
Guvernul italian va crea 15.000 de noi locuri în închisori pentru a rezolva problema suprapopulării / Măsura vine pe fondul creșterii sinuciderilor în rândul deținuților și a câtorva revolte recente ale celor încarcerați
Guvernul italian condus de Giorgia Meloni a prezentat marţi un plan de a pune capăt suprapopulării din închisorile din Italia, o problemă care a fost pusă în legătură cu un număr mare de sinucideri în rândul deţinuţilor şi cu câteva revolte recente în închisori, relatează agențiile de știri ANSA şi Reuters, citate de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Planul implică un program major de construcţie pentru a creşte numărul de locuri în închisori cu circa 15.000 în anii următori, plasarea dependenţilor de droguri arestaţi în centre de dezintoxicare şi accelerarea procedurilor pentru eliberarea înainte de termen a 10.000 de deţinuţi care au acest drept.
În ceea ce priveşte partea de construcţii a planului, guvernul a alocat 758 de milioane de euro pentru crearea a 9.696 de noi locuri în închisori în perioada 2025-2027. De asemenea, urmează a fi create încă 5.000 de locuri în închisori în următorii cinci ani, o iniţiativă pentru care nu a fost însă anunţată o alocare bugetară.
La data de 15 iulie, Italia avea un număr de 62.986 de deţinuţi, la o capacitate efectivă a închisorilor de 47.289 de locuri, arată date ale Ministerului Justiţiei citate de Reuters. Asta face ca Italia să aibă o rată de ocupare de 133%, una dintre cele mai mari din Europa.
Potrivit bazei de date World Prison Brief, numai Cipru şi Franţa au o situaţie mai proastă din acest punct de vedere. Anul trecut, parlamentul italian a aprobat o lege care ar fi urmat să amelioreze condiţiile din închisori, dar a avut puţine efecte practice, notează Reuters.
„Credem că un stat corect trebuie să-şi ajusteze capacitatea închisorilor la numărul de persoane care trebuie să-şi execute sentinţele”, a declarat premierul Giorgia Meloni într-un comunicat de marţi seară.
De asemenea, guvernul a adoptat un proiect de lege – care va avea nevoie de aprobarea parlamentului – care va permite unui număr mare de deţinuţi cu dependenţe de alcool şi de droguri să-şi execute sentinţele în centre de dezintoxicare.
„Aceştia sunt mai degrabă oameni care au nevoie de tratament, decât infractorii care trebuie pedepsiţi”, a declarat ministrul justiţiei Carlo Nordio, afirmând că deţinuţii cu dependenţe reprezintă aproape o treime din populaţia carcerală.
Nordio a vorbit de asemenea despre un anunţ al guvernului de săptămâna trecută, potrivit căruia circa 10.000 de deţinuţi care se apropie de finalul executării pedepsei ar putea fi eligibili pentru arest la domiciliu sau eliberare condiţionată. Ministerul său va crea un grup de lucru pentru a grăbi evaluarea acestor cazuri.
Eliberarea deţinuţilor ar urma totuşi să fie graduală, notează Reuters, în parte datorită faptului că decizia este un sensibilă din punct de vedere politic pentru un guvern de dreapta precum cel condus de Meloni, care a făcut campanie pe o abordare dură în materie de respectare a legii.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.