G4Media.ro

Vicepremierul Rusiei anunță că primele clădiri aflate în reconstrucție din Mariupol, inclusiv…

Sursa foto: Andrey BORODULIN / AFP

Vicepremierul Rusiei anunță că primele clădiri aflate în reconstrucție din Mariupol, inclusiv „spitale”, vor fi gata în luna septembrie

Primele clădiri aflate în reconstrucţie din Mariupol, oraşul portuar din sud-estul Ucrainei distrus de săptămâni de bombardamente, vor fi inaugurate în septembrie, a anunţat luni vicepremierul rus Marat Husnulin, relatează AFP, citată de News.ro.

”Primele clădiri vor fi gata în septembrie. Primele spitale vor fi gata”, a declarat vicepremierul rus Marat Husnulin într-un interviu pentru postul de televiziune rus RBK TV.

Husnulin i-a prezentat, vineri, preşedintelui Vladimir Putin un plan de reconstrucţie a Mariupolului în trei ani, un obiectiv care pare ambiţios, având în vedere amploarea distrugerii.

Portul strategic Mariupol a fost cucerit în luna mai de forţele ruse, după săptămâni de asediu care au distrus o mare parte a oraşului. Clădiri de locuinţe, şcoli, magazine, străzi, nimic nu a fost cruţat. Înainte de ofensiva militară rusă, oraşul, construit pe malul Mării Azov, avea peste 400.000 de locuitori, însă majoritatea locuitorilor au fugit din calea luptelor.

Populaţia ar trebui să se ridice la 350.000 de locuitori până în 2025, a estimat Marat Husnulin, fără a preciza dacă autorităţile ruse plănuiesc să pună în aplicare o politică de repopulare. Vicepremierul rus a mai precizat că forţele de ocupaţie ruse intenţionează să reamenajeze zona industrială distrusă a oţelăriei Azovstal într-un ”parc tehnologic”.

”Nu ne gândim la o restaurare cu tehnologii vechi. Vom crea locuri de muncă care vor alimenta oraşul prin economie”, a afirmat Husnulin.

Deocamdată, locuitorii din Mariupol continuă să sufere de lipsuri multiple, în specială o penurie a apei şi energiei electrice. Forţele de ocupaţie ruse încearcă să ofere o aparenţă de normalitate înapoi în zonele cucerite din sudul şi estul Ucrainei.

În mai multe din aceste regiune, administraţiile instalate de Moscova au menţionat că pregătesc referendumuri de anexare pentru a-şi oficializa unirea cu Rusia.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

    • Nici dacă vorbeam de americani, nu as fi crezut dar când e vorba de ruși …

  1. Reconstructie la standarde rusnace ! He he ! Calitate te halesc !