G4Media.ro

Liderii statelor UE analizează noi propuneri privind planul de relansare economică /…

Liderii statelor UE analizează noi propuneri privind planul de relansare economică / Premierul olandez Mark Rutte a afirmat că nu va accepta un compromis cu orice costuri, chiar dacă ţara sa pare tot mai izolată

Noi propuneri privind planul de relansare a economiei Uniunii Europene au fost prezentate sâmbătă, în a doua zi a summitului european de la Bruxelles, în încercarea de a convinge grupul ţărilor ”frugale” (Austria, Olanda, Suedia, Danemarca) să avanseze către un acord între Cei 27, informează AFP, Reuters şi dpa.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus sâmbătă ca valoarea pachetului general, de 750 de miliarde de euro, să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro.

În prezent are loc şedinţa plenară pentru a vedea dacă este posibil un compromis între ţările membre.

Principalele puncte de divergenţă sunt, până în prezent, repartizarea granturilor şi a împrumuturilor şi condiţiile de acordare a fondurilor respective.

La sosirea la sediul Consiliului, sâmbătă dimineaţă, premierul olandez Mark Rutte a afirmat că nu va accepta un compromis cu orice costuri, chiar dacă ţara sa pare tot mai izolată.

”Fac asta pentru întreaga Europă, pentru că este şi în interesul Spaniei şi al Italiei ca ele să iasă puternice din această criză”, a spus Rutte, referindu-se la cele mai afectate două ţări membre de pandemia de COVID-19.

Mulţi dintre liderii celor 27 de state membre – purtând măşti la prima lor reuniune faţă-în-faţă începând din februarie – au prezentat propriile cereri legate de diversele priorităţi economice şi regionale.

Poziţia olandeză evidenţiază însă divizările profunde existe în interiorul blocului comunitar, în contextul în care Comisia Europeană încearcă să obţină un mandat pentru a lua cu împrumut miliarde de euro de pe pieţele de capital. Mai multe state conservatoare din punct de vedere fiscal, în frunte cu Olanda, sunt ferme în a susţine că orice nouă datorie trebuie să fie strict monitorizată.

De partea sa, premierul ungar Viktor Orban a ameninţat că se va opune întregului plan în cazul includerii unui mecanism care ar bloca acordarea fondurilor pentru ţările membre care nu respectă standardele democratice.

Foto: Premierul olandez, Mark Rutte / Sursa: Facebook

Citește și: Planul de relansare economică a Uniunii Europene a fost blocat, în prima zi a summitului, de ţările „frugale”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Tipul asta de Rutte se crede in Uniunea republicilor socialiste sovietice de vorbeste de standarde democratice? Si-a pierdut mintile sau ce?

    • Mark Rutte n-a avut o strategie anti-coronavirus prea bună şi e în recuperare de imagine. Olanda are 358 decese la 1 milion de locuitori faţă de 169 R. Moldova.

  2. Cehia șî Olanda pornește ca favorite.

  3. Si fikusul ce zice? El vroia mai multi bani nerambursabili, dar se pare ca o sa primeasca mai putini. Ghinion!!!!

  4. Banii aia sa nu fie dati aiurea,ca se vor duce in niste gauri negre.Sa stabileasca exact in ce conditii se dau, altfel banii se vor pierde in buzunarele coruptilor din Europa de Est.

  5. Câinele moare de drum lung iar romanii de grija Olandei, Austriei, Suediei, Norvegiei, Danemarcei, Finlandei, etc.

  6. „Până la moarte, Dinamo până la moarte. ” Așa-i frumos, să lupte pt. banii lor, nu să fie spălați și abuzați de tot felul de cercopiteci ca Dragnea & Co. (Udrea, why not ?)

  7. Au gasit toti de cuviinta, in frunte cu Ungaria, Grecia, Italia, ca acum e liber la topit fondurile europene fara nici un fel de raspundere. Rutte e cam singurul care le mai pune piedica, madam Strudel nu mai are voce fiind pe picior de plecare iar sefa UE are alte probleme, nu cele ce tin de UE.

    Si in timpul asta agaricii gen Putin si Ursul galben si agitat isi fac de cap, iar Trump isi ingroapa singur natiunea.
    Atentie, vin vremuri interesante.

  8. Tarile frugale sunt cele mai responsabile- nu dati de pomana , adica aruncati la canal la tarile cersetoare si lenese ( printre care si Romania).
    Bravo Olanda