G4Media.ro

LIVE Ziua 159 de război. Putin afirmă că un război nuclear nu…

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

LIVE Ziua 159 de război. Putin afirmă că un război nuclear nu ar trebui declanșat „niciodată” / Ucraina a primit mai multe sisteme de rachete americane HIMARS și germane MLRS MARS II / Kievul spune că a recucerit 46 de așezări din Herson

O primă navă cu cereale ucrainene ar plutea pleca luni din portul ucrainean Odesa, conform acordului încheiat cu Rusia pe 22 iulie, a anunţat duminică preşedinţia turcă, în timp ce la Kiev preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că în urma invaziei ruse anul acesta recolta de cereale ar putea fi în Ucraina la jumătate din cantitatea obişnuită. În același timp, ambasadorul SUA la Kiev, Bridget Brink, a condamnat atacul asupra penitenciarului Olenivka, calificându-l într-un mesaj postat în social media drept “de neconceput” și a transmis că SUA vor trimite Ucrainei tot ce are nevoie pentru a se apăra de ”agresiunile îngrozitoare” ale Rusiei.

Principalele evenimente ale zilei de luni, 1 august 2022:

Ora 22:30 Statele Unite au anunţat luni că vor trimite noi arme forţelor ucrainene care luptă împotriva invaziei ruse, în valoare de 550 milioane de dolari, inclusiv muniţie pentru lansatoarele de rachete care sunt din ce în ce mai importante în luptă, relatează France Presse.

Ora 22:09 Jucătorii francezi nu vor mai putea fi selecţionaţi în naţională dacă semnează un contract cu un club rus sau belarus, atâta timp cât conflictul ucrainean este în derulare, a anunţat, luni, Federaţia Franceză de baschet (FFBB) într-un comunicat de presă.

Ora 21:52 Rusia şi-a asigurat aliatul Serbia de sprijinul ei luni în conflictul cu Kosovo, informează agenţia DPA. „Sprijinul nostru este absolut pentru Serbia”, a declarat secretarul de presă al Kremlinului Dmitri Peskov la Moscova, potrivit agenţiei de presă Interfax. „Susţinem poziţia paşnică şi constructivă a Belgradului în această situaţie”, a adăugat el.

Ora 21:30 Omenirea se află la doar ”o neînţelegere” sau ”o eroare de judecată” distanţă de ”spulberare nucleară”, avertizează luni secretarul general al ONU Antonio Guterres, care consideră că un astfel de ”pericol nuclear nu a mai fost cunoscut de la apogeul Războiului Rece” şi îndeamnă la construirea unei lumi ”făr arme nucleare”, în deschiderea unei Conferinţe a celor 191 de state semnatare ale Tratatului Neproliferărtii Nucleare (TNP), relatează AFP.

Ora 21:10 Ucraina anunţă luni că a primit noi sisteme de lansatoare multiple de rachetă din Statele Unite şi din Germania, care-i consolidează arsenalul artileriei cu rază lungă de acţiune şi care, afirmă Kievul, schimbă dinamica pe câmpul de luptă, relatează AFP.

Ora 20:45 Directorul Organismului Internaţional pentru Energie Atomică (AIEA), argentinianul Rafael Grossi, a avertizat luni în legătură cu faptul că situaţia de la centrala ucraineană Zaporojie, aflată sub control rusesc, este tot mai periculoasă şi a insistat că este necesar să se permită accesul experţilor agenţiei pentru a se evita o tragedie, relatează agenţia EFE.

Ora 20:30 Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că Franţa este hotărâtă să asigure că crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina nu vor rămâne nepedepsite, reconfirmând că Parisul va dona un laborator mobil de analize ADN autorităţilor de la Kiev, potrivit Reuters.

Ora 20:19 Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că un asemenea război nu trebuie pornit niciodată, relatează luni Reuters. Putin a făcut aceste comentarii într-o scrisoare către participanţii la conferinţa ONU privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT), la peste cinci luni de la declanşarea războiului din Ucraina.

 • „Plecăm de la faptul că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că acesta nu trebuie niciodată dezlănţuit, şi suntem pentru securitate egală şi indivizibilă pentru toţi membrii comunităţii mondiale”, afirmă liderul de la Kremlin, citat de Agerpres.ro.

Ora 20:00 SUA, Franţa şi Marea Britanie au cerut luni Rusiei să pună capăt retoricii sale nucleare ‘periculoase’, Washingtonul presând de asemenea Moscova şi Beijingul să înceapă negocieri asupra controlului armelor nucleare, relatează France Presse. Într-o declaraţie comună, Franţa, Marea Britanie şi SUA, ţări aliate şi deţinătoare de arme nucleare, subliniază că ‘un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată’ şi că ‘armele nucleare trebuie, atât timp cât vor exista, să servească doar unor scopuri de apărare, descurajare şi prevenire a unui război’, transmite Agepres.ro.

Ora 18:45 Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că nu ar putea exista învingători într-un război nuclear și că nu ar trebui să fie declanșat niciodată un astfel de război, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 18:41 Omenirea este la doar „o neînțelegere” sau „o eroare de judecată” de „anihilarea nucleară”, a avertizat luni secretarul general al ONU, afirmând că „un astfel de pericol nuclear nu a mai fost întâlnit de la apogeul Războiului Rece”, potrivit BFM TV. Detalii aici.

Ora 18:07 Ministerul rus de Externe a anunțat luni sancțiuni împotriva a 39 de oficiali, oameni de afaceri și jurnaliști din Marea Britanie, interzicându-le intrarea în Rusia pentru că susțin „demonizarea” Rusiei și izolarea sa internațională, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 17:54 Președintele american Joe Biden a cerut luni Rusiei și Chinei să înceapă discuții privind controlul armelor nucleare, afirmând că Moscova, în special, are datoria de a da dovadă de responsabilitate după invazia sa în Ucraina, potrivit Le Figaro. Detalii aici.

Ora 17:28 Forțele ucrainene au recucerit 46 de așezări din regiunea strategică sudică Herson în cadrul contraofensivei lor, a declarat luni guvernatorul local, citat de Le Figaro. Detalii aici.

Ora 16:57 Parlamentarii ruși au introdus luni în camera inferioară a parlamentului un proiect de lege care interzice adoptarea de copii ruși de către cetățeni din „țări neprietenoase”, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 16:33 Armata ucraineană afirmă Rusia desfășoară forțe suplimentare pentru a-și consolida flancul sudic și o parte din aceste forțe armate provin din regiunea Donbas, potrivit CNN. Detalii aici.

Ora 16:04 Ucraina a primit un lot de încă patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) fabricate în SUA, a declarat luni ministrul ucrainean al Apărării. Detalii aici.

Ora 15:41 UE și NATO au salutat luni plecarea unui transport de cereale din Ucraina, considerând-o un „prim pas” în vederea atenuării crizei alimentare provocate de invazia rusă. Dar purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, a declarat că Bruxelles-ul așteaptă în continuare „aplicarea integrală a acordului și reluarea exporturilor ucrainene către clienții din întreaga lume”, relatează AFP, citată de The Guardian. Detalii aici.

Ora 15:23 Kremlinul și-a exprimat sprijinul pentru Belgrad, după recentele evoluții îngrijorătoare din Kosovo și Serbia. Rusia susține „absolut” Serbia, a afirmat purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, citat de Sky News. Detalii aici.

Ora 15:02 Uniunea Europeană a trimis Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 1 miliard de euro pentru a-i susține bugetul și a o ajuta să facă față consecințelor financiare ale invaziei rusești, a declarat luni premierul ucrainean, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 14:48 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Rezniko, afirmă că sistemul de rachete cu lansare multiplă MARS II, donat de Germania, a ajuns în țară, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 14:34 Forțele rusești au distrus două sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) de fabricație americană în regiunea ucraineană Harkov, a anunțat Moscova luni dimineața, potrivit Sky News. Detalii aici.

Ora 14:32 Fostul oficial rus de rang înalt Anatoli Chubais se află într-un spital european, suferind de simptome ale sindromului Guillain-Barre, o afecțiune neurologică, potrivit proeminentei jurnaliste ruse și personalitate TV Ksenia Sobchak, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 13:49 Primele clădiri aflate în reconstrucţie din Mariupol, oraşul portuar din sud-estul Ucrainei distrus de săptămâni de bombardamente, vor fi inaugurate în septembrie, a anunţat luni vicepremierul rus Marat Husnulin, relatează AFP. Detalii aici.

Ora 11:12 Reluarea luni a exporturilor de cereale ucrainene, pentru prima dată de la invazia rusă din februarie, este „o ușurare pentru lume”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

„Ziua de ușurare pentru întreaga lume, în special pentru prietenii noștri din Orientul Mijlociu, Asia și Africa, când primele transporturi de cereale ucrainene părăsesc Odesa după luni de blocadă rusească. Ucraina a fost întotdeauna un partener de încredere și va rămâne așa dacă Rusia își îndeplinește partea sa din acord”, a declarat ministrul, pe Twitter.

Ora 11:06 „Te cunosc de la televizor! Tu ești Luțenko!” Un zâmbet larg se deschide pe chipul militarului ”demascat” de un bărbat cu aspect dezordonat. Întâlnirea neașteptată cu această figură a politicii ucrainene a ultimilor douăzeci și cinci de ani, acum în uniformă militară, are loc într-un sat din sudul regiunii Mykolaiv, în fața unui punct de control format din baricade și oameni înarmați. Iuri Luţenko, purtând o cască militară, salută asistenţa cu un aer curajos înainte de a-şi relua drumul spre poziţiile batalionului 206 al apărării teritoriale, relatează Le Monde, citată de Rador. Detalii aici

Ora 10:52 Ivan Rusev, doctor în științe biologice din Parcul Național „Tuzlivski Lymani” din regiunea Odesa, susţine că de la începutul războiului din Ucraina, au murit cel puțin cinci mii de delfini în Marea Neagră. Detalii aici

Ora 10:35 Rusia a înregistrat „progrese lente” în atacurile sale tactice asupra axei Bahmut, potrivit celei mai recente actualizări a serviciilor de informații britanice, transmite Sky News. Detalii aici

Ora 10:21 Forțele armate ale Ucrainei au ucis 41.030 de soldați ruși în perioada 24 februarie – 1 august, dintre care 200 pe 31 iulie, potrivit Statului Major General al Ucrainei, transmite agenția Ukrinform. Detalii aici

Ora 09:51 Prima navă încărcată cu cereale ucrainene a plecat luni dimineață din Portul Odesa, în conformitate cu acordul semnat la Istanbul cu Rusia, anunță BBC. (detalii aici)

Ora 08:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat cel mai recent bombardament efectuat de forţele ruse, care a vizat oraşul Nikolaev, din sudul Ucrainei, el anunţând că armata ucraineană va riposta, transmite DPA, citată de Agerpres. ”Astăzi a avut loc unul dintre cele mai brutale bombardamente asupra oraşului Nikolaev şi regiunii”, a spus Zelenski într-un mesaj video. El a adăugat că ”niciun atac rusesc nu va rămâne fără răspuns din partea armatei noastre”.

Ora 07:55 Se pare că două persoane au fost rănite în urma bombardamentelor din această dimineață în al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov. Șeful administrației regionale de stat, Oleg Synegubov, a declarat că Rusia a atacat cartierul Saltiv din nord-estul orașului și a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi într-o postare pe Telegram cu puțin înainte de ora 8.30 luni dimineața, transmite The Guardian. Citând informații de la centrul regional de asistență medicală de urgență, el a spus că două persoane au fost rănite în urma bombardamentelor.

Ora 07:00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-un nou discurs, că Rusia nu are nicio şansă să câştige războiul şi că ucrainenii sunt mai puternici decât rachetele ruşilor, scrie News.ro.

Ora 06:30 În același timp, ambasadorul SUA la Kiev, Bridget Brink, a condamnat atacul asupra penitenciarului Olenivka, calificându-l într-un mesaj postat în social media drept “de neconceput” și a transmis că SUA vor trimite Ucrainei tot ce are nevoie pentru a se apăra de ”agresiunile îngrozitoare” ale Rusiei, transmite News.ro.

Ora 06:00 O primă navă cu cereale ucrainene ar plutea pleca luni din portul ucrainean Odesa, conform acordului încheiat cu Rusia pe 22 iulie, a anunţat duminică preşedinţia turcă, în timp ce la Kiev preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că în urma invaziei ruse anul acesta recolta de cereale ar putea fi în Ucraina la jumătate din cantitatea obişnuită, transmite Agerpres.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Rusia va fi arătată cu degetul pentru refuzarea inspecției crucii roșii cu atât mai mult cu cât datele conduc la ea. Ea tot o să omoare pe ucrainienii ce consideră că nu pot fi recuperați pentru cauza Rusă. Nu înțeleg de ce nu pun așa-zisele tribunale din republicile secesioniste să deie zeci de mii sau sute de mii de condamnări la moarte. Și să râdă în nas occidentului că sunt state și tribunale independente. Se teme de sancțiuni suplimentare?

  • Nu are cine să execute ostaticii ucraineni. Toți soldații ruși disponibili sunt deja pe front și sunt mult mai puțini decât vroia Putin.

 2. Preiau un comentari de la articolul de mai jos. In care un deputat ucrainean care pare sa aiba si multa vodca in freza, se isterizeaza ca Ucraina va sprijini Kosovo.

  Comentariu: „Noaptea minții, Ucraina sprijină pe separatiștii din Kosovo dar ii omoară pe separatiștii din estul Ucrainei, unul din motive pentru care a și început războiul dintre Rusia și Ucraina”.

  https://adevarul.ro/international/europa/deputat-ucrainean-despre-tensiunile-serbia-kosovo-calul-troian-putin-europa-ucraina-e-gata-actioneze-trupe-1_62e75bb25163ec42712ecfae/index.html

  • Războiul a fost început de Rusia, din dorința lui Putin de imperiu, șobolan rus ce ești.

  • Sunt guverne paralele ca la noi,măscăricii ăștia români de fațadă.

  • expert militar = rusnac tembel! hai pa!

 3. I-auzi ce grijuliu e Putin. Ăsta ori joacă polițistul bun/ polițistul rău cu Medvedev ori discuția Blinken Lavrov dă roade. Nu exclud nici posibilitatea să fie un fel de strigăt de ajutor ” sunt captiv, pierd controlul” .

 4. Da
  Câtă viclenie, înțelesuri cu dublu/triplu/enplu sens tertipuri psihologice se ascund în spatele acestor diplomați – care ‘au ieșit să-și arate mușchii’ – SUA la convențional / Rusia, la nuclear, că altceva, nu au!.. De’aia și face dânsu’ afirmații, de genu’ !

 5. Sa sapam buncare, copii, orice zice rusul e pe dos.
  Si in februarie ziceau ca nu invadeaza Ucraina

 6. Rusia a greșit într-adevăr cu acest război împotriva Ucrainei, mai ales a estului rusofon. Trebuia să atace direct SUA, sau măcar Anglia! Răul trebuie distrus de la rădăcină!