
Imaginația va fi noul lux, spune un expert în tendințe despre sezonul toamnă-iarnă 2026/27
Potrivit analistului de tendințe Jan Agelink, imaginația va determina cine va rămâne relevant în industria modei. Industria modei este obișnuită să gândească înainte. Designerii lucrează deja la colecții pentru anul viitor, conform Fashion United.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Cumpărătorii decid ce va intra în magazine în următorul sezon. Revistele de modă fotografiază povești de iarnă în timpul verii. Așa a fost întotdeauna. Totuși, atunci când vine vorba despre viitorul industriei în ansamblu, perspectiva devine mai sumbră. Cum va arăta moda după inteligența artificială, schimbările climatice și tensiunile geopolitice din Europa?
Previziunile lui Jan Agelink, analist de tendințe la agenția creativă Buro Jantrendman, aduc însă o perspectivă liniștitoare. În webinarul său „Design Fiction” pentru sezonul toamnă-iarnă 2026/27, Agelink începe cu o fotografie a unei lucrări ceramice semnate de artistul olandez Koos Buster, intitulată „Butonul pentru pacea mondială”. Privitorul are impresia că pacea mondială poate fi atinsă prin apăsarea unui simplu buton. Aceasta stârnește imaginația. Agelink numește acest tip de gândire „inteligență imaginară” — abilitatea de a găsi idei noi pentru probleme existente (oricât de mari ar fi acestea). El prevede că imaginația va deveni tot mai importantă pentru industria creativă.
Agelink îl menționează pe designerul belgian Walter Van Beirendonck ca exemplu de creativitate extrem de puternică. În prezentarea sa AW25 de la Paris, acesta a inclus accesorii pentru degete imprimate 3D, cu aspect extraterestru, și imprimeuri realizate cu ajutorul inteligenței artificiale. În notele sale, Van Beirendonck sublinia că fiecare colecție promite noutate, dar în realitate repetă trecutul.
Anul trecut, designerul a criticat și lipsa de inovație din modă: „De ce mai sunt hainele cusute când avem potențialul de a explora atâtea alte tehnici?”.
Designerul suedez Ellen Hodakova Larsson surprinde, la rândul său, cu idei ce stimulează imaginația. Sub labelul său Hodakova, ea transformă materiale și forme existente (precum lemnul unei viori transformat în rochie) în piese noi. În septembrie 2024, Larsson a câștigat prestigiosul premiu LVMH, în valoare de 400.000 de euro și un an de mentorat din partea grupului francez. „Demonstrează că și un gigant al luxului crede în puterea modei care surprinde, este imprevizibilă și provoacă reacții emoționale”, explică Agelink.
Un alt nume de urmărit este Satoshi Kondo, director creativ la Issey Miyake din 2019. Într-o eră a repetiției tendințelor, Kondo reușește să surprindă prin designuri care unesc forma și funcția într-un mod inovator. În prezentarea AW25 de la Paris, modelele au purtat hainele în moduri neașteptate, subliniind că o piesă nu trebuie purtată doar într-un singur fel.
Agelink anticipează și importanța clasicelor reinterpretate pentru AW26/27: croieli și imprimeuri clasice care revin în prim-plan, dar care stimulează imaginația. Un exemplu este colecția AW25 a designerului olandez Duran Lantink, prezentată la Paris. Recent numit designer-șef la Jean Paul Gaultier, Lantink a resemnificat elemente clasice în contexte contemporane. A reinterpretat corsetul (asociat de obicei cu silueta feminină) drept tors masculin prezentat pe o femeie.
Agelink remarcă fenomenul „kidult”, un adult care tânjește după mirarea copilăriei. Un exemplu: show-ul AW25 al Courrèges, unde modelele au defilat pe un covor de confetti, un detaliu surprinzător, menit să trezească imaginația „kidult”-ului.
Consumatorii cumpără tot mai mult online. Însă, odată cu automatizarea și personalizarea extremă a experienței online, industria modei devine tot mai impersonală. În ciuda faptului că un articol trece prin multe mâini înainte de a ajunge la client, contactul uman lipsește tot mai mult.
Ca reacție, Agelink anticipează o tendință a activităților retail orientate spre comunitate pentru AW26/27. „Consumatorul vrea să fie implicat în povestea produsului, a brandului, a magazinului”, explică el. Branduri precum Bonne Suits (Olanda) și Suspicious Antwerp (Belgia) organizează frecvent evenimente fizice pentru a consolida comunitatea și a fideliza clienții.
Locuitorii orașelor resimt efectele vieții digitale: mai puține interacțiuni umane, somn insuficient, lipsă de natură. „În unele orașe nici nu mai există fluturi”, spune Agelink. Astfel, apare o nevoie crescută de haine pentru relaxare sau somn, chiar și în deplasare. Exemple sunt creațiile Gozzilah și Post Archive Faction (PAF), care răspund acestei nevoi de liniște senzorială.
Un alt exemplu sunt paltoanele cu glugi uriașe, menite să fie trase peste ochi ca un cocon mobil, văzute la Issey Miyake AW25. Agelink prevede și popularitatea unei anumite nuanțe de galben — „galbenul apusului de soare” — prezentă la Maxivive și Henrik Vibskov. De asemenea, vom vedea tot mai multe culori inspirate de natură: violet, verde, galben, roșu și maro.
În concluzie, în contextul accelerării AI și al repetiției tendințelor, imaginația devine esențială. „Stimulează mintea, și mâna va întinde portofelul”, spunea odinioară Harry Selfridge, fondatorul magazinului Selfridges din Londra — o afirmație mai actuală ca niciodată
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank