G4Media.ro

Înalta Curte a admis cererea de reabilitare judecătorească a lui Gigi Becali,…

Sursa Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Înalta Curte a admis cererea de reabilitare judecătorească a lui Gigi Becali, însă sentinţa nu e definitivă / Miza: Poate alege si poate fi ales. Scapă de statutul de recidivist şi de un spor de pedeapsă în cazul unei condamnări în noul dosar de spălare de bani

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis cererea de reabilitare judecătorească formulată de Gigi Becali, potrivit minutei instanţei. Sentința nu e definitivă și poate fi contestată.

„Dispune reabilitarea judecătorească a persoanei condamnate Becali George (…) După rămânerea definitivă a hotărârii de reabilitare se vor efectua menţiuni corespunzătoare pe ambele exemplare ale hotărârilor judecătoreşti prin care s-au pronunţat condamnările pentru care s-a dispus reabilitarea. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea cererii de reabilitare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare”, este decizia ÎCCJ.

Potrivit unor jurişti consultaţi de G4media.ro, aceasta înseamnă că – după rămânerea definitivă a hotărârii de reabilitare – Gigi Becali nu mai are cazier judiciar şi i se ridică interdicţiile de a alege şi de a fi ales.

O altă consecinţă ar fi că Gigi Becali scapă de recidiva post-condamnatorie în noul dosar de spălare de bani.

Gigi Becali şi nepotul lui, Vasile Geambazi, au fost puşi sub urmărire penală de DNA în decembrie 2019 pentru că ar fi obţinut despăgubiri de la ANRP în valoare de 60 de milioane de euro, în baza unei expertize supra-evaluate. Aceasta după ce, în 2006, cei doi ar fi cumpărat cu numai 1 milion de euro drepturile litigioase asupra unui teren de 22 de hectare din Voluntari. Practic, Becali şi Geambazi ar fi obţinut un profit de 6000 %, susțin procurorii.

Procurorii DNA susţin că raportul de evaluare a fost supraevaluat de 3 ori şi că, în realitate, Becali şi Geambazi ar fi trebuit să obţină despăgubiri de numai 20 de milioane de euro. DNA l-a pus sub acuzare şi pe expertul evaluator pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.

În apărarea lor, Becali şi Geambazi spun că, iniţial, ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor) a refuzat să le acorde despăgubirile, însă două instanţe, Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte, le-au dat dreptate şi au obligat ANRP să le acorde cele 60 de milioane de euro.

Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, a arătat DNA într-un comunicat de presă.

Gigi Becali scapă de recidiva post-condamnatorie. Latifundiarul din Pipera a fost eliberat din penitenciar în aprilie 2015 după ce şi-a ispăşit 1 an şi 10 luni din condamnarea de 3 ani şi jumătate de  închisoare cu executare primită în trei dosare: dosarul schimbului de terenuri cu Armata, dosarul sechestrării de persoane şi dosarul Valiza. El a fost încarcerat pe 20 mai 2013.

Becali ar fi comis noua faptă de spălare de bani în recidivă post-condamnatorie, adică după ce a fost condamnat definitiv la închisoare, în vreme ce era în penitenciar şi, apoi, liberat condiţionat pentru bună purtare.

Starea de recidivă post-condamnatorie i-ar putea atrage lui Becali executarea restului de pedeapsă rămas neexecutat şi un spor, în eventualitatea în care ar fi condamnat şi în noul dosar. Becali şi Geambazi riscă între 3 şi 12 ani de închisoare pentru spălare de bani.

Dacă decizia de reabilitare judecătorească rămâne definitivă, atunci Becali scapă de statutul de recidivist, de un eventual spor de pedeapsă şi de executarea restului de pedeaspă neexecutat pentru bună purtare”, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.

Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR. 

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Adriana Neagoe

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Deci, 3 infractiuni contopite felicitari justitiei. Infractiunile au vizat mita, spalare de bani, schimb de terenuri in paguba statului si sechestrare de persoane. Din totalul de 44 de luni, maria sa a executat doar cele 14 luni si jumatate, adica undeva pe la 1 an si 3 luni. Asta inseamna sa fi Omului lui D-zeu, smerit si marinimos cu cei din jur. Numai ca omul nu a dat niciodata din sacul lui, dar prostii nu s-au uitat ca erau platit tot din banii lor luati parandarat prin tot felul de scheme ciobanesti. Beeeeee Hehe.

    • ciobanul e fericit, dar nu datorita justitiei, ci datorita minunatei legislatii, nashite de predoiu si gashca.

    • Sa le fie rusine judecatorilor corupti, care dau asemenea decizii.
      Nu stiau judecatorii ca Becalii a mintit in instanta ca este bolnav si trebuie operat in strainatate, pentru a scapa de puscarie ? Nu stiau judecatorii ca a purtat un guler medical ca sa-i pacaleasca pe magistrati ? A povestit singur, atunci cand a iesi din puscarie.
      Nu stiau judecatorii ca acest analfabet nu a scris el cartile, cu ajutorul carora a obtinut o reducere importanta a pedepsei ?
      La fel a fost in cazul Udrea. Nu stiau judecatorii, care nu au aprobat masuri de asigurare ca nu va fugi din nou, ca a fost condamnata definitiv si irevocabil, dar a fugit ? Condamnarea a fost anulata printr-o decizie aberanta si criminala a CCR, nu pentru ca ar fi fost nevinovata. Nu pentru ca ar fi fost achitata.
      Parlamentarii sa voteze cumularea pedepselor, nu comasarea, asa cum in mod aberant se intampla astazi in Romania.
      Judecatorii corupti de la CCR, CSM, ICCJ, Curtile de Apel si de la Judecatorii trebuie sa fie revocati si arestati pentru favorizarea infractorilor.

    • @hardelene:nu sînt fanul lui Gigi,nici dușmanul lui,dar tu,emiti,după mintea ta puțintică,si din pacate nu esti singurul,dovada clara unde este tara noastra,România,judecăți izvorîte,fie din necunoaștere,din prostie,ură,invidie,fie din toate la un loc,față de o situație pe care nu o cunosti.
      Dacă aș fi în locul lui Gigi,atît pe tine,cit si pe altii ca tine,inclusiv „ziaristii”de la gsp,trolerii care comentați pe site-ul acestei fituici,va voi da în judecată,sa veniți cu dovezi în ceea ce debitati,si as cere multi bani pentru cazul ca nu aveti,si sigur nu aveti,dovezi,iar daca nu aveti posibilitati,ani multișor de „pauza”,si,cine stie,poate aveti timp de scris si voi,daca nu carti,macar „jurnale”de „carantina”.

  2. Spalarea de bani este in legatura cu fotbalul. Disparitia lui Jiji = Disparitia FCSB

  3. N-ar fi mai bine să desființă cu totul „justiția”!? Că și așa-i cu totul degeaba.

    • dar cand l-au pus la pastrare ai fost tare incantat, nu-i asa, gushtere? sau atunci injurai justitia ca loveste in fotbalul mioritic? in schimb, n-ai nimic de comentat pe partea de legislativ ca deh, p-aia i-ai votat cu picioarele superioare.

    • @bad,
      Funcționalule, de unde apar analfabeți cretinoizi ca tine?

    • dintr-o realitate paralela cu a ta, ca sa mai tempereze intelijentii disfunctionali. alte idei fixe?

    • @bad,
      Urâtă nație de croncănitoare ești, faraoane. Ăștia ca tine ar trebui eliberați prin muncă.

  4. Nu stiu de ce dar am senzatia ca o sa ia vreo 6 ani cu executare si el si flacaul ala semianalfabet.

    • Spaga sa traisca si pensile speciale la domnii si doamnele judecatori. Justitie de cacao in frunate cu CSM.

  5. Statul e inselat si gagiul liber la mare? Bai asta nu e stat, e cocina.

  6. Reprezentanții statului păgubit trebuie să se miște mai cu talent pe speța asta.

    Cine îi responsabilizează, cine le evaluează performanța, cine îi sancționează și îi înlocuiește cu alții mai eficienți? Sunt zeci de milioane de euro la mijloc!

    Unii cetățeni se plângeau că ANAF-ul îi hărțuiește pentru câteva zeci de RON. Deci vă rog frumos!

  7. Dialog imaginar cu Super/Extra /Mega /Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) :

    ” – Dincolo de legile formale , nu va este rusine deontologica , morala si profesionala ?!
    – Nu ! ”

    Ok! Mergeti inainte ! :))

  8. le-a pus 1 mil pe masa? justitia din romania merge dupa …ce e in mina nu e minciuna.

  9. Un articol care face din rahat bici. Orice condamnat are dreptul ca, dupa o perioada de la executarea pedepsei (4 ani pt pedepse sub 5 ani), sa ceara reabilitarea judecatoreasca. Asta nu inseamna ca a fost condamnat pe nedrept sau ca nu a fost un infractor, ci ca nu mai are restrictiile pe care un fost condamnat le poate avea, inclusiv ii apare cazier fara condamnare.
    Asta nu inseamna ca Becali nu a fost un infractor, ci ca se poate angaja casier la Mega, deoarece are cazier curat!:)))