G4Media.ro

Guterres: Omenirea se află la „o neînțelegere” de anihilarea nucleară

Sursa foto: Kremlin.ru

Guterres: Omenirea se află la „o neînțelegere” de anihilarea nucleară

Omenirea este la doar „o neînțelegere” sau „o eroare de judecată” de „anihilarea nucleară”, a avertizat luni secretarul general al ONU, afirmând că „un astfel de pericol nuclear nu a mai fost întâlnit de la apogeul Războiului Rece”, potrivit BFM TV.

„Am fost extraordinar de norocoși până acum. Dar norocul nu este o strategie sau un scut care să împiedice tensiunile geopolitice să degenereze într-un conflict nuclear”, a declarat Guterres în deschiderea unei conferințe a celor 191 de semnatari ai Tratatului de neproliferare nucleară (TNP).

„Astăzi, omenirea se află la o neînțelegere, la o eroare de calcul de anihilarea nucleară”, a spus el, făcând apel la o lume „fără arme nucleare”.

După ce a fost amânată de mai multe ori începând din 2020 din cauza pandemiei Covid-19, cea de-a zecea conferință de revizuire a TNP, un tratat internațional intrat în vigoare în 1970 pentru a preveni răspândirea armelor nucleare, se desfășoară până pe 26 august la sediul ONU din New York.

Reuniunea este o „ocazie de a consolida acest tratat și de a-l alinia la lumea de astăzi”, a declarat Antonio Guterres, sperând la o reafirmare a neutilizării armelor nucleare, dar și la „noi angajamente” de reducere a arsenalului.

„Eliminarea armelor nucleare este singura garanție că acestea nu vor fi folosite niciodată”, a adăugat el, precizând că va vizita Hiroshima peste câteva zile pentru a marca aniversarea bombardamentului.

Aproape 13.000 de arme nucleare în lume

„Aproape 13.000 de arme nucleare sunt depozitate în arsenalele din întreaga lume. Într-un moment în care riscurile de proliferare sunt în creștere, iar garanțiile pentru a preveni această escaladare slăbesc”, a insistat el, referindu-se în special la „crizele” din Orientul Mijlociu, peninsula coreeană și invazia rusă în Ucraina.

În ianuarie, cei cinci membri ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie și Franța), care sunt și ele puteri nucleare, s-au angajat să „împiedice răspândirea în continuare” a armelor nucleare.

La ultima conferință de reexaminare din 2015, părțile nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la aspectele de fond.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Nu va trage Rusia cu arme nucleare, e o țară de lași.

    • Deci e vorba de curaj, cine trage e curajos si cine nu e las, nu e vorba de nebunie ca daca declansezi un razboi nuclear nu mai ramane nimic?

    • Asa e Vova, numa’ americanii sunt curajosi! Au aratat-o deja de doua ori!

  2. Ca sa tragi azi cu nucleara nu de curaj ai nevoie, ci de prostie si inconștiență, iar rușii au ce le trebuie 😉