G4Media.ro

Judecătorul Danileț, cercetat disciplinar pentru un text publicat într-o carte despre justiția…

SURSA: SuperTeach Romania

Judecătorul Danileț, cercetat disciplinar pentru un text publicat într-o carte despre justiția sub asediul PSD: Inspecţia Judiciară s-a transformat în teren de reglat conturile cu magistraţii incomozi

Judecătorul Cristi Danileț este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară pentru un text publicat într-un volum despre asaltul asupra justiției din timpul guvernării PSD, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Inspecția Judiciară este condusă în continuare de Lucian Netejoru, acuzat în timpul guvernării PSD că a acționat ca un veritabil buzdugan politic împotirva magistraților care au criticat atacurile împotriva justiției. 

Judecătorul Danileț a confirmat informația și susține că Inspecția a început acțiunea disciplinară împotriva sa pentru ”conduită care aduce atingere imaginii justiției” (articolul 99 litera a din legeaa 303 din 2004.  Inspecția ar fi fost sesizată de președintele CSM, Bogdan Mateescu, în luna februarie.

Danileț susține că Inspecția s-a transfomat ”într-un teren de reglat conturile cu magistrații incomozi”.

”Nu mai am timp să fac dosare la Tribunal, că trebuie ca la fiecare 10 zile să dau explicaţii Inspecţiei: de ce vorbeşte cutare de mine la TV, de ce am scris într-o carte ceva critic la adresa SIIJ, de ce am spus că un membru CSM apare la mocirla.tv unde critică magistraţi. Ba am ajuns să fiu întrebat de ce există un filmuleţ cu mine în care curăţ piscina sau tai un gard de acasă!! Este incredibil cât de jos a putut ajunge un organism de la care aveam atât de multe aşteptări”, scrie Danileț într-o postare pe Facebook.

Textul pentru care este cercetat judecătorul Danileț se intitulează ”Justiție versus Politic: de la neputință la independență”. Textul a apărut în volumul ”900 de zile de asediu neîntrerupt asupra magistraturii române. Ghid de supraviețuire”, publicat în 2020 și finanțat de Fundația Konrad Adenauer.

În text, judecătorul Cristi Dănileț critică Secția Specială, despre care scrie că nu are nici o motivare să funcționeze în România și critică Curtea Constituțională din cauză că ar fi devenit ”legiuitor pozitiv”.

Redăm mai jos integral postarea judecătorului Dănileț:

„Inspecţia Judiciară s-a transformat într-un teren de reglat conturile cu magistraţii incomozi: suntem unii care avem zeci de autosesizări pe an pentru faptul că am condus protestele din anii trecuţi, că am spus că şeful Inspecţiei a fost numit politic, că e anomal ca în Inspecţie să fie recrutat soţul unei judecătoare din CSM, că nu e legal ca Ordinul de efectuat inspecţii să fie publicat pe site şi nu în Monitorul Oficial, că e uluitor să fii cercetat pentru că ai sesizat Curtea de la Luxembourg.
În cele mai multe cazuri, fără să se plângă nimeni de magistratul în cauză, fără să aibă o procedură de autosesizare, Inspecţia îşi alege magistraţii pe care îi cerceteze.
.
Inspecţia a devenit un fel de organ de etică, deşi trebuie să se ocupe de disciplinar, ajungând să ne spună ce avem voie să spunem pe internet sau ce nu avem voie să spunem în interviuri. Apoi a devenit instanţă de control judiciar, cercetând numai anumiţi magistraţii pentru soluţiile date, în timp ce abuzurile clare ale altora nici măcar nu le cercetează pe motiv că nu este treaba sa. În fine, mai nou, este organ editorial: ia la control cărţile scrise de magistraţi şi le deschide acţiune disciplinară pentru opiniile ştiinţifice. Ultima hârtie de la Inspecţie în acest sens am primit-o chiar azi: mi se reproşează că am depăşit obligaţia de rezervă că am criticat SIIJ şi CCR într-un articol ştiinţific şi că afectez dreptul cetăţeanului la o justiţie independentă, echilibrată şi verticală!!!
.
Cei care sunt lăudaţi de televiziunile controlate politic sau cu patroni condamnaţi, cei care au lăudat SIIJ şi au criticat ambasadori sau UE, sunt lăsaţi în pace. Ceilalţi, dăm cu subsemnatul aproape săptămânal. Nu mai am timp să fac dosare la Tribunal, că trebuie ca la fiecare 10 zile să dau explicaţii Inspecţiei: de ce vorbeşte cutare de mine la TV, de ce am scris într-o carte ceva critic la adresa SIIJ, de ce am spus că un membru CSM apare la mocirla.tv unde critică magistraţi. Ba am ajuns să fiu întrebat de ce există un filmuleţ cu mine în care curăţ piscina sau tai un gard de acasă!!

Este incredibil cât de jos a putut ajunge un organism de la care aveam atât de multe aşteptări. Toţi suntem cercetaţi în temeiul art. 99 lit a) din Legea nr. 303/2004 pentru simplul fapt că un un site antijustiţie sau o televiziune patronată de un condamnat penal terfelesc un magistrat. Deci, când astfel de „întreprinderi” scriu negativ despre tine, înseamnă că tu afectezi imaginea justiţiei şi ajungi să fii anchetat. Este halucinant!”

Context

Un alt judecător a fost luat recent în colimatorul Inspecției Judiciare.

Inspecția Judiciară (IJ) a început cercetarea disciplinară pentru exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență față de judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești, cel care a declarat nelegală Secția Specială (SIIJ) din perspectiva dreptului european, după decizia Curții de Justiție a UE din 18 mai 2021, potrivit unui document al IJ consultat și citat de jurnalistul Virgil Burlă pe presshub.ro.

IJ îl acuză pe judecătorul Costin Andrei Stancu că nu s-ar fi rezumat să analizeze doar plângerea privind durata prea mare a cercetărilor într-un dosar al SIIJ, ci și-a permis să spună că dosarul trebuie trimis altui parchet competent din moment ce SIIJ ar fi – în lumina deciziei CJUE – o structură de parchet contrară dreptului UE.

Citește și

Judecătorul care a declarat nelegală Secția Specială în baza deciziei CJUE, cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară pentru exercitarea funcției cu rea credință

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Tu ai. Mai câștigi și tu un ban acolo.
    Cam subțire, cam subțire…

  2. Deci ca sa inteleg si eu cum e cu libertatea de exprimare. Nu ai voie sa-i spui cuiva verde in fata ca e cum e el naspa asa, ca e atac la persoana si se pedepseste, nu? De aceea in loc sa faci asta, trebuie sa-i jignesti pe toti avand o anumita caracteristica, sa nu fie atac la persoana, ci atac la mai multe persoane si asta e considerat mai ok decat atac la o singura persoana, nu? Eu nu consider asta, dar legile sunt legi pentru toata lumea. Bine, acum sigur ca de preferat ar fi sa critici niste comportamente, lucruri, stari de fapt, concepte. Din acest articol constat ca nici asta nu e voie( desi este o varianta mult mai buna decat cele mentionate anterior de mine) deoarece se strica imaginea unui concept, sau imaginea unei institutii. Acum intrebarea mea la obiect este care era imaginea conceptului, institutiei in discutie?

    • Lasă că i-am zis eu verde-n față, eu, o neica nimeni care nu dă o ceapă degerată pe jenibilul Netejoru. Să văd, obligă g4media să dea jos comentariul? Nu-i nimic, scriu în zeci de alte părți, că nu mi-e greu, chiar îmi face plăcere. Știi ce o să-mi facă? O să-mi ia caii de la bicicletă, aia o să facă.

    • @Alina M – Multa vreme am crezut si eu ca g4media cenzureaza, dar sa stii ca nu e asa. Cred ca este o problema tehnica… de exemplu, scriu comentariu de pe desktop si nu se icnarca nici de-al dracu’, scriu acelasi comentariu de pe tableta si il ia imediat. Am mai observat ca daca dau un reset la modem o perioada de timp nu mai nicio problema cu comentariile.
      PS: Mai e metoda de a incarca acelasi comentariu de mai multe ori (cu mici diferente, evident) dar exista posibilitatea sa-ti vezi comentariul mai tarziu repetat inutil.

  3. Se câștigă bine cu metoda :”bagatelizării informației” sau tot cu „lehamitea subliminală” se câstigă cei mai frumoși bani ?

  4. De bun simt ce spune acest judecator . Mocirla din justitie e la fel ca cea din parlament . bombele cu ceas plasate atent de jegsd isi fac treaba .

  5. Oamenii lui Dragnea sunt disperați. Haha.

  6. Lucian Netejoru trebuia demis demult. E o cârpă a infractorilor, paravanul celor care fură bani publici și un șantajabil care nu are ce căuta într-o funcție de decizie.

    Eu, un simplu cetățean, nu am pic de respect pentru un asemenea personaj.

    Dacă citești aici, Netejorule, să știi că e ceva ce nu vei obține niciodată, indiferent câte costume ai pe tine: respect. Poți avea câte pile vrei, câți bani vrei, dar unele lucruri nu se pot cumpăra, și ăsta e unul dintre ele. Ești un zero barat. Când o să ajungi la pârnaie (pentru că sunt sigură că ai lăsat urme ale șpăgilor, pentru simplul fapt că nu ești la fel de deștept precum te crezi), o să deschid o șampanie de-aia de duzină, asortată cu tine.

  7. Pt ce mai avem minstru al justitiei daca Netejoru si gruparea Savarinele face legea in justitie?Du-te omule de unde ai venit daca nici nu stii, nici nu vrei , nici nu potzi !!!

  8. Zeroul numit ministru al justei justititzii din Ro manica pe numele de buletin Stelian ion . Ce anume lasi posteritatii dupa 8 luni de mandat ?Nimic. Null.Zero.Nada. Niente. Rien.

  9. In max 15 – 20 de ani devenim colonie a Rusiei…

  10. Ăsta e un slugoi aservit Bruxelles ului, un bun profesionist și muj=deist portocaliu din epoca portocalie PD – PDL – camuflat în PNL Orban sau câtu pârtzu, nu mă interesează e preten cu caramitru, Sandy Bell, dide, angi Șerban care din scroa fă a devenit un mare șobolan Tran s s etc exemplelele continuă să vă bug placutztza suedezzzzza n coure sau cuore

  11. Stelica, te-nmuiasi de tot!
    Mai „barbata”era birchal!

  12. Mai exista Sectia Speciala? Nu au desfiintat-o?
    Parca se laudau unii ca o vor desfiinta.
    Doamna care punea la usa lui Vacov dosare secrete sustrase de la arhiva. mai este pe acolo?!!

    • @valll – Nu confunda Sectia speciala cu Inspectia judiciara! Sectia Speciala apartine deparchetul ICCJ si se ocupa de dosare in care sunt implicati magistrati, Inspectia Judiciara e a CSM si se ocupa de abaterile disciplinare ale magistratilor! Doua lucruri total diferite

  13. Zise @Danutz13 in timp ce se scobea in nas si se gandea daca sa-l manance sau nu…?!

  14. Merita flegmat in ochi cata vreme asasinii si talharii PNL sunt musamalizati de pacatos.

  15. sa mananci bine !

  16. Dan 13, poate nu au jigodiile psdiste ca tine!

  17. Sunt atat de fixati sa demonstreze ca mentalitatea comunistoida este cea mai sanatoasa, IJ, CCR, PSD dar si CSM, zic eu, incat au devenit jenante pentru institutiile EU.
    Una dintre cele patru este pur politica. Excluderea ei din familia politica europeana ar fi, in opinia mea, un semnal de reforma pentru sistemul institutional romanesc.

    • PSD nu vor fi excluşi în veci, fiindcă PSDiştii europeni au nevoie de ei.

      Crezi că Dragnea e lichea? Stai să-i vezi pe PSDiştii bătrâni din Occident. N-au exclus PSD-ul în 2017, nici acum n-o vor face, sunt nişte şerpi.

    • Daca Fidesz-ul nu ar fi fost exclus din randul popularilor europeni, nu mai bateam darabana despre asta.
      Oare s-o auzi darabana mea, ca in mintea mea nu se poate mai limpede?

  18. Eşti acelaşi PSDist cu cei doi postaci de mai sus. Aveţi ură pe oamenii cinstiţi şi sunteţi agramaţi = 100% PSDişti.

  19. Mie nu-mi e clara diferenta intre informatia continuta in acest articol si cea continuta in acesta: https://www.g4media.ro/principalul-editorialist-al-apple-daily-cotidianul-pro-democratie-din-hong-kong-inchis-recent-a-fost-arestat-pe-aeroport.html.
    Prin ce se diferentiaza mecanismul care a dus la actiunea IJ de cel care a dus la actiunea autoritatilor chineze?

  20. Maica….mereu va spun, incercati maica in alta parte, ca „astia” de citesc/se informeaza peG4 sunti cititi si informanti rau de tot, nu va mai pierdeti timpul si maruntisiul pe aici, ca nu „tine”….aviz lui Eugen de varsa laturi/excremente contra vantului cand aude de USRPlus (mai ales!). P.S. Cre’ ca astia cu ciuma rosie sunt in somaj tehnic!

  21. Individul ăsta nici plăcuța suedeză nu merită, eventual o flegmă în ochi.