G4Media.ro

Israel: Dintr-o dată, un guvern de dreapta/religios nu mai pare o certitudine.…

Foto: Facebook Itamar Ben Gvir/Benjamin Netanyahu/Bezalel Smotrich

Israel: Dintr-o dată, un guvern de dreapta/religios nu mai pare o certitudine. Netanyahu nu se înțelege la posturi în guvern cu aliații săi de extrema dreaptă

Însărcinat cu formarea guvernului de președintele Israelului, Isaac Herzog, liderul partidului Likud (dreapta naționalistă), Benjamin Netanyahu, nu se mai înțelege cu aliații săi de la extrema dreaptă, liderul Partidului Sionist Religios, Bezalel Smotrich și liderul partidului Otzma Yehudit (Puterea Evreilor), Itamar Ben Gvir, care cer posturi în cabinet pe care premierul desemnat nu e dispus să le ofere.

Cel mai dificil obstacol îl constituie cererea lui Smotrich de a fi desemnat ministru al apărării. O asemenea numire este inacceptabilă pentru Netanyahu nu doar din punct de vedere al politicii interne, dar Statele Unite, care oferă Israelului un ajutor militar anual de peste 3 miliarde de dolari se opune. Smotrich este perceput de aliații Israelului drept un extremist, care are în program anexarea Cisiordaniei și folosește constant un limbaj incitator la adresa palestinienilor.

foto: Twitter Bezalel Smotrich

În replică, Smotrich insistă că nu va ceda și a publicat o postare a unui membru Likud care îl compara cu liderul Hamas în Gaza, Yahya Sinwar. „Nu se poate ca de fiecare dată când nu stăm în poziție de drepți la cererile Likudului, să apară cei care să ne transforme în dușmani, să incite împotriva noastră și să ne înjosească”, a scris Smotrich pe Twitter.

Smotrich ar fi dispus să accepte și portofoliul finanțelor, care este însă revendicat de Arie Deri, liderul partidului SHAS (ultra-ortodox sefard/oriental). Problema lui Deri este că ar o interdicție de ocupa un post de ministru, fiind condamnat pentru fraudă fiscală. Aliații lui Netanyahu insistă ca legea să fie schimbată pentru ca Deri să poată fi numit ministru.

Și ca și cum impasul cu Smotrich n-ar fi fost suficient, Netanyahu a dat de bucluc și cu partidul lui Ben Gvir, care acuză Likud că a revenit asupra unei promisiuni de a acorda partidului un portofoliu care acoperă Galileea (nord), Negev (sud) și “periferia socială”. Ben Gvir, care cere în plus ministerul securității publice, este văzut ca cel mai extremist politician de prima linie din Israel, care folosește un limbaj incitator la adresa tuturor palestinienilor, inclusiv la adresa acelora care sunt cetățeni si Israelului, promițând să-i expulzeze pe cei considerați neloiali, ceea ce ar fi ilegal.

Și peste toate acestea vine cererea Partidului Sionist Religios și a partidului Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz) de introducere a segregării la evenimentele finanțate public a bărbaților și femeilor, care se adaugă cererii de abrogare a recunoașterii convertirii la iudaism făcute de curentele ne-ortodoxe și restricționarea legii reîntoarcerii care permite imigrarea în Israel a oricărei persoane cu cel puțin un bunic evreu.

Inițial, după rezultatele alegerilor parlamentare din 1 noiembrie, formarea unei coaliții de dreapta cu partidele de extrema dreaptă și cele ultra-ortodoxe părea simplă: Likud obținuse 32 din cele 120 de mandate în Knesset, Partidul Sionist Religios/Puterea Evreilor 14, SHAS 11 și Unitatea Torei 7, cumulat o majoritate confortabilă de 64 de mandate.

Între timp blocul Smotrich/Ben Gvir (care a candidat pe o listă comună la insitențele lui Netanyahu) s-a dizolvat în Knesset în trei facțiuni, Partidul Sionist Religios cu 7 deputați, Puterea Evreilor cu 6 și minuscul partid anti-LGBT Noam cu un singur deputat. Ben Gvir a declarat că nu va intra la guvernare fără aliatul său Smotrich, dar în trecut relațiile dintre cei doi extremiști de dreapta nu au fost bune.

Presa israeliană a menționat contacte între Netanyahu și partidele de centru care au format precedentul guvern – Yesh Atid (24 de mandate) condus de premierul interimar Yair Lapid și Unitatea Națională (12 mandate), condusă de ministrul apărării Benjamin Gantz. O astfel de coaliție ar dispune de o majoritate solidă, nu ar trebui să facă concesii ultra-ortodocșilor și ar beneficia de o imagine bună în rândul aliaților externi ai Israelului. Problema este că nici Lapid și nici Gantz nu doresc o coaliție cu un Likud condus de Netanyahu, judecat sub acuzații de corupție.

Netanyahu are la dispoziție 28 de zile pentru formarea unui nou guvern, cu posibilitatea prelungirii cu încă 14 zile din partea președintelui Herzog. Dacă nu va reuși, atunci electoratul israelian ar putea fi chemat din nou la urne, al șaselea scrutin parlamentar în patru ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. nu va putea forma nici un guvern poate unul partajat asa cum a mai fost

  2. Ce înseamnă „guvern partajat”?

  3. În ritmul acesta Israelul va deveni o țară guvernată de ultraortodocși (care nu lucrează ci sunt susținuți de stat, adică de cei care muncesc și plătesc dări la stat) a căror natalitate a întrecut-o pe cea a etnicilor palestinieni. Adică tot un fel de Iran….