G4Media.ro

ISW: Forțele ucrainene vor continua operațiunile contraofensive în timpul iernii / Înalți…

Sursa foto: Twitter / Defence of Ukraine

ISW: Forțele ucrainene vor continua operațiunile contraofensive în timpul iernii / Înalți oficiali guvernamentali americani definesc în mod eronat fereastra optimă de oportunitate pentru intensificarea contraofensivei ca fiind primăvara

Oficialii ucraineni au semnalat că forțele ucrainene intenționează să continue operațiunile contraofensive în iarna care urmează pentru a consolida recentele câștiguri militare și pentru a împiedica forțele rusești să preia inițiativa pe câmpul de luptă, au declarat analiștii de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), citați de BBC.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe din est, Serhiy Cherevaty, a declarat pe 4 decembrie că solul înghețat va permite vehiculelor grele pe roți și șenile să avanseze și că forțele ucrainene pregătesc astfel de vehicule pentru operațiunile de iarnă.

În același timp, potrivit acestuia, militarii ruși mobilizați slab pregătiți și recruții PMC Wagner, recrutați în închisorile rusești din rândul prizonierilor, nu sunt pregătiți pentru operațiuni militare pe timp de iarnă.

Înalți oficiali guvernamentali americani definesc în mod eronat fereastra optimă de oportunitate pentru intensificarea contraofensivei Ucrainei ca fiind primăvara și nu iarna, în ciuda afirmațiilor contrare ale oficialilor ucraineni, afirmă ISW.

Capacitatea Ucrainei de a susține inițiativa militară depinde de faptul dacă forțele ucrainene continuă operațiunile active de contraofensivă în această iarnă.

Rusia a pierdut inițiativa în Ucraina în vară, după ce ofensiva a culminat în Donbas. Forțele ucrainene au preluat și mențin inițiativa din august 2022 și de atunci au desfășurat cu succes o serie de operațiuni contraofensive.

Ucraina a eliberat cea mai mare parte a regiunii Harkov în septembrie, Herson în noiembrie, iar acum creează condițiile pentru o nouă ofensivă în alte părți în această iarnă.

Campania ucraineană este concepută în așa fel încât să priveze Rusia de inițiativă și să elibereze mai multe teritorii din Ucraina confiscate de Rusia.

Condițiile meteorologice din iarna anului 2023 vor determina probabil intervalul de timp în care Ucraina va desfășura ostilitățile pentru a continua seria de succese operaționale cu pauze minime.

După cum ISW a remarcat anterior, sezonul de dezgheț de toamnă din noiembrie a făcut ca războiul de manevră să fie dificil. Cu toate acestea, atât Rusia, cât și Ucraina au continuat operațiunile ofensive și contraofensive agresive pe parcursul acestei perioade, contrar unor previziuni.

Pe măsură ce se apropie înghețurile severe de la sfârșitul lunii decembrie, forțele ucrainene vor putea din nou să folosească vremea în avantajul lor, deoarece iarna este cel mai bun anotimp pentru lupta cu unități mecanizate.

În cazul în care aliații și partenerii Ucrainei nu sprijină forțele ucrainene în desfășurarea unor operațiuni contraofensive decisive la scară largă în această iarnă, atunci capacitatea forțelor armate ucrainene de a desfășura un război de manevră va fi limitată cel puțin până la sfârșitul sezonului de dezgheț de primăvară, în martie 2023.

O astfel de evoluție ar priva probabil Ucraina de avantajul pe care l-a obținut și ar oferi forțelor rusești un răgaz valoros de trei-patru luni pentru a se recupera și a se pregăti mai bine pentru luptă.

 


 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Între timp, răcanii ruși neantrenați îngheață de frig, sau mor de boli contagioase evitabile, fiindcă nu sunt echipați cum trebuie.

  2. Si in Rusia si in Ucraina, ba chiar si in Campia Romana, vehiculele pot circula vara cand solul e uscat si iarna cand solul e inghetat. Toamna si primavara e problema deoarece solul e imbibat cu apa si devine o mlastina. Era un cuvant rus pentru fenomenul asta.
    Noroc ca ucrainienii stiu foarte bine asta si nu se iau dupa ce spun politrucii.

  3. F…. pe ruși unde îi prindeți
    Azi drona a lovit aerodrom militar la 500 km de graniță deci se poate
    Cât mai e până la kkkremlin