G4Media.ro

La o lună după căderea Kabulului, criza economică a pus stăpânire pe…

Sursa foto: UNICEF

La o lună după căderea Kabulului, criza economică a pus stăpânire pe Afganistan. „Furturile au dispărut. Dar și pâinea a dispărut” – Reuters

Talibanii se confruntă cu probleme enorme pe măsură ce încearcă să-și transforme victoria militară fulgerătoare într-o guvernare durabilă de pace.

După patru decenii de război și moartea a zeci de mii de oameni, securitatea s-a îmbunătățit în mare măsură, dar economia Afganistanului este în ruină, în ciuda sutelor de miliarde de dolari cheltuite pentru dezvoltare în ultimii 20 de ani.

Seceta și foametea împing mii de oameni să fugă de la țară la orașe, iar Programul Alimentar Mondial exprimă temerea că alimentele s-ar putea epuiza până la sfârșitul lunii, împingând până la 14 milioane de oameni în pragul foametei.

În timp ce o mare atenție în Occident s-a concentrat asupra faptului dacă noul guvern taliban își va ține promisiunile de a proteja drepturile femeilor sau va oferi sanctuar unor grupuri islamiste precum Al Qaeda, pentru mulți afgani principala prioritate este supraviețuirea de zi cu zi.

„Fiecare afgan, copiii, tuturor le este foame, nu au o singură pungă de făină sau sticlă de ulei de gătit”, spune Abdullah, locuitor al Kabulului.

În fața băncilor s-a format cozi lungi, iar limitele săptămânale de retragere au fost fixate la 200 de dolari sau 20.000 de dolari afgani pentru a proteja rezervele valutare în scădere ale țării.

Piețe improvizate în care oamenii vând bunuri de uz casnic contra numerar au apărut în Kabul, deși cumpărătorii sunt puțini.

Chiar și cu miliarde de dolari în ajutor extern, economia Afganistanului nu reușea să țină pasul cu creșterea constantă a populației. Locurile de muncă sunt rare și mulți lucrători guvernamentali au fost neremunerați cel puțin din iulie.

În timp ce majoritatea oamenilor par să fi salutat sfârșitul luptelor, orice beneficiu a fost temperat de cvasi-prăbușirea economiei.

„Securitatea este destul de bună în acest moment, dar nu câștigăm nimic”, a spus un măcelar din zona Bibi Mahro din Kabul, care a refuzat să-și dea numele. „În fiecare zi, lucrurile se înrăutățesc pentru noi, tot mai rău. Este o situație foarte rea.”

După evacuarea haotică a Kabulului luna trecută, zborurile de prim ajutor au început să sosească odată cu redeschiderea aeroportului.

Donatorii internaționali s-au angajat la un ajutor de peste un miliard de dolari pentru a preveni ceea ce a avertizat secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, că ar putea fi “prăbușirea unei țări întregi”.

Dar reacția mondială față de guvernul radicalilor veterani ai talibanilor anunțat săptămâna trecută a fost rece și nu au existat semne de recunoaștere internațională sau măsuri de deblocare a rezervelor străine de peste nouă miliarde de dolari deținute în afara Afganistanului.

Deși oficialii talibani au declarat că nu intenționează să repete guvernarea fundamentalistă  răsturnată de o coaliție condusă de SUA în urma atacurilor din 11 septembrie 2001, ei au mari dificultăți să convingă lumea exterioară că s-au schimbat cu adevărat.

Relatările larg răspândite cu privire la uciderea civililor și bătăile administrate jurnaliștilor, precum și îndoielile cu privire la promisiunile că drepturile femeilor vor fi într-adevăr respectate conform interpretării talibanilor asupra legii islamice, au subminat încrederea.

În plus, a existat o profundă neîncredere față de personalități guvernamentale de rang înalt, precum noul ministru de interne Sirajuddin Haqqani, desemnat de Statele Unite ca terorist global, cu o recompensă de 10 milioane de dolari pe capul său.

În afară de toate acestea, talibanii au trebuit să dezmintă speculațiile cu privire la diviziunile interne profunde în propriile sale rânduri, negând zvonurile că vicepremierul Abdul Ghani Baradar ar fi fost ucis într-un schimb de focuri cu susținătorii Haqqani.

Oficialii spun că guvernul lucrează pentru a pune din nou serviciile în funcțiune și că străzile sunt acum în siguranță, dar pe măsură ce starea de război dispare, rezolvarea crizei economice apare ca o problemă mult mai mare.

„Furturile au dispărut. Dar și pâinea a dispărut”, spune un comerciant.

Sursa foto: UNICEF

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...