G4Media.ro

Armata ucraineană a aruncat în aer un pod din apropiere de Bahmut,…

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

Armata ucraineană a aruncat în aer un pod din apropiere de Bahmut, un prim semnal că ar putea renunța la oraș

Forțele ucrainene au aruncat în aer luni un pod în apropierea orașului Bahmut din estul țării, potrivit unui site local de știri din regiunea Donețk, într-un semn că Ucraina ar putea plănui să se retragă, scrie The Guardian.

Forțele ucrainene, deocamdată, neagă că intenționează să părăsească orașul, în ciuda a șase luni de lupte grele și a faptului că se pare că stocurile de muniție se diminuează.

Se pare că Kremlinul își concentrează forța maximă pentru a captura orașul înainte de împlinirea unui an de la invazie, la 24 februarie. Ucraina și aliații săi occidentali au declarat în ultima săptămână că Rusia a început deja o nouă ofensivă peste linia de contact, în încercarea de a câștiga teren înainte de sosirea noilor provizii occidentale în primăvară.

„Este clar că ne aflăm într-o cursă logistică”, a declarat luni, la Bruxelles, șeful NATO, Jens Stoltenberg, reporterilor.

O victorie rusă la Bahmut ar da Kremlinului un impuls după luni de regres și o piatră de hotar pentru lupta pentru următoarele două orașe importante controlate de Ucraina.

Forțele rusești ocupă acum zone la nord și la sud de Bahmut și au încercat să copleșească forțele ucrainene, aruncând neîncetat fluxuri de soldați de infanterie spre linia frontului ucrainean.

„Rușii de lângă Bahmut încearcă să se bazeze mai mult pe forțele umane decât pe vehiculele blindate”, a declarat Serhii Cerevatii, un purtător de cuvânt al forțelor ucrainene din est.

El a declarat duminică pentru Telemaraton Ucraina că rușii folosesc grupuri tactice mici pentru a încerca să se apropie de trupele ucrainene și să le angajeze în lupte corp la corp – fără a risca echipamentul greu în condițiile meteo actuale și capacitatea Ucrainei de a-l viza cu atacuri.

Bătălia pentru a controla Bahmut a început în iunie și a devenit una dintre cele mai sângeroase bătălii din război, Rusia concentrând un număr uriaș de resurse pentru capturarea orașului.

Postările de pe rețelele de socializare indică faptul că Ucraina a suferit mii de victime în Bahmut și în jurul acestuia, în special din toamna în care Rusia a mobilizat mii de oameni în octombrie. Imaginile filmate cu drona publicate de armata ucraineană, precum și cimitirele din sudul Rusiei arată că pierderile rusești au fost imense.

Podul aruncat în aer se pare că se află între Bahmut și Konstantivka, următorul oraș important aflat sub control ucrainean, potrivit Eastern Edition, un canal local de știri pe Telegram, care a postat videoclipuri din zonă.

În afară de podul aruncat în aer, administrația regională din regiunea Donețk a anunțat luni noi măsuri de restricționare a accesului jurnaliștilor la Bahmut, invocând pericolul ca grupuri de recunoaștere rusești să încerce să pătrundă în oraș. Tot luni, Ministerul rus al Apărării a revendicat victoria asupra Krasna Hora, o așezare situată la nord de Bahmut, însă purtătorul de cuvânt militar ucrainean pentru comandamentul de est, Serhii Cerevatii, a respins afirmația.

BBC, care a vizitat orașul duminică, a relatat că în unele zone ale orașului au loc lupte de stradă, iar stocurile de muniție sunt în scădere. Căpitanul Mykhailo de la Brigada 93 Mecanizată a declarat pentru BBC că au avut lipsuri de muniție „de toate tipurile, în special de artilerie”, dar că reușea totuși să își mențină pozițiile.

Un comandant ucrainean al batalionului Svoboda, staționat în prezent în Bahmut, a declarat pentru Radio Svoboda din Ucraina că cea mai mare parte a orașului, în special „inima și centrul”, se află în totalitate sub controlul armatei ucrainene, iar luptele de stradă nu mai sunt așa cum au fost în Soledar, un oraș la nord de Bahmut care a fost capturat de Rusia.

Asaltul rusesc asupra Bahmut a fost condus de Wagner, o formațiune militară privată rusă cu o reputație de cruzime. Patronul Wagner, rusul Evgheni Prigojin, a recrutat mii de prizonieri ruși pentru a mări forța în toamnă, oferindu-le promisiunea de a fi liberi după șase luni dacă vor lupta în Ucraina.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Zelensky a tinut zeci de mii de soldati ucrainieni in oras, din care MII au murit si acum il abandoneaza

    • Rau-Lache si eu care credeam ca soldatii ucrineni au ramas in oras de dragul lu’mă-*a.Erau zvonuri ca „ugea Ula pe gratis”.

    • Canta la alta masa. La Antena 3, acolo te mai crede vreo tantica.

    • ce va face lumea asta fara a fi prostiti de fanaticii frustrati ca nu pot si ei fura un wc-u sau o masina de spalat! =)) =)) …

  2. Deznodământul este știut.
    Singurul motiv pentru care ucrainenii rezista in Bahmut este sa toace cat mai multi rusi si echipamente rusești, dar si pe ei ii costa enorm.
    Se pare ca nici unii nici alții nu dau doi bani pe viețile oamenilor.

    • Știi câți nemți au murit in 6 ani de ww2? 7 milioane.
      Știi câți ruși au murit in 3 ani de ww2 ? 20 de milioane.
      Unii invadau iar ceilalți se apărau….
      Presupun că erau unii prin ‘ 40 care știau deja ca si tine deznodământul…

    • @Ben Hur: Numerele sunt corecte, comparația cu WWII este greșita.
      Si da, nemții știau deznodământul de prin 43, dar au luptat pana la Berlin, iar dorința lor cea mai mare era sa-i ocupe americanii si nu rusii. N-a fost sa fie chiar asa.