G4Media.ro

SUA nu sunt pregătite să ofere Ucrainei rachete cu rază lungă de…

Sursa foto: Wikipedia / http://sill-www.army.mil

SUA nu sunt pregătite să ofere Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS din cauza stocurilor limitate

Administrația americană nu este pregătită să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, dar principalul motiv nu este teama de a provoca Moscova să escaladeze conflictul, ci lipsa stocurilor proprii de astfel de arme, transmite, citând surse, publicația Politico, citată de BBC.

Jurnaliștii de la Politico relatează că au vorbit cu patru persoane familiarizate cu evoluția negocierilor dintre Ucraina și Statele Unite privind furnizarea de arme. Potrivit acestor surse, Washingtonul consideră că transferul de rachete ATACMS către Kiev va sărăci arsenalul american și va reduce gradul de pregătire al SUA pentru eventuale conflicte în viitor.

Potrivit autorilor publicației, Washingtonul se teme în continuare că Ucraina ar putea folosi rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din Rusia, ceea ce ar putea duce la o escaladare bruscă a conflictului. Cu toate acestea, Politico amintește că, în trecut, administrația Biden a spus ceva similar despre armele pe care Ucraina a început să le primească în cele din urmă: artilerie, sisteme de apărare aeriană și tancuri de luptă principale.

Kievul ar putea cere SUA să aprobe achiziționarea de ATACMS din alte țări, folosind asistența financiară americană, susțin sursele Politico. Printre statele care le au în serviciu, publicația numește Polonia, Coreea de Sud, România, Grecia, Turcia, Qatar și Bahrain.

Politico relatează că, în ultimii 20 de ani, Lockheed Martin a produs aproximativ 4.000 de rachete ATACMS de diferite configurații. Unele dintre ele au fost vândute aliaților, iar aproximativ 600 au fost folosite în timpul războaielor din Irak și din Golful Persic.

Ucraina insistă că are nevoie de mijloace pentru a lovi ținte rusești la distanță mare. Și, în același timp, reamintește că armata rusă dispune de un număr mare de rachete, cu ajutorul cărora lovește periodic infrastructura critică ucraineană. De asemenea, Kievul insistă că nu intenționează să lovească teritoriul rusesc și că va folosi armele occidentale doar pentru a elibera părțile ocupate ale țării.

Rachetele tactice MGM-140 ATACMS au o rază de acțiune de până la 300 de kilometri și sunt lansate cu ajutorul sistemelor HIMARS, pe care Ucraina le-a primit deja.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Mda, Ucrainenii sa le cumpere de la Romania, la preț triplu, daca tot este lipsa pe piața.

  2. Nenea nenea aveti 10 leeeei?!
    N-am ba, doar 100 la mine! Mars, doamne ajuta
    Stai nenea ca iti dau rest, dă-mi 10 lei

  3. „dar principalul motiv nu este teama de a provoca Moscova să escaladeze conflictul, ci lipsa stocurilor proprii de astfel de arme” – să înțeleg de aici că americanii s-au așezat pe bordură în fața Casei albe și plâng de 2 ceasuri că nu au rachete cu care să-i respingă pe ruși la anu’. Dar războiul durează deja de un an, ce au făcut în tot acest an? S-au scobit în nas tot acest timp și s-au uitat la cer ca să descopere baloane meteo (?) chinezești, cu speranța totuși că din ele vor coborî niște omuleți verzi care le vor povesti despre nemurirea sufletului…
    Cine dorește de fapt victoria Ucrainei? Europenii nu (vezi atitudinea Germaniei, Austriei, Italiei, Franței, Ungariei, Bulgariei, României…), India nu, Japonia nu, China ce să mai zic. De fiecare dată, la o nouă trmitere de arme, Rusia a zbierat ca din gură de șarpe că dau cu nucleara. Și de fiecare dată, a dat cu gura și atât.

    • de acord cu observatiile despre starea industriei de razboi occidentale, atitudinile diferite ale statelor europene si amenintarile lesinate ale Rusiei cu bomba nucleara, da’ ce ai cu Romania? Din toate sursele rezulta ca Ro a asistat destul de consistent Ucraina – nu cat Polonia sau Germania dar foarte satisfacator conform posibilitatilor.

    • @antivatnik,
      Din nicio sursa nu reiese cu ce a ajutat Romania pe Ucraina.
      Nu am vazut vreun blindat sau artilerie pe lista de arme grele acordate de multiple tari Ucrainei.
      Nu am vazut nici macar vreo ambulanta sau ceva de genul.

  4. Gata, a început aliatul planetar sa se gândească la retragere din Ucraina? Nimic nou, așa a făcut în toate scandalurile plecare le-a stârnit.

    • Ai grija, ca nu iti sta bine peticul pe ochi si vezi mai mult decat ar vrea armata de prosti care comenteaza de obicei la articolele despre razboi. Un punc de vedere decent nu am auzit fara ca persoana sa fie acuzata ca e „agentul lui putin” 🙂

  5. E de la bani bre, e prea scumpe si nici nu „merge” bine!