G4Media.ro

Jocul de-a invazia în Ucraina. Biden și Putin se confruntă live într-un…

sursa foto: Kremlin.ru

Jocul de-a invazia în Ucraina. Biden și Putin se confruntă live într-un război informațional cu audiență globală

Președintele american Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin, încearcă fiecare să fie cu un pas înaintea celuilalt în criza ucraineană și să modeleze narațiunea despre ceea ce se întâmplă în regiune, cu scopul de a câștiga războiul informațional ca preludiu al celui real. Oficialii americani sunt de părere că Putin alimentează dezinformarea pentru a da vina pe Ucraina în cazul în care forțele ruse vor invada teritoriul vecin. La rândul său, Team Biden încearcă să anunțe planurile liderului de la Moscova înainte ca acesta să le pună efectiv în aplicare. Este un război al propagandei, dezinformării și informațiilor, reale sau false, care are loc live, 24 de ore pe zi, în fața unei audiențe globale.

Ce fac americanii

Analiștii americani cred că Administrația Biden a recurs la o strategie complet nouă în ceea ce privește criza ucraineană. Astfel, Casa Albă a renunțat la atitudinea normală a Statelor Unite legată de scurgerea de informații secrete și desfășoară o campanie de „declasificare strategică,” menită să dezvăluie acțiunile Rusiei în Ucraina.

Această strategie nouă și riscantă, descrisă de foști oficiali drept „fără precedent,” este utilizată de americani cu speranța că ar putea împiedica o invazie a Ucrainei sau cel puțin să contribuie la unificarea comunității internaționale împotriva planurilor războinice ale lui Putin.  De asemenea, Washingtonul vrea să arate că SUA au capacitatea de a afla, anticipa și supraveghea îndeaproape multe dintre acțiunile Rusiei.

De exemplu, de câteva săptămâni bune, oficialii americani au dat publicității informații despre presupusele planuri ale Rusiei de a crea un pretext pentru război, vorbind despre operațiuni de tipul false flag sau anunțând data posibilă a invaziei (miercuri, 16 februarie).

Americanii au vorbit despre un potențial atac chimic pus la cale de ruși și conceput să arate ca o agresiune ucraineană, precum și despre un complot pentru a crea un film detaliat, dar fals, care să arate consecințele letale ale unui atac ucrainean. De asemenea, oficialii de la Washington au numit public serviciile de informații militare ruse ca fiind responsabile pentru un atac cibernetic de amploare care a vizat Ministerul Apărării și băncile ucrainiene la începutul săptămânii trecute.

Mai mult, joia trecută, într-un gest ieșit din comun, șeful diplomației de la Washington, Anthony Blinken, a oferit o descriere pas cu pas a modului în care SUA se așteaptă să se desfășoare o invazie a Ucrainei.

„Mai întâi, Rusia plănuiește să inventeze un motiv pentru atac. Nu știm exact ce formă va avea. Poate fi un fals atac terorist în Rusia sau descoperirea unui cimitir fals cu ruși uciși în masă în Donbas, poate chiar cu atac cu arme chimice. Rusia va descrie acest lucru ca purificare etnică sau genocid. În ultimele zile, Rusia a început deja să răspândească unele dintre aceste idei pentru a-și pregăti populația și pentru a pregăti terenul pentru război,” a declarat Blinken în fața Consiliului de Securitate al ONU.

„Astăzi, acest lucru s-a intensificat în media controlată de statul rus. Am auzit și astăzi aceste acuzații. Apoi, guvernul rus se va reuni – în mod teatral, la cel mai înalt nivel, într-o situație de criză și va decide că Rusia trebuie să răspundă și să apere cetățenii ruși din Ucraina,” a mai spus Blinken.

Cât despre forma pe care o va îmbrăca agresiunea Rusiei, șeful Departamentului de Stat a afirmat că ar putea fi „atacuri convenționale, atacuri cibernetice și ar putea ținti grupuri specifice de ucraineni.”

Declarațiile lui Blinken au pregătit fără îndoială scena pentru discursul președintelui Biden de vineri, în care liderul de la Casa Albă a afirmat că SUA au informații potrivite Rusia va ataca Ucraina în „următoarele zile,” iar ținta invaziei va fi capitala Kiev. Biden a spus că este „convins” că președintele rus Putin a luat decizia de a invada Ucraina.

Liderul american a respins acuzațiile Rusiei potrivite pentru Ucraina ar fi responsabilă de „un genocid” în regiunea separatistă Donbas, afirmând că e vorba despre „acuzații false ce fac parte din instrumentarul Rusiei pentru crearea unei false justificări pentru atac.”

„Dezvăluim planurile Rusiei cu voce tare și în mod repetat, nu pentru că vrem un conflict, ci… pentru a elimina orice motiv pe care Rusia l-ar putea oferi pentru a justifica invadarea Ucrainei,” a afirmat președintele Biden.

Comentând pe marginea acestei strategii, comentatorii americani au scris că, dacă intențiile lui Putin sunt acelea de a provoca confuzie, Biden a ales „să vorbească cu o claritate aproape șocantă ” despre ceea ce așteaptă de la Rusia. Totul fiind parte a aceleiași abordări a Casei Albe de a fi cu un pas înaintea rușilor, de a avea întâietate în războiul informațional și a de pregăti comunitatea internațională vizavi de intențiile malefice ale Moscovei.

Ca parte a acestei politici, Administrația Biden desfășoară o ofensivă media de amploare. Oficialii Departamentului de Stat au susținut 16 interviuri doar marțea trecută în mass-media din SUA, Ucraina și Europa, iar Blinken a fost aproape continuu la televizor duminică dimineața, având apariții la CNN, NBC și CBS.

La rândul său, Biden a avut două discursuri televizate în decurs de patru zile și a folosit-o pe prima pentru a pregăti americanii pentru creșterea prețurilor la benzină în caz de război.

Iar ofensiva informațională a americanilor e totală și se desfășoară fără mănuși. Din această strategie pare să facă parte și acuzațiile Statelor Unite că Moscova întocmește liste cu ucraineni „care urmează să fie uciși sau trimiși în lagăre în urma unei ocupații militare.” Potrivit unei scrisori adresate șefului ONU pentru drepturile omului, obținută de The Washington Post, americanii au afirmat că dețin aceste informații din „surse credibile.”

Analiștii de peste ocean cred că printre motivele principale ale acestei strategii noi a Casei Albe se numără: 1) lecția retragerii dezastruoase din Afganistan din vara anului 2021, când Team Biden nu a reușit să anticipeze sau să pregătească publicul american pentru capturarea rapidă a țării asiatice de către talibani și 2) eșecul de a anticipa invadarea și anexarea Peninsulei Crimeea de către „omuleții verzi” ai lui Putin în 2014.

În acea perioadă, Biden era vicepreședinte în Administrația Obama și principalul responsabil de politica Statelor Unite în Ucraina, iar nereușita de a intui planurile agresive ale liderului de la Kremlin rămâne o bilă neagră majoră în CV-ul său.

Strategia Moscovei

Dacă americanii încearcă să anticipeze și să dezvăluie planurile lui Putin, nici Moscova nu se lasă mai prejos în tentativa de a promova propriile narațiuni despre ceea ce se întâmplă în Ucraina și să convingă publicul mondial de justificarea acțiunilor sale. Obiectivul final al Kremlinului? Câștigarea războiului informațional cu Statele Unite și Occidentul, ca posibil preludiu al unei invazii reale a Ucrainei.

Moscova a recurs la două strategii majore în acest conflict informațional: fie a ironizat previziunile apocaliptice venite de la Washington – în special după ce o dată țintă a invaziei anunțată de oficialii americani (16 februarie) a trecut fără evenimente majore pe teren –, fie le-a condamnat drept „agresiune” și „război informațional” împotriva Rusiei.

De exemplu, Putin susține că SUA încearcă să-l „ispitească” să invadeze Ucraina. La începutul săptămânii trecute, în timpul unor întâlniri televizate cu oficiali de rang înalt, el a anunțat că Rusia va retrage trupele de la graniță și se va concentra pe diplomație. Oficialii americani au declarat însă că acest lucru nu s-a întâmplat, iar forțele ruse nu au fost retrase din regiune, ci, dimpotrivă, au fost suplimentate.

În principiu, așa cum susțin analiștii vestici, Putin alimentează în mod repetat dezinformările pentru a da vina pe Ucraina în cazul în care trupele sale invadează teritoriul vecin.

De asemenea, Rusia pare să urmeze scenariul prezentat de Blinken la ONU, ca parte a propriilor eforturi ale Moscovei de a modela narațiunea în jurul unui potențiale invazii. De exemplu, purtătorul de cuvânt al lui Putin a susținut că Ucraina plănuiește o ofensivă militară majoră (în ciuda faptului că 150.000 de soldați ruși sunt masați la granițele sale). Oficialii ruși și mass-media de stat au prezentat presupuse dovezi care să susțină afirmația recentă a lui Putin că în estul Ucrainei are loc „un genocid.”

Separatiștii susținuți de ruși din regiunea Donbas au început să bombardeze teritoriul controlat de Ucraina, anunțând totodată o evacuare a civililor din cauza presupusei amenințări reprezentate de forțele Kievului. În plus, relatările de vineri conform căreia mașina unui șef al poliției separatiste a fost aruncată în aer sunt similare cu avertismentele lui Blinken că Rusia va fabrica „atacuri teroriste” și va da vina pe Ucraina.

Între timp, Putin a folosit o apariție comună cu președintele din Belarus, Aleksander Lukașenko, pentru a pregăti rușii pentru sancțiunile occidentale, despre care el a susținut că vor fi aplicate indiferent dacă va izbucni sau nu un război cu Ucraina. Sâmbătă, liderul de la Kremlin a supravegheat personal exerciții nucleare de mare amploare.

Avantajul media pentru Putin

Iar în acest peisaj complicat, Rusia se folosește de mass-media de stat pentru a câștiga sprijinul audienței de-acasă, în teritoriile ocupate din estul Ucrainei și cu simpatizanții din străinătate. În acest context, Axios a scris că presa de la Moscova a trecut de la „acuzarea Occidentului de avertismente isterice cu privire la o invazie inexistentă” la o acoperire aproape minut cu minut a tensiunilor din regiune.

De exemplu, NewsGuard, o firmă de tehnologie specializată în identificarea dezinformărilor, a descris recent trei dintre cele mai frecvente narațiuni false propagate de mass-media de stat din Rusia, cum ar fi RT, Sputnik News și TASS: 1) Occidentul a organizat o lovitură de stat în 2014 pentru a răsturna guvernul ucrainean; 2) Politica ucraineană este dominată de ideologia nazistă; 3) Etnicii ruși din regiunea Donbas din Ucraina au fost supuși genocidului.

Rolul presei în acest conflict SUA/Rusia este uriaș. Mass-media de stat este un avantaj asimetric pe care Putin îl păstrează în războiul său informațional cu președintele Biden, care se confruntă cu o mass-media independentă ce este deseori sceptică față de informațiile americane și declarațiile guvernului de la Washington. De exemplu, în ultimele săptămâni, cunoscutul jurnalist AP, Matt Lee, care acoperă Departamentul de Stat, s-a contrazis de două ori cu purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price.

Prima dată din cauza acuzațiilor SUA, nesusținute de dovezi clare, potrivit cărora Rusia ar fi urmat să prezinte un video fals care să justifice invadarea Ucrainei, iar ulterior din cauza unor sancțiuni împotriva Iranului ridicate de Administrația Biden și care ar favoriza regimul despotic de la Teheran.

De asemenea, analiștii susțin că unii americani, în special cei aflați la extremele politice, primesc știri din surse dubioase care au tendința să justifice sau să propage propaganda rusă. Acest lucru este un dezavantaj pentru eforturile Team Biden de a alia opinia publică din Statele Unite în conflictul propagandistic cu Moscova.

Ce cred experții

Deși multe voci au susținut efortul de declasificare la care a recurs Casa Albă, foști oficiali ai serviciilor de informații care au vorbit cu Yahoo News au avut opinii contradictorii dacă strategia Administrației Biden ar putea schimba de fapt decizia Rusiei de a invada. Unii dintre ei au afirmat chiar că remarcile recente ale președintelui Biden cu privire la decizia lui Putin de a ataca Kievul par să sublinieze incapacitatea SUA de a-l obliga pe Putin să detensioneze situația.

Foștii oficiali americani susțin însă că strategia Team Biden are și beneficii, inclusiv alterarea pretextelor Rusiei pentru război în fața opiniei publice internaționale, precum și dezvăluirea potențialelor surse tehnice sau umane pe care americanii le folosesc sau le au în cadrul guvernului rus. Acest lucru va face fără îndoială ca serviciile de contrainformații de la Moscova să piardă timp prețios încercând să le găsească.

Rușii „oricum vor minți și vor încerca să modeleze o narațiune,” a declarat Michael van Landingham, un fost analist CIA specializat pe Rusia. „Și ceea ce vedeți acum este că SUA se angajează la o declasificare selectivă preventivă”” în speranța că expunerea îi va forța pe ruși să detensioneze situația sau să-și pună rapid în aplicare planurile de război fără acoperirea oferită de justificări false create de Moscova.

De asemenea, confruntarea l-ar putea face pe Putin să pună la îndoială de bună credință a agenților Rusiei din America, potrivit unui fost oficial înalt în contrainformații. „(Putin) va chestiona și va pune la îndoială orice vine din sursele sale din SUA,” a spus fostul oficial. „Iar asta este bine pentru noi.”

Dar neîncrederea în sursele de informații poate afecta și poziția americanilor. În special când vine vorba de Rusia, este greu de crezut că nu există „un joc într-un joc într-un joc într-un joc,” a spus fostul oficial CIA.

Potrivit lui Dan Hoffman, fostul șef al stației CIA din Moscova, o mare parte din ceea ce a fost obținut de serviciile de informații americane cu privire la operațiunile de tipul false flag care încercă să justifice o invazie a Ucrainei ar fi putut fi plantat intenționat de Rusia pentru a fi preluat de spionii americani. Strategia Administrației Biden de a scurge informații este „o sabie cu două tăișuri și nu a demonstrat că a schimbat calculele lui Putin,” a declarat Hoffman. „Putin este un ofițer KGB, așa că s-ar putea să ne ofere dezinformări.”

Concluzia. Posibila invadare a Ucrainei este precedată în aceste săptămâni de un război informațional major între Statele Unite și aliații lor pe de-o parte și Putin/Rusia pe de altă parte. În timp ce țarul de la Kremlin recurge la dezinformări, seamănă confuzie și pregătește opinia publică din Rusia pentru un război cu Ucraina, Team Biden a recurs la o nouă strategie în conflictul cu Moscova. Planurile lui Putin sunt dezvăluite live, pentru publicul global, într-o campanie de amploare ce include scurgeri de informații, descrieri dramatice ale intențiilor Rusiei și apariții media aproape non-stop ale oficialiilor de la Washington.

Este interesant de văzut dacă abordarea Casei Albe îl va face pe Putin să dea înapoi sau îl va pune în situația să atace Ucraina, mai ales că orice altă variantă ar fi percepută acum ca o victorie a americanilor și a Occidentului. Un lucru însă este cert. Dacă invadarea Crimeei a prins întreaga planetă pe picior greșit, nimeni nu va mai fi acum surprins dacă țarul de la Kremlin va ataca Ucraina.

SURSE: Axios, Yahoo News, Reuters, AP, FoxNews, New York Times, The Telegraph, Washington Post, White House, Department of State

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. un fis . rusia recunoaste ceva ce avea deja si exista de facto in teren .

  2. Americanii sunt mult peste bolsevicii lui Putin. E pentru prima oara cand SUA le-o trage rusilor si mai ales lui Putin facandu-l sa nu mai stie pe ce parte sa joace. Indiferent cum se va termina, Putin pierde si asa va ramane de acum incolo. Iar alegerile vor fi atat de stranse pentru el si partidul lui ca doar furand pe rupte va mai reusi sa faca un guvern la limita.

  3. Americanii actioneaza f bine, cu adevarat profesionist! Putin e oricum istorie, dar e f bine ca americanii ii grabesc sfarsitul acestui psihopat.

    • Da, da.
      Până la „sfârșitul” lui Putin mai sunt vreo cinci tururi de alegeri în SUA….

  4. Eu invaziez, tu invaziezi, el invaziaza. Verbul a invazia 😉

    La ce scoala ati fost, @adriannovac?

  5. Joacă un counterstrike

  6. Analiștii occidentali sunt prea culți, prea abstracți, și cred că aici e un joc de fotbal, dar stadionul se va umple de sânge.

  7. Atât de culți că bărbații încurcă femeile cu bărbații, și viceversa!