G4Media.ro

Piese fabricate în Canada ar fi fost găsite în dronele iraniene „kamikaze”…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Tasnim News Agency - Mostafa Tehrani

Piese fabricate în Canada ar fi fost găsite în dronele iraniene „kamikaze” folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina – Statewatch

Piese fabricate în Canada au fost găsite în dronele iraniene „kamikaze” folosite de Rusia pentru a ataca Ucraina, potrivit unui nou raport citat de The Guardian.

Un proiect de investigație al ONG-ului Statewatch a găsit componente de la 30 de companii europene și americane, concluzionând că piesele de antenă provin de la Tallysman Wireless, un producător canadian.

Dronele de fabricație iraniană Shahed 136 care au fost folosite de Rusia au fost folosite în atacuri împotriva Ucrainei, vizând infrastructura civilă. Potrivit proiectului „Trap Aggressor” al Statewatch, armata rusă a redenumit drona Geran-2 pentru a-i masca originea.

Președintele Tallysman a declarat pentru Globe and Mail că este „dureros de conștient” de faptul că produsul companiei sale a fost folosit pentru a ținti civili în Ucraina.

„Se presupune uneori că suntem cumva complici în această utilizare. Nu suntem absolut deloc”, a declarat Gyles Panther pentru ziar. „Tallysman este 100% angajat să sprijine Ucraina în fața agresiunii rusești”.

Din cauza sancțiunilor împotriva Iranului, Panther bănuiește că a vândut din greșeală piese unor „fațade ale unor companii false” și a declarat că firma sa lucrează cu oficialii vamali canadieni, dar admite că poate fi dificil să împiedice ca piese în mare parte inofensive, precum antenele wireless, care nu sunt acoperite de controlul exporturilor, să ajungă în mâini greșite.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. Ei, banii, e… buni, daca e… multi !
    Nu conteaza pe ce cai ajung componente sau arme pe de-a-ntregul în tari supuse embargoului sau oricaror alte sanctiuni .

  2. Justin face afaceri. Nu ar fi prima data

    • Stii ca toate firmele de cipuri si armament sunt private nu ? pot vinde cui vor.

    • #asdas: nu, nu pot vinde cui vor. Nu Iranului, care este de foarte multi ani sub sancțiuni internaționale drastice.

  3. Mentalitate de valah oltean , daca esti privat faci ce vrei nu mai respecti legile statului , Iranul este sub embargou , deci respecti legea …. din pacate la voi in Ogutistan sudul salbatic al Rromanistanului …