la ceea ce s-a întâmplat în apropiere de Vuhledar, iar posibilele răspunsuri sunt prezentate de serviciul rusesc al BBC. Detalii aici

Ora 08:09 Publicația americană Washington Post relatează că oficialii administrației americane spun tot mai des autorităților ucrainene că războiul a ajuns într-un punct de cotitură și că forțele armate ucrainene trebuie să asigure cel mai mare succes pe câmpul de luptă atâta timp cât primesc un nivel ridicat de ajutor occidental, scrie BBC. Detalii aici

Ora 07:37 O înregistrare video care pare să arate execuţia cu un baros a unui mercenar rus care a dezertat din grupul Wagner în timp ce lupta în Ucraina a fost distribuită masiv, luni, pe reţelele sociale, dar fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a lăsat în cele din urmă să planeze îndoiala şi a refuzat să spună dacă presupusa victima a fost ucisă sau nu. În schimb, canalul de pe Telegram al grupului său a publicat un nou videoclip în care apare respectivul bărbat şi mulţumeşte că a fost „iertat”, relatează Reuters şi BBC, citate de News.ro. Detalii aici

Ora 07:08 John Kirby, coordonatorul pentru strategii de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, a declarat luni că informaţiile despre un presupus complot rusesc de răsturnare a guvernului de la Chişinău sunt îngrijorătoare şi a spus că Washingtonul este alături de guvernul şi poporul moldovean, relatează BBC, preluat de News.ro. Detalii aici

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Având in vedere ca rusi abuzează de artilerie (trag de vreo 5 ori mai mult decât ucrainenii) – mai adaugați la numărul militarilor ucraineni uciși.
    100K erau in noiembrie-decembrie, când s-a scăpat dna Ursula.

    • fie ca tine,
      tot la est de Bakhmut e armata rosie cea glorioasa ? :))

    • tu roaga-te sa castige Ucraina. sau vrei sa fii vecin cu ruznacii? stii ce se intampla cu vecinii ruznacilor…

    • @nomordor:
      Chestia cu rugatul nu suna ca un plan de succes.
      In plus suntem deja vecini cu rusnacii la Marea Neagra.
      Foarte putin probabil ca Rusia sa atace NATO, sunt deja cam terminați in Ucraina. Doar data NATO le forțează mana.
      Problema rămâne însa, iar peste vreo 10-20 de ani după rusii ce-si mai trag sufletul….

    • De acord cu Eugen

  2. Ce minciuni aberante.
    Erau 100.000 soldati ucrainieni UCISI in Noiembrie, acum sunt peste 150.000

    dar propaganda Americana care e condusa de la CIA si raspandeste minciunile in toata lumea nu va spune niciodata adevarul. Ei iau ceea ce spun Ucrainienii si dau mai departe

    • Si cu ce schimba asta statutul Rusiei de agresor retrograd si al Ucrainei de ex stat sovietic/viitor stat european invadat ? Ucrainienii merita sprijiniti si cu 100k si cu 200k morti si raniti – daca esti om. Daca nu esti om, esti vatnik sau te uiti la razboiul asta ca la meci la care ai pus eventual si un pariu, atunci da, inteleg interesul pentru un scor cat mai corect.

    • Spųrcaciunile putiniste stiu sigur numarul mortilor. Stiu cati erau in noiembrie, cati sunt acum, cati erau la ora n, ziua x.
      Ce spun altii e propaganda americana🤣🤣🤣

    • Spụrcaciunile putiniste stiu sigur numarul mørtilor. Stiu cati erau in noiembrie, cati sunt acum, cati erau la ora n, ziua x.
      Ce spun altii e propaganda americana🤣🤣🤣

    • Ha ha haaaa ha haaaa haaaaa haaaa ha haaaa haaaaa haaaa clown boy raul, radem de tine, nu cu tine, de tine 🤣

    • #Raul…da și adresele și numele lor,haurar care ai trimis în parlament numai academicieni gen simion si sosoaca!

  3. Deci din cei 120.000 de soldați duși de Putin în Ucraina au murit 180.000 😀 😀 😀
    Legit.. 😀

    • Ruznacule, daca îți iei știrile de la ruși normal că nu a murit niciun orc invadator.

    • Stai cam rau cu matematica. Au trimis 150.000 in prima parte a lui 2022,au mai trimis vreo 50.000 de sirieni,apoi 40.000 de puscariasi in Wagner,ulterior tatuca a mai mobilizat 350.000 dintre care o buna parte a ajuns si pe front(600 au murit in noaptea de a anul nou).

    • Creier de gaina, doar ultima mobilizare de orci a fost de peste 300 de mii. Si-s date oficiale putiniste. Plus cati or fi fost trimisi inainte de asta
      Dar cand te hranesti cu dejẹctii de la televizuinile si siteurile rusesti, ajungi sa spui prøstii pe g4

  4. Unele BTC-uri au intrat in lupta.
    Referitor la calculul tau, pe lângă morți mai trebuie adăugați si ranitii.

  5. Acum iasă domnu președintele a universului și spus e că numărul ucrainienilor nu este cel corect. Se va șterge articolul și se va publica unul diferit cu un număr ” corect „

    • Ceva mai bun ca ce tragi tu. Ceva ce nu face rău la creier spre deosebire de tine

    • Ce nu apare pe stiri:

      1 In Ucraina deja se ia si copii de la 16 ani si barbati trecute de 60 cu japca din autobuze, curse regulate, de pe strada, din case si trebuie mers unde esti trimis.

      2. Minoritatile sunt „candidati ideali” pentru fronturile unde numarul victimelor este foarte mare.
      Astfel „se omoara mai multe musti de odata”

      3. Razboiul este o oportunitate pentru multe „proiecte paralele” care in timp de pace era greu sau inposibil de indeplinit.

      4. Este un razboi proxi West contra rest in drumtea cu SUA, Uk .. cam 50 tara tip West contra 150 „the rest”
      Razboiul se termina cand vrea Statele Unite nu cand vrea Ucraina.

      5. Coruptii ucrainieni arestati nu demult tot erau cu legaturi UK celor USA au ramas la locurile lor.

  6. industria textila si de blanuri din rusiastan se roaga pentru ucraina si nato…s-a cam dus dreq puterea de cumparare…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️😎😎😎😎😎😎😎😎😎