G4Media.ro

Liceenii vor studia ”Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim…

Foto: Captură TVR

Liceenii vor studia ”Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” / Camera Deputaților a votat introducerea noii discipline

Proiectul de lege pentru introducerea disciplinei despre Revoluţia din 1989, iniţiată de deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, a fost adoptată cu vot final în Camera Deputaţilor, miercuri, anunță News.ro.

Propunerea legislativă prevede introducerea în curricula şcolară de liceu a cursului «Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România».

Legea pentru introducerea disciplinei despre Revoluţia din 1989, iniţiată de deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, a fost adoptată cu vot final în Camera Deputaţilor, anunţă PNL într-un comunicat.

”După mai bine de treizeci de ani de la Revoluţia Română din 1989, devine absolut necesar ca elevii să beneficieze de o disciplină înscrisă în ciclul liceal, prin care să fie evocate schimbările de regim produse în decembrie 1989, datorate curajului iniţial al timişorenilor eroi care au pornit Revoluţia ca mişcare socială şi politică”, anunţă prim-vicepreşedintele PNL Timiş, deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea.

Potrivit deputatului, propunerea legislativă privind introducerea în curricula şcolară de liceu a cursului «Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România» a fost dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor, în forma sa finală, rezultată din dezbaterile comisiilor de specialitate.

Proiectul a întrunit voturile necesare adoptării (215 voturi pentru forma finală a proiectului, 17 împotrivă şi 44 de abţineri), urmând ca noua lege să fie înaintată Senatului. Proiectul legislativ prevede introducerea noii discipline începând cu anul şcolar 2023-2024, alături de integrarea acestei noi discipline în sfera curriculară descrisă prin strategiile adoptate la nivelul şcolilor”, anunţă deputatul liberal.

”Ca deputat, cadru universitar şi timişorean, sunt deosebit de onorat pentru întrunirea unei majorităţi a voturilor în Camera Deputaţilor, favorabile pentru introducerea acestei discipline. Noua disciplină «Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România», astăzi legiferată şi trimisă Senatului, răspunde unei necesităţi obiective, aceea de a le oferi tinerilor instrumentele utile pentru educaţia lor civică, respectiv un set de conţinuturi didactice orientate cu precădere către cel mai important moment revoluţionar al istoriei noastre recente. Noţiunile, informaţiile şi mărturiile obiective despre istoria noastră recentă sunt de neînlocuit pentru formarea completă a elevilor, viitori cetăţeni conştienţi de etapele semnificative care au fondat destinul democratic al României”, subliniază deputatul PNL Timiş, Marilen Gabriel Pirtea.

Sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. „Istoria” revolutiei Romane care a durat din 16 pana pe 25 Decembrie 1989?
    Ce durata de studiu are „cursul”? 15 minute? 30 minute?

    • Este destul de mult de studiat (mai ales toate miscarile premergatoare revolutiei), problema mea e ca in loc sa aprofundeze la materia „Istorie”, mai baga o materie separata. Nu e de studiat ca materie separata, asta e clar. Si revolutia nu a pornit doar din Timisoara(stie si domnul Marilen la fel de bine istorie, poate ar trebui sa participe si el la aceste cursuri)

  2. O lovitura de stat,ce e de studiat???

    • pai cum ce? cine a facut-o, cum cine a murit (degeaba) si tot asa. ar fi de studiat destule. inclusiv de dictatori, ca sa se fereasca :D; desi in final tot si-o iau.

    • Lovitura de stat e doar in capul vostru de comuniști, că nu mai scapam de voi.

  3. Buuun!
    Si daca elevii intreaba cine i-a impuscat pe timisoreni in 1989, ce ar trebui sa raspunda profesorul?!? Ca ….inca se studiaza?

    • Liceenii le vor arăta părinților acasă și fețele tuturor acelor ‘teroriști’ – sau măcar a unuia singur – care au tras în rudele lor, ale părinților? Inclusiv pe vinovatul care a dat Ordinul să se tragă în români?
      Bun așa!

    • Se gasesc „‘ăi mai batrani” cu pile prin partid la acea vreme sa iti zica de faptul ca a fost un regim care a tinut cu oamenii numai din pricina faptului ca ti-au dat un acoperis deasupra capului si erai trimis la munca. Le pot demonta usor argumentele copiilor, dar ii pot induce si in eroare, ca la istorie au invatat ceva iar in familie altceva.

  4. Si nu se poate studia la disciplina „istorie”? Eventual updatata programa si numarul de ore din anumiti ani. De ce trebuie o materie noua?

    • pentru ca daca te uiti, materiile reale, matematica, fizica incetul cu incetul se „evapora” iar trebuie bagat ceva care sa umple orele, sistemul te vrea prost, nu educat, si in nici un caz un om care gandeste, daca te uiti si pui bucatelele de puzzle la un loc, o sa vezi cum se leaga toate, de la renuntarea tezelor, la ministrii aproape lunar schimbati.

  5. PNL creează iluzia că nu mai sunt comuniști la putere.

  6. Imi permiteti o parere sincera ca licean in an terminal? Mie personal mi se pare o aberatie sa fie o disciplina separata fata de cea de baza, dar in principiu sunt de acord cu introducerea mai multor notiuni din istoria ante respectiv post decembrista. In prezent istoria Romaniei in anii comunismului la aceasta disciplina in manuale este prezentata foarte superficial si chiar m-as bucura sa vad istoria din anii comunismului si cei dupa caderea comunismului povestita in amanunt. E oarecum un pas inainte, dar nu necesita materie separata.

    • Spor la BAC ! Si sa ai spor si la vot ! Daca imi permiti o intrebare .. ce ai vota sau ai votat pana acum ? Mergi si exercita mereu acest drept important ( chiar daca esti dezamagit )

    • Am terminat liceul în urmă cu mulți ani și sunt total de acord cu tine. Însă, indiferent de modul în care vor fi predate orele, sunt tare curios să văd ce vi se va spune despre evenimentele din 1989. Cum ai spus și tu, mi se pare un pas înainte, dar sunt sceptic legat de bunele intenții ale politicienilor.

    • @Alina multumesc mult pentru sustinere. Deocamdata n-am apucat sa votez si ma simt putin aiurea, mai ales ca atunci cand s-au desfasurat alegerile din decembrie 2020 nu aveam inca 18 ani, asta in contextul in care luna urmatoare implineam varsta necesara exercitarii dreptului la vot. I-am tachinat pe ai mei sa voteze cu cei care vor in continuare sa urmam un parcurs european + le-am zis de pericolul pe care AUR il prezinta in parlament daca ar fi votati. Cu restul n-am treaba ca stim toti care sunt metodele lor de furt pe fata dar macar sunt mai indulciti sa zic asa. In prezent nu am o intentie clara de vot, insa cel putin din perspectiva mea alegerile din 2024 vor fi foarte stranse, dat fiind ca au aparut mai multe partide care doresc un parcurs pro european. Unul dintre ele ar fi Volt Europe, care daca s-ar promova putin ar ajunge destul de sus. Cum am zis, intentia mea in prezent este neclara, insa va fi o cursa stransa. 🙂

  7. Dragi tavarasi….

  8. Sunt din ce in ce mai penibile modificarile astea in invatamant. Efectiv sunt paralele cu nevoile reale ale elevilor.

  9. Creatorii de ceaţă au inventat o noua materie.
    Mari escroci!

  10. ohohohoh…se incearca spalarea esalonului doi PCR

  11. lovilutie adica lovitura de stat

  12. Trebuie sa le spune adevărul!! ,cine le a împușcat pe timișoreni și oamenii nevinovatii restul țării că erau securiști ,care după s-au infiltrat în Fsn, SRI,Mai ect și momentan le plătim pensii speciale uriașe!!

  13. Dar de ce, s-a aflat adevărul și e oficial?!

  14. Domnu’Partzea, nu va suparati, dar disciplina noua nu e parte din materia Istorie, obligatorie inclusiv la clasele de real? Adica de ce sa mai piarda vremea bietii copii cu un material pe care il au deja bagat la Istorie?
    Domnu’Partzea, daca mai visati ceva la noapte, ar fi bine sa uitati pana ajungeti la Parlament, ca cine stie ce traznai va mai trec prin cap.
    Domnu’Partzea, ca tot sunteti profesor universitar tra la la si plin de idei, de ce nu propuneti evaluarea rapida a doctoratului sefului dumneavoastra de partid?

  15. probabil vor invata tot felul de gogosi, numai adevarul nu

  16. Tot materialul de studiu o sa fie scris sub îndrumarea directă a lui Ion Iliescu?

  17. Cu ce ii ajuta asta pe elevi? Mai bine ar face educația aia civica, 2 ore (sa se ia 1 ora de la religie, ca nu trebuie sa STUDIEZI religia), si sa ii învețe sa fie cetățeni ai secolului 21, sa mearga naibii la vot cand devin majori, sa recicleze, sa ii invete educație financiara, etc.
    Cum spun mulți aici, de ce e oricum nevoie de materie separata, sa ii învețe pe scurt ce s-a întâmplat, daca știe vreunul dintre dăștăpții tarii asteia. Textele astea cu „sa ne cunoaștem istoria etc.” sunt cam trecute dupa parerea mea, prea putin se pune accentul in școala pe viitorul tarii.

  18. Manualul sa il scrie Iliescu si Gelu Voican Voiculescu.