G4Media.ro

Interviu, Peter Manu: Mitul Paulescu este adânc înfipt în imaginarul românesc

sursa foto: Wikipedia

Interviu, Peter Manu: Mitul Paulescu este adânc înfipt în imaginarul românesc

Ideea că Nicolae Paulescu este descoperitorul insulinei este falsă și dăunătoare pentru România, susține profesorul de medicină Peter Manu din Statele Unite. Intervenția sa a contribuit la anularea unei sesiuni a Academiei Române consacrate lui Paulescu.

Pe 21 iulie 2021, Academia Română a organizat adunare informală în care a fost marcat centenarul descoperirii insulinei, atribuită savantului român Nicolae Paulescu (1869 – 1931), cunoscut în același timp ca un antisemit fanatic. Manifestarea a declanșat reacții prompte de condamnare.

  • 26 iulie: un grup de intelectuali publici critică Academia Română și cer destituirea Irinei Cajal, care a participat la adunare, din funcția de subsecretar de stat la ministerul culturii. Irina Cajal este fiica fostului președinte al Federației Comunităților Evreiești din România (1994 – 2004), academicianul Nicolae Cajal;
  • 26 iulie: președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, care nu a participat la adunarea din 21 iulie, declara la G4Media: „Mi se pare o acțiune decentă față de descoperirea stiințifică epocala pe care a făcut-o un român acum o sută de ani, el are intâietate, chiar dacă datele Nobel au consemnat alți doi oameni de știință„;
  • 27 iulie: Reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, Alexandru Muraru a condamnat și el adunarea din 21 iulie într-un comunicat: Este nevoie de o delimitare fermă și rapidă a conducerii Academiei Române față de această abordare necritică asupra operei și vieții omului de știință Nicolae Paulescu, un notoriu ideolog și activist antisemit”;
  • 1 august: preofesorul de medicină de la Univesitatea Hofstra din statul New York, Peter Manu, i-a scris un email, vice-președintelui Academiei Române, Victor Voicu, în care-i cerea să anuleze anunțata sesiune omagială consacrată lui Paulescu, programată pe 1 – 3 septembrie 2021: „Vă spun deci, cu regret, că dacă delimitarea Academiei de această persoană, cerută de guvernul Romaniei, nu va fi publicată cât mai curând, voi notifica Anti-Defamation League, American Jewish Committee și United Nations Commission for Human Rights.” scria profesorul Manu în acel email;
  • 5 august: Ioan Aurel Pop face o întoarcere de 180 de grade, scriindu-i profesorului Manu într-un email: „Nu va avea loc în acest an, la Academia Română sau sub egida Academiei, nicio conferință despre descoperirea insulinei. Evident, o astfel de conferință nu ar fi inutilă, dacă ar fi fost pregătită, dacă ar fi fost invitați specialiști reputați de la mari universități ale lumii. Este clar că descoperitorii insulinei sunt laureații premiului Nobel. S-au afirmat și alții pe drumul anevoios al descoperirii, dar o manifestare encomiastică la adresa lui Paulescu ar fi rușinoasă, de neacceptat.

Ioan Aurel Pop

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, s-a delimitat de manifestările omagiale la adresa lui Nicolae Paulescu
Image source:
Facebook Ioan Aurel Pop

Într-un interviu acordat exclusiv RFI România, profesorul Manu a comentat această secvență de evenimente și declarații petrecute într-un interval de două săptămâni.

Peter Manu: Pentru prima dată în ultimii 50 de ani, președintele Academiei Române, care prin statut este singura voce oficială a acestui for, a spus foarte clar: insulina  fost descoperită de laureații Premiului Nobel. Or laureații Premiului Nobel sunt cercetători din Canada.

Reporter: Dar atunci într-o declarație pe 26 iulie, de ce nu a spus acest lucru? De ce a așteptat până pe 5 august când a făcut o întoarcere de 180 de grade, după ce dumneavoastră i-ați scris pe 1 august?

Peter Manu: S-a mai întâmplat ceva: pe 27 iulie reprezentantul guvernului în chestiunea antisemitismului, Alexandru Muraru, a luat poziție și s-a publicat pe larg, un comunicat extrem de ne-echivoc cum nu am mai văzut până acum, prin care guvernul României se delimitează total, irevocabil și permanent de activitatea antisemită a lui Paulescu, care este explicată în întregime în acea declarație.

E un fapt de mare însemnătate, cred eu, pentru poporul român, pentru relația poporului român cu propria lui istorie, un fapt care nu s-a mai întâmplat până acum, deși Paulescu a fost inclus în Raportul Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, publicat în 2004, această ruptură, această delimitare guvernamentală față de activitatea antisemită a lui Paulescu nu s-a mai întâmplat până acum.

Reporter: Deci pe 27 iulie intervine Alexandru Muraru, pe 1 august interveniți dumneavoastră, iar acolo amenințați că dacă nu se anulează sesiunea consacrată lui Paulescu din septembrie vă adresați, între altele, organizației evreiești din Statele Unite, Anti Defamation League (ADL).

Peter Manu: Și Comisiei pentru Drepturile Omului de la ONU. Este într-un fel singura modalitate de a atrage atenția asupra faptului că acest mit Paulescu, care combină neadevăr științific și antisemitism nu poate să mai continue, el trebuie pus în atenția opiniei științifice și politice internaționale, nu mai putem continua așa.

Este adevărat că în 2005 Federația Internațională de Diabet a tăiat toate legăturile cu tot ceea ce înseamnă Paulescu, pe care oricum nu-l recunoscuse niciodată ca descoperitorul insulinei, acesta este un fapt românesc, dar și pentru că antisemitismul științific al lui Paulescu devenise o mare problemă pentru orice intelectual de bună credință, inclusiv din domeniul diabetului.

Reporter: În paralel ați inițiat o campanie, prin care cereți: 1) schimbarea numelui Nicolae Paulescu dat catedrei de fiziologie a Facultății de medicină din București; 2) schimbarea numelui Nicolae Paulescu dat Institutului de diabetologie; 3) înlăturarea statuii lui Nicolae Paulescu care este amplasată în apropierea Facultății de medicină din București. Ce rezultate au dat aceste demersuri?

Statuia lui Nicolae Paulescu

Statuia lui Nicolae Paulescu, descris ca descoperitorul insulinei, este amplasată în apropierea Facultății de medicină București
Image source:
Petru Clej

Peter Manu: Nu am ajuns nicăieri. Șeful catedrei de fiziologie, profesorul Leon Zăgrean, nu mi-a răspuns niciodată la această cerere de re-evaluare, Institutul de diabetologie a fost controlat mulți ani de către același mare apărător al lui Paulescu, academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște, care oricum nu ar fi făcut acest demers, iar primarul sectorului 5 pe care se află statuia lui Paulescu, Cristian Popescu-Piedone, nu a răspuns cererii mele de re-evaluare.

Problema înlăturării lui Paulescu din spațiul public românesc, dacă-mi permiteți o ipoteză, nu se rezolvă prin intervenția foarte demnă, foarte fermă și foarte onorabilă a președintelui actual al Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop. Aceasta va mai dura, pentru că mitul Paulescu este adânc înfipt în imaginarul românesc – și acest lucru a fost dovedit de mulți alții printre care și scriitorul Andrei Oișteanu – ca descoperitor al insulinei de cel puțin 50 de ani, el a fost promovat foarte activ, între alții de Adrian Păunescu și Corneliu Vadim Tudor sau de istoricul Gheorghe Buzatu de la Iași și de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, este un curent cultural românesc care este foarte adânc.

Reporter: Cred că nu vă îndoiți că vor apărea voci care vor spune: Iată, președintele Academiei Române – care, apropo, are o imagine bună în zona național-ortodoxistă – a cedat presiunilor lobby-ului evreiesc internațional. Cum răspundeți la o astfel de acuzație?

Peter Manu: Aș fi surprins dacă cineva m-ar considera pe mine lobby internațional evreiesc. Eu nu fac parte dintr-un lobby evreiesc, dar fac parte dintr-un grup de opinie care se opune ne-adevărului în știință, aceasta este misiunea pe care eu mi-am asumat-o.

Cu siguranță mă deranjează extrem de mult antisemitismul ui Paulescu, am scris pe larg despre asta și despre alte aspecte ale Holocaustului din România, dar cel mai mult mă interesează adevărul științific.

Or ideea că Paulescu este cel care a descoperit insulina este certifiabil falsă, nu este susținută de nimeni în afara României și a fost instrumentalizată ca un mit pe timpul național-comunismului. Acesta este un mit de care România trebuie să scape pentru că el afectează România în mod profund, sistematic și permanent.

Reporter: Extinzând problema, cei care se opun ar putea spune: ce facem atunci cu alți antisemiți, ca Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Vasile Conta, Nicolae Iorga, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Ioan Slavici sau simpatizanți ai Mișcării Legionare ca Mircea Eliade, Emil Cioran sau Constantin Noica, unde ne oprim? Nu este demolarea mitului Paulescu parte a fenomenului numit de aceștia “Cancel culture” ?

Peter Manu: Eu nu sunt expert în cultură sau în Cancel culture. La Paulescu problema nu e disjunctibilă, cu alte cuvinte nu se poate spune că el pe de o parte a practicat știință și pe de altă parte a fost un antisemit public. El le-a ținut împreună toată viața, fără niciun fel de excepție și a semnat toate pamfletele sale oribile antisemite ca ceea ce era în știință, profesor de fiziologie și a insistat că afirmațiile sale antisemite au caracter științific.

Cartea lui Nicolae Paulescu

Paulescu a publicat broșuri de un antisemitism virulent, pe care îl considera fundamentat științific

Aici nu vorbim despre cancel culture, eu nu vreau să spun că Paulescu nu există, eu vreau pur și simplu să spun că la el nu se poate face diferența între cele două aspecte, iar cei care vor să o facă merg în esență împotriva spiritului lui Paulescu însuși. Paulescu dacă ar trăi astăzi s-ar defini ca antisemit.

La Paulescu a existat această fuziune totală, completă, care nu poate fi despărțită în niciun fel, pe lângă ne-adevărul științific care a fost promovat inițial de el și de alții. Paulescu a crezut că a descoperit ceva, dar era de fapt o iluzie, pe care ulterior au împărtășit-o și alți oameni, unii de bună credință, din România.

Peter Manu este profesor de medicină la Universitatea Hofstra, New York, redactor șef al American Journal of Therapeutics și membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România. El este co-autor, împreună cu istoricul Horia Bozdoghină, al cărții Polemica Paulescu: știință, politică, memorie (Editura Curtea Veche, 2010).

Sursa foto: Wikipedia/ sursa RFI România

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Rau a deranjat Paulescu asta de au aparut atatea articole.

  2. Cancel culture de România…
    Sper că realizați că astfel de acțiuni NU sunt de natură a îmbunătăți imaginea comunității în rândul românilor, da?
    Cu atât mai ironic când atacați fiica unuia dintre cei mai respectabili și respectați lideri…

    • Cum bine întreabă reporterul:
      „Ce facem atunci cu alți antisemiți, ca Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Vasile Conta, Nicolae Iorga, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Ioan Slavici sau simpatizanți ai Mișcării Legionare ca Mircea Eliade, Emil Cioran sau Constantin Noica, unde ne oprim?”

  3. adl?eu as fi fost mandru sa fi fost macar 5 minute pe o lista de-a lor cu interzisi :))

  4. Daca tot e sa ne asumam trecutul, eu zic ca trebuie sa organizam acel simpozion despre Paulescu. Cu bune si cu rele. Om de stiinta si om politic.
    Daca il cenzuram, daca il.stergem din istorie nu vom rezolva nimic. Poate cenzura va merge la Paulescu, dar la Eminescu sau Alecsandri canci!

  5. Foarte bine. Ar trebui să mai scăpăm și de alte mituri despre excelența românească în alte domenii. Cunoaște adevărul și vei fi liber.

    • Bine spus.
      Totodată mă mir că nu au tăbărât pe tine dacii liberi cu apucături de huligani. Probabil este greu pentru dânșii în situația în care se află, singuri, nerealizați și frustrați. Pentru aceștia este o certitudine că trădătorii de țară și evreii sunt vinovații principali.

  6. Paulescu a fost antisemit. E clar. Din cauza asta tot ce a facut ca doctor e atins de nulitate. Eminescu a fost antisemit. E la fel de clar. Si opera lui ar trebui interzisa, ascunsa, scoasa din scoli. E absolut firesc. Intrebarea este: si noi cu ce mai ramanem?

  7. Intelectualii antisemiti?si evreii filoromani?

  8. Sper ca „imaginarul” romanesc sa respinga toate ineptiile sustinute in interviu! Oricum, toti imbatranim, unii dintre noi urat de tot, precum acest evreu nascut/educat (in prima tinerete) in Romania! Asa este, exista antisemitism si este blamabil acest lucru, dar este mai acceptabil antiromanismul? Paulescu n-a descoperit insulina ci a contribuit la descoperira ei, acest merit al lui nu are nici-o legatura cu activitatea antisemita incontestabila si condamnabila a lui, dar insistenta domnului Manu (nascut in Romania) de a sterge orice consemnare istorica a lui Paulescu este rusinoasa, atat pentru el cat si pentru natia evreiasca pe care eu, personal, o admir!

  9. Cine nu uită trecutul , nu poate să vadă viitorul !

  10. paulescu nu a inventat si apa calda bai fake news? banting nu a calcat vreodata in romanica ! nazit comunistule!

  11. Dar ce facem cu excepționalul om de cultură românească NICOLAE STEINHARDT …evreu și român și călugăr ortodox în același timp ? Si cu opera sa întreagă de o covârșitoare importanță ortodoxă ? Stergem cu buretele cancel culture mostenirea sa culturală inegalabilă pentru acest spațiu ? SI NU E SINGURUL ! Printre alții amintindu-l chiar pe inegalabilul savant NICOLAE CAJAL !

  12. Cum se explica virajul de 180 grade al Presedintelui Academiei?
    – Si-a amintit ce spunea cronicarul Miron Costin: „Nu sunt vremile subt om, ci bietul om subt vremi”.

  13. Primul care a lansat ideea ca Paulescu a descoperit insulina e unu Liviu Petrina, prin anii 70.

  14. Cel care a combate cu furie ideea ca personalitatile din trecut care au avut atitudini antisemite, ca maresalul Antonescu, Osctavian Goga si acum Paulescu sa nu mai fie promovate fara a li se aminti atitudinea antisemita este maistrul I.C., care are un blog personal pe care publica zilnic un Jurnal video in care in ultima vreme isi manifesta, cum am zis, furia pe cei care sustin aceste idei, iar pe reprezentantul Guvernului insarcinat cu combaterea antisemitismului nu-l numeste decat „Paduchele”. S-a aratat foarte furios si pe Presdintele Academiei, pentru virajul respectiv.
    Jurnalele video se afla si pe internet.

  15. Din cate imi dau seama, inclin sa cred ca domnul Peter Manu are perfecta dreptate in ceea ce-l priveste pe Paulescu, indiscutabil antisemit, discutabil om de stiinta!

    nu sunt de acord cu sintagma *imaginarul romanesc*……cum de s-a dedus ca Paulescu face parte din *imaginarul romanesc*

    pai daca am face un sondaj de opinie, daca or fi 5 la suta dintre respondenti care ar sti cine a fost Paulescu…

    si apoi, inteleg ca imaginarul asta lucreaza, isi baga coada prin istorie….adica la Vaslui, imaginarul moldovenesc l-a batut pe imaginarul turcesc?

    americanii au si ei un imaginar? si la alegerile cand a castigat Biden, *imaginarul * a fost cel care a inclinat balanta?

    imaginarul este *masculin*?

    lasand gluma la o parte, chestia asta cu imaginarul tine de gandirea substantialista…

    iar eu am o aversiune profunda fata de substantialism caci el isi are originea in ideea rasista si el a alimentat printre altele nazismul….

    am mai dat citatul…il repet, ii apartine lui Pierre Bourdieu….* modul de gandire substantialist, propriu bunului simt si rasismului, constand in a considera activitatile sau preferintele proprii anumitor indivizi sau anumitor grupuri dintr-o anumite societate, la un moment dat, drept proprietati substantiale, inscrise o data pentru totdeauna intr-un fel de esenta biologica sau -ceea ce nu are mai multa valoare – culturala, conduce la aceleasi erori in comparatia nu intre societati diferite, ci intre perioade succesive ale aceleiasi societati* apud Pierre Bourdieu, * Ratiuni practice. O teorie a actiunii*, ed. Meridiane Bucuresti, 1999, p. 11.

  16. @Penibilus

    Ati preluat lista, fara atributie, dintr-un material al acad. C. Ionescu-Targoviste.

    Nu sunt psihiatru. Sunt specializat in medicina interna, certificat in Romania in 1975 si in SUA in 1980.

    Am scris impreuna cu acad. Ionescu-Targoviste un articol care a fost citat extensiv despre Sindromul metabolic si prediabet.

  17. !Penibilus octavianus slugute
    ! Peter Manu

    eu nu sunt doctor, nu am competente in domeniu

    as dori sa stiu din partea celui ce semneaza Penibilus octavianus slugute daca cele scrise atesta valoarea de om de stiinta a lui Paulescu care l-ar clasa ca personalitate in istoria medicinii

    as dori sa stiu din partea domnului Peter Manu daca isi mai mentine parerea despre Paulescu, avand in vedere ca raspunsul dat este foarte, foarte ambiguu..

    afirmatia finala ma face sa cred ca daca Paulescu a facut cercetari valide despre Sindromul metabolic si prediabet pe care le-ati si citat, atunci cel in cauza poate fi considerat om de stiinta….

    repet, nu sunt specialist, habar nu am ce inseamna acele cercetari, dar cred ca as intelege o explicatie care ar fi, de fapt, o semnificare …

    am mai spus-o, ideea asta cu imaginarul colectiv tine in cele din urma de gandirea substantialista, generatoare de idei rasiste si naziste…

    or mi se pare extrem de ciudat sa combati antisemitismul lui Paulescu ( clar si fara dubii), adica filosofia lui substantialista, printr-o viziune la fel de substantialista….mai subtila, ce este drept

    adica tot pe-acolo…

  18. @Stefan

    Pui intrebari bune.

    Ca orice mit, cel al lui Paulescu a trebuit sa fie simplu. Descoperitorul insulinei. Nu e adevarat, dar poate fi usor inteles si memorat.

    Cu exceptia discursului Nobel tinut de Banting in 1923, unde Paulescu a fost mentionat printre cei care nu au reusit sa purifice insulina, nici una din realizarile lui nu sunt consemnate in istoria medicinii, asa cum e scrisa in afara Romaniei.

  19. !Peter Manu

    multumesc de doua ori…

    ca m-ati luat in seama!

    ca mi-ati raspuns la problema!

  20. @ Stefan

    Cu multa placere.

    Si a treia clarificare. Articolul scris impreuna cu profesorul C. Ionescu-Targoviste esto o cercetare originala.

    Dysmetabolic Signals in „Metabolically Healthy” Obesity.
    Manu P, Ionescu-Tirgoviste C, Tsang J, Napolitano BA, Lesser ML, Correll CU.
    Obes Res Clin Pract. 2012 Jan;6(1):e9-e20.

    In ciuda diferentelor clare de opinie in legatura cu Paulescu, am cu acad. Ionescu-Targoviste o relatie cat se poate de cordiala si productiva in domeniul diabetului si maladiilor conexe.

    • Award ceremony speech Presentation Speech by Professor J. Sjöquist, member of the Nobel Committee for Physiology or Medicine of the Royal Caroline Institute, on December 10, 1923

      „…Ever since the discovery by von Mering and Minkowski of the importance of the pancreas for the sugar economy of the organism and evidently also for the development of diabetes – that is to say, for more than a third of a century – a large number of investigations in different countries have devoted a great deal of work to discovering a remedy for diabetes from the pancreatic gland. It was natural to imagine, of course, that that disease was caused by the loss of power of the pancreatic gland to produce a hormone or to produce it in sufficient quantities, and that the introduction of this hormone in the diseased organism ought to be able to exercise a favourable influence on the disease, all the more as analogous conditions were well known with regard to other organs with internal secretion, especially the thyroid gland. Many of these investigations failed, while others succeeded in actually producing extracts or juices which, when injected into the blood of diabetic dogs and even human beings, showed themselves able to bring down the increased content of sugar in the blood, to diminish or even to stop altogether the excretion of sugar into the urine, and to bring about an increase in weight. Amongst these I should like especially to mention Zuelzer, who in 1908 produced an extract which was undoubtedly effective, but which also showed injurious by-effects – consequently it could not be used to any great extent therapeutically – and also Forschbach, Scott, Murlin, Kleiner, Paulesco, and many others…”

      https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1923/ceremony-speech/

  21. !Peter Manu

    eu habar nu am de domeniul acesta, dar mi-ati facut o mica bucurie cu aceasta informatie,

    oameni care va respectati…apartinand unei comunitati de cunoastere..

    stiti cum defineste Tonnies comunitatea? apartinem aceleiasi lumi, pentru ca ne asemanam in ciuda tuturor diferentelor

    iar aci asemanarea este cautarea adevarului stiintific..

    va doresc numai bine!

  22. Cum s-au schimbat lucrurilede de la decizia Presedintelui Academiei: din afisul Conferintei „Centenarul Descoperirii Insulinei” programata pentru 1-3 Septembrie la Bucuresti (medica.ro) au disparut pe 12 August insemnele Academiei Romane, si efigia si semnatura lui Nicolae Paulescu.