G4Media.ro

Planul de relansare economică a Uniunii Europene a fost blocat, în prima…

Foto: Comisia Europeană

Planul de relansare economică a Uniunii Europene a fost blocat, în prima zi a summitului, de ţările „frugale”

Proiectul unui uriaş plan pentru relansarea economiei UE după coronavirus s-a lovit vineri de inflexibilitatea ţărilor aşa-zise „frugale”, mai ales Olanda şi Austria, în prima zi a unui summit european cu un rezultat foarte incert, comentează AFP.

A fost pentru prima dată după cinci luni, din cauza pandemiei de COVID-19, când şefii de stat sau de guvern, purtând mască de protecţie pe faţă, s-au reunit în persoană la Bruxelles.

După peste şapte ore de discuţii în conclav, apreciat „constructive” de mai multe surse, ei s-au reîntâlnit pentru un dineu în cursul serii unde situaţia s-a tensionat, din cauza poziţiei considerate prea dură a Olandei cu privire la controlul fondurilor ce ar putea fi distribuite.

Summitul urmează să se reia sâmbătă la orele 11.00 (09.00 GMT).

În centrul discuţiilor: un plan de relansare post-coronavirus de 750 de miliarde de euro finanţat printr-un împrumut comun, inspirat dintr-o propunere avansată de cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Acest plan este alcătuit din 250 de miliarde de euro împrumuturi, dar mai ales din subvenţii de 500 de miliarde de euro, care nu vor trebui rambursate de statele beneficiare. El este însoţit de bugetul multianual al UE (2021-2027) în valoare de 1.074 de miliarde de euro.

Cele patru ţări aşa-zise „frugale”, Olanda, Austria, Danemarca şi Suedia – cărora li s-a alăturat Finlanda -, emit serioase rezerve în legătură cu această propunere, de care ar urma să beneficieze în special Italia şi Spania, două ţări foarte afectate de pandemie, dar pe care le consideră cele mai relaxate în domeniul bugetar.

Planul prevede ca banii să fie plătiţi în schimbul unor reforme introduse de ţările beneficiare.

Premierul olandez, Mark Rutte, reclamă ca planurile de reformă ale fiecărui stat să fie validate în unanimitate de cei 27, şi nu cu majoritatea calificată. Cu alte cuvinte, el vrea un drept de veto, cerere pe care însă o formulează singur, potrivit mai multor surse.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Se irosesc banii, se năruie și relansarea, că de, in capitalism statul este cel mai hoț investitor.

  2. Planul de relansare economică Orban-Câțu tocmai asta ne vindea, blana ursului din pădure !

    • Spre deosebire de planul de realansare economica Dragnia-Dancila care ne vindea nationalizara si furtul banilor de pensii private plus privatizarea insulei Belina in folosul Famigliei PSD si, inegalabila schema, furtul banilor copiilor saraci.
      Nu, spasiva gispodin, NICIODATA PSD.

  3. Am mai multa incredere in tarile frugale decat in Merkel/Macron.

  4. Sa dea ciocolata gratis la copii uniunii. 🙂

  5. Well, există mecanismul cooperării aprofundate. Cele 22 de state nefrugale își pot face un fond propriu. Dar mă tem că unele, cum ar fi Germania, se ascund în spatele olandezilor. Deci cînd push comes to shove, nu știu cîte țări o să pună umărul.

  6. Traim clipe istorice , UE se naruie .
    Aceasta constructie artificiala care distruge suveranitati se duce pe apa sambetei.
    R.I.P.

  7. @ Pelicanul. Hai, că esti chiar comic!!! Ce face UE, distruge suveranități?? Pe care, pe alea care erau comuniste, slugi sărace, terorizate și flămânde ale RUSIEI?? Oare cât puteți fi de obtuzi sau răuvoitori? In acest UE, trăiesc cei mai civilizați ,educați si fericiți oameni ai lumii. Nu vrei în UE , nu-ți ramane decât varianta Rusia!!!! Nu există alte optiuni de „suverenitate”!!!! UE +AMERICA sau…Rusia +Chima!!! Atât de simplu e calculul, asa ca nu mai furați curent cu astfel de cuvinte : naționalism si severanitate!!!!

    • Te-au spălat bine pe creieras? „Cei mai fericiți oameni din lume”? Lol La fel ca in Paradis, nu?

    • Pelicanul din delta are mai mult creier decat asta verde,UE fara america trebuie sa ne debarasam de ei,au demonstrat ca nu ne Mai putem baza pe ei.jay nu-i de luat in seama un trumpist care canta de ani de zile prohodul ue

  8. „Sunt relativ optimist” :)))))))))
    Asta incercam ieri sa evidentiez.
    Acestea sunt cuvintele care pot fi emise doar de gurita unui pesimist in curs de sufocare.
    De ce intr-o – democratie veritabila – a UE (asa cum cred toti cunoscatorii adevarului absolut de pe-aici) intotdeauna castiga si invinge minoritatea ?
    Pentru ca se vrea si se urmareste interesul si binele general ?
    :)))))))))))))

    • @ Anxi Etate….Nu e „”democrație veritabilă” , in UE. Așa ceva nu există!! Este doar cel mai de succes sistem democratic , de pănă acum. Cam atât!

  9. Va accepta in final si Olanda , nu are nici unde merge , nici ce face ,va exista un anume compromis .

  10. Daca vrei un control comun mai eficace atunci trebuie sa faci o politica comuna mai eficace. Tarile frugale sint conduse de imbecili care nu inteleg nimic din modelul de politica federala. In cazul UE nu se poate face politica comuna decat pe model federal. Este mai mult decat evident.

    • Faceti confuzii grave, UE nu este o federatie! CIS, USA, Germania, pana si Canada, da.
      Tarile care au semnat testul de aderare nu au semnat pentru intrarea intr-o federati ci intr-o Uniune! Iar referendumuril derulare pe aceasta tema nu au întrebat oamenii despre federatie. Eu unul nu sunt de acord, cu atât mai mult cu cat tendintele hegemoniste sunt dim ce in ce mai vizibile in actuala UE.
      Ultima federatie sparta datorita hegemonului a fost cea Yugoslava – si aia chiar vorbeau aprox aceeasi limba, avea cultura si identitati similare.
      Mai cititi istorie, va va ajuta.

    • Mai lipsea sa zici ca nici Germania nu stie ce e federalismul 🙂

  11. Aparent de bun simt cererea de validare unanima dar e doar chestie de forma. Se pot stabili din start(ca sin cazul fondurilor) criterii clare de acordare, utilizare si control al utilizarii fondurilor. Exista deja acest gen de proceduri si mecanisme.
    Pe de alta parte pare ca fostul AELS reinvie – ar fi un ipotetic avantaj UK intr-un la fel de ipotetic viitor.

  12. Cum dreaq să fii de acord cu aruncarea de asemenea sume de bani ,pt care unii au muncit, în găuri negre de corupție precum romania,bulgaria,ungaria sau polonia? Cum să fii de acord?

    • Observ ca alde pesedake sunt opariti de tot daca vin banii. Tare ar fi vrut o saracie imensa si ei la butoane sa imparta putinul care va fi ramas. Voi nu meritati doar sa pierdeti alegerile, care se va intimpla oricum, ci si urmariti si anchetati si bineinteles cu banii luati.

  13. aici nu e vb de relansare pt toti ci de solidaritate.. si anume tari ca italia primesc bani de la tari ca danemarca (simplist). Cum sa dormi linistit ca cetatean in danemarca cand de exemplu (pur ca legislatie, fara tema coruptiei) un italian iese cu 10-12 ani mai rpd la pensie. Cum poti tu sa ceri solidaritate stand la plaja cand cei de la care o ceri muncesc 12 ani in plus?