G4Media.ro

INFOGRAFICE ENTR Ce se întâmplă în diferite țări europene atunci când prim-ministrul…

INFOGRAFICE ENTR Ce se întâmplă în diferite țări europene atunci când prim-ministrul demisionează? Vezi care sunt procedurile din șase state UE

Recenta criză politică din Portugalia a generat dezbatere în rândul tinerilor ce urmăresc proiectul ENTR privind procedurile care se aplică în diferite țări europene atunci când prim-ministrul demisionează.

În noiembrie, Preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a anunţat dizolvarea Parlamentului şi convocarea de alegeri legislative anticipate pe 10 martie 2024, după demisia prim-ministrului Antonio Costa, implicat într-un scandal de corupţie. (mai multe detalii, aici)

Dar care este procedura pentru guvernarea țării în alte state UE? Jurnaliștii ENTR din Franța, Germania, Bulgaria și România au strâns informații despre ceea ce se întâmplă în situații similare.

 

În general, există câteva aspecte comune, dar detaliile pot fi diferite în funcție de constituție și legile fiecărei țări.

Atunci când un prim-ministru demisionează, acesta își prezintă demisia în fața șefului statului (rege sau președinte, în funcție de sistemul politic). Este un element comun al procedurilor din Europa.

De fiecare dată urmează consultări: șeful statului va avea adesea consultări cu partidele politice și poate desemna un nou lider care are susținerea majorității în parlament sau poate convoca alegeri anticipate.

Un al treilea pas comun ține de formarea unui Nou Guvern. Noul prim-ministru desemnat va începe procesul de formare a unui nou guvern. Acesta va alege miniștri și va prezenta componența guvernului pentru aprobare parlamentului sau unei camere legislative.

Votul de încredere este o altă procedură comună a democrațiilor europene.  Guvernul format trebuie să obțină un vot de încredere în parlament pentru a-și începe activitatea. Acest vot poate fi formal sau poate fi inclus într-o dezbatere parlamentară mai amplă.

Ce se întâmplă atunci când un prim-ministru demisionează? Exemple

Franța: În Franța, dacă prim-ministrul demisionează și dacă demisia este acceptată de președinte, acesta trebuie doar să aleagă un alt prim-ministru.

Este simplu și se întâmplă destul de des. Situația s-a repetat de 22 de ori în timpul celei de-a V-a Republici.

Există o regulă informală (mai degrabă o tradiție) care spune că, după alegerile legislative, prim-ministrul trebuie să demisioneze.

Adunarea Națională poate forța demisia unui guvern prin votarea cu majoritate absolută a așa-numitei „moțiuni de cenzură”. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în Franța.

Germania: În cazul în care majoritatea deputaților sunt de părere că guvernul, liderul său sau miniștrii individuali nu își mai fac bine treaba, ei pot iniția o moțiune de cenzură asupra guvernului sau a miniștrilor care poate provoca demisia întregului guvern sau a unora dintre membrii săi.

Articolul 67 din Constituție prevede o „moțiune de cenzură constructivă” pentru Germania. Această reglementare specială înseamnă că nu este posibil să se voteze pur și simplu asupra demisiei șefului guvernului. În același timp cu votul de demitere a șefului guvernului, trebuie ales un nou cancelar federal. cancelar federal, care apoi formează un nou guvern.

Bulgaria: În conformitate cu Constituția bulgară, după adoptarea unui vot de neîncredere, prim-ministrul demisionează din guvern.

Președintele nu poate dizolva Parlamentul în ultimele trei luni ale mandatului său – guvernul poate demisiona sau poate fi numit un guvern interimar.

România: În cazul în care prim-ministrul demisionează sau este demis în urma unei moțiuni depuse în Parlament, președintele convoacă reprezentanții partidelor cu mandate parlamentare pentru consultări în vederea desemnării unui nou prim-ministru.

În urma consultărilor, președintele numește un prim-ministru. În cazul în care persoana desemnată nu obține suficiente voturi în Parlament, președintele organizează noi consultări și numește o altă persoană.

În cazul în care a doua persoană desemnată nu este votată de Parlament, președintele dizolvă Parlamentul, ceea ce duce la alegeri anticipate pentru a forma o nouă majoritate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...