G4Media.ro

Joe Biden îl invită, în sfârșit, pe Benjamin Netanyahu la o întâlnire…

sursa foto: Facebook/ Benjamin Netanyahu

Joe Biden îl invită, în sfârșit, pe Benjamin Netanyahu la o întâlnire în Statele Unite, dar fără dată și loc stabilit, iar divergențele americano-israeliene rămân profunde

Președintele Joe Biden l-a invitat pe premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, să se întâlnească cu el în Statele Unite, după șapte luni în care s-a abținut de la o astfel de ofertă din cauza nemulțumirii continue a Washingtonului față de planurile de reformă a justiției ale coaliției israeliene de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși și față de politicile Ierusalimului în Cisiordania, relatează Times of Israel.

Întâlnirea planificată a fost anunțată de biroul lui Netanyahu luni seară, după ceea ce a declarat că a fost o convorbire telefonică „caldă și lungă” între cei doi. Ea a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Președintele Joseph R. Biden Jr. a discutat astăzi cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu despre o gamă largă de probleme globale și regionale de interes comun.   Președintele a subliniat angajamentul său ferm și neclintit față de securitatea Israelului și a condamnat recentele acte de terorism împotriva cetățenilor israelieni.  Cei doi s-au consultat cu privire la coordonarea noastră strânsă pentru a contracara Iranul, inclusiv prin exerciții militare comune regulate și continue. Aceștia au remarcat că parteneriatul SUA-Israel rămâne o piatră de temelie pentru a împiedica Iranul să dobândească vreodată o armă nucleară.  Președintele a subliniat necesitatea de a lua măsuri pentru a menține viabilitatea unei soluții bazate pe două state și pentru a îmbunătăți situația de securitate din Cisiordania.  În acest scop, a salutat disponibilitatea Israelului de a lua în considerare noi măsuri pentru a sprijini mijloacele de trai ale palestinienilor și a recunoscut măsurile promițătoare luate de Autoritatea Palestiniană pentru a reafirma controlul securității în Jenin și în alte zone din Cisiordania.  El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea continuă a numărului de colonii și a solicitat tuturor părților să se abțină de la noi măsuri unilaterale.  Cei doi lideri au convenit să se consulte cu partenerii regionali cu scopul de a convoca în curând o reuniune în formatul Aqaba/Sharm, cât mai curând posibil. De asemenea, aceștia s-au consultat cu privire la progresele înregistrate în vederea stabilirii unui Orient Mijlociu mai integrat, mai prosper și mai pașnic, inclusiv prin eforturi de aprofundare și extindere a normalizării cu țările din regiune și din afara acesteia. În cele din urmă, președintele Biden a reiterat, în contextul dezbaterii actuale din Israel cu privire la reforma judiciară, necesitatea unui consens cât mai larg posibil și faptul că valorile democratice comune au fost întotdeauna și trebuie să rămână un semn distinctiv al relației SUA-Israel.Biden declarase la sfârșitul lunii martie că nu îl va invita pe Netanyahu „pe termen scurt”, afirmând că este „foarte îngrijorat” în legătură cu sănătatea democrației israeliene, în contextul planurilor de reformă a justiției promovate de coaliție de la preluarea mandatului în decembrie.”, se spune în comunicatul Casei Albe cu privire la convorbirea dinte președintele Biden și premierul Netanyahu.

Biroul lui Netanyahu nu a precizat când sau unde va avea loc întâlnirea, dincolo de a spune că aceasta va avea loc în viitorul „apropiat”. Premierul a acceptat invitația, iar liderii au convenit ca staff-urile lor să conlucreze pentru a coordona o dată, se arată în comunicatul israelian.

Netanyahu ar dori ca întâlnirea să aibă loc la Casa Albă, dar în ultimele săptămâni au crescut speculațiile potrivit cărora cei doi ar putea sta de vorbă în marja reuniunii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU din septembrie, când se așteaptă ca ambii lideri să se afle la New York.

Kirby a declarat că va avea loc o întâlnire „cândva în toamnă”, dar nu a precizat dacă aceasta va avea loc la Casa Albă atunci când a fost întrebat. „Ei au convenit că se vor întâlni, probabil înainte de sfârșitul acestui an, iar toate detaliile legate de când și unde sunt încă în curs de elaborare”, a spus el.

„Acest lucru nu înseamnă că avem mai puține preocupări în legătură cu reforma judiciară sau cu extremiștii din guvernul israelian. Rămânem în continuare îngrijorați”, a spus Kirby.

Netanyahu și Biden au discutat, de asemenea, despre avansarea măsurilor de restabilire a calmului în Cisiordania prin intermediul reuniunilor regionale pe care Israelul și Autoritatea Palestiniană le-au organizat în acest an la Aqaba, în Iordania, și la Sharm el Sheikh, în Egipt, potrivit citirii israeliene. O a treia întâlnire ar fi trebuit să aibă loc în primăvară, dar nu s-a materializat niciodată, pe fondul deteriorării în continuare a legăturilor dintre Ierusalim și Ramallah. Casa Albă a declarat că așteaptă cu nerăbdare ca o altă întâlnire să aibă loc în curând, totuși.

Biden a subliniat necesitatea ca Israelul „să ia măsuri pentru a menține viabilitatea unei soluții cu două state și pentru a îmbunătăți situația de securitate în Cisiordania”, a declarat Casa Albă, subliniind din nou sprijinul său pentru o paradigmă pe care Netanyahu și guvernul său nu o susțin.

Între timp, președintele Israelului, Isaac Herzog, sosește la Washington, la invitația președintelui Biden.

“Sunt recunoscător pentru privilegiul care mi-a fost acordat de a reprezenta statul Israel și întreaga sa națiune la o sesiune specială a Camerei Reprezentanților a Statelor Unite care comemorează 75 de ani de Israel Statele Unite sunt cel mai important aliat al nostru, iar prietenia noastră este unică prin puterea sa. În timpul vizitelor mele voi avea o serie de întâlniri, printre care cu președintele Joe Biden și cu adjuncta sa Kamala Harris” a declarat președintele Herzog, care a vizitat Washingtonul și în octombrie trecut.

Deși ocupă un post ceremonial, președintele Herzog s-a implicat în medierea pe tema reformei justiției între guvernul Netanyahu și opoziție. Săptămâna aceasta majoritatea parlamentară de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși intenționează să continue cu adoptarea proiectului de lege care reduce considerabil capacitatea Curții Supreme de justiție de a cenzura actele executivului și legile adoptate de Knesset.

În Israel continuă de peste șase luni proteste masive împotriva reformei justiției, cu demonstrații de stradă soldate adeseori cu ciocniri cu forțele de ordine și arestări.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...