G4Media.ro

Le Monde: O ordine mondială de reinventat după pandemia coronavirusului. Eșafodajul internațional…

Le Monde: O ordine mondială de reinventat după pandemia coronavirusului. Eșafodajul internațional construit sub egida SUA după cel de-al Doilea Război Mondial nu mai este adaptat raportului de forțe din secolul XXI

Criza de sănătate schimbă profund relațiile dintre marile puteri. În acest context, Europa, dacă vrea să conteze, trebuie să înceapă prin a-şi organiza propria reconstrucție.

Asistăm, sub efectul crizei mondiale de sănătate, la o transformare radicală a mediului nostru geopolitic? Dinamica la locul de muncă provine din accelerarea tendințelor preexistente sau dintr-o schimbare de paradigmă? Va fi următoarea lume mai rea sau mai bună decât cea de dinainte?

Aceste întrebări sunt la fel de legitime ca cele pe care ni le tot punem de două luni cu privire la viitorul societăților și al economiilor noastre. Iar încercarea de a răspunde la acestea este la fel de riscantă, atât timp cât nu știm nici durata crizei, nici amploarea ei, nici modul în care va fi depășită.

Dar, în acest stadiu, este deja posibil să tragem câteva învăţăminte din şocul provocat de pandemia Covid-19 ordinii mondiale. Primul este că ordinea internațională construită sub egida Statelor Unite în urma celui de-al Doilea Război Mondial nu mai este adaptată realității raportului de forţe din secolul XXI. El era deja fragil înainte de criza coronavirusului: unii urmăresc chiar începutul dislocării sale până la prăbușirea blocului comunist, în 1989. Sfârșitul Războiului Rece, dispariția URSS și ascensiunea Chinei au dezechilibrat treptat o lume bazată pe dualitatea americano-sovietică. Ordinii bipolare i-a succedat o dezordine multipolară, care s-a acomodat cumva – din ce în ce mai puțin bine, în realitate – cu un mod multilateral de guvernare globală.

Tocmai acest aranjament a fost aruncat în aer de şocul crizei sanitare. Seria de investigații pe care „Le Monde” le-a consacrat erorilor geopolitice dezvăluite de explozia coronavirusului arată în ce măsură ascensiunea Chinei a destabilizat întregul sistem internațional. Întârzierea cu care Organizația Mondială a Sănătății a alertat comunitatea internațională cu privire la riscul unei pandemii a evidențiat acapararea acestei instituţii de către Beijing și politica sa de „entryism” [„infiltrare”] la Națiunile Unite. Rivalitatea dintre China și Statele Unite a fost exacerbată pe fondul acuzațiilor reciproce cu privire la originea virusului. Aceste două mari puteri au părut adesea că folosesc mai multă energie pentru a se confrunta reciproc decât pentru a gestiona mai bine criza de sănătate în cadrul propriei populații.

O altă lecție: Statele Unite nu mai exercită rolul care le-a fost atribuit în secolul XX, cel de conducător mondial. De câţiva ani, sunt din ce în ce mai reticente; aşa sunt şi în această criză care le slăbește, complet pe dinafară. A fost necesar ca președintele Donald Trump să fie rugat pentru a participa, prin videoconferință, la reuniunile internaționale pe care ar fi trebuit să le prezideze. Când au putut avea loc, aceste întâlniri nu au avut niciun rezultat. La ONU, Consiliul de Securitate este, de fapt, paralizat.

În fine, unitatea Europei nu a rezistat atacului coronavirusului. Dezarmată în fața unei pandemii pe care a fost incapabilă să o anticipeze, nu a ştiut să organizeze solidaritatea pentru statele membre cele mai afectate. Egoismul statelor și reinstaurarea frontierelor au pus în pericol doi piloni ai Uniunii Europene, spațiul Schengen și piața unică. Abandonată de Statele Unite, râvnită de China, în relaţii reci cu Rusia, Uniunea Europeană încă mai crede în multilateralism. Dar, dacă vrea să influențeze elaborarea unei ordini mondiale post-criză mai juste și mai sigure, în loc să o suporte, Europa trebuie să înceapă prin a-şi organiza propria reconstrucție economică, solidară și hotărâtă.

Sursa: Le Monde / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Nu mai e, SUA si-a pus palma in cur si ne-a lasat cu ochii in soare.

    Fara o Europa puternica, vad vremuri tulburi.

  2. UE ar putea sa inceapa reconstructia economica prin a-si regandi importurile si acordurile comerciale cu China.
    O serie de factori au apropiat UE de China si au facut-o dependenta de Beijing mai mult decat este necesar:
    1. atractia banilor de pe piata interna a Chinei pentru state deosebit de influente in Uniune, precum Germania si Franta
    2. importurile de baterii pentru masinile electrice sau de materie prima pentru baterii sau motoare electrice destinate masinilor au atras noi acorduri comerciale si au crescut importurile de produse 100% chinezesti in UE
    3. deindustrializarea UE produsa dupa 2008 a facut statele UE dependente de importurile de otel si prefabricate din China
    4. interesul unui numar foarte mare de tari, printre care Grecia,Italia,Portugalia,Ungaria pentru programul Beld and Road Initiative, lansat de China pentru a-si crea infrastructura care sa-i faciliteze accesul pe piata europeana si sa elimine complet sansele unei optiuni alternative la produsele din China
    5. strategia Green Deal, lansata din sanul CDU, anunta un al doilea val de deindustrializare si o dependenta si mai ridicata de importurile din China
    6. esecul UE in a proteja elemente de infrastructura precum reteaua de porturi.
    Zeebrugge si Pireas au ajuns sub management chinez. (Urmeaza probabil portul Trieste si reteaua de cale ferata care face legatura cu nordul Europei)

  3. NWO este o calcealma. Intotdeauna a existat o Dezordine Mondiala, nicidecum Ordine. Doar niste mamifere ambitioase, de mult putrezite, care au nenorocit zeci de milioane de vieti.

    Din pacate, traim intr-un sistem sociopatic si boala se extinde. Consumerismul a avut grija sa distruga aproape total legaturile normale dintre oameni.

  4. Hai odată cu United States of Europe că nu mai am răbdare !!!!!!!

  5. Poate ar trebui invitate China si Rusia in UE si NATO si am fi la adapost de griji economice si sanitare