G4Media.ro

Putin susține că „nu pot exista câștigători într-un război nuclear și nu…

Sursa foto: Kremlin.ru

Putin susține că „nu pot exista câștigători într-un război nuclear și nu ar trebui declanșat niciodată”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că nu ar putea exista învingători într-un război nuclear și că nu ar trebui să fie declanșat niciodată un astfel de război, relatează Reuters.

Putin a făcut acest comentariu într-o scrisoare adresată participanților la o conferință privind Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), la mai bine de cinci luni de la începerea războiului său împotriva Ucrainei.

„Pornim de la faptul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că acesta nu ar trebui declanșat niciodată, iar noi susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale”, a spus el.

Preocuparea internațională cu privire la riscul unei confruntări nucleare a crescut de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie. Într-un discurs de atunci, Putin s-a referit cu insistență la arsenalul nuclear al Rusiei și a avertizat puterile externe împotriva oricărei încercări de intervenție.

„Oricine încearcă să ne împiedice… trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat. Și vă va conduce la astfel de consecințe pe care nu le-ați întâlnit niciodată în istoria voastră”, a spus el.

Câteva zile mai târziu, el a ordonat ca forțele nucleare ale Rusiei să fie puse în stare de alertă maximă.

Războiul din Ucraina a ridicat tensiunile geopolitice la niveluri nemaiîntâlnite de la Criza rachetelor cubaneze din 1962.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a declarat în martie: „Perspectiva unui conflict nuclear, cândva de neconceput, este acum din nou în sfera posibilităților”.

Politicieni atât din Rusia, cât și din Statele Unite au vorbit public despre riscul unui al treilea război mondial. Directorul CIA, William Burns, a declarat în aprilie că, având în vedere eșecurile suferite de Rusia în Ucraina, „niciunul dintre noi nu poate lua ușor amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu randament scăzut”.

Rusia, a cărei doctrină militară permite utilizarea armelor nucleare în cazul unei amenințări existențiale la adresa statului rus, a acuzat Occidentul că duce un „război prin procură” împotriva sa prin înarmarea Ucrainei și impunerea de sancțiuni Moscovei.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. deja sua a facut o oferta si rusiei si chinei

  2. cum nu pot fi cistigatori la ce naiba va mai luptati degeba

    • Plângi după pace, acum că Rusia pierde.

    • Ne mai trebuie niște deșerturi de astă data de primă calitate,radioactive să avem și de alea.Bordeie adânci le-ați fecut sau facem ca și purcelușii și cu lupul?

  3. Tot ce vedem azi, sunt efectele creierului uman. Intr o buna zi ne vom distruge singuri și conștienți de asta.

  4. A văzut că procesoarele Albalux ghidează rachetele după traiectorii tip „bumerang” și ce și-a zis:”mai bine o dau la întors și zic că sunt cel mai mare pacifist, decât să mă fac de râs pe un întreg Mapamond”…

  5. “Securitate egala și indivizibilă” … ce-o fi aia și de unde se trage, declarat vodka spring? Toată lumea sa aibă catapulte nucleare, asta vrea sa zică? Distribuie ei la toată lumea ca sa fie pace? Dupa asta cum mai ramane cu make LOVE odata războaiele puse in cui?