G4Media.ro

LIVE Ziua 285 de război: Forțele Aeriene ucrainene au interceptat peste 60…

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

LIVE Ziua 285 de război: Forțele Aeriene ucrainene au interceptat peste 60 de rachete rusești / Infrastructura energetică a fost lovită – Ukrenergo / Explozii misterioase la două baze aeriene rusești aflate la mare distanță de linia frontului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un nou discurs, că ucrainenii vor avea o iarnă grea, însă aceasta trebuie privită ca un interval de timp care îi aduce mai aproape de victorie. Analiștii de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că, având în vedere declarațiile oficialilor ucraineni, forțele Kievului intenționează să continue operațiunile contraofensive în iarna care urmează pentru a consolida recentele câștiguri militare și pentru a împiedica forțele rusești să preia inițiativa pe câmpul de luptă.

Cele mai importante evenimente ale zilei de luni, 5 decembrie:

Ora 22:30 Cetăţenii ruşi şi belaruşi care solicită permis de şedere şi vize naţionale în Lituania vor fi întrebaţi în viitor despre opiniile lor cu privire la invazia rusă în Ucraina, relatează luni dpa, citată de Agerpres.ro. Cetăţeni ai celor două ţări vecine vor fi obligaţi să completeze un chestionar special în acest scop, conform Departamentul lituanian pentru migraţie. Chestionarul va avea o influenţă decisivă asupra deciziei de a se stabili dacă solicitantului i se va permite să rămână în Lituania. Dacă o persoană refuză să completeze formularul sau nu reuşeşte să-l completeze până la capăt, cererea sa nu va fi acceptată.

Ora 22:00 Operatorul ucrainean Ukrenergo a avertizat luni că întreruperi de electricitate în regim de urgenţă vor trebui aplicate în toată Ucraina, în timp ce ţara încearcă să facă faţă consecinţelor noilor bombardamente ruseşti, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Din cauza consecinţelor bombardamentelor, pentru a menţine echilibrul între producţia şi consumul de electricitate, un sistem de întreruperi de urgenţă va fi instituit în toate regiunile Ucrainei. Electricitatea va fi furnizată cu prioritate infrastructurilor esenţiale”, a anunţat Ukrenergo pe Telegram.

Ora 21:22 Conducta baltică, care a început să pompeze gaz norvegian către Polonia prin Danemarca în octombrie, este punctul culminant al unei idei aproape la fel de vechi ca și Polonia democratică. Aprovizionarea cu gaze din Norvegia va spori securitatea Poloniei și va contribui la eforturile europene de a deveni independentă de energia rusă, transmite notesfrompoland.

Ora 21:00 Peste 450.000 de tone de cereale din Ucraina sunt transportate lunar prin Polonia, a declarat ministrul infrastructurii, Andrzej Adamczyk, citat de notesfrompoland. Este de 16 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut și cu peste 50% mai mult decât la mijlocul acestui an, a declarat Adamczyk săptămâna aceasta la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în cadrul unei reuniuni privind eforturile Poloniei de a ajuta Ucraina să depășească dificultățile cauzate de invazia Rusiei.

 • „Astfel de rezultate bune sunt posibile datorită efortului zilnic, uriaș, depus de sectorul polonez al transporturilor și de autoritățile publice”, a spus Adamczyk.
 • „Lucrăm în mod constant la îmbunătățiri care să crească cantitatea de bunuri ucrainene, în special produse agroalimentare, exportate prin teritoriul nostru”, a mai spus acesta.

Ora 20:25  Rusia a declarat că trei dintre militarii săi au fost uciși în ceea ce a spus că au fost atacuri cu drone ucrainene asupra a două baze aeriene rusești, transmite The Guardian. Două avioane au fost ușor avariate, a precizat Ministerul Apărării într-o declarație. Alte patru persoane au fost rănite, a precizat acesta. Ministerul Apărării a subliniat că a lansat luni un atac asupra infrastructurii militare și energetice ucrainene, „în ciuda încercărilor regimului de la Kiev de a perturba activitatea de luptă a aviației ruse cu rază lungă de acțiune printr-un act terorist”.

Ora 20:00 Casa Albă a declarat că ultimele lovituri rusești împotriva Ucrainei sunt o reamintire a brutalității președintelui rus Vladimir Putin, transmite The Guardian. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, a declarat, de asemenea, reporterilor că o plafonare a prețului petrolului nu ar avea niciun impact pe termen lung asupra prețurilor globale ale petrolului, potrivit Reuters.

Ora 19:30 Poliția spaniolă a interceptat alte trei plicuri conținând ochi de animale, adresate ambasadei Ucrainei la Madrid și consulatelor sale din Barcelona și Malaga, au declarat surse din cadrul poliției apropiate anchetei, transmite The Guardian.

Săptămâna trecută, Ucraina a declarat că o serie de „pachete sângeroase” au fost trimise la misiunile sale din Europa, la scurt timp după ce o scrisoare-bombă a explodat la ambasada Ucrainei din Spania și după ce poliția a dezamorsat altele trimise, printre alții, premierului Pedro Sánchez.

Personalul de securitate al serviciului poștal a detectat noile plicuri în timpul controlului de luni dimineață și a alertat poliția, au precizat sursele menționate. Ofițerii nu au găsit în interior substanțe explozive sau inflamabile, au adăugat sursele.

Ora 19:01 Piese fabricate în Canada au fost găsite în dronele iraniene „kamikaze” folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina, potrivit unui nou raport citat de The Guardian. Detalii aici.

Ora 18:36 Forțele aeriene ucrainene au declarat că peste 60 de rachete rusești au fost interceptate luni, transmite CNN.

Într-un comunicat pe Telegram, forțele aeriene au spus că a fost respins un „atac masiv asupra infrastructurii critice”.

„În total, au fost lansate peste 70 de rachete. Potrivit informațiilor preliminare, 38 de rachete de croazieră (Kh-101 /Kh-555) au fost lansate de la opt rachete strategice Tu-95M (bombardiere) din Marea Caspică și Volgodonsk, regiunea Rostov”, a precizat aceasta.

„Inamicul a lovit, de asemenea, cu 22 de rachete de croazieră ‘Kalibr’ de pe navele Flotei Mării Negre”, a notat acesta. „În plus, Ucraina a fost atacată din Marea Neagră de bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22m3 cu trei rachete de croazieră, precum și de avioane de vânătoare Su-35 cu șase rachete ghidate”.

În trecut, apărarea aeriană ucraineană a reușit să elimine aproximativ două treimi din rachetele lansate în baraj de forțele rusești. Ultimul astfel de val a avut loc pe 23 noiembrie.

Ora 18:07 Serviciul de informații al apărării din Ucraina (DI) spune că, deși stocurile de rachete rusești ar fi scăzut la „niveluri critice”, încă mai dispune de suficiente pentru a provoca pagube importante infrastructurii ucrainene. Detalii aici.

Ora 17:28 Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni, într-un comunicat, că apărarea aeriană a Kievului a „interceptat majoritatea rachetelor” rusești lansate spre teritoriul ucrainean, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 17:19 VIDEO Putin a traversat cu mașina podul Kerci, care leagă Rusia de peninsula Crimeea, avariat în luna octombrie de un camion capcană / Președintele rus a „inspectat tronsonul de drum reabilitat”

Ora 16:55 Guvernatorul regiunii Kiev a declarat că 40% din regiune a rămas fără electricitate și că unele infrastructuri au fost afectate, dar că nu au existat „consecințe critice”, relatează Reuters, citată de The Guardian.

Ora 16:38 Orașele ucrainene Odesa și Kryvyi Rih au raportat că au rămas fără apă sau electricitate, transmite CNN.

În Odesa: Compania de furnizare a apei Infoksvodokanal, a declarat că „toate stațiile de pompare și liniile de rezervă nu au energie electrică – astfel, consumatorii nu au apă”.

În Kryvyi Rih: „O parte a orașului este fără electricitate, unele cazangerii și stații de pompare sunt oprite”, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului.

Ora 16:21 Compania națională de energie din Republica Moldova a declarat că se confruntă cu „întreruperi” în alimentarea cu energie electrică în urma noilor lovituri asupra Ucrainei, relatează Sky News. Detalii aici.

Ora 16:05 Compania energetică ucraineană de stat Ukrenergo a declarat că infrastructura sa a fost lovită luni de rachete rusești, provocând întreruperi de urgență ale energiei electrice, informează The Guardian.

„Dispecerii de la Ukrenergo lucrează pentru a menține echilibrul în sistemul energetic”, a precizat compania într-un comunicat, fără să menționeze ce instalații au fost lovite.

Ora 15:57 Poliția de frontieră din Republica Moldova a descoperit luni o rachetă într-o livadă din apropierea orașului Briceni, relatează TV8.md. Detalii aici.

Ora 15:31 Primarul orașului Nikolaev, situat în sudul țării, a declarat că energia electrică a fost întreruptă în regiune din cauza riscurilor de atacuri cu rachete, relatează Sky News.

Acest lucru vine în contextul în care Ucraina a declarat că Rusia a lansat un nou baraj de rachete.

Luni au fost declanșate alerte aeriene în multe părți ale țării.

Nikolaev se află la aproximativ 35 km nord-vest de linia frontului spre Herson, în sud.

Ora 15:26 Energia electrică a fost întreruptă în Sumî în urma ultimelor lovituri cu rachete rusești, potrivit furnizorului de energie ucrainean din regiunea nordică, relatează The Guardian.

Cu toate acestea, guvernatorul regiunii Kiev a declarat că apărarea sa antiaeriană funcționează acolo și le-a spus locuitorilor să rămână în adăposturi. De asemenea, au fost raportate pierderi de energie electrică și de apă în Odesa, în urma loviturilor rusești.

Editorul The Guardian, Julian Borger, relatează că încă nu a auzit și nici nu a văzut rapoarte despre un atac care să fi aterizat în orașul Kiev.

Dar există temeri că acesta a fost primul dintr-o lovitură dublă, primul val fiind conceput pentru a absorbi apărarea aeriană, oferind celui de-al doilea val o șansă mai bună de a ajunge la ținte, potențial rețeaua electrică, într-o zi care a început cu temperaturi minime de -7C.

Ora 15:09 Cel puțin două persoane au fost ucise în urma unui atac cu rachete rusești în regiunea sudică Zaporojie, a declarat un oficial de rang înalt ucrainean, potrivit Sky News.

Kyrylo Timoșenko, adjunctul șefului biroului prezidențial, a declarat că rachetele s-au prăbușit luni în clădiri și au distrus mai multe case. El nu a oferit alte detalii despre atacuri.

Un oficial al orașului a declarat că au fost lovite clădiri în suburbiile orașului Zaporojie și că unele rachete rusești au fost doborâte.

Guvernatorul regiunii Kiev a declarat că apărarea antiaeriană funcționează în regiune și le-a spus locuitorilor să rămână în adăposturi.

Un furnizor de energie a declarat că energia electrică a fost întreruptă în regiunea nordică Sumî în urma ultimelor lovituri de rachete.

Ora 14:31 Apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să doboare o parte din rachetele care se apropiau, relatează The Guardian.

Până acum au fost raportate patru interceptări în regiunea Harkov, una în Dnipropetrovsk și una în Poltava, cu alte explozii raportate în alte părți care ar putea fi interceptări ale apărării aeriene.

Ora 14:06 Ucraina a declarat că Rusia a declanșat un nou val de atacuri cu rachete, în timp ce în multe părți ale țării, inclusiv în Kiev, au fost lansate alerte aeriene. Detalii aici.

Ora 13:39 Un general ucrainean a declarat că soldații ruși mai bine pregătiți sosesc acum pe linia frontului, în urma recentei mobilizări a Moscovei, relatează Sky News. Detalii aici.

Ora 13:24 Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe, a cerut politicienilor, experților și mass-mediei să se pregătească încă de pe acum pentru înfrângerea Rusiei în războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei.. Detalii aici

Ora 13:12 Luni au avut loc explozii misterioase la două baze aeriene rusești aflate la mare distanță de linia frontului, ceea ce sugerează posibilitatea ca Kievul să fi găsit o modalitate de a viza bombardierele rusești cu rază lungă de acțiune folosite în atacurile împotriva infrastructurii Ucrainei, scrie The Guardian. Detalii aici

Ora 12:35 În ultimele luni, numărul de desfășurări bruște de trupe efectuate de avioane de luptă tactice rusești deasupra Ucrainei „s-a redus semnificativ”, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Detalii aici

Ora 12:04 Kremlinul a declarat luni că plafonarea prețului petrolului rusesc decisă de țările occidentale nu va avea niciun impact asupra ofensivei Moscovei în Ucraina, avertizând împotriva „destabilizării” pieței globale a energiei, potrivit agenției AFP. Detalii aici

Ora 11:45 Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat, într-un articol pentru revista Foreign Affairs, asupra riscului apariției unui nou război rece din cauza divizării lumii în blocuri și a făcut apel la eforturi pentru crearea de noi parteneriate, potrivit BBC. Detalii aici

Ora 11:28 Un „ritm redus” al luptelor din Ucraina este de așteptat să continue pe parcursul lunilor de iarnă, pe măsură ce se întrevăd perspective mai bune pentru forțele ucrainene în lunile următoare, a declarat SUA, potrivit The Guardian. Detalii aici

Ora 11:12 Apropiați ai bloggerului cecen Tumso Abdurakhmanov au declarat pentru serviciul în limba rusă al Radio Europa Liberă că acesta a fost împușcat mortal în noaptea de 1 spre 2 decembrie, confirmând astfel informațiile anterioare privind uciderea sa. Detalii aici

Ora 10:48 Luni dimineață, canalele rusești Telegram au raportat o explozie la baza aeriană VKS din orașul Engels, regiunea Saratov. Autoritățile au declarat ulterior că investighează aceste informații, scrie BBC. Detalii aici

Ora 10:20 Financial Times l-a desemnat „Personalitatea anului” pe președintele ucrainean, care se descrie ca un om obișnuit, cu „gusturi umile și un profund simț al umanității”, scrie The Guardian. Detalii aici

Ora 09:55 Ministerul chinez de externe a declarat că va continua cooperarea energetică cu Rusia după ce G7, UE și Australia au impus un plafon de preț pentru exporturile de petrol rusesc, potrivit The Guardian. Detalii aici

Ora 09:42 Alexei Kudrin, un apropiat al lui Vladimir Putin, a anunțat luni că s-a alăturat gigantului tehnologic rus Yandex, în contextul în care Kremlinul își consolidează controlul asupra sectorului digital pe fondul conflictului din Ucraina, potrivit Le Monde. Detalii aici

Ora 09:30 Trei persoane ar fi fost ucise și șase rănite după ce o cisternă de combustibil a explodat pe un aerodrom din Rusia, potrivit The Guardian. Detalii aici

Ora 09:15 Un superyacht de 200 de milioane de dolari deținut de Viktor Medvedciuk, un oligarh ucrainean prieten al lui Vladimir Putin şi care este supus sancțiunilor, urmează să fie scos la licitație de Kiev, în urma confiscării acestuia în Croația, transmite Rai News, citată de Rador. Detalii aici

Ora 08:49 Bombardamente în Krivoi Rog, o persoană a fost ucisă, trei sunt rănite

Trei rachete au lovit în noaptea de duminică spre luni orașul ucrainean Krivoi Rog. O persoană a fost ucisă și alte trei sunt rănite, a declarat șeful administrației regionale militare din Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko, citat de The Guardian.

Loviturile au vizat o întreprindere industrială, potrivit sursei citate. Persoana care a murit era un angajat al întreprinderii.

Ora 08:31 Oficialii ucraineni au semnalat că forțele ucrainene intenționează să continue operațiunile contraofensive în iarna care urmează pentru a consolida recentele câștiguri militare și pentru a împiedica forțele rusești să preia inițiativa pe câmpul de luptă, au declarat analiștii de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), citați de BBC. Detalii, aici

Ora 07:55 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un nou discurs, că ucrainenii vor avea o iarnă grea, însă aceasta trebuie privită ca un interval de timp care îi aduce mai aproape de victorie

“A patra zi a acestei ierni se apropie de sfârşit. Iarna, care evident va fi grea. Dar totuşi, merită privită această iarnă nu ca un test, ci ca timp – timp care ne aduce mai aproape de ce este important – de victorie. Fiecare dintre aceste 90 de zile de iarnă. Inamicul chiar speră să folosească iarna împotriva noastră: să facă frigul şi greutăţile iernii parte a terorii sale. Trebuie să facem totul pentru a rezista în această iarnă, indiferent cât de greu va fi. Şi vom rezista. A îndura iarna aceasta înseamnă a apăra totul. Rusia are încă rachete şi un avantaj în artilerie. Da, dar noi avem ceva ce ocupanţii nu au şi nu vor avea. Ne apărăm casa şi asta este cea mai puternică motivaţie posibilă. Luptăm pentru libertate, iar acest lucru măreşte orice forţă. Apărăm adevărul, iar acest lucru uneşte întreaga lume din jurul Ucrainei. Vedem oameni fericiţi când întâlnesc steagul ucrainean în oraşele eliberate. Şi asta înseamnă că ne aşteaptă oriunde există încă ocupaţie. Ei aşteaptă şi cred că Ucraina se va întoarce. Aşteaptă şi ştiu foarte bine: dacă Rusia invadează, nu va fi pentru totdeauna”, a spus Zelenski, citat de news.ro.

El a subliniat că ucrainenii trebuie să se ajute unii pe alţii pentru a trece peste iarnă. “Pentru a trece peste această iarnă, trebuie să ne ajutăm unii pe alţii mai mult ca niciodată şi să avem grijă unul de celălalt şi chiar mai mult. Şi vă rog să nu întrebaţi dacă puteţi ajuta şi cum. Pur şi simplu ajutaţi când vedeţi că puteţi. Pentru a trece peste iarnă, trebuie să fim şi mai rezistenţi şi chiar mai uniţi ca niciodată. Nu pot exista conflicte interne şi ceartă, care ne pot slăbi pe toţi, chiar dacă cineva de acolo crede că îl va întări personal. Avem nevoie de mai multă interacţiune ca niciodată. Toată Ucraina trebuie să devină un mare Punct de Invincibilitate şi să muncească în fiecare zi, să muncească în fiecare noapte. Statul, firmele, oamenii – noi toţi, ucrainenii, toţi împreună”.

“În această toamnă s-au făcut multe pentru întărirea poziţiei statului şi pentru a-l face pe ocupant să piardă. Trebuie să facem totul pentru ca la fel să se poată spune şi după această iarnă. Ucrainenii au muncit non-stop pentru a restabili viaţa normală după atacurile ruseşti. Şi oricât de mare a fost teroarea ocupanţilor, dorinţa noastră de a reface totul a fost întotdeauna şi mai mare. Ar trebui să fie în continuare la fel. Forţele noastre de apărare îşi menţin ferm poziţiile. De câte ori au plănuit ocupanţii să captureze tot Donbasul, să fie în Bahmut… De câte ori au anunţat deja noi termene limită pentru înaintarea lor, victoriile lor… Băieţii noştri sunt adevăraţi eroi. Şi aceasta este principala noastră misiune – atât pentru stat, cât şi pentru oameni – să facem totul pentru a susţine forţele noastre de apărare, pentru a întări forţele de apărare, pentru a găsi tot ce este necesar forţelor noastre de apărare”, a adăugat preşedintele ucrainean, încheindu-şi discursul cu un mesaj de susţinere şi cu mulţumiri: “Ştiu cât de greu este în Bahmut, în Donbas. Băieţi, rezistaţi! Sunt alături de voi. Oamenii sunt alături de voi. Pentru a îndeplini cu succes această misiune trebuie să ne susţinem mereu unii pe alţii, tocmai în acest scop. Şi le mulţumesc tuturor celor care ajută la întărirea Ucrainei şi care după această iarnă vor putea spune cu siguranţă că apropierea victoriei noastre este şi rezultatul său personal, o realizare personală”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

13 comentarii

 1. Supermotivational discurs…psihologii au rămas fără clienți, cine are o problemă la mansarda îl ascultă pe Zele, nu mai da bani la psihologi….Nu mai contează că milioane au plecat din țară, sute de mii au murit, cheia succesului e Slava, slava…zilnic, ca o rugăciune

  • N-ați fost în stare să capturați Kiev, Harkov, Herson. Tot ce v-a rămas e să vă chinuiți să faceți mișto de cei care vă bat.

  • #trotineta….în afara ca ești prost.st su beat tot timpul,ce alte calități maro mai ai?

  • Marcel trolacul sau aurolacul,cine a zis ca vrea cucerirea kievului sau a ucrainei ,distrugere ei da pentru ca au vrut in nato sa instaleze scuturi antiracheta in ucraina,troli ue ziceau ca sau terminat rachetele rusilor dar dinpotriva dau mai multe decit pot numara ucraineni,praful se va alege din ei

 2. Rationamentul limitatilor e cam asa : nu esti in tabara mea atunci musai esti in tabara in care te pun eu . O lume ingusta , pentru persoane mici . Bine , sant si limitati platiti sa faca mac mac .

 3. Berbec circumcis, ți-ai distrus țara la sugestia ,cu susținerea și în interesul patronilor, tot tăiați primprejur, de peste Atlantic. Ăștia se răzbună pe Rusia pentru că piticul i-a dat afara și nu au reușit să pună mâna pe resursele țării prin menținerea lui Hodorcovski și alți „conaționali” de ai lor in „capul” mesei. De asemenea, restricțiile generate de acest război au creat conditiile aducerii Europei la ordinele acelorași indivizi, prin impunerea dependentei de gazul american, de patru ori mai scump. De asemenea, producătorii de armament câștiga enorm livrând arme „sărmanei” Ucrainei . Că doar nu credeți că armamentul este gratis: este platit de guvern,adică de contribuabilul american. Și nu, nu sunt putinist plătit în ruble, sunt doar un om imparțial și informat

  • Tu nu esti ba putinist, tu esti idiòt si atat. Un idiòt „impartial si informat”.

  • de unde te informezi „informatule”?

  • Nah bro, Putin și-a distrus țara, încercând să reconstruiască imperiul țarist.

  • Șoșoacă, tu ești, mamă!?

  • Bine punctat barney,fraierii astia cred ca le va curge lapte si miere dupa razboi daca va cistiga nato,rusia va folosi toate armele pentru a distruge ucraina,iar fraieri vor plati din buzunarele lor refacerea ucrainei

 4. #trotineta….în afara ca ești pro.st si beat tot timpul,ce alte calități maro mai ai?

 5. O noua zi obisnuita in care Ucraina ataca baze militare si Rusia riposteaza ca un prost rupt de beat, adica atacand civili si infrastructura vitala acestora. O sa va tina minte istoria pana la cel mai mic detaliu, bai medievalilor si trolilor, pentru ca tehnologia actuala permite inregistrarea tuturor detaliilor.