G4Media.ro

Întâlnirea contrastelor: Viorica Dăncilă și primarul din Jersey City, Steve Fulop /…

Întâlnirea contrastelor: Viorica Dăncilă și primarul din Jersey City, Steve Fulop / Cum a ajuns un agent de pe Wallstreet la conducerea metropolei americane bazându-se pe un discurs anticorupție

Întâlnirea dintre șefa PSD, Viorica Dăncilă, și primarul metropolei americane Jersey City, Steve Fulop, este una șocantă prin contrastul puternic dintre cele două personaje, scrie jurnalistul Dan Turturică pe portalul Universul.net.

”Nu pot să cred decât că Fulop a acceptat din politețe o astfel de întâlnire. Nouă, însă, ar trebui să ne crape obrazul de rușine pentru că am făcut-o posibilă!”, mai notează jurnalistul.

Cine este Steve Fulop și cum a schimbat din temelii una dintre cele mai corupte metropole americane

Jersey City, un orăşel de aproape 300 000 de locuitori, despărţit de New York doar de râul Hudson, s-a schimbat radical în ultimii ani. Totul s-a petrecut datorită şi o dată cu mutarea a numeroşi profesionişti care lucrau în zona de vest a Manhattan-ului şi care au ales Jersey City pentru chiriile rezonabile. Banii şi gusturile lor au atras rapid investiţii în proiecte rezidenţiale moderne, în restaurante şi baruri hip, în magazine de lux.

Problemele au apărut la joncţiunea dintre spaţiul privat şi cel public. Tot ce putea fi rezolvat cu investiţiile antreprenorilor a fost rezolvat. Oriunde a existat oportunitatea de a face profit de pe urma nevoilor şi dorinţelor noului val de ”imigranţi” veniţi de peste râu lucrurile au mers perfect. Oraşul nu se schimba aproape deloc, însă, în zonele unde responsabilitatea modernizării revenea administraţiei – drumuri, parcuri, spaţii publice, servicii utilitare, ordine publică.

Foarte rapid, Jersey City a devenit un oraş al contrastelor tipice ţărilor în curs de dezvoltare. În geamurile clădirilor de sticlă şi în vitrinele buticurilor se reflecta din ce în ce mai puternic imaginea unei comunităţi polarizate, cu o rată alarmantă a criminalităţii, gospodărită prost de o elită incompetentă şi coruptă.

Motivele pentru care toate serviciile publice mergeau prost? Le intuiţi deja, sunt universale. Oraşul era condus de un amestec toxic de politicieni şi mafioţi, care promova mai degrabă funcţionari obsedaţi să ia mită de la afaceriştii care primeau contracte publice.

Pe 11 septembrie 2001, Fulop avea 24 de ani şi lucra pe Wall Street, pentru Goldman Sachs. La scurt timp după ce a fost martor la atacul terorist a demisionat şi s-a înrolat în armată, la ”Puşcaşii marini”. În 2003, s-a aflat în primul val de militari care a intrat în Bagdad. Un an mai târziu, s-a reîntors în ţară şi şi-a reluat activitatea la Goldman Sachs.

Începând cu 2004, Fulop a devenit unul dintre cei mai implicaţi activişti pentru ca zona din Jersey City unde locuia, Paulus Hook, să fie mai bine administrată. Era preşedintele Coaliţiei Asociaţiilor de Locatari din centrul oraşului când i s-a propus să intre în politică. Şi nu oricum, ci candidând pentru un loc în Congres împotriva unuia dintre cei mai puternici politicieni din regiune, senatorul Bob Menendez.

Fulop a pierdut la scor prima sa confruntare electorală, obţinând doar 10% dintre voturi, însă nu s-a dat bătut. Un an mai târziu, în 2005, a candidat în alegerile locale pentru un loc de consilier. Şi atunci a plecat cu şansa a doua deoarece adversarul său era consilierul cel mai apropiat de Jerremiah Healy, primarul în exerciţiu care candida pentru un nou mandat.

Dintre cei nouă consilieri aleşi în 2005, opt au fost din echipa lui Healy. Al nouălea a fost Fulop. Victoria sa a fost considerată marea surpriză, nu doar pentru că a învins un consilier cu experienţă şi sprijin politic masiv, inclusiv din partea senatorului Menendez, dar mai ales pentru că nu a beneficiat de nici un fel de ajutor din partea vreunui partid sau politician influent.

Vreme de patru ani a pus consecvent pe masa consiliului local propuneri care au stârnit furia colegilor săi, a şefilor de servicii coordonate de primărie şi chiar a sindicatelor:

Nici o persoană să nu mai poată avea două slujbe plătite din bani publici.

Firmele care au contracte publice să nu poată dona bani pentru campania electorală a un anumit candidat.

Închiderea regiilor autonome care servesc aproape exclusiv pentru recompensarea clientelei politice a primarului şi a consilierilor şi preluarea responsabilităţilor de către primărie.

Angajaţii cu maşini de servici să nu le mai poată lua acasă după încheierea programului.

Şefilor serviciilor de uitlităţi să nu li se mai plătească asigurări de sănătate extinse.

Angajaţii primăriei să nu mai beneficieze de pensii pe viaţă dacă nu au o vechime de minim 25 de ani.

Şedinţele consiliului local să fie transmise în direct prin internet.

Deşi au generat dezbateri aprinse iar opinia publică şi ziarele se declarau net în favoarea lor, toate propunerile lui Fulop au fost respinse, una după alta, de consiliul local. Perseverent, Fulop a ignorat voturile negative ale celorlalţi consilieri şi a continuat să le repună pe ordinea de zi încă şi încă o dată.

Citește articolul integral pe Universul.net

Foto: Primarul din Jersey City, Steve Fulop / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Steven Fulop ( Fülöp ) este fiul unor emigranți evrei din România ( Wikipedia in lb. engleză ) nu se spune din ce zonă. Poate acesta-i motivul primirii lui Viorica.

    • Maica-sa este aproape sigur evreica. Nu e clar cat de evreu este taica-su. Taica-su e probabil sa provina dintr-o familie mixta maghiaro -evreiasca. Un fel de Soros.
      Steve Fulop categoric nu se comporta ca un evreu get- beget. Nici nu arata.

  2. Deci: SE POATE!
    Dar TREBUIE Cetateni implicati si dispusi la o LUPTA lunga cu un sistem care face orice ca sa isi pastreze PRIVILEGIILE!
    Cati dintre noi suntem GATA pentru asta?
    Recunosc ca mie NU mi-ar trebui, imi repugna chiar politica, probabil vazand mizeria din politica romanesca unde NU exista batalii pe Ideii, pe Proiecte, ci numai propaganda si populisme si minciuni si manipulari josnice!!

  3. Interesanta ar putea fi reactia votantilor lui Steve Fulop, oare ce va scrie Presa dupa ce Primarul ANTI-Coruptie va da mana cu Premierul unei Tari campioane la coruptie!
    Sa vedem!!
    Oare ce vor dicsuta, ca evident, Lupta anticoruptie, specialitatea Primarului NU poate fi pe lista discutiilor!!!
    E unul dintre compromisurile unui politician, e benign insa pentru Votantii lui!

  4. un primar al partidului democrat care a luptat impotriva unui corupt al partidului democrat. la america coruptia manjeste de decenii stanga americana , exact ca psd