G4Media.ro

Imagini cu coloana de blindate rusești distrusă – ce s-a întâmplat lângă…

Captura twitter

Imagini cu coloana de blindate rusești distrusă – ce s-a întâmplat lângă Vuhledar?

Distrugerea unei coloane rusești la Vuhledar, unde au fost pierdute peste 30 de vehicule blindate, potrivit diferitelor surse, a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte de la presupusul început al unei ofensive rusești majore în Ucraina. La câteva zile după ce imaginile video ale acestei bătălii au ajuns pe internet, rămân întrebări cu privire la ceea ce s-a întâmplat în apropiere de Vuhledar, iar posibilele răspunsuri sunt prezentate de serviciul rusesc al BBC.

Imaginile cu coloana învinsă au atras critici din partea bloggerilor pro-ruși și a experților militari. Unii dintre ei o numesc una dintre cele mai mari înfrângeri individuale ale armatei ruse din întregul război din Ucraina, comparând această bătălie cu o încercare de a traversa râul Severski Doneț în mai 2022. Atunci, în cursul mai multor încercări de a forța trecerea, trupele rusești au suferit, de asemenea, pierderi grele în efective și echipamente.

 


A început o ofensivă rusă majoră în Ucraina?

Este adevărat, încă nu există date fiabile cu privire la faptul că toate echipamentele surprinse pe filmare au fost lovite sau distruse în aceeași zi: cadrele arată nu numai momentele distrugerii tancurilor și a vehiculelor de luptă de infanterie, ci și vehicule autonome care, teoretic, ar putea fi deja în lupta de pe teren. Cifra de 31 de echipamente a fost obținută prin analiza datelor video, dar nici nu există o certitudine absolută că aceste imagini au fost filmate pe baza unei singure zile, iar înregistrarea video în sine nu a fost editată din mai multe filmări.

Cu toate acestea, bloggerii militari ruși susțin că aceste evenimente au avut loc cu adevărat în aceeași zi și le numesc „bătălie”.

Bătălia, care a fost captată de o dronă ucraineană, a fost doar unul dintre episoadele marii bătălii pentru Vuhledar. Acest oraș este situat în sudul regiunii Donețk. Trupele rusești au încercat fără succes să îl cucerească încă de la începutul invaziei din țara vecină.

În timpul actualei agravări a situației de pe front, pe care mulți o consideră începutul unei mari ofensive rusești, regiunea Vuhledar a devenit unul dintre focarele unor lupte crâncene. De asemenea, armata rusă încearcă să avanseze în zonele Avdeevka, Bahmut, Kremennaia și Kupiansk.

Când și unde au avut loc luptele

Următorul mare asalt asupra Vuhledar a început pe 26 ianuarie. Pierderile suferite de armata rusă într-un atac nereușit care a căzut în obiectivul camerelor de luat vederi ale dronelor ucrainene reprezintă doar o parte din pierderile totale din timpul acestei bătălii.

Judecând după rapoartele de pe canalele pro-ruse Telegram, au fost atacate unități ale Brigăzii 40 de pușcași marini separați, Brigăzii 155 de pușcași marini (ambele din Flota Pacificului), formațiunii armate Kaskad din autoproclamata RPD și Brigăzii 36 de pușcași motorizați a 29-a armată din Transbaikalia. În plus, potrivit Conflict Intelligence Team, brigada a 14-a a forțelor speciale GRU a participat la asalt.

La început, trupele rusești au ajuns rapid la autostrada care leagă satul Pavlovka și orașul Mariinka din regiunea Donețk – acest drum merge de la sud-vest la nord-est.

Trupele rusești nu au putut intra în orașul propriu-zis – Forțele Armate ale Ucrainei au opus o rezistență acerbă.

Apoi, în mod evident, comandamentul rus a decis să facă o manevră de flanc – să ocolească orașul dinspre est.

Coloanele s-au deplasat din satul Nikolskoie, care este controlat de armata rusă, de-a lungul unor drumuri care separă câmpuri mari. Drumurile sunt mărginite de centuri de pădure, care au oferit o oarecare acoperire, dar se pare că armata ucraineană, folosind drone, a văzut mișcările convoaielor rusești, asupra cărora s-a deschis focul.

Când anume a avut loc această bătălie este dificil de stabilit. În după-amiaza zilei de 9 februarie, în surse ucrainene de pe internet au fost publicate imagini video cu vehicule blindate distruse, doborâte sau abandonate.

Cu toate acestea, rapoartele potrivit cărora s-a tras asupra unui convoi rusesc în apropiere de Vuhledar, în care 30 de vehicule blindate au fost avariate sau distruse, au apărut încă din 6 februarie.

Bloggerul ucrainean Tatarigami_UA susține că armata rusă a suferit pierderi în timpul unei „serii de atacuri” și nu ca urmare a unei singure tentative de asalt.

Imagini video realizate de drone arată că tancurile și vehiculele blindate înaintau în coloane destul de dense. Când unele vehicule au fost aruncate în aer de mine, altele au încercat să le ocolească și au dat și ele peste mine. În cele din urmă, grupurile de vehicule blindate au fost acoperite de focuri de artilerie.

Ministerul rus al Apărării nu a confirmat înfrângerea coloanei de lângă Vuhledar.

La 13 februarie, departamentul militar rus a anunțat o lovitură asupra armatei ucrainene în zona așezărilor Prechistovka și Vuhledar: „În direcția Donețk-Sud, artileria grupului de forțe Vostok a provocat pagube prin foc asupra acumulărilor de efective și echipamente militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei în zonele așezărilor Prechistovka și Vuhledar”.

Care sunt pierderile

Pe baza înregistrărilor video, bloggerii și activiștii OSINT au numărat 31 de vehicule blindate care au rămas pe câmpul de lângă Vuhledar. Inclusiv mai mult de 10 tancuri.

Este dificil de judecat starea mașinilor din aceste cadre. Probabil că o parte dintre ele au fost distruse, dar este posibil ca unele tancuri și vehicule blindate să fi putut fi doar lovite. De asemenea, este posibil ca unele vehicule să fi fost abandonate de echipaje.

Poate că aceste mașini de război sunt doar o parte din pierderile suferite în timpul bătăliilor pentru Vuhledar. Duminică, site-urile de știri au relatat, citând grupul Oryx OSINT, care, pe baza unor surse deschise, numără vehiculele blindate distruse de ambele părți ale conflictului, că, în perioada 8-10 februarie, Rusia ar fi pierdut 103 vehicule blindate, inclusiv 36 de tancuri, în apropiere de Vuhledar și Avdiivka. Ministerul rus al Apărării nu a comentat aceste afirmații. Pierderile armatei Ucrainei, potrivit acelorași date, s-au ridicat la 20 de unități, inclusiv două tancuri.

Nu există date și numărul celor care au murit în această bătălie lângă Vuhledar. Ministerul britanic al Apărării, într-un raport de duminică al serviciilor sale de informații militare, a sugerat că „în ultimele două săptămâni, Rusia a suferit probabil cele mai mari pierderi de la prima săptămână de la invazia Ucrainei”.

În același timp, departamentul militar britanic se bazează pe datele Ministerului Apărării din Ucraina și menționează că nu le poate verifica. Cu toate acestea, analiștii militari britanici consideră că tendințele care ilustrează declarațiile părții ucrainene sunt „cel mai probabil corecte”.

Numărul de pierderi ale Forțelor Armate ale Ucrainei nu este dat de serviciile secrete britanice. În mod tradițional, Ucraina (ca și Rusia) nu divulgă astfel de informații, dar raportul serviciilor secrete britanice a precizat că pierderile Forțelor Armate ale Ucrainei sunt, de asemenea, ridicate.

Serviciul rusesc al BBC, împreună cu Mediazona și o echipă de voluntari, realizează o listă a soldaților ruși care au murit în timpul invaziei din Ucraina. Conform observațiilor noastre, la începutul anului se înregistrează o creștere a numărului de decese confirmate.

„De-a lungul anului 2022, sursele rusești au raportat de obicei aproximativ 250-300 de morți în fiecare săptămână. Acum suntem în măsură să confirmăm numele a cel puțin 600, iar de la sfârșitul lunii ianuarie, o medie de 700 de persoane în fiecare săptămână. Și acestea sunt doar datele pe care noi este posibil să le găsim și să le verificăm din surse deschise, adică numărul real de pierderi este cu siguranță chiar mai mare. Dacă comparăm necrologurile și mesajele de pe fronturi, reiese că majoritatea acestor militari au murit chiar în timpul ofensivei”, crede BBC.

Cum s-a desfășurat atacul

Pierderile mari au provocat un val de critici din partea bloggerilor ruși pro-război care au acuzat comandamentul militar de proastă organizare și pregătire a asaltului.

Judecând după comentarii, coloana de tancuri rusești s-a deplasat de-a lungul drumurilor mărginite de copaci, evitând zonele deschise.

În mod evident, această metodă de atac a fost aleasă din două motive – într-o zonă deschisă, vehiculele blindate ar fi fost clar vizibile. În plus, aceste zone erau probabil minate. Ca urmare, tancurile au fost aruncate în aer de mine și au rămas vizibile printre copacii fără frunze.

Pentru ca coloana de tancuri, care avansează, să nu cadă într-un câmp minat, să nu fie în vizorul inamicului, trebuie să se efectueze o recunoaștere tehnică.

Dar în acest caz, tancurile, judecând după imaginile filmate de drona ucraineană, au ajuns într-un câmp minat, la vederea inamicului. Se pare că aceste drone erau angajate în activități de recunoaștere și desemnare a țintelor pentru artileria ucraineană.

Judecând după faptul că imaginile video ale înfrângerii coloanei au apărut pe rețea, dronele puteau zbura liber deasupra coloanei. Pentru a împiedica dronele inamice să zboare deasupra unităților care avansează, există sisteme de război electronic și sisteme de apărare aeriană. Primele împiedică utilizarea dronelor, iar cele din urmă doboară dronele.

Ministerul rus al Apărării a publicat luni, 13 ianuarie, un videoclip în care sistemul de apărare aeriană Tor-M2U „în zona de operațiuni speciale” doboară o dronă. Dar dronele care au făcut înregistrări video ale înfrângerii coloanei de lângă Vuhledar, aparent, nu au fost doborâte – sau nu toate. Pe imaginile filmate de aceste drone, printre echipamentele rusești nu se aflau sisteme de apărare antiaeriană.


După cum a scris Igor Strelkov (Girkin), un fost „șef al Ministerului Apărării al RPD”, care a fost condamnat în contumacie la închisoare pe viață în cazul doborârii unui Boeing în 2014, pe canalul său de Telegram, „o parte din echipamente au fost distruse de lovituri ATGM (lansate de pe clădirile înalte din Vuhledar), o parte – trase de artileria inamică, care a tras cu o precizie extremă” (ATGM – rachetă ghidată antitanc).

Faptul că s-a tras cu artilerie asupra coloanei de atac este confirmat de înregistrările video și de craterele rămase pe câmpul de luptă.

În astfel de cazuri, știința militară prescrie sprijinul artileriei pentru trupele care avansează. Acestea sunt „operațiuni de luptă ale artileriei la începutul și în timpul atacului (ofensivei) trupelor prietene, care constau în angajarea continuă, secvențială a focului asupra inamicului în fața frontului și pe flancurile atacatorilor pentru a crea condiții pentru înaintarea lor fără oprire”, potrivit materialelor de referință de pe site-ul Ministerului rus al Apărării .

Iar pentru ca sprijinul artileriei să aibă succes, se efectuează și o recunoaștere a artileriei înainte de începerea ofensivei.

Potrivit lui Girkin, tirul artileriei ruse a fost „excepțional de imprecis”.

Judecând după această remarcă și după faptul că artileria ucraineană a reușit să provoace pierderi atât de mari, recunoașterea artileriei ruse fie nu a fost efectuată suficient de bine, fie nu a fost efectuată deloc.

Paralela Vuhledar – Doneț

În mai 2022, trupele rusești au încercat de mai multe ori să traverseze râul Severski Doneț în apropierea satului Belogorovka. Apoi, aceste traversări au fost supuse focului artileriei ucrainene, ceea ce a dus la pierderi grele în rândul militarilor armatei ruse.

Institutul american pentru studierea războiului a presupus că pierderile armatei ruse ar putea fi atunci de peste 400 de persoane – și peste 80 de echipamente militare. Forbes a scris despre 70 de unități de echipamente diverse.

Pe de o parte, această operațiune amintește, într-adevăr, într-o oarecare măsură, de rapoartele privind înfrângerea coloanei rusești lângă Vuhledar. În ambele cazuri, potrivit rapoartelor primite, serviciile de informații ucrainene au descoperit avansul forțelor rusești spre linia de atac. Iar când a început, a fost dată o lovitură trupelor care înaintau.

Pe de altă parte, traversarea unei bariere de apă este considerată una dintre cele mai dificile manevre. Ea necesită un grad ridicat de coordonare a unităților de geniu, a sprijinului artileriei (și, dacă este posibil, al aviației), a recunoașterii, a războiului electronic și a apărării aeriene. Cerințele pentru instruirea trupelor și planificarea unei astfel de operațiuni sunt mai mari decât în timpul unei ofensive fără traversarea unor bariere naturale dificile.

Cine este vinovat

Sprijinul pentru un atac, inclusiv sprijinul artileriei, al geniului și al recunoașterii convenționale, al apărării electronice și al apărării aeriene depinde de disponibilitatea forțelor și mijloacelor adecvate în cadrul grupării militare. Și de capacitatea personalului de a le utiliza.

Altfel spus, este vorba atât de organizarea și pregătirea unei operațiuni, cât și de pregătirea personalului pentru desfășurarea operațiunilor de luptă. În primul caz, sunt responsabili cartierul general și comandanții, iar în cel de-al doilea, cei care sunt responsabili de pregătirea personalului militar.

Comentariile despre Vuhledar au inclus acuzații de incompetență la adresa comandamentului rus și sugestii că armata rusă nu era pregătită să lupte.

„Toate greșelile care au fost făcute înainte au fost repetate în mod exemplar”, scrie Girkin, care este considerat terorist în Ucraina din 2014, pe canalul său de Telegram.

„Da, bineînțeles, și noi provocăm pagube și înfrângeri inamicului, dar filmările inamicului demonstrează o altă criză în comanda și controlul bătăliei la nivelul cartierului general”, se arată într-un mesaj publicat pe canalul Gray Zone, apropiat de gruparea de mercenari Wagner .

În analiza sa, Institutul pentru Studiul Războiului a sugerat că o parte din problemele din ofensiva armatei ruse în Ucraina pot fi explicate prin nivelul scăzut de pregătire a soldaților și ofițerilor.

„Eficacitatea de luptă a tuturor formațiunilor pe care le-am observat a scăzut în primele etape ale războiului și, foarte probabil, numărul lor a fost restabilit în detrimentul personalului mobilizat. Armata rusă, aparent, nu a fost capabilă să-și pregătească recruții pentru operațiuni ofensive mecanizate eficiente într-o perioadă scurtă de timp de la chemarea lor”, se arată în rezumat .

În cele din urmă, comandamentul care ordonă ofensiva ar putea fi supus unor presiuni din partea conducerii militare superioare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Scoabă ai legătura! :)))))

  2. Dita mai articolul pt 30 blindate avariate🫣 …măcar nu merge pe linii propagandistice

  3. Nu s-a întâmplat nimic deosebit, rusii si-au luat-o putin in freza.
    Incidente ca astea au fost cu sutele, de ambele parti.

    • Dă-mi un singur exemplu de eșec similar al Ucrainei. Nu există, fiindcă nicio armată din lume nu e mai proastă decât armata rusă.

  4. Numai vesti bune care mentin ideea ca Ucraina invinge . Pe harta insa ….pierd teren . Slava propaganda.

    • Da, hai să ignorăm eșecurile uriașe ale Rusiei și să ne prefacem că Rusia de fapt câștigă.

    • cand rusii vor fi scosi cu totul din Ucraina, inclusiv din Crimeea, o sa spuna ca operatiunea speciala de denazificare a fost incheiata cu succes si ca de asta s-au retras. victorie! rusii nu pot pierde :))

  5. S-a terminat! Tancurile si blindatele astea de langa Vugledar erau ultimile ramase in stocul armatei ruse. Acum gata, sunt in fundul gol!

    Ucraina va declansa o ofensiva care se va opri la Vladivostok de Dragobete!

  6. Au obtinut si ucraina o victorie la marginea satului si reclama cst cuprinde !😂